Веганството - да споделим опит

• 185 426
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 990
realist,не си ме разбрала  Hug
микровълновата не я ползвам за печене /или каквото и да е /,а за да държи температурата ,произведена от чашата топла вода,която слагам там ,заедно с тестото  Peace
инъче е мебел,от която може и да се лиша.когато се сдобия с по-модерна готварска печка  newsm78

# 991

Дрождите не са термофилни и те умират при високите температури на печене/започват да умират при Т над 50 градуса/.

Термофилни дрожди няма. В хляба не остават живи дрождени клетки. Има термотолерантни дрожди. Те издържат при Т около 45 градуса. Всъщност зависи как е приготвен хляба.

От личния си опит съм стигнала до извода, че много зависи какъв е процесът на приготвяне на хляб. Има процеси, които произвеждат вредни хлябове.

За дрождите в маята ли става въпрос, че умират при печене? Предполагам, че с машината за хляб, която би трябвало да достига по-високи температури, няма да остават от дрождите.
Кой са процесите, произвеждащи вредни хлябове?

А с квас става ли по-кисел хляба? И в машина за хляб може ли да се ползва? Ако е леко кисел, май няма да ми харесат хляба..

# 992
JeniB, погледни по-назад има писано за хляб а квас
не става кисел и става в машината

# 993
А с квас става ли по-кисел хляба? И в машина за хляб може ли да се ползва? Ако е леко кисел, май няма да ми харесат хляба..
Ако ти се ходи до магазина на Слънце и луна (и си в София), опитай техния хляб с квас, имат 2 вида. Мисля, че ще си промениш мнението... Peace

Мег, а като сложиш само нахутена окара (без сода) и ябълка в безглутенов хляб, не набухва ли все пак хляба? Тази нахутена окара, донякъде ми прилича на нахутената мая за симид хлябове, макар че не е стояла по-дълго за да ферментира достатъчно. И с нахут от консерва дали ще стане нахутена окара или мая  newsm78

# 994
А, на мен точно квасения хлаб на Слънце и Лена ми е много сбит и кисел...

Няма нужда от сода, когато се ползва нахутена окара, но със сода ства още по-бухнало. Иначе си права за ферментацията, просто не е оставен да ферментира. Не знам дали ще стане с нахут от кенсерва. Технологията е тази:
кеснене за 1 нощ, проплакване, пасиране в много вода (стайна Т или по-топла); сътоношение 1 : 3 за водата. Подгряване до около 70С и пресичане с киселина (лимон); оцеждане.
Мисля, че нахутът в консерва е варен...

# 995
Meg! мерси за окарата! bouquet Всъщност понеже имам 1 консерва - за хумус я ползвам, за набързо, но ще взема от другия.

Аз друг хляб с квас не съм яла и си мислех, че така е нормално (вкусен ми е), макар че като гледам снимките на Е4о ме4о - хляба има прекрасен вид и казва, че не киселее...
Аз вече сложиш водата с брашното  Simple Smile

# 996
М–Ник, за съжаление това със стафидите не става с квас, тъй като тестото е сладко и много трудно ще втаса. Всички останали обаче са с квас. Установих следното: когато е изцяло с ръжено брашно или грахам леко киселее, но е приятно. когато се смеси с пълнозърнесто не ми е кисело. Другото от което може да киселее е ако е много стара закваската. Аз по едно време си пазех закваската с месеци в хладилника, като не печях редовно, а само я подхранвах. Тогава ми се стори, че започва да киселее. Въпреки, че казват, че закваската може да живее 100г. и навремето се е предавала от поколение на поколение, аз си направих нова. И хляба стана супер - с ръжено брашно става най-бързо: на топло за 3-4 дни. В машината за хляб само меся, не пека там.

