Веганството - да споделим опит

• 185 861
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Здравейте, мами вегетарианки  Hug
Ето ме и мен:)Накаратко да споделя причините, поради които не консумирам месо:
1. Не го обичам кой знае колко
2. Завърших специалност "Животновъдство" и там се нагледах на кървища и умрели животни и оттам получих отвращение
3. Смятам, че е по-здравословно да не ям месо
Май това е с няколко думи:)
На моят бебешор още не съм давала месо, макар неразбирането и осъждането, с което се сблъсквам ежедневно. Силно се надявам, че именно тук да е мястото, където ще получа подкрепа Hug
Желая ви хубава вечер bouquet

Но това не е вегетарианска тема, а веганса  Simple Smile Абе... козичките на форума  Mr. Green (моля ви, не се обиждайте! Аз така обичам да си говоря.) Тез майчета са отказали не просто месото, а и всички животински продукти - мляко, яйца, сиренце...

Аз съм мръвкояд, но следя темата, защото май само тук намирам информацията, която ме интересува за здавословно хранене.

# 946
M_Nik, все нещо нося и аз като излизаме, ама като я заобиколят с някокко пакета и й предложат не отказва, то солети, то чипсове....а в едни обикновени солети колко Е-та има главата да те заболи...
а това, че в малкия град хората били съпричасни хич не го споделям...
като кажа вегетаеиянец и ме гледат като, че ли за първи път чуват и виждат такова нещо
още не ми се мисли за детските градини, но знам, че ще е сложно

Mamagemelar, моя мъж явно се е нагодил и няма оплаквания, даже харесва как готвя; може би, защото много много не харесва майка му как готви...
мънжелко по принцип ме подкрепя 101 % и иска и той да се храни природосъобразно и има голям напредък - преди ядеше тонове сладко, а сега само когато аз направя и сам казва,че му е по-добре така, ама с месото по-трудно, но надявам се не е невъзможно, когато се почувства готов ако изобщо се почувства, той си решава

realist, браво на теб, дано и аз постигна някакъв успех, въпреки, че малко ме съмнява
моята щерка като баща си обича сладичко...сега го задоволяваме с мед и домашни курабии, но предложи ли й някой не отказва, просто й е любопитно другите какво ядат или й харесва още не знам
аз понякога готвя месо-р.д. или гости, не мога така категорично да се наложа, съобразявам се с тяхния вкус, а за мое съжаления махат мръвки без да се замислят и даже сигурно си мислят,че съм малко тралала, че не лапам с тях
за съжаление не съм чувала такива работи за бълг. детски градини-носене на храна, влизане на родители за преодоляване по-лесно на стреса...

и по този повод нещо интересно:  http://www.blizodobebeto.com/2009/10/12/dagis/   

# 947
Аз за Маги вече на няколко места съм писала как процедирам относно храненето. Тя до края на месец август ходеше на градина и се хранеше с тяхна храна. Ние по това време вече не ядяхме нищо животинско и наблягахме на суровото. Не съм готвила на никого отделно. Вкъщи се яде това, което е приготвено. Преди да тръгне на училище говорихме с нея какво да правим с храната понеже всяко дете си носи храна там. Каза ще се храня като вас. Направихме уговорка, че, ако и се прияде нещо, да казва. Нищо не и забранявам. Нищо не крия. За горе долу 3 месеца поиска 2 пъти яйце и 1 път кисело мляко. Последното стоя 2 седмици в хладилника. Не знам защо го купихме. Искала да пробва.

С таткото и роднини проблеми нямаме. С мъжа ми сме единни, бабите са далече. По парковете не се яде така както в България. В училище вече споделих как се процедира. Когато приготвя нещо месно, защото ще имаме гости месоядни, тя иска да пробва, разрешавам и. В крайна сметка до онзи ден се е хранила с месо, не мога да изисквам много от нея. Трябва сама да преосмисли нещата. Макар че на сегашния етап не забелязвам такова нещо. Когато ходим на гости се държи различно към храната. Един път няма да се сети да яде, друг път ше опита от всичко, трети ще започне да набива като невиждала. Забелязвам я, че се води по акъла на другите деца, собствено мнение няма. Не знам дали трябва да го "изисквам" от нея на нейната възраст- 5 годинки, но виждам, че други деца, големи колкото нея, избират храната си. Определено ми е трудно с нея понякога. Не знам какво иска. Опитваме се да водим разговор, не се караме, но в един момент има издънки. 2-3 пъти в седмицата ядем топлинно-обработена храна. В повечето случаи по нейно желание. Това, което иска да и се сготви, го правим. Шоколад, разни солети, бискивити, които преценя, че са по-малкото зло, купувам. Не е като да я лишавам. Ходим заедно да пазаруваме и и обяснявам защо едно купувам, а друго не. Взимам и един царевичен чипс/тортила вместо истинския такъв.

Вчера беше на детски рожден ден в един парти център. Ами с какво ги гощаваха: пържени картофи, пържено/панирано пилешко месо, кетчуп, горчица, сок; тук имат обичай рожденикът да раздава малки торбички-подаръци на гостите; та в торбичката имаше някакви цветни бонбони, малки шоколадчета, малка кутия чипс. Събраха ги да ядат, наш'та започна да се тъпче. По едно време отивам да видя какво става, тя отворила кутийката с чипса. Само я погледнах, нищо не й казах, разсърдих се. Не защото яде, а защото не ме/ни пита дали може. После естествено и торта яде. Умишлено преди да излезнем и направих крем. Не отиде гладна там. Като минава покрай някакво заведение за бързо хранене и се почва: Уууу как гадно мирише. А вчера беше първа кипра на манджата. Дори тортата не беше толкова страшна / в Канада са ужасни купешките торти, тази беше домашно правена /, колкото пържените истории. И така, не и проговорих до вкъщи. Тя беше много учудена. Ми като не става с говорене, ще става с мълчание. После имаха разговор с баща си, идва да ми се обяснява. Искала да пробва, нямало какво друго да се яде. Не знам....В крайна сметка да си троши главата. Не мога цял живот да я вардя. Като е с деца, иска явно да се впише в картинката. Тя е доста своенравна и обича да командва. А в същото време не усеща как се води по акъла на другите.

С Ясен не знам как ще е като не познава доста храни. Времето ще покаже. Дано да ми е такова момчето като на Реалист. Simple Smile
Сега почнаха постите. Ние с мъжа ми ще сме 100% на сурова храна. На Маги сме и казали, че не е длъжна да се храни като нас. Тя решава.

# 948
Здравейте, мами вегетарианки  Hug
Ето ме и мен:)Накаратко да споделя причините, поради които не консумирам месо:
1. Не го обичам кой знае колко
2. Завърших специалност "Животновъдство" и там се нагледах на кървища и умрели животни и оттам получих отвращение
3. Смятам, че е по-здравословно да не ям месо
Май това е с няколко думи:)
На моят бебешор още не съм давала месо, макар неразбирането и осъждането, с което се сблъсквам ежедневно. Силно се надявам, че именно тук да е мястото, където ще получа подкрепа Hug
Желая ви хубава вечер bouquet

Но това не е вегетарианска тема, а веганса  Simple Smile
Ами момичето я пренасочиха от вегетарианската тема, че тази е по-активна. А и повечето пишещи тук са вегетарианци.

