Веганството - да споделим опит

  • 185 526
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Мнения: 5 714
За маслините: от Omega знам, тя беше писала преди време, че някои маслини стават черни благодарение на железния глюконат. Затова не взимам такива, на които пише, че го има. Последно време купувам само зелени или кафеви.

"За маслините в къната-това го прави една приятелка на майка ми.Имам чувството обаче,че маслините в Бг ги оцветяват.
E579            Ferrous gluconate            Железен глюконат. Фиксатор на оцветителите, получаван от желязо и глюкоза. Използва се в маслините и в железните добавки. Изглежда ? безвреден в малки количества.
Това със сигурност го има в едни метални кутии-бидончета."
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=286670.msg7443333#msg7443333

Имаше и други теми, където сме го разисквали това, но не ги намирам.

Виви, линкът за накисването касае покълването. А Норчи, мисля, питаше преди варене дали накисваме. Аз съм споделяла, че и преди покълване вече не накисваме откакто сме с микрофермата.

# 1 036
  • Мнения: 1 849
Можеш да пробваш от рецептата на Asyalein - Нахутен чипс, 8-мата от горе на долу (в момента).
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210874.msg12702041

Хималайска сол има в почти всички диетични и биомагазини. Виждала съм и в Пикадили, Хит... в по-големите хипермаркети на диетичните щандове.

# 1 037
  • Мнения: 957
Цитат
"За маслините .Имам чувството обаче,че маслините в Бг ги оцветяват.
Онзи ден си купих черни маслини,най-го обичам тях, в бурканче чак след като се прибрах прочетох на етикета,"оцветени" Confusedне знаех че ги оцветяват Confused

# 1 038
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Цитат
"За маслините .Имам чувството обаче,че маслините в Бг ги оцветяват.
Онзи ден си купих черни маслини,най-го обичам тях, в бурканче чак след като се прибрах прочетох на етикета,"оцветени" Confusedне знаех че ги оцветяват Confused
Оцветяват ги, и то с нещо, което е много вредно (канцерогенно... но не помня какво точно беше). Аз обаче не мога да се откажа от тях, страшно ги обичам и си изяждам по 1/4 кг. наведнъж.
п.п. Ето какво изплю Гугъл: http://big.bg/modules/news03/article.php?storyid=14899

# 1 039
  • Мнения: 1 732
Рени ,
е, това вече ми дойде в повече Sad
в предишния си пост бях написала "капан на обечеността"
а сега се почувствах с примка на врата..........от която все си мисля, че
съм се освободила.
Уж толкова много внимавам.....
Но спасение от всякаквито подводни камъни - явно няма.........

# 1 040
  • София
  • Мнения: 120
Лелеее, не мога да смогна да изчета всичко, а от всичката информация ме заболя главата Sunglasses Laughing. Бълвате толкова знания, които едва ли ще ми стигне един живот да натрупам.  Hug HugИнтерсно ми е всичко, а ми е доста трудно да се включвам с компетентно мнение. Всичко, което пишете е подкрепено с изумителни факти, цитати, химични формули Laughing
Realist, благодаря за предложеното меню. Всичко това хапвам с удоволствие. И веге- мусака и пълени чушки с булгур например (не съм се сещала за просо) и много салати и супички и най-вече картофки Hug С вкуса на гречката нещо не мога да свикна-от доста време се мъча да ям, но все ми мирише на бинтове JoyНе знам, защо така Confused
Желая ви спокойна вечер  bouquet

# 1 041
  • Мнения: 3 869
Моник, елдата, ако е сурова няма такава миризма, на нищо не мирише. Суровата е бледо зелено-бежова на цвят. Масо продаваната  е печена, тя е кафява на цвят и със този много особен мирис. За да се махне, елдата се кисне за някой час във вода, следо това се вари, и след варенето се промива хубаво със студена вода. Оттам нататък става за всичко Simple Smile

# 1 042
  • Мнения: 189
Аз няколко пъти се пробвам да си направя квас, но започва да мирише съвсем на оцет. Яла съм от истинските руски хлябове и знам колко кисел е обикновено, но моя квас направо си мирише на оцет. А като хваща коричка да я махам ли или да я смесвам с останалата част като разбърквам?
ти колко време го чакаш кваса
щом има коричка и е много кисел значи е стар и то много


Цитат
Чувала съм даже, че се вземат от храносмилателните органи на животните.....
realist, да, но за сирене, от баба ми го знам, едно време са правили...; даже май и сега се прави ренет ли беше...



Цитат
Скреч,  направо си глътнах граматиката Shocked Не че ползвам бульони, ама все пак...сода каустик
и аз и аз....
Ох, nor4y, как те разбирам, а за малък град да не ти обяснявам
и на мен са ми са преяли броколи, но и аз не намирам, и в Билата няма(единствения голям магазин в нашия град)
Цитат
обясни ми че имат в двора си,направо щях да падна,не знаех че в Бг има кивита
да да разтът кивита и в БГ
Цитат
Може да стане хляб/плоска питка без мая,квас,сода и т.н. -брашно,вода,подправки и екстри по наш вкус,нали?
да , но ще стане като подметка кораво, трябва да е нещо като палачинка тинко(както реалист препоръчва)
Цитат
Олее да ви кажа за бубите в зърнените
аз ако се притеснявам за някои зърнени или ако ще отсъстваме по-дълго си ги държа в хладилника
Цитат
Не знам дали всички. Иначе били много твърди, доколкото знам. Аз лично не съм спряла да ги ям, защото си умирам за тях. Малката също.

Пък и храна не е само това, което вкарваме в устата все пак. Wink Да не забравяме.
Ох, СпирОлина, добре, че и това написа, че ми беше станал корема на топка...
Цитат
За напълняване мога да добавя - ядки.
и аз като JeniB, до колкото си спомням и д-р Емилива така препоръчва

# 1 043
  • Мнения: 957
Само да ви кажа че моите маслини не са от Бг и пак са оцветени TiredНякой има ли идея защо го правят?Ужас!Това пък хич не съм го знаела,случайно прочетох на етикета Tired Сигурно трябва някъде да продават и неоцветени,не вярвам всички да боядисват.

# 1 044
  • Мнения: 1 732
monick,
за кафявата елда мога само да добавя, че в БГ се внася предимно от Украйна. А аз имам едно на ум за радиоактивност, заради Чернобил..........
Иначе винаги съм споделяла своята любов към кафявата елда със специфичния й вкус. Ако той не ти допада, просто не я яж.
все ми се струва, че при кюфтета от елда този вкус се тушира.........
Без предварителното накисване, за което Мег е казала...........
А за просото- понеже кърмиш, то съдържа най- много желязо от зърнените....

# 1 045
  • Мнения: 1 048
realist ,Asyalein,M_Nik мерси за рецептите.А този чипс дали ще стане с друго брашно newsm78
fotinaklaros   мисля си ,че може да си вземеш замразени броколи на Бондюел,нали претендират за нещо като био.Аз не исках да взимам замразени щом има пресни,ама може и така да направя,май е най-добрия вариант от трите.

За маслините и аз адски много ги обичам,ям зелени,но пак не е гаранция,че са 'чисти'

Аз харесвам повече кафявата елда,и заради миризмата и защото след накисване омеква и може и така да се яде.Зелената е много слузеста,няма изплакване...твърда е ,иска доста варене.Вие как ядете зърнените и макароните,малко по-твърди или разварени?

Какво си хапвате зимата?От Бг плодовете има само ябълки,а често не намирам южни от близки страни.

monick аз съм 5 кг. по-слаба от преди да забремения(не се оплаквам,добре ми е така),а ям като луда.Всичко това,което изредихте,та и много други неща и то по много.Мисля си,че просто като ядеш здравословни и качествени храни  е нормално да си слаб  Wink

# 1 046
  • София
  • Мнения: 120
Благодаря за отговорите, момичета  bouquet
Информацията за елдата беше много неочаквана за мен-мислех си, че кафявата гречка е много полезна, а не съм и предполагала, че съществува и непечена Rolling Eyes
А за содата, за маслините... Bangheadнямам думи Thinking
Лека нощ  bouquet

# 1 047
  • Мнения: 189

monick аз съм 5 кг. по-слаба от преди да забремения(не се оплаквам,добре ми е така),а ям като луда.Всичко това,което изредихте,та и много други неща и то по много.Мисля си,че просто като ядеш здравословни и качествени храни  е нормално да си слаб  Wink
стига бе, какви сте ми кльощавелки, аз по време на бременнността надебелях 20 и ми останаха 5-6 кила и нещо не се отлепват от мен, трябва нещо по-драстично, но сега не мога, че кърмя още

Цитат
Това с мехурчетата ме накара да се замисля....Ами то като се разчупи или разреже хлебното изделие, въпросните оцелели бактерии преминават директно във въздуха! И така заразяват всичко наоколо. Поселяват се в плодовете и зеленчуците.....
Ами ако съм отишла на ресторант и там всеки си хапва подобно нещо........целият въздух сигурно витае с подобни бактерии - убийци?!?!?
ох, realist, смаза ме с таз констатация
сега ми е в главата само какво хвърчи във въздуха
погледнах в банята тавана ни е започнал да мухлясва и от там нещо хвърчи.... newsm78

# 1 048
  • Мнения: 1 849
На мен зелената повече ми харесва, задушавам лук и зеленчуци, слагам я с 1:1,5 с вода и варя 20 мин., после 20 мин. почива захлупена и е супер! Сварена си е и не е преварена, поела е всичката вода.

Явно затова на малкия нещо не му понасят маслините  Shocked А как обичаме всички... особено черните малки-хрупкавки.

Български плодове зимата ядем ябълки, круши (зимни), дюли, грозде (ако стои в изба, на хартия издържа до след Коледа), нар, мушмули - скоро, много ги обичам, а и имаме дърво на вилата.
Мандарини, портокали, грейпфрут, киви - има от Гърция и Турция - гледа се лепенката, бананите - не знам от къде са, че рядко имат лепенка.
Сега съм фен на розовото помело, хапваме го с лъжичка  Simple Smile Ама като чета то е от Китай...
А от другите по-екзотични хапвате ли? Ние по-скоро за атракция понякога, макар че обожавам манго и маракуя, и ананас... лигите ми потекоха[/size]

# 1 049
  • Мнения: 189
що е туй чудо помело?
тази есен за първи път го забелязах, че съществува
на какво има вкус?

Общи условия

Активация на акаунт