Веганството - да споделим опит

  • 185 776
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 975
  • Мнения: 2 132
Вери няма ли там групи за дечица суровоядци/вегани? В Англия има доста такива групи и по веганските списания има страници отделени за децата и подрастващите. Даже в списанието, което получавам аз(на веганското общество), детските страници се списват от деца. Един вид така е по-достъпен езика, увлекателно се поднася информацията, заинтригуват децата. Може би, ако има един вид  приятелчета- съмишленици, ще се води повече по тях. Hug

# 976
  • Мнения: 5 714
Права си, Жени. Тук всеки месец има суровоядски срещи. Лятото ходихме, защото ги правиха пикниците по паркове и градинки. Откакто застудя започнахме да пропускаме, защото се събират в затворени помещения. А децата определено полудяват, ние ставаме пък разногледи. Но ти ми даваш идея да потърся някаква детска група. Не бях се сещала.

# 977
  • Мнения: 189
Дами, извинявайте, че пак ще върна темата към хляба и кваса, но ми се струва, че е добре всеки да има яснота за себе си...
Досега не съм правила хляб с квас. Причината е, че хлябът с квас, който съм купувала е много сбит и с отчетлив кисел вкус - не ми харесва особено; т.е. нищо не ме амбицира да направя същото нещо сама.... Вашите хлябове с квас как са на плътност и вкус?

Meg!, опитай! Не е кисел и не е сбит, хубав е. Малко по-назад аз бях писала за моя лесен квасен хляб; от това, което съм чела моя вариянт е най не трудоемък
ето и още един човек с опит http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/   


Mamagemelar, как втасва за 30-40 мин, при мен за много повече

# 978
  • Мнения: 189
Meg!, с какво замени суроватката http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4155.html
и получавали се с орехови ядки

# 979
  • Мнения: 189
кога ще имаме нова тема, не стана ли много дълга тази

# 980
  • Мнения: 7 735
 Grinning трика е в микровълновата/ аз само за това я ползвам ,да не седи паметник /
завирам една чаша вода и слагам омесеното тесто вътре с врялата вода , за 30 мин е готово Peace

# 981
  • Мнения: 189
Grinning трика е в микровълновата/ аз само за това я ползвам ,да не седи паметник /
завирам една чаша вода и слагам омесеното тесто вътре с врялата вода , за 30 мин е готово Peace

а значи просто хватката е да си е по на топличко
и без микровълновата ще мина
а пък и на мен си ми е добре да си втасва цяла нощ на спокойствие
и на мен по-малко главоболие и на него повече спокойствие Joy
само когато се правят някакви по-представителни неща, като на е4о ме4о примерно, трябва да му се бае повече
в общи линии се разбирам вече с тези гадинки Joy Joy Joy

# 982
  • Мнения: 7 735
 Laughing малко на хлебарска я обърнахме темата    Peace
По повод питането на Мег,когато искам да е по-бухнал хляба ,го оставям да втаса 2 пъти даже ,а  ако го и забравя във фурната след второто премесване Embarassed- съвсем въздушен става Grinning
 а ако мнооого ме мързи,но не бързам с хляба-имам една рецепта за бавно втасване-без месене,но след 24 часа да го печеш Mr. Green

# 983
  • София
  • Мнения: 120
Привет пак от мен,
С интерс следя темата и събирам идеи за здравословно хранане. Днес приготвих Рикота по рецептата на Мер  http://www.zemianazaem.com/recipe/%D1%85%D1%83%D0%BC%D1%83%D1%81 … 0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%B8/и се получи невероятно вкусно. Облизах си пръстите Hug
Хубава вечер на всички  bouquet