# 949
В_и_В_и,мисля че на всички това ни е болната тема,та на коя разумна майка не е?
Аз лично мога да кажа,че заради детето си от няколко месеца се храня все по-здравословно и по-здравословно.Започнах единствено и само заради него.С мъжа ми сме от деца заедно(вече 11 години),никой от нас няма каквито и да е здравословни хранителни навици.И двамата умираме за шоколади,бонбони,чипсове,пици,спагети,печено пиле,пържени картофи и още какви ли не болкуци...аз лично съм пазила диети,за да отслабна,избягвала съм тестено,пържено,сладко.Но по принцип и двамата сме много ящни,обожаваме да ядем..и то все боклуци.Аз едвам се сдържам,още от едно време не ям да кажем сладко сумати време(защото ми излизат пъпки да речем или съм качила някое килце) и изведнъж като ми се прияде,ама здраво мога да омета 2-3 шоколада Sick
И изведнъж в последните месеци на бременността ми се замислих сериозно...А точно тогава ми беше и адски трудно,защото всеки ми предлагаше абсолютно всичко,аз аз лесно се изкушавам.Но лека полека започнах да чета и да се интересувам,спряхме да използваме готови подправки,бульони,полуфабрикатите,намалихме Е-тата,рафинираните храни,консерви,маргарин,колбаси и т.н. и т.н.После почнах с кълновете,ядките,семената,повече сурови храни,много плодове и зеленчуци.Не пържа,от скоро не ползвам никаква мазнина по време на готвене,а добавям само след това и то не винаги и стотици други неща.Но има още много неща за доизкусуряване - ядем месо(вкъщи само пилешко и много рядко веднъж на 10 дни),сирене,кисело мляко и много,много рядко яйца,хляб,сладичко чат пат.Но от толкова много неща се отказахме за това време,мъжа ми милия го изтормозих...А и аз усещам,че много ми се ядат някои неща и колкото повече се ограничавам толкова повече ми се яде...сладкото ми е болна тема,реве ми се колко го обичам и понякога просто не мога да се сдържа,особено ако има вкъщи или сме на гости и няма нищо свястно за ядене.Лошото е ,че после ми става съвестно и гадно за детето...ако не го кърмих нямаше да ми пука толкова,все пак си е за мен,но така Cry...Не знам на какво ще го научим малкия,личният пример е много важен,а аз не мога да кажа,че сме супер пример(е ако се сравнявам с всички близки и познати даже сме луди,по-скоро аз,от какви неща се лишаваме и какви калории ядем)
И въпреки всичко за малкия държа много повече да се храни здравословно,отколкото за себе си(макар,че за тези няколко месеца постигнах доста и се надявам да постигаме все повече и повече).Лошото е ,че постоянно има кой да ти пили на главата,а приятели:"Ама ти защо не му даваш това,защо не му даваш онова,защо го лишаваш?Нека да му дам една соленка де,виж как гледа,нали вече има зъб ки?А бисквитка?Защо не  даваш да му дам да опита от сандвича?Защо не му даваш месо?А кога ще му даваш,че да млатим заедно пържоли?А сок че?Направила съм картофено пюре да има и за него,има само прясно мляко и малко сол,няма лимон....Е защо пък не му даваш сол и захар?И още сума ти такива...И мен постоянно ме тормозят защо не хапнеш кюфтенце,елате на гости баба,сготвила съм свинско със зеле,еми сумати пъти обяснявам,че не ядем такова....и пак.За това на моменти много искам да се махнем и да започнем някъде на ново,далеч от близки,роднини и приятели(не ме разбирайте погрешно много си ги обичам,ама ми омръзна да се притеснявам и да се чувствам единствената такава,все едно не съм добре,а дори не сме вегетарианци,писна ми да се  нищо не казвам,само ми не яде...и тава е,а той още е само на 9 месеца,не мога да си представя какво ни очаква).А ние с мъжа ми все ще стигнем до консенсус и ще си намерим златната среда без да се насилваме,ще правим и компромиси.....
Май пак се олях

# 950
  • София
 Hug
Разбирам, че навярно не съм в правилната тема и ако е така, няма да  пиша повече тук, а само ще чета безмълвно newsm78 Shocked
Винаги съм отворена към нов начин на мислене, съответно хранене и смятам, че това е мястото да науча повече, пък току-виж съм станал и аз веганка Laughing
  bouquet

# 951
monick Hug, станало е някакво недоразумение Peace
момичетата тук са безкрайно мили, сговорчиви и винаги готови да помогнат със съвети и идеи Heart Eyes ...пък аз даже и вегетарианка не съм Blush

и за да не е съвсем спам, да ви кажа, че правих бешамел за лазаня с мляко от кашу - стана разкошно!