# 997
и на мен не ми харесват стари закваски
тогава найстина киселее хляба и ме притесняват да ползвам такава
като я забравя някога в горната част на буркана съм наблюдавала и нещо като мъхче
ако не съм правила дълго време хляб просто си правя нова
такива отделяници от страта закваска и част от тестото не ми допадат

Meg!, бих ти пратила в колет такъв хляб, ама съм притеснителен човек и от сега се притеснявам дали точно тогава ще стане както трябва...ако решиш да рискуваш звънкай... Joy

# 998
аз правя хляб през ден,и винаги имама закваска  4-5 с.л.-толкова ми е количеството,корто запълва дъното на буркана.
но след месец до два ,слагам нова,за да я подновя,защото имам чувството ,че е по-слаба, а и не мирише по същия начин,както  в началото newsm78
ако се случи да не правя два-три дни хляб,и на мен ми се появява мъх-плесен! но не му се притеснявам много Mr. Green
вие държите ли закваската в хладилник? моята е на шкафа в кухнята-все ми се струва,че ще уморя животинките,ако ги сложа на студено  Mr. Green

# 999
Mamagemelar, не аз не държа в хладилник
и при мен си стой на шкафа два-три дни, изпозвам я после слагам пак брашно и така

# 1 000

Meg!, бих ти пратила в колет такъв хляб, ама съм притеснителен човек и от сега се притеснявам дали точно тогава ще стане както трябва...ако решиш да рискуваш звънкай... Joy
А защо само на Мег предлагаш....а ние SadЯ праштай по един колет за празниците Grinning

# 1 001

А защо само на Мег предлагаш....а ние SadЯ праштай по един колет за празниците Grinning

а на всичкото отгоре си ми и на близо hahaha Joy

аз имам един бритов въпрос
колко ви издържа филтъра
от двайсетина дена сме го сменили и не прекаяваме с филтрирането
филтърът е в годност, гледах го
ама нещо се смени вкуса на водата и има някаква лека утайка на дъното на каната
...пием пак ...в момента няма друга под ръка  Embarassed

# 1 002
Mamagemelar,
извинявай, наистина не съм те разбрала правилно Simple Smile

За дрождите в маята ли става въпрос, че умират при печене? Предполагам, че с машината за хляб, която би трябвало да достига по-високи температури, няма да остават от дрождите.
Кой са процесите, произвеждащи вредни хлябове?

Да. Става дума за дрождите в маята. Но има много мнения, че съвременната хлебопекарна промишленост използва нов вид дрожди за мая...въпросните термотолерантни дрожди....Които се оповестява, че са отрова за организма. Понеже са получени в резултат на много химични процеси, които не са в съзвучие с природата.
Мисля, че точно това имаше предвид СпирОлина
Цитат
но като цяло имам едно наум с изделията от тесто плюс мая.

затова е важно каква мая, /т.е с какви дрожди е/ се използва.....дали е онази, позната на човека от хилядолетия....
Едновремешните закваски са се приготвяли от ръжено брашно, малц, пшеница, ечемик, овес....
И до сега се предават от поколение на поколение рецепти за хляб, направен от такива дрожди. Често рецептата се е пазела в тайна и в различните села и семейства хлябът е бил различен. Тези закваски дават на организма полезни вещества като органични киселини, ферменти, биостимулатори , пектини и т.н.
Изпичането на хляб е ритуал.
Точно за това бях споделила, че не съм готова за подобно занимание, защото не съм достатъчно наясно с процеса.
Много неща не са ми ясни.
И се опасявам да не прекаля с нещо  или пък да изпусна нещо.
И да не допусна развиването на бактерии, плесени и прочие  по време на ферментацията...
Не мога да ти кажа точно кои са "вредните" процеси. Не съм проучила добре нещата.
Със сигурност са тези, при които се използват изкуствени условия/температура, налягане, време за втасване...../ и суровини.

# 1 003
Каква е разликата между термофилните и термотолерантни дрожди, Реалист?
Защото за темофилните, които ти каза, че не съществуват, продължавам да чета. И да превеждаме.

"... бактериите продължават да живеят в образувалите се мехурчета в тестото дори и след печене, тъй като въздуха е лош проводник на топлина. Достатъчни са малки количества оцелели бактерии за да се възроди изключително бързо цялата колония отново в стомаха."

Лично аз имам много неизяснени въпроси относно дрожди, микроорганизми, бактерии... Laughing Интересно ми е. Не търся вариант какъв хляб да правя точно в този момент, защото ние сме си избрали друг начин на хранене.

# 1 004
  • София
Аз няколко пъти се пробвам да си направя квас, но започва да мирише съвсем на оцет. Яла съм от истинските руски хлябове и знам колко кисел е обикновено, но моя квас направо си мирише на оцет. А като хваща коричка да я махам ли или да я смесвам с останалата част като разбърквам?

Общи условия

Активация на акаунт