Веганството - да споделим опит

• 185 813
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 960
СпирОлина ,тези зрънца кориандър са обработени май по някакъв начин, защото ние си сеем кориандър от семена
/мъжът ми е луд за него пресен,а аз мисля ,че мирише на миризливка Sick/

за кваса-има една статия за квас с гроздени зърна в добавка към пълнозърнесто брашно-ако искате ще я потърся
но моето мнение  е ,че е безсмислено да си усложняваш живота-прекрасен квас става и само от вода и брашно Peace

# 961
Дами, извинявайте, че пак ще върна темата към хляба и кваса, но ми се струва, че е добре всеки да има яснота за себе си...
Досега не съм правила хляб с квас. Причината е, че хлябът с квас, който съм купувала е много сбит и с отчетлив кисел вкус - не ми харесва особено; т.е. нищо не ме амбицира да направя същото нещо сама.... Вашите хлябове с квас как са на плътност и вкус?

# 962
 Meg!,плътността зависи от втасването,а след това от печенето.Аз те съветвам да опиташ!
Мога да го напраяв по-плътен или по-пухкав по желание, в повечето случаи е* средна работа*  Wink
Кисел вкус няма хляба с квас,ако не прекалиш с кваса разбира се!
Мисля ,че много хора си мислят/както и аз в началото /,че за да втася такъв хляб ,му трябва много квас ,и много време!
Нищо подобно-аз слагам лъжица квас на хляб от 800гр до килограм, и втасва за 30-40 мин Peace

# 963
Мисля ,че много хора си мислят/както и аз в началото /,че за да втася такъв хляб ,му трябва много квас ,и много време!
Нищо подобно-аз слагам лъжица квас на хляб от 800гр до килограм, и втасва за 30-40 мин Peace

Много ти благодаря!!! А, брашната ти пълнозърнести ли са? Когато правя пълнозърест хляб, по-делго втасва, и ползвам малко повече мая...

# 964
Мег, виж тук. Всичките са с квас и смес от пълнозърнесто брашно, грахам и ръжено.

# 965
Добре де, в този квас няма ли пак микроорганизми?

# 966
Мег, виж тук. Всичките са с квас и смес от пълнозърнесто брашно, грахам и ръжено.
  Чедесно!! bouquet  Hug Отивам да слагам кваса Simple Smile

# 967
има микроорганизми в кваса ,как да няма -само че не съм химик,нито микробиолог ,за да ги обясня,само едно знам-за мен това е най-еко варианта за хляб  Peace
Meg! ,какво ще ползваш за закваската-аз се повтарям,но най-добра става от шпелта Peace
правила съм ръж+бяло брашно, само ръж, бяло брашно+ нахут,ечемик също става много добре  Peace
всъщност последната ми е от ечемик,и не съм я развалила още  Wink

за хляба ползвам каквото ми е на ума в дадения момент-по принцип  и бял хляб правя,но му прибавам пшеничени трици,тъй че пак не е много бял  Mr. Green

# 968
Ми щом и там има микроорганизми се съмнявам да са по-различни с нещо от тези в маята Simple Smile
Ще се ядат само плоски питки Simple Smile

# 969
Според мен са различни и хлябът със закваска е по- добрият вариант, но като цяло имам едно наум с изделията от тесто плюс мая. Не ми се впуска в спор. Чела съм го при Малахов и Атерхов. Не ви ли снимах страниците тогава? newsm78 Не че ще спра да ям хляб, като съм откърмена с него, но много ми се иска да мога да заместя маята с нещо..Крекерите от кълнове са добър вариант впрочем, но пак е играчка..

Да се похваля, че им направих и сладък вариант. Добавих малко кафява захар, меласа, сусам, белен слънчоглед, кокос. Grinning Задължително ще присъстват на коледната трапеза. Laughing

# 970
Закваска от грозде, на който му се занимава Simple Smile - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html

# 971
Закваска от грозде, на който му се занимава Simple Smile - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
излишни занимавки  Stop
другият вариант е къде-къде по-лесен,а и по-чист  Peace

# 972
Спиро, купувам засега пресен кориандър. Нищо не съм пробвала да си засея. Купих си босилек в саксия, после ни подариха още една + такава с магданоз. Лук и чесън в домашни условия си гледаме. Това е. Макар че навремето сме имали бая големи градинки/двор и на село и на вилата, където сме гледали най-различни плодове и зеленчуци, някои неща не са ми ясни относно тяхното производство. А съм завършила и Аграрна икономика.  Laughing Ще трябва да се чете, да си опресня знанията.
Мег, нищо не знам за хмела. Хляб с квас никога не съм правила. Нямам опит.
И според мен микроорганизмите са различни в кваса. От онази статия даже ги изкарват благоприятни. Но защо и как предстои да разбера.

# 973
Мег, виж ... Всичките са с квас и смес от пълнозърнесто брашно, грахам и ръжено.

Ама те са фантастични! Браво! Направо ме срази... И тези със стафидите и козунака ли са с квас? Слагам и аз буркана!  Peace
И аз съм яла от Слънце и луна - хляб с квас - хареса ми и не беше чак кисел, леко се усеща кисела жилка, но и в истинските ръжени хлябове има нещо подобно. По-скоро ми се вижда пипкава работа, но явно, който го направи един път - не спира...

Всъщност не разбрах все пак, содата - вредна ли е и с какво?

# 974
при проблеми със стомаха е противопоказна содата-нали знаете как се правеше лимонада едно време?
само че,какво се случва след термична обработка с нея .... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт