Веганството - да споделим опит

  • 185 412
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Мнения: 189

3. fotinaklaros , за салатките ти: Само гол ентусиазъм не стига за развиване на биоземеделие. ИМА начин за борба с охлювите. Поне за един знам аз. Точно описан е в "Без земя". Ако решиш, да пробваш пак, кажи. Ще ти снимам страниците. Hug

СпирОлина, ти всякакви надежди у мен разби....да, да искам давай, че ако реша пак да сея някой ден, да ги защитя достойно...

..но маслините....ех тия маслини.....още съм в потрес ....ние само черни маслини сме купували
и  в БГ като сме били...Синът ми така ги обича.......И винаги сме вземали от безсолните. ooooh!
и ние така, като съм си мислила, че тези безсолните са къде къде по-добре от солените
и даже сега в хладилника имаме половин кутия
няма да ги хвърля, ама и няма с кеф да ги ям, че и малката много ги обича
абе тя стана ква стана...

# 1 081
  • Мнения: 1 732
В_и_В_и ,

много неприятно, че не ти се е получило киселото мляко. Но пък браво за смелостта да пробваш!
Сигурна съм, че няма да се откажеш и ще имаш успех!
После ще споделиш какви са тънкостите! Wink
За съжаление не мога да ти дам съвет. Не съм експириментирала -точно, защото ме е било страх от провал.
Все пак това е процес на ферментация.....и ме притесняват тези закваски , бактерии, температури........
нещо подобно както и с правенето на хляб.......
Ако имам възможност на живо да гледам как става........друго ще си е. Simple Smile
За закуска на детето-
обикновено започваме с напитка. Много често това е билков чай с/без мед, с/без мляко.
зърнена - мюсли с каквото мляко имаме под ръка.
пасирано кремче от ябълка с масло от ядки и овесени ядки
крекери, ябълки и сок.
"салата" с авокадо, маслини/прословутите маслини/, кълнове...
намазана филийка с хумус и червена чушка отгоре, лук, маслинки
палачинки /това напоследък ни се превърна в съботна семейна весела програма Laughing, защото на сина ми много му харесва да бърка и да гледа как стават в/у сача/И са много вкусни.
попара/но тя не е веганска/
богата плодова салата с овесени ядки.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 16:16 от realist

# 1 082
  • Мнения: 3 869
Цитирам Мег за нахутената окара - тя е майсторката:
Технологията е тази: киснене за 1 нощ, проплакване, пасиране в много вода (стайна Т или по-топла); сътоношение 1 : 3 за водата. Подгряване до около 70С и пресичане с киселина (лимон); оцеждане.

Малеее, много съм била разсеяна  ooooh! За соята - едно стъпка съм пропуснала. След като се подгрее, следва прецеждане и млякото се пресича с лимон, а окарата вече е отделена от оцеждането. При нахута при пасирането и подгряването всичко става на една каша, която няма оцеждане (лепкав е както знете и се желира) - там директно се пресича и се получава една гъста смес, чудна за печива, но не е суха, сереноподобна като соевата окара.

Виви, соев сос купувам един на Дерони, ако не са излъгали в съдържанието, е правен по правилни яначин, без боклуци.

За зукеските: ние още карама не каши основно и това много го успойла, от време на време разнообразявам с хлеб с нещо си...
Като поотрасне и омръзнат кашите, имам един "арсенал" от сладки и солени печива, предимно безглутенов и тип "палачинка", които смятам да употребя, в комбинация с разни мусове, които бъркам (солени основно). Смятам и на смутита да наблегна...

# 1 083
  • Мнения: 2 132
ех, все забравям да ви питам, а мед и гъби консумирате ли?
комбинирано ли Joy Joy
Консумираме,разбира се.Аз ги обожавам и двете неща....защо да не би и за тях нещо лошо да кажеш Stop
Ами понеже сме във веганската тема - веганите не ядат мед Wink Може за това да се интересува момичето Simple Smile За гъбите вече са писали.

Аз купувам био елда в едни кафяви опаковки(немски), но пресипвам веднага в буркан и не съм обърнала внимание от къде е. Но дори и да е от китай- там се правят и качествени стоки. Китайците много добре се ориентират във всички ниши на икономиката Simple Smile

За помелото - не съм го яла, но в природата има и естествени кръстоски. Ако не се лъжа пшеницата е такава. Това, че нещо е кръстоска, не значи автоматично, че е ГМО.

На село свекървата гледа в двора домати, краставици, чушки, зелен фасул и си виреят добре и без да ги пръска.

# 1 084
  • Мнения: 1 849
Браво, момичета!   bouquet Добри идеи давате за закуските.
Реалист, какво ядково масло ползваш за детето?

Да ви попитам, за тези които не кърмят, а чаша вино или бира пиете ли? Когато сте с компания или на гости, или просто вкъщи - след работа или с вкусна вечеря...

Виви, аз всъщност правих от сладките донати и то с банан (беше останал един по-мек), а моя не е много фен на бананите, може и затова да не ги е одобрил... Като направя с ябълка и канела, сигурно повече ще вървят.

Ето за биознаците: http://www.bio.bg/index.php?p=109

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 18:19 от M_Nik

# 1 085
  • София
  • Мнения: 2 348
Альоооуууу, и кърмещите пият, бре душа! Не ги знам веганките, но аз си пийвам, ако има случай. Една чашка ми е лимита на бирата и виното, а твърд алкохол не пия по принцип(инак може по 20- 30 гр.)

Моята информация(от интернет) е, че помелото НЕ е естествена кръстоска. Би трябвало да се води ГМ, защото му извличат туй нЯщо, което горчи в грейпфрута  Embarassed по химичен път. И това прави помелото да не е толкова сочно. На мен хич не ми допада, защото грейпфрутът го избирам именно заради сочността и свежия вкус.

# 1 086
  • Мнения: 1 732

Реалист, какво ядково масло ползваш за детето?

ами това, за което беше станало дума наскоро. На стр. 57 от същата тема.  Simple Smile
http://www.rapunzel.de/bio-produkt-cashewmus--140200.html
http://www.rapunzel.de/bio-produkt-mandelmus--130100.html
http://www.rapunzel.de/bio-produkt-haselnussmus--120150.html


Тогава се чудех как да го опиша и го нарекох тахан Simple Smile Peace
всичките са натурални, сурови, без добавки.
Много е вкусно и става супер крем с ябълка или друг плод. Могат да се добавят стафиди, овесени ядки и т.н.
Освен това го ползвам и за солени пасирани варианти- с кисело зеле/вариант на сиренето на Ескориал/; коприва;добавям го в супи вместо мазнина......
Има мулти приложение. Peace Grinning
И е много по- лесно в сравнение ако си правиш домашно подобно с блендер от цели ядки ......
В БГ със сигурност знам, че има от сусам. Можеш да пробваш със сусам на първо време.
Най-вкусно на сина ми обаче му е това с кашу или бадеми.

Алкохол не пия. Просто не ми се пие.
Изключително  рядко ми се присква червено вино или бира. Не повече от 4-5 пъти годишно.
Най-странното е, че докато кърмех, понякога  имах желание за бира.
Като по- млада, при посещение на клуб или дискотека съм си поръчвала алкохолен коктейл или бейлис с чай. Simple Smile

 

# 1 087
  • Мнения: 189
Алкохол не пия. Просто не ми се пие.
Изключително  рядко ми се присква червено вино или бира. Не повече от 4-5 пъти годишно.
Най-странното е, че докато кърмех, понякога  имах желание за бира.

и аз така, даже дали и 4-5 се събират

# 1 088
  • Мнения: 189
доколкото си спомням от това, което съм чела зеленчуците се слагат да се варят във вряла вода, аз този принцип се опитвам да спазвам
така най-добре се запазват полезностите им
на мен ми е най-хубаво в йенска тенджера, но тук нещата трябва да се слагат студени и в студена фурна, т.е. горното не може да се приложи
как вие сте решили проблема със съдовете за готвене, какви използвате

а готвите ли императорски ориз?
ние взехме да опитаме
като го мия и кисна водата лилавее
и той ли е боядисан
язък за парите, че бая скъпичък...

# 1 089
  • София
  • Мнения: 120
а готвите ли императорски ориз?
ние взехме да опитаме
като го мия и кисна водата лилавее
и той ли е боядисан
язък за парите, че бая скъпичък...
WinkВсичко става лилаво, и аз това съм се чудила, дали наистина е боядисван ThinkingИначе ми харесва на вкус, макар че с този сигнален цвят, може да убие апетита на човек Rolling Eyes
Поздрави  bouquet  bouquet

# 1 090
  • Мнения: 1 849
Ето какво намерих за Императорския ориз:
От Китай в родината ни се продава ориз, който разбива идеите за снежнобял цвят на зърната. Това е т.нар. императорски ориз, който в сурово състояние е черен, а сварен придобива плътен пурпурен цвят. Това е стар сорт, който в последно време става все по-популярен заради чудесния си вкус на ядки, красивия си цвят, полезния химичен състав и защото със сигурност не е генно модифициран - нещо, което е трудно доказуемо при белите разновидности. За разлика от другите сортове цветен ориз, императорският не се слепва при готвене.

Да споделя, че направих първото си хлебче с квас, но явно имам още доста да уча... Стана много вкусно, не е кисело в никакъв случай, но е малко глетав в средата и не се поду особено. Понеже го правих с безглутеново брашно, предполагам че има някои тънкости за доовладяване. Да попитам колко време трябва да втасва? Моя втасва около 4 часа, но не беше и много втасал  newsm78

# 1 091
  • Мнения: 7 693
M_Nik ,с безглутеновото тесто не мога да помогна  newsm78
За втасването-ако ,при отчупване от тестото ,се виждат шупли,значи е втасало добре.Или ,ако натиснеш с пръст-потъва и леекичко е меко. Трудно е за обяснение, с опита ще ги нагодиш Peace

# 1 092
  • Мнения: 957
Аз меда го ползвам за лекарство,истинските вегани мисля че не го консумират,но аз съм вегетарянка все още така че ми е позволено Mr. Green
Гъби ям,но нещо са ми тежки напоследък.
Алкохол не пия.
Да ви питам някой беше дал линк към "веселия готвач" за мая (квас)от нахут,тъй като не ми е много добре познато това растение,а в рецептата пише "две шепи нахут сух" какъв нахут имат в предвид?Аз съм купувала нахут в консерва,и сушен в пакет такъв сушен ли имат в предвид?Или има и друг вид?Извинявам се за лаишкият въпрос Blush

# 1 093
  • Мнения: 2 132
На какви цени взимате бадемите и орехите? Simple Smile

# 1 094
  • Мнения: 1 849
Bergkristall, точно за този сухия в пакет нахут, макар че не съм правила такава мая.

Mamagemelar, шупли имаше и пръста потъва, но понеже при безглутеновите тестото трябва да е по-влажно (тоест не съм го месила, а по-скоро