# 984
  • Мнения: 1 048
За содата: Сода бикарбонат и бакпулвер са натриев бикарбонат. В приготвянето на хляб, той освобождава въглероден двуокис, който прави мехурчета, и тестото се надига. След себе си той оставя натрий, който е част от обикновената сол. Въглеродния двуокис естествено изчезва дълго време, преди използването на хляба и дори да отиде в стомаха, той е съвършено безвреден...................................Улеснява храносмилането,пази бъбреците,НО прочетох и това:" Содата причинява възпаление на стомаха и често отравя цялата система".Оффф писна ми вече-лененото семе съдържа цианид,бадема друга отрова(а уж се белил само за да стане по-гладка консистенцията на млеката и т.н.),маята не става(макар,че аз от всичко което намерих разбрах само,че домашната квас и купешката мая са едно и също,но просто има опастност в купешките да има химии),сега и содата..........Не останаха храни,от толкова много неща се лишавам с всеки изминал ден,вече ще полудея,накрая май ще мина на картофи и ориз Laughing

Преди време ви питах дали ядете бяла паста,малко от вас ми отговориха....а оризова паста ядете ли?Оризово брашно?Те само от бял ориз ли се правят или има и от пълнозърнести....

Подправки обичам почти всякакви,но пресни намирам почти само магданоз и копър.А иначе обичам много и риган,босилек,умирам за лют червен пипер,чубричка и много други.Нали не е проблем,че са сухи???

Виви дай моля те линк към темата ,където сте обсъждали мазнината,че се омотах  Embarassed

# 985
  • Мнения: 1 048
Mamagemelar,fotinaklaros забравих да ви помоля и двечките да дадете по една кратка рецепта за направяне на квас(с всякакво брашно ли става?) и хляб(все едно от какво брашно) с по едно кратко обяснение как се прави,колко време се чака,как се смесва,как се меси,как втасва,колко време и т.н.А ако мислите,че вече досъдихме с тези хлябове може и на лични Peace

# 986
  • Мнения: 189
nor4y,виж стр. 62 отг.#928
ако имаш въпроси давай смело
защо да сме прекалили с обсъждането на хляба нали за това е темата да се обсъжда нещо

# 987
  • Мнения: 3 869
Meg!, с какво замени суроватката http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4155.html
и получавали се с орехови ядки

Замених я с живи бактерии - купих бая опаковки, да има Simple Smile Орехи не смогвам да направя, но и не ме влече особено. Сега съм зазамислиза за соево кисело мляко, понеж много добре го докарвам на "прясното" Simple Smile

Гледам, че тук има и по-дълги тема, затова не си давам зор да пусна нова; но не съм забравила Wink

# 988
  • Мнения: 1 732
Здравейте и  от мен!
monick - радвам се, че не се отказа и си тук! Hug Simple Smile
И още ведъж бих те окуражила- продължавай в същия дух!
Сигурна съм, че от теб можем да научим много неща! Които ще са ни от полза!
Много пъти съм си задавала разни въпроси за съвременното животновъдство........Сигурна съм, че ти знаеш доста подробности, които няма да са ни излишни ако ги споделяш с нас. Това ще ни е допълнителна не само мотивация/за тези които имат все още нужда от нея/ но и сила! Защото знанието е сила, както се казваше в една латинска поговрка........

nor4y
,
виждам, че понякога имаш психологичски, душевен дискомфорт. Спокойно!
нещата си се подреждат бавно и отсамо себе си. Просто си следвай интуицията и сърцето. Това какво казал този или онзи.......защо толкова отдаваш значение. Ами нали всеки има свободна воля да избира начинът, по който да се храни, да прекарва деня си, как да спи, какво да чете и т.н.
реплили и дуплики от рода "ама защо не му дадеш солетка"защо не хапнеш едно кебапче? би трябвало да ги възприемаш с усмивка  и без да им отдаваш никакво значение. Това са просто навици на хората........
Когато ти си с установени навици, всичките ти близки и приятели ще знаят , че това е твоята същност и щат или не щат ще те приемат като такава!
Вярно е , че българският манталитет понякога е супер досаден в намесата над личността.......Скъсяване на дистанцията  и интимничането. Но ти не позволявай да душата си за се "впечатлява" толкова.
Виждам, че се притесняваш от това коя храна да ядеш и коя не. Не се вманиачавай. Спокойно. Балансът е най- важен.
Бяла паста. Не ти бях разбрала въпроса.....имаш предвид непълнозърнести макарони,пици и бял ориз ли?
Да, понякога готвя белобрашнени макарони, а не пълнозърнести. Също и бял, но от бланширания ориз.  Simple Smile

Да споделя и аз малко за квас , мая, хлябове и прочие.
Никога не съм пекла хляб вкъщи. И не считам, че съм още готова за подобно начинание.
За мен това е процес, който не съм изучила добре. Стува ми се сложничко.  Peace
Да си призная, навремето когато все още четях блога на Василена й се чудех на ентусиазма......
Не съм биотехнолог и не съм наясно до каква степен кое е правилно и кое не.
Знам, че има хубави хлябове. Тук в Германия хлябовете коренно се отличават от БГ/повечето от които са наистина ужасни/ ......Има избор. Харесват ми и смятам, че са добри.

Има наистина кисели хлябове- един руски ръжен хляб......ами не можех да го ям....Само ако го препека. Не знам точно с каква мая се прави,не съм се интересувала.
Има хляб, който възприемам и такъв, който не. Само като го видя, помириша и вкуся и знам- този е хубав, този не е.
Понеже говорихте за квас. Аз съм си правила квас. Това е напитка , която се прави от квасно сусло. Суслото е на основата на малц. Основният процес тук е алкохолната ферментацията. Има много дрожди. Много харесвам истинския квас.
Кефирът е също напитка ,която се получава пък от млечно -кисела ферментация. Не ми харесва кефира. Харесвала съм само ряженка. Тя е също млечно- кисел продукт, но получен с други суровини за ферментация. Тя има мек вкус и не киселе така ....

Не съм сигурна за каква квасена гъба става дума , но има т.н. "кефирна гъба". Всъщност това е Тибетска млечна гъба.  Тя наистина много бързо расте и се прави с нея въпросният кефир.
А квасът се прави от други Гъбички........
Дрождите не са термофилни и те умират при високите температури на печене/започват да умират при Т над 50 градуса/.

Термофилни дрожди няма. В хляба не остават живи дрождени клетки. Има термотолерантни дрожди. Те издържат при Т около 45 градуса. Всъщност зависи как е приготвен хляба.
Живи дрожди попадат в човека не от хляба, а от къде ли не, защото те са навсякъде. Човек, който е напълно е спрял да яде хляб с мая, има в себе си пон е20- 30 вида дрожди. Те витаят във въздуха, на повърхността са на ябълката, вишнята, по листата на салатата.....
От личния си опит съм стигнала до извода, че много зависи какъв е процесът на приготвяне на хляб. Има процеси, които произвеждат вредни хлябове. Но аз не мога да се наема да си направя хляб , защото все още не стигнала до извода кой е най- правилния процес..... И ме е страх да не сбъркам. Нали има откъде да си купя добър  хляб. Peace
Сега и професия "хлебар" да усвоявам....май множко ще ми дойде.......Може би преувеличавам , но така чувствам нещата. Peace Simple Smile

Че във микровълнова печка няма да го сложа- това е ясно!
микровълновата печка е супер вредна . Променя структурата на обработваемия продукт и е канцерогенна....
Че сама няма да си правя мая, дрожди и т.н. - също за сега не се наемам /при все че съм си правела напитката квас/.........
- защото има  риск от "изпускане" на процеса и увеличаване наличието на бактерии, които могат да ме отровят после........

Ох ....стана объркано........но явно съм доста боса още в тази материя. ....хлебоправенето Simple Smile Peace 

# 989
  • Мнения: 19 999
Реалист, голямо благодаря за полезното инфо!
Момичета, аз търсих из разни френски сайтове за този Етиен Волф, но нищо съществено не открих. Засега май освен инфото на руски за маята, друго няма.
Норчи, по-късно ще потърся къде беше за мазнините.Трябва да се прегледат темите назад.

Общи условия

Активация на акаунт