Веганството - да споделим опит

• 185 464
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 065

Днес мъжлето донесе машина за хляб. Дали ще може да прави хляб с квас  newsm78 . На програма с повече втасвания и размесвания ли ще трябва да е или обратното?
skrech, сигурно няма да ти се получават нещата в началото, но не се отказвай
постепенно ще усещат кога кваса е готов и кога му трябва още време, сиреч опит трябва
ако не е съвсем готов кваса пак се яде хляба, но е по-сплескан
а за машината Mamagemelar  се намесва, тя има опит
аз вече съм му намерила цаката и не ме бърка и на ръка-вечерта меся, втасва през ноща, пека сутринта....

# 1 066
ех, все забравям да ви питам, а мед и гъби консумирате ли?

# 1 067
Да, M_nik, тук пише точно обратното, че помелото е било първо:

http://users.kymp.net/citruspages/pomelos.html#history

Мед ядем, гъби- малко.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 10:06 от Вери

# 1 068
комбинирано ли Joy Joy
Консумираме,разбира се.Аз ги обожавам и двете неща....защо да не би и за тях нещо лошо да кажеш Stop

# 1 069
Вече съвсем се обърках, то излиза, че и грейпфрута е кръстоска... Така или иначе децата лапат мандарини, че са им по-ароматни и сочни, макар че пък клементината също се оказва кръстоска
http://kulinar.gbg.bg/index.php?type=special&p=articles&id=186&area=1

# 1 070
Предлагам да спрем да се ровим и четем.  Laughing
Последно:
http://www.innvista.com/health/foods/fruits/pomelos.htm
Pomelos resemble grapefruit, but they are a species in their own right and are an ancestor of the grapefruit, and not a hybrid.

но:
Pomelos sold today are more likely to be a smaller, rounder, and smoother-skinned cross between the original pomelo or shaddock and grapefruit.

А аз мисля, че не вяка кръстоска значи автоматично ГМ продукт.

# 1 071
Аз нещо не му свикнах на това помело!Нещо като сладък и по сух грейпфрут ми седи.И другите от семейството не го харесаха, познати също купиха и го изхвърлиха.Не сме свикнали или е въпрос на вкус.Аз си предпочитам сочния и леко горчив грейпфрут!
И също повече харесвам зелената елда-купувам от Био свят Simple Smile

# 1 072
ПО темите подред да давам, каквото се сетя:

1. за маслините и сода каустик- знам го от човек, работил в Испания. Ще му издиря координатите да го разпитам

2. ОП, защо да не ядем безсолни маслини?

3. fotinaklaros , за салатките ти: Само гол ентусиазъм не стига за развиване на биоземеделие. ИМА начин за борба с охлювите. Поне за един знам аз. Точно описан е в "Без земя". Ако решиш, да пробваш пак, кажи. Ще ти снимам страниците. Hug

4. за помелото. Това чудо, още като го опитах за първи път и щях  Sick. Супер изкуствено нещо. Още тогава го заподозрях, че е ГМО. Дали е, не знам засега. Освен това няма семки, което е антиприродно!!  Crazy Не съм се задълбочавала, просто повече не купих.
Скромното ми мнение е, че не може да е било преди грейпфрута именно поради ЛИПСАТА НА СЕМКИ! Как, аджеба е оцеляло?!
Свекърите донесоха веднъж на детето. Аз не разреших на мъжа ми да и дава от него. Сам си го яде.

5. за зелената елда- спомням си, че на моя пакет пишеше на гръцки, ако не се лъжа newsm78 Май от "Биосвят" беше етикета.  Не помня какъв беше произходът, но например други храни на Биосвят са с произход Китай, което мен ме фрапира.  Rolling Eyes  Някак си не мога да си го представя. Китай го свързвам с евтини боклуци, замърсяващи производства, евтина работна ръка, ГМО...и изведнъж "био".

Но може и аз да не съм в ред. Blush

# 1 073
Ей, отказахте ме от помелото  Hug

А зелената елда от Биосвят е на Biohellas (Гърция) и пише произход - Китай. Точно я гледам...

За салатките, баба ми ръсеше наоколо зелена нарязана коприва или кръг наоколо с морска сол (но да е поне на 2-3 педи от салатите, че ще изгорят),  да не приближават. Може да се сложи и пластмасова мрежичка, наоколо - да не преминават.

# 1 074
Ей, отказахте ме от помелото  Hug
и мен от много неща ме отказахте,но не мога да се откажа от всичко Stop
Цитат
А зелената елда от Биосвят е на Biohellas (Гърция) и пише произход - Китай. Точно я гледам...
моята е същата.Нещо ми е странна,нали ви казах кисна повече от 12 часа,после плакна сумати пъти,че е адски слузеста,после варя доста време...често водата ми свършва а я варя 1:3 newsm78.Прави ми впечатление,че понякога водата е ставала нещо като бледо лилава,това дали е нормално?
А кафява намира ли се,която да не е украинска,някой знае ли?

# 1 075
за био- елдата , която е с произход Китай........
И тук е така Simple SmileИ не само елдата , а и просото и т.н.
Мисля си, че Китай е страна на контрастите. И има както "евтинджос", с всичките му последстия, така и качество и ниво.
Просто се доверявам на знака "био"

Понякога има избор, няколо различни пакети елди  от различни страни........или пакети с киноа.........и т.н.
Последната ми киноа е от Боливия.......Но съм вземала и китайска.
Сухият ми грах беше словенски, сега гледам - канадски..........

Мен това малко ме тормози..но маслините....ех тия маслини.....още съм в потрес ....ние само черни маслини сме купували
и  в БГ като сме били...Синът ми така ги обича.......И винаги сме вземали от безсолните. ooooh!
nor4y,
кафява има руска.
Но понякога е пак с произход Украйна.
Тук кафявата е само в руските магазини или на руския щанд в Кауфланд. Разчитам на немския контрол за внос.
зелената никога не я кисна. Слузта изчезва с варенето . Варя я не повече от 30 минути.
И това е много много рядко, само когато ми е свършила кафявата за готвене. Защото зелената ми само за кълнове. PeaceКато покълва си отделя бая слуз, но нали я преплаквам....и така тя се отмива постепенно. Simple Smile

# 1 076

Гъби да, основон осурово печурки, маринови по рецептите на Вери Simple Smile Мед - само за цяр....

# 1 077

Гъби да, основон осурово печурки, маринови по рецептите на Вери Simple Smile Мед - само за цяр....
преди близо година се отказах окончателно от всякакви гъби - каквито и да са и под каквато и да е форма приготвени.
Преди това обичах /и все още обичам/ сурови печурки........
с веге- дип/сос/майонеза в/у хляб/крекер с червена чушка или лук......
също и задушени на фурна с картофи.......или гъби с ориз........

Мед - обичам и ядем всички вкъщи.
предимно в чая го добавяме.
Понякога в плодовата салата слагам.
в шейкове и веге- сладолед с пчелен прашец..
......

# 1 078
М_ник, благодаря че ми каза. Ще направя малко за опит.
С млякото от бадеми претърпях пълен провал. Мирише и има вкус на вкиснало. За пръв път ми се случва да не ми стане някой опит. Явно и сирене ще трябва да почакам преди да направя.

Ще ми се да ви питам какво давате за закуска на децата? Досега давах разни зърнени-елда, овесени, просо, киноа и т.н. с фурми и др. Мелех ги на каша, защото така й харесваха. Вече явно й омръзнаха. Ако ги оставя цели с добавени ядки и др. не ги харесва. Иска или нещо хрупкаво без вода вътре, или гладко смляно. От там ми тръгва и цялата дилема какво да предлагам. Да пека някакви соленки с такива брашна ли, не знам....Дайте някакви идеи. Praynig

Правих два пъти елдени и просяни кюфтенца. Много й харесаха. От там си мисля, че е нещо подобно за закуска в сладък или солен вариант може да й хареса newsm78

Норчи, ние ядем мед, гъби също, но по-рядко. Гъбите са тежка храна. А за медът някои казват, че бил само за пчелите. Свами Дев Мурти казва, че не било хубаво да се яде. Но не го вземай много присърце Grinning

# 1 079
Момичета, а този знак био на вносните стоки в България български ли е, какъв е?
Тук също има много стоки от Китай, но ако знакът био е канадски, не ме притеснява.

Полезно инфо за гъбите:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=576.msg9355#msg9355

Гъбите по принцип ги водят мъртва храна. А за меда се води спор може или не може от гл.т. на веганството. Ние ядем.

Общи условия

Активация на акаунт