Веганството - да споделим опит

  • 185 516
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Мнения: 19 998
Момичета, днес сложих да правя бадемово кисело мляко, но май нещо сгафих. Стоя почти 12ч увито в дрехи и преди малко го погледнах, заквасено е, но ми намирисва на вкиснато и не е гъсто. Това нормално ли е? Не го пробвах, защото се бях наяла като за световно преди това. Mr. Green

Маслини купувам само зелени. Днес исках да взема и соев сос, но понеже няма био, не можах да се ориентирам из марките. Все нещо не ми вдъхват доверие.
И сурово суши ми се яде, ама листи не мога да намеря. Въобще ми е тъмна Индия с подобно покупки тук Crazy

Аз да ви се оплача като пазарувам от пазара, винаги купувам разни наранени или дефектни плодове или зеленчуци. В супермаркета ми е много по-лесно и удобно  Embarassed

Не знам споменах ли ви, че пробвах сок от сурова тиква и е много вкусен Flutter

# 1 051
  • София
  • Мнения: 2 348
Много пишете бееее! Едва ви изчитам  ooooh!
 Днес мъжлето донесе машина за хляб. Дали ще може да прави хляб с квас  newsm78 . На програма с повече втасвания и размесвания ли ще трябва да е или обратното?

# 1 052
  • Мнения: 1 849
що е туй чудо помело? тази есен за първи път го забелязах, че съществува   на какво има вкус?
Има вкус на грейпфрут, но е по-сладко (не чак като портокал). Понеже е голямо, няма толкова люспи (които вкъщи плюят) и е удобно да срежеш на 2 и да хапваш. Казват, че било много полезно... http://19min.bg/news/4/6714.html

Виви, с какво го подквасва, може да е от закваската, да си сложила повече  newsm78 Всъщност гледах някъде био соев сос, в Слънце и луна май... не го намирам, но намерих там Биомаслини - скъпички наистина 7,80 лв за 250 грама  Shocked
Намерих и Соевия сос в http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=258 - ама и той е 9 лв.

nor4y, а защо не си направиш чипс от картофи, нарязани тънко-тънко, печени на сух тиган (тава) върху сол, поръсени после с  с подправки. За изсушаване - не знам, Вери да помисли дали е осъществимо (то си става, ама вкусно ли е). Ето и рецепта:
Картофки с тен - на Лабрекс
Нагрявате фурната на 200 град. Тава с незалепващо покритие поръсвате със сол, без да правите дебел пласт, просто поръсвате. Картофите, измивате хубаво, не се белят, режете ги на кръгчета с дебелина не повече от сантиметър и слагате върху чиста кърпа, да обере влагата.Нагрявате тавата със солта и редите на един ред картофените кръгчета. Слагате във фурната. Според рецептата, като се зачервят отдолу, трябва да ги обърнете, за да стане същото и с другата страна. В моята фурна не е нужно, едновременно се пекат и отдолу и отгоре. Изваждате хваналите тен картофки и ги слагате в съд, в който има нарязан на полумесеци и намачкан с малко сол лук, скълцан чесън, магданоз, копър (по ваш избор) и олио. Разбърквате хубаво и вкусната гарнитура е готова.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 00:03 от M_Nik

# 1 053
  • Мнения: 19 998
Май сложих много закваска. Подквасвах със суроватка, но имаше и малко кисело мляко вътре. Щях да излизам с малката и много бързах.

А при нахутената окара вари ли се смляната нахутена каша или не? Четох че при соевата соята се кисне, изплаква, смила се и се сварява леко. После се пресича с лимонена кис.
С нахутената същото ли е?

# 1 054
  • Мнения: 1 849
Цитирам Мег за нахутената окара - тя е майсторката:
Технологията е тази: киснене за 1 нощ, проплакване, пасиране в много вода (стайна Т или по-топла); сътоношение 1 : 3 за водата. Подгряване до около 70С и пресичане с киселина (лимон); оцеждане.

# 1 055
  • София
  • Мнения: 5 348
Прочетох  последните 2 страници в добро настроение и доста се смях... на Норчи -и аз така пазарувам, на Реалист - и за така мисля за разни хвърчащи неща във въздуха, но предимно в областта на електромагн вълни - все "безвредни"... и на останалите...

Да внеса успокоение за маслините - разпитвах в Гърция много и накупихме много кг маслини и зехтини. Зелените не били варени, боядисани и консервирани, освен със солта в саламурата. Тези с чушка (може би и с другите екстри) са консервирани обаче!
Трябва да пише НАТУРАЛНИ.
От черните натурални са само стафидираните. За мен и най-вкусни... Доста солени обаче!

Не яжте безсолни маслини! И купешки маслинени пастети.

Да се похваля, мъжът ми каза да започваме с отглеждането на квас . А тази вечер си свари спагети... И него го разтресе ....


За украинската елда в БГ - имах огромни подозрения, че не е проверена за радиоактивност. Обаждах се на вносителя и да, не е тествана! Обаче има и ново двайсет! Зелената елда е китайска..... И понеже им залежала като цяло зърно, взели, че я смляли на брашно.... за бебешки каши. Аз точно от нея съм правила на бебето....

# 1 056
  • Мнения: 957
Цитат
Има вкус на грейпфрут, но е по-сладко (не чак като портокал). Понеже е голямо, няма толкова люспи (които вкъщи плюят) и е удобно да срежеш на 2 и да хапваш. Казват, че било много полезно... http://19min.bg/news/4/6714.html
Аз четох някъде че помело е специална разработка генетично изменен грейпфрут,установили че европейците не харесват вкуса му и затова са го модифицирали Sick,да е по-сладък но аромата му да напомня на грейпфрут.

# 1 057
  • София
  • Мнения: 5 348
Кажете, как се приготвя мюсли? Питам за дете на 2 г. Аз съм крайно неграмотна, а купих био швейцарско мюсли за много ниска цена от Метро....

Също има и комбинация био сплескани зърна, едното от които спелта. В пъти по-евтини от био-магазините.  Много се харесаха на децата само кипнати и +маслини.

# 1 058
  • Мнения: 7 707
Скреч, хляб в машината става,но трябва малко повече подготовка .
1.да си подготвиш кваса +малко брашно+вода да втаса/ако ще печеш сутринта хляб,можеш да го сложиш в машината още вечерта/
2.слагаш си необходимото количество брашно,вода,сол, при вече втасалата закваска
3.аз ползвам програма за месене 1ч.50мин/включва месене,и 30 мин втасване/
4.ако ще пека там-веднага включвам дълга  програма за хляб/при мен 3ч30мин/
5.ако не ми хареса коричката/защото ние го обичаме препечен/допичам още 10тина минути на програма печене
 
имай предвид,че не всички машини позволяват веднага да включиш следващата програма-особено ,ако е гореща/т.е. програмата за месене не включва всички реотани,и машината не е гореща,но дългата ми програма за печене -не дава,а тр. да чакам няколко минути/

ОП,предполагам можеш да приготвиш мюслито по стандартен начин-накиснмато с топла вода+мед,или с ядково мляко ,ако предпочиташ.Моите не ядат готово /щото мама не  купува  Wink/ но и няма смисъл,зашото го ядат сухо-плюнчат пръсти и събират от масата изпадалите овесени ядки или царевични пуканки  hahaha

за маслините...за кой ли път  Laughing, разпитвах мъжа ми,като се прибра-той работеше преди , при едни местни земеделски  производители ,та  ми каза,че тук не се произвеждат черни маслини,защото няма производствени цехове,няма фабрики...всичко се прави по полето-събират се маслините,слагат се по бидоните с готовата саламура,и до там!-затова са и едни шаренки -според степента на узряване.
Следващият път ,когато ида на местният пазар ще разпитам какви са тия черни маслини,дето продават-от сега се сещам,че ще са вносни Sick
Май ще отвикваме от черните дружно- и аз, и децата  newsm78

# 1 059
  • Мнения: 19 998
М_ник, много полезноинфо. Аз уж пусках търсачката, ама не открих нищо. А дали може да накисна направо нахутено брашно и да преплакна после.
Навила съм се да правя безглутеновите донъти на Мег. Ти пробвали ги с малчо?

# 1 060
  • Мнения: 5 714
monick аз съм 5 кг. по-слаба от преди да забремения(не се оплаквам,добре ми е така),а ям като луда.Всичко това,което изредихте,та и много други неща и то по много.Мисля си,че просто като ядеш здравословни и качествени храни  е нормално да си слаб.
Така е, съгласна съм с удебеленото. Simple Smile
Аз съм -11кг, не помня кога съм била 49кг. Чувствам се много добре, лека. Ям по 4-5 пъти на ден, ядките обикновено са повече от 1 шепа дневно.

Ясна светлина /fotinaklaros, така ми звучиш  Wink /, аз си смених режима на хранене по време на кърмене.

То имало още за писане.... Laughing

Помелото знам, че е кръстоска м/у пъпеш и грейпфрут. Грейп преди как мразех, а сега как обичам. Помелото не ми харесва. Ще прескоча изреждането какво ядем през зимата, защото не сме в БГ.
Виви, за киселото мляко не мога да се включа. За нори листовете гледай да не пише toasted.

Сушен картофен чипс от сладък картоф, вкусно е, ако му се сложат подправки. Има рецепта. Обикновеният каротф не се яде суров, само на сок.

Мюсли аз правя с разни пресовани зърна с вода или ядково мляко. Прибавям мед, канела, стафиди или други сухи плодове, слънчогледови семки, пшеничен зародиш, смлян сусам.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 04:19 от Вери

# 1 061
  • Мнения: 189
да споделя за моите самостоятелни опити в БИОземеделието
живеем в къща и отзад имаме малко дворче и реших аз саладки да си посадя
един ден, докато малката спи, с пета космическа засадъх салатките
до тук добре
около две седмици милите добре изглеждаха, надеждата в мен се зароди-на пролет еко салатки ще си похапваме собствено производтво при това
и хоп след това отивам да ги погледна пак...и какво да видя...саладки няма....
вечерта се прибира свекърва ми и споделям аз разочарованието си, а тя ми вика, че голите охлюви ги изяли
и до тук с биоземеделието
след това тя взе нови саладки, засади ги и наръси с някаво препарадче и сега вече надеждите ми са по-реални за ядене на саладки...
а я си представете за масовото производство на каквото и да било....
или ръсиш с нещо или няма продукция накрая
обречен омагьосън кръг....

ох, моя мъж сигурно много ме обича милия  иначе туй нещастие тудно се търпи
снощи се прибира от работа и споделя как цял ден колегите му за вино и мръвки са му говорили и как му се е преяло нещо по-така и аз в същото време хоп една чиния с посно зеле на масата
тръгна той към хладилника на мама, който е на долния етаж
а аз му викам, че салама, който взе предния път ми мирешеше на вмирисани крака
отказа се от салама, взе си една домашна лютеничка, приготвена от мен с много любов специално за него и съзнателно забрави за нещо месно...
....има ли избор с такава жена...

# 1 062
  • Мнения: 1 048
fotinaklaros така ме развесели с последния си пост,смях се от сърце Hug

Тази сутрин пак се събудих с мисълта за броколи(не ги обичам много сурови,но за леко задушени на пара или както и да е за 1-2 минутки се умирам),та май ще купувам днес вече.Само се чудя от търговците на пазара,където е Бг,от големите магазини,където е внос,или замразени на Бондюел Joy Joy Joy,дано го измисля докато излезем...

Да се 'похваля' реших да се притегля сутринта,ей така от любопитство-още 1 кило долу,а как ям само Crazy....не знам как стават тези филми.Всички около мен все ме питат дали ям #Cussing out,а някои даже реагират едно такова все едно ги е жал за мен,милата...особено такива,които не са ме виждали по-дълго време Laughing

Момичета,ако не престанете наистина няма да има какво да ям,аз много ги преживявам такива новини...Айде маслини от край време ядем зелени,макар че татито много обича с най-различни плънки и маринати и през ден мъкне някакви насипни.А е по-добре да са опаковани,та да пише за какво иде реч,макар че и на това не вярвам вече..
Обаче елдата Sick,умирам си за кафява,отварям днес шкафа,гледам от Украйна Cry,е не е честно.....(м/у другото мисля,че не е пекана,а леко бланширана,макар че не ми става ясно как става кафява newsm78).А биото наистина е китайска....А като варите/печете зърнени по принцип по упътването на опаковката ли се ориентирате...
А помело също много обичам и вчера тъкмо си взехме едно голямо,голямо.А и то какво ГМО било,е писна ми вече...ама ще си го хапна това,пък за други ще се замисля.
След всичко това ме зачопли пак един въпрос,на който знам отговора,но много ми се иска да не съм на 100%права.Абсолютно всичко ли преминава в кърмата,смисъл и вредно и полезно,всякакви химии,гадости и т.н....

Момичета с риск да се изложа Embarassed как да разбера,кои картофи са сладки,яла съм преди много време,но нямам спомен нито какъв вкус имат точно,нито какъв цвят.Та как да ги позная на пазара и кои сезон да ги търся?

# 1 063
  • Мнения: 5 714
Сладък картоф:
http://uhaweb.hartford.edu/KENNEY/sweet_potato.gif

Търсейки инфо за помелото, попаднах на това:
The tangelo is a hybrid between the pomelo and the tangerine. It has a thicker skin than a tangerine and is less sweet. It has been suggested that the orange is also a hybrid of the two fruits.

Не мога да намеря информация дали и помелото е кръстоска, както писах по-горе, а някъде четох.

Тук пише само, че е хибрид на грейпфрута.
http://www.port-international.com/en/angebot/obst/obst-pomelo/index.html

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 09:47 от Вери

# 1 064
  • Мнения: 1 849
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BE - мисля, че преди 4000 години не са правили кръстоски... Но явно новите хибриди, точно по-сладките - са тези за които пише.

Виви, правих донатите (не в такава форма, а на топки), на мен ми харесаха, но си ги ядох сама... Малкия нещо не приема всичките ми опити, правих и халва с моркови (индийски гаджар), но не и не... Само кекс с ябълки и орехи обича   bouquet

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 10:00 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт