Веганството - да споделим опит

• 185 910
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 930
И аз търсих за маята, но не открих нещо съществено. Ще чакам още инфо от вас.
Квас не виждам кога бих могла да намеря време да правя. А оттам нататък да меся хляб собственоръчно не Stop
И аз като М_ник не ползвам машината за хляб, защото след това е много изкушаващо и консумираме изключително много.
Иначе сладкиши и други неща с мая не правя.  Blush
Доколкото знам содата не е вредна, а точно обратното. Но това е инфо от баба ми, така че е хубаво да се провери Party

Норчи, преди няколко страници обсъждахме мазнините тук и в темата за хармонията.

# 931
  • София
Здравейте, мами вегетарианки  Hug
Ето ме и мен:)Накаратко да споделя причините, поради които не консумирам месо:
1. Не го обичам кой знае колко
2. Завърших специалност "Животновъдство" и там се нагледах на кървища и умрели животни и оттам получих отвращение
3. Смятам, че е по-здравословно да не ям месо
Май това е с няколко думи:)
На моят бебешор още не съм давала месо, макар неразбирането и осъждането, с което се сблъсквам ежедневно. Силно се надявам, че именно тук да е мястото, където ще получа подкрепа Hug
Желая ви хубава вечер bouquet

# 932
Рени ,
здравей! Grinning Hug
мисля, че съм те срещала във вегетарианската тема Simple Smile
За всякаквито  добавки /от рода на витамини и минерали/ неведнъж съм споменавала, че мнението ми е отрицателно. Особено когато организмът се развива нормално и не показава някакви отклонения или проблеми Peace Simple Smile
На твое място бих сменила личната си лекарка. Simple Smile
M_Nik ,
какви мили детски спомени ми предизвика последния ти пост, ако знаеш!!!
Напомни ми един любим вегетариански ресторант, който се намираше на "Граф Игнатиев", след площад "Гарибалди".......вече в частта при "Алабин" някъде. Там в един безистен майка ми ни водеше понякога неделите. Умирах си за кашата им от коприва....
Май беше единствения веге-ресторант тогава в София?
Приличаше на голяма столова....някой помни ли го?

monick Hug
мога само да ти кажа едно ГОЛЯМО БРАВО, че не си давала месо на детето си! Simple Smile Grinning.продължавай в същия дух!
моят син е на 3 години и 4 месеца и никога не е вкусвал.  Grinning

# 933
Интересно ми е как реагират децата-вегетарианчета, когато някой около тях яде месо? Разкажете повече. Особено, когато само единият родител е вегетарианец как става непредлагането на месо на дете над 2години. И не само на месо, а и въобще на неща, които не бихте желали детето ви да яде, но по една или друга причина другият родител или баби, дядовци, с които живеете, консумират тези неща. Дете над 2 години вече разбира и би могло само да си поиска или да си вземе. Същото се отнася и когато сте на гости някъде.
Например в нашия конкретен случай. Вкъщи е ясно какво се яде, какво се купува и т.н. Но често ходим по гости на приятели или сега в БГ сме на гости дълго време на леля ми. Вкъщи никога не купуваме колбаси, аз месо не ям, мъжът ми ако случайно е купил нещо за себе си, рядко го яде пред детето. На гостито обаче се хапват колбаси примерно. Детето си поисква и пикантния вкус му харесва и пак си иска. Как се реагира в такъв случай. Не мога да кажа, че забранявам да се яде това. Мисля, че така само повече се наврежда. Казвам, че не е полезно, но малката не дава вид, че много разбира.
В друг случай например за шоколада често обяснявам, че е вреден и ...т.н., че щом й се яде, нека хапне, но да знае, че плодовете са къде по-сладки и ароматни и правят човека здрав/някакви подобни глупости Party/ И малката като играе повтаря на играчките си същите неща, тоест всичко е запомнила, но това въобще не я спира като види шоколад да си поиска и да хапне.

# 934
 В_и_В_и , и аз си ги задавам подобни въпроси,ама не знам как да им отговоря.  Thinking
Моите още не са яли шоколад,сладолед/от масовия тип!/вафли,кроасани,всякаквите боклуци,които ни зариват от щандове и витрини....абе нищо ,което не е приготвено от мама -не са го кусвали!
Мъжът ми ме подкрепя на 100%,у дома не се купуват салами,и т.н. боклуци,той не е по сладкото/ с изключение на 3 те торти ,които върти в последните 3 седмици-все в събота вечер му идва мерака да готви  Crazy/...но ,виж бабата ,която е близко ,направо не ми се мисли,ако взема да сглупя да ги оставя при нея какво би им напъхала в устите  Sick
Тя самата ,не се съобразява и пред нас какво яде-то са донъти с Е-та.то са берлински топки  #Crazy И все пита- а чипс кога ще им дадеш?  #2gunfire
Не ми се мисли и в детската какво ще е .менюто на обяд е здравословно-имат готвено и т.н. ,но закуските си носят от вкъщи, итогава ще гледат какво ядат другите деца  Thinking

# 935
  • Linz
Рени ,
здравей! Grinning Hug
мисля, че съм те срещала във вегетарианската тема Simple Smile
За всякаквито  добавки /от рода на витамини и минерали/ неведнъж съм споменавала, че мнението ми е отрицателно. Особено когато организмът се развива нормално и не показава някакви отклонения или проблеми Peace Simple Smile
На твое място бих сменила личната си лекарка. Simple Smile
Благодаря за отговора Hug
Пиша във всички теми за здравословно хранене, вегетарианство и пр. И без това мисля, че темите по този фундаментален въпрос са малко (за сметка на др. глупости).
И аз мисля така- при положение, че децата си растат здрави, не се налагат някакви изкуствени добавки. Но тази жена успя да ме разколебае. Отдавна искам да я сменя, но все още не намирам по-добър педиатър.

# 936
Статията за маята е преведена и е качена в "Магията". Не мисля, че не е убедителна. Тръгнах да търся информация кой е този Етиен Волф / френски учен направил опит, става дума в статията за него / и за какво се бори и попаднах на много материали, но са на руски. Ще ги преведем и тях.

Термофилни дрожди=захаромицети. Термофилен от гръцки: термос=топъл и филос=приятел; т.е. понасящи топла среда.
Да добавя, че тези бактерии живеят в безкислородна среда и не умират в процеса на печене.

Повече в момента не мога да кажа, а и не се стремя да доказвам нещо си. Търся информация като всички вас. До вчера и аз мислех, че след печенето маята не е вредна.
Simple Smile

# 937
Напомни ми един любим вегетариански ресторант, който се намираше на "Граф Игнатиев", след площад "Гарибалди".......вече в частта при "Алабин" някъде. Там в един безистен майка ми ни водеше понякога неделите. Умирах си за кашата им от коприва....
Май беше единствения веге-ресторант тогава в София?
Приличаше на голяма столова....някой помни ли го?
Е, точно за този си мислех също (ама много отдавна го няма) - срещу Под колоните, беше пълно и със студенти и хора всякакви... Ама много вкусно готвеха... После направиха и един до Витиз и един на Раковска и Дондуков (към ъгъла). Мили спомени... Това бяха соц вегетарианските ресторанти, малко като столова наистина и доста неугледни, но затова пък по всеки джоб и наистина постно (много рядко яйца и кашкавал) и много голям асортимент от прости "нашенски" манджи - спанак, коприва, боб, гъби...- каша, яхния, супа, ашуре, плодова салата. А сега изобилства от темпе, сайтан, хумус, тофу... - не че не ги обичам, но да има и нещо наше - не е зле. Залитането към модерното понякога ми идва в повече.
Всъщност точно този стар вегересторант на Алабин (за който бях писала) е станал сега Дрийм хаус, като се замисля.

# 938
Ох, В_и_В_и, настъпа ме по мазола....
направо не питай
изпадам в ужас от този проблем
за сега много, много трудно защищавам каузата
татито ни си хапва месо, че и колбаси, каквото намери
аз не купувам и в нашия хладилник няма меса, но той ходи да обикаля хладилника на мама, а тя му е под ръка на долния етаж....уж, не е такъв върл месояд, ама все иска нещо може 3 парченца саламец, но да има
а на мен все по-трудно ми става с малката, за сега казвам това е на тати и я разсейвам с нещо друго, но до кога
на баба й категорично съм й казала, че не искам да се дава месо, но за другите работи малко по-трудно, като я вземе при нея то сокче, верно домашно поне оцветители няма ама захар и ферментирали плодове, то намазан бял хляб с малко и сол сигурно
баба й много трудно преживява като я изкара навън и като види другите деца нещо да ръфат и наща като гледала и току и купи уж някакви детски бисквитки

абе трудна работа
скоро татито имаше р.д. и му бях изпекла пиле к'во да го правя нали все пак е неговия ден
и като го сложих на масата малката вика, че било конче, т.е прави там един знак, който не знам как да напиша, аз викам не пиленце, а тя "пи пи" и все сочи към чинията
тя има интерес към чинията на всеки
ох, не знам и тези лъскави опаковки какво ще правя изтръпвам
а за детска градина ........в малък град.....какъв ти избор, какво ти меню....

# 939
fotinaklaros, можеш да помолиш лелките в градината да не й слагат месо в чинията поне. Като си в по-малък град хората се познават и са сякаш по-съпричастни... ама пак си зависи от човека.
А за градинката, бях писала, носиш от вашето (ядки и семки (ако вече яде), крекери, сухи плодове, плод на парченца в кутия) и него предлагаш на детенце, че и на околните деца. Ще видиш, че повечето ще предпочетат от вашето... Важното е, когато някой дава на детето си, да имаш и ти да предложиш на своето, да има алтернатива. Та по този повод ходя по улиците с джобове пълни с цели орехи и при нужда чупя  Simple Smile
Виж с бабите е трудно... Свеки сготвила страхотна кремсупа от зеленчуци в наша чест, малкия с радост започва да лапа... и замръзва - супата пълна с едросмлян черен пипер и много индийско орехче, чак пари на езика  Mr. Green Хем 100 пъти съм казвала, че малко дете не яде пипер или поне не в такива количества... Направила страхотна салата от червено цвекло и отгоре - майонеза с мноого горчица и такива работи...

Вие като готвите общо ли готвите, тоест и за децата или за тях отделно? Аз готвя общо и слагам само зелени подправки, а който иска да си слага пипер, соев сос или друго... ама все ме отсвирват големите, че било безсолно и непикантно.

# 940
Аз готвя* безсолно,безвкусно и без подправки *по думите на мъжа ми  Sick
В превод -с минимум сол,без мазнина и без силни подправки Laughing
Колкото и да мърмори ,обаче, взе да посвиква Mr. Green

# 941
Интересно ми е как реагират децата-вегетарианчета, когато някой около тях яде месо? Разкажете повече. Особено, когато само единият родител е вегетарианец как става непредлагането на месо на дете над 2години. И не само на месо, а и въобще на неща, които не бихте желали детето ви да яде, но по една или друга причина другият родител или баби, дядовци, с които живеете, консумират тези неща. Дете над 2 години вече разбира и би могло само да си поиска или да си вземе. Същото се отнася и когато сте на гости някъде.
Например в нашия конкретен случай. Вкъщи е ясно какво се яде, какво се купува и т.н. Но често ходим по гости на приятели или сега в БГ сме на гости дълго време на леля ми. Вкъщи никога не купуваме колбаси, аз месо не ям, мъжът ми ако случайно е купил нещо за себе си, рядко го яде пред детето. На гостито обаче се хапват колбаси примерно. Детето си поисква и пикантния вкус му харесва и пак си иска. Как се реагира в такъв случай. Не мога да кажа, че забранявам да се яде това. Мисля, че така само повече се наврежда. Казвам, че не е полезно, но малката не дава вид, че много разбира.
В друг случай например за шоколада често обяснявам, че е вреден и ...т.н., че щом й се яде, нека хапне, но да знае, че плодовете са къде по-сладки и ароматни и правят човека здрав/някакви подобни глупости Party/ И малката като играе повтаря на играчките си същите неща, тоест всичко е запомнила, но това въобще не я спира като види шоколад да си поиска и да хапне.

преди да видя как ще се подредят нещата практически, много се притеснявах как ще се получи така, че детето да не прояде някакси месо и риба. Все пак повсеместно се шири месото......
Но се оказа, че няма никакво място за безпокойство.  LaughingПоне до момента.........
На семейната трапеза месото липсва. Детето е свикнало с нещата , които са на нея. То се храни предимно у дома.
Когато сме на гости, детето има респект от чуждата обстановка и не се рови по чуждата маса. А и по принцип няма доверие на нещата, които не знае какви са.
 И изобщо няма никакво желание да рискува с тях и да ги опитва.
Веднъж така реших да му предложа какао/понеже всички пиеха какао/...казах му - това е сладко Grinning-пробвай! и то с голямо недоверие отпи и за голяма моя радост и учуда-хич не му хареса!
пробвала съм да му дам и обикновен шоколад- изобщо не обича.
Може би зашото вече му е формиран вкуса с други храни.....
В детската градина той не е единствен вегетарианец. Там има и деца- вегани. Избрала съм неговата градина да не е със задължително обядване там. Обядва си вкъщи.
Там хапва само лека закуска, която му се приготвя  предварително от мен и му я слагам в раничката.
Така са всички деца.
Някои имат в кутийките си парчета салам, но мен това не ме притеснява, защото моят син не проявява интерес към кутийката на другарчето си, а и съм предупредила учителките......
Тук в детската градина ако избереш детето ти да обядва там, менюто обикновено е три вида- стандартно, за алергични деца и за деца- вегетарианчета. Peace  Simple Smile
Така че дори и да бях избрала вариант да се храни с храна от градината, нямаше да има риск от промяна в диетата му.
Аз държа на домашната храна и затова не съм го записала на външна храна.
При все, че съпругът ми понягога яде месо/на гости или на ресторант, синът ни не е проявявал интерес към непознати за него неща.И дори и да прояви,  ще му предложа нещо без месо. И ще му обясня, че той е вегетарианец.  Peace
Той има книжки с картинки на рибари, които ловят риба. Има я и приказката за златната рибка.
Играем на една игра "ловене на рибка".
НО когато съм го питала  "какво ще я направим сега тази риба", той ми отговаря "ами ще я пуснем във водата!" Laughing
За разходки му вземам в кутийка нарязана ябълка или друг плод/тук това е масово разпространено/, хлебчета, крекерчета.......

M_Nik,
отдавна готвя общо.
Само когато се захранвахме, беше отделно.

fotinaklaros
,

за мъжа ми за РД или други празнични поводи приготвям  вегетариански кюфтета, например. Месо просто не готвя. Peace
Лъскавите опаковки изобщо не представляват интерес за сина ми. Той не е "научен на тях". Не знае какво има в повечето от тях.
Понякога като купя стандартни бисквитки в лъсква опаковка, той знае, че ще ги отворя при случай/обикновено случаят е когато черпя домашната си помощница- веднъж седмично/ . Нарочно слагам бисквитките на масата - на открито, за да знае , че по всяко време може да си вземе. И това не е "забранения сладък плод"......
Е, понякога си взема с желание една- две. И толкоз. Не ги изяжда всичките. Аз му казавам, нека първо да обядваме, после ще си вземеш бисквитка. И той се съгласява. Защото знае, че го чака вкусен обяд и че аз няма да скрия бисквитките. Имаме си доверие.

Последна редакция: пн, 16 ное 2009, 13:44 от realist

# 942
И аз се надявам да имам същите резултати като Реалист - да формирам вкус към истинската храна без подобрители и овкусители.
За детото и себе си готвя едно и също, но за баща му обикновенно нещо различно или купувам. Дълго ще чакам моят мъж да се откаже от вкусовете, произведени в лаборатория....

# 943
   Ответният удар на моя мъж срещу "безвкусната храна" е лютото! Simple Smile
С него всичко било еднакво. Laughing Даже вчера пак си купи нова смъртоноска
от едно изложение за деликатеси. Аз пък си взех зехтин с люто чушле вътре -
и двамата обичаме люто, но той е екстремист. Laughing Като го питам дали да му
дам лютото на масата, той ме пита първо какво има за ядене и тогава
решава. Simple Smile Хич не му се и обиждам. Той яде вкъщи разни колбаси, но
детето не ги иска - люти били и само за татко. Laughing Но вече започнаха
постите - няма мърдане! Joy

# 944
  • GYM
Възхитителни сте Hug
Аз готвя открай време за себе си отделно. Мъж ми е заклет карнивор, а детето и то за съжаление налита на "мръвка". Доскоро се борех неистово, но вече започна и саламчета да му дава ooooh! Добре че, поне като гледа мен хрупа ябълки и яде броколи. Също така обича и лимони и мандарини. СУпите и ги правя с много зеленчуци, бистри и със зелени подправки само... Но съм само в борбата с лъскавите опаковки, бабите се изтрепват да носят шоколади и пр. боклуци. Надявам се като поотрасне още малко, сама да почне да разграничава кое е хубаво и кое - лошо. На мен ми трябваха години, дано при нея е по-лесно Tired

Общи условия

Активация на акаунт