# 952
monick, тук ти е мястото!
като се върнеш назад и прочетеш от начало ще видиш колко още има като теб
ето и горния пост на норчи ти е под ръка
давай смело
ти си направила голямата крачка
ако ти все още не си веге, то детето ти вече е
така, че стой си тук и чети, а тогава и ще пропишеш, защото главата ти ще се напълни с питанки

nor4y, а така давай смело и безотговорно
наистина детето е най-голямата мотивация
и аз десет години се борих със себе си, не ядех месо, но въпреки, че исках и уж се стремях да се храня здравословно не се получаваше, сладкото много ме издънваше...
а сега особено отговорна станах след захранването на малката
толкова здравословно не съм се хранила никога, въпреки, че не е достатъчно, още има какво да се желае
и се чувствам много по-добре и вкуса ми се промени и не ям сладко, просто не ми се яде
само нещо приготвено у дома

# 953
monick, темата е за всички! И за ядящи месо, но склонни да го намалят и даже спрат и за вегани и за вегетарианци... Важното е да се споделя опита в правилната посока, пък всеки си преценява кой път да хване. А така четейки и намирайки нови и интересни здравословни идеи и рецепти, винаги дръпваш напред и се замисляш над това, как да промениш себе си  Peace

Странното е, че родителите ми (бях ученичка) никога не са ме карали да ям месо и са ме разбирали (макар и ядящи, но не често месо). Майка ми готвеше отделно за мен или готвеше постно и за тях отделно печено месо. А мъжа ми (от студенти сме заедно) винаги се е чудел и се е стремял да ме разубеди. Баба ми, живееща на село готвеше само постно, а събота или неделя - за децата (родителите ми) - се купуваше месо. Така че и от малка не са ми давали особено месо. Помня, че слагах кюфтета в ръкава си и ги давах на котката  hahaha

С месо и яйца трудно се изкушавам, но на някоя баклавичка или шоколад с лешници - трябва да ме вържат... Сега си взимам за мен и детето едни биошоколади Eza Mascao и веднъж седмично - прегрешавам (гледам да е натурален поне).

Кои са ви любимите подправки? Преди бях луда по босилека - с доматки, картофи, на всяка манджа... А сега съм фенка на кимиона - в елда, вегекюфтета, в зеле (и кисело), в карфиол.. - направо ме омайва. Мъжа ми се шашна че 1 пакетче несмян кимион омитам за 1 седмица  Simple Smile

# 954
  • Universe
Като си преподреждах документите попаднах на една веганска диета.
Лекарката е моя позната - диетолог  и над 15 години е веге  Peace Изглежда великолепно Simple Smile

ВЕГАНСКАТА ДИЕТА НА Д-Р Д. АНГЕЛОВА

І-ви ден – Общо за деня 1000 кал

Закуска: 350-400 кал
Половин час преди закуска се изпиват две чаши вода /топла без нищо/, билков чай или пресен плодов сок.

1.   250-300 г плодове – круши, ябълки, кайсии, праскови, портокали, мандарини, киви – до 200 калории
      100 г ябълки = 64 кал, 100 г портокали = 45 кал., 100 г банани = 92 кал.
или
2.   Варено жито – 50-60 г (175-210 кал) ,овесени ядки, мюсли – може с малко сол, или да се смеси с плодове по желание.
Един час след закуска се изпиват 4- 6 чаши вода, бавно на глътки,   до половин час преди  обяда.

Обяд: До 16 часа (най-късно до 17-17,30 ч)
1.   Салата – зеле (домати, краставици) + 50 г моркови, магданоз, праз, лимонов сок, малко сол ½ супена л олио (при нужда) = 81 кал/ 142 кал с олиото
2.   Хляб 1-2 филийки (50-100 г) пълнозърнест
3.   Картофена яхния – 300 г картофи + лук 25 г + 100 г домати (от буркан или шише) + малко сол, чубрица, гьозум, 1/2 – 1 суп.л. олио – Общо за яхнията 300 кал

Вечеря (при необходимост) -  един плод или салата /без олио/ и хляб – 80 кал

Един час след обяда до 2 часа преди лягане - 2- 4 чаши вода, топъл душ и по-ранно лягане.
Ходене пеша при всяка възможност, упражнения или спорт, особено в почивните дни.

ІІ-ри ден – Общо за деня 1000 кал
Закуска: същата. Двигателен режим – по-активен по възможност

1.   Салата –домати, краставици и хляб. Общо 310 кал /без олио за салатата/
2.   Фасул яхния – 50-60 г фасул + 25 г лук + 25 г моркови + 50 г домати + чубрица, джоджен, малко сол, ½ с.л. олио. Общо 220 кал.

Вечеря (при необходимост) -  един плод или салата /без олио/  и хляб – 80 кал

ІІІ-ти ден – Общо за деня 1000 кал
Закуска и двигателен режим: същите

1.   Салата и хляб както първия ден
2.   Домати с пълнозърнест ориз – 60 г ориз + 120 г домати + 25 г лук + 1 суп.л. олио + подправки по желание. Общо за обяда 700 кал.

Вечеря (при необходимост) -  един плод или салата /без олио/ и хляб – 80 кал

ІV-ти ден – Общо за деня 900 кал

1.   Салата и хляб - същите
2.   Соеви хапки с доматен сос – хапки 20 г + 50 г лук + 150 г домати + ½ суп.л леко препечено брашно размито във вода + 1 суп.л олио + магданоз, дафинов лист. Общо 200 кал.

Вечеря (при необходимост)  -  един плод или салата /без олио/ и хляб – 80 кал

V-ти ден – Общо за деня 900 кал

2.   Картофена супа – 150 г картофи + 50 г моркови + 25 г олио + чубрица, сол, магданоз  Общо 200 кал.

Вечеря (при необходимост) -   1-2 плода

VІ-ти ден – Общо за деня 1000 кал

2.   Грах яхния – 50-70 г грах + 25 г лук + 50 г домати + 25 г моркови + чубрица, сол, гьозум + ½ олио.  (220 кал.)

VІІ-ми ден – Разтоварване с плодове - Общо за деня 600-800 кал

VІІІ-ми ден – Общо за деня 1000 кал

1.   Картофен гювеч – 200 г картофи + 30 г лук + 100 г домати, чушки,бамя, зелен фасул и др. По 20 г + чубрица, сол, гьозум + ½ суп.л. олио (запича се във фурна)

ІХ-ти ден – Общо за деня 900 кал

2.   Принцеси – 2 филии хляб = 100 г, сместа се приготвя от: сварени 20 г овесени ядки + 15 соева кайма + 12 г лук + 20 г домати, чубрица сол, кимион + 1 суп.л. олио. Филиите се намазват и пекат в умерена фурна

Х-ти ден – Общо за деня 1000 кал

2.   Леща яхния – 60-70 г леща + 25 г лук + 50 г домати + чубрица, сол, чесън + ½ суп.л олио

ХІ-ти ден – Общо за деня 1000 кал

2.   Кюфтета от картофи и орехи – 150 г картофи – сварени и пасирани + 20 счукани орехи 4 бр. + 20 г лук, чубрица, сол + 1 суп.л олио. Оформят се кюфтета и се пекат във фурна

Вечеря (при необходимост)  -   1-2 плода

ХІІ-ти ден – Общо за деня 800 кал

2.   Зеле с домати – 300 г зеле + 25 г лук + 100 г домати, сол, магданоз + ½ суп.л олио

ХІІІ-ти ден – Общо за деня 900 кал

2.   Ориз със спанак (гъби, тиквички) – 300 г зеленчук + 25 г лук + 100 г домати, сол, магданоз + ½ суп.л. олио

Вечеря (при необходимост) -  един 1-2 плода

ХІV-ти ден – Разтоварване с плодове – 1 кг по желание

П.П.  newsm78 Някой трябва да направи нова тема , защото след 50 стр. се заключват  Hug

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 23:56 от lenny_pld

# 955
За това на моменти много искам да се махнем и да започнем някъде на ново,далеч от близки,роднини и приятели
Laughing
Аз затова съм толкова далече. За да почна на чисто, нов живот.  Wink
От към подправки: босилек и пресен кориандър. Те са сега хит при мен. Simple Smile Мъжът ми е по кимиона напоследък. От 10-на дена се е побъркал по хряна и джинджифила.

# 956
Копър, магданоз, босилек, риган, мащерка, джинджифил( пресен и на прах), кориандър са ми любимите. Peace И още един куп след тях. Joy
Вери, пресен кориандър купуваш или си сееш? Искам да си посея, но не знам  дали ще стане от тези зрънца или специално трябва да си купувам семенца.

И на мен понякога ми идва да стегна куфарите, но е само временно. Човек не може да избяга от себе си, а където и да отида, все ще има такива, които не ме разбират и те ще са мнозинство. Важното е, там ,където си, да си намериш средата, което понякога изглежда почти мисия невъзможна. Но само изглежда..

# 957
Вери, четох статията в блога! Много хубаво, че сте я превели, точно подобно нещо бях чела и аз преди време.
Проверили ли сте въпроса с хмела? Много ми се иска именно със хмел да пробвам, някак си другите квасове са ми известни вече, пък на този незнайна защо залагам особени надежди... Мои познати от кулунарния форум правеха хляб с квасена гъба (същата, която руснаците ползват за квас (мялако)) - предаваше от ръка на ръка, можеше и да се замрази и размрази. Вие имате ли опит или онформация за тази гъба?

Лени, благодаря!!!

# 958
Много сте изписали, но после ще ви изчета. Само да отговоря на Норчи относно махането от всички и всичко.
Както писах по-горе и мен ме дразнят някои неща в роднините. Но като започнеш ти да се променяш и да ставаш по-уверена в себе си за начина на живот, който си избрала и самите роднини ще се променят или поне ще променят отношението си към теб и храненето ти.
Миналата година, когато се върнахме в БГ, аз самата не бях много наясно със себе си и с това какво искам. Съответно и повече се поддавах на провокации както за мен, така и за детето. Тогава пък и детето страшно много боледуваше, много отслабна и не искаше нищо да яде. И това още повече ме разколебаваше и отчайваше. Съответно всички бяхме много радостни, ако се намери нещо, от което да хапне поне мъничко. Предлагахме първо здравословни неща. После някой предлагаше да пробваме с да речем нещо по-малко здравословно. Давала съм кисел с плодово пюре, шунка и други подобни, които по принцип не са много добри храни. Тази година като се върнахме ме питат какво може и какво не може да й дават. Остава обаче техният пример. Не мога да забраня на всички да ядат еди какво си и малката се изкушава на времена. Мисля си обаче, че и това е въпрос на време и възпитание на детето. Да го убедиш, че тези неща не са хубави( да му промиеш малко мозъка)  Embarassed Вече зарибих нашите, двете ми баби и леля ми със салатите с кълнове Mr. Green и някои други трикове. И въобще тази година всички приемат много по-лесно всичките ми приумици, отколкото миналата. Така че търпение, постоянство и промяна ми е майката Heart Eyes
Иначе и ние имаме много неща, които трябва да премахнем от навиците си. Аз също хапвам сладко от време на време или някоя друга глупост. Аз също с месо, яйца и млечни не се изкушавам, но сладкото е лоша работа. Мъжът ми без мен е пълен хаос с яденето. Питах го сега какво си готви докато ни няма и съжалих, че попитах ooooh!

Последна редакция: вт, 17 ное 2009, 13:24 от В_и_В_и

# 959
Аз съм гледала такава гъба, довавя й се кис. мляко всеки ден и водата, където е стояла - се пие. Става нещо като кефир. Гъбата прилича на карфиол и се размножава, пуска нови розички (детки), като за 1 месец можеш да ги отчупиш и да ги раздадеш. Ако се остави по-дълго без да се смени водата (изпие) и не се захрани, водата сякаш вкисва и гъбата помръква.
Мисля си, че и ако не се смени водата на кълновете, пак остава една такава вода и шупва около кълновете т.е. ферментират, по-подобен начин се прави и алкохола - ечемик, пшеница и др. зърнени (или плодове - грозде, ябълки...), които ферментират - дали това не може да се ползва също за квас (мая)  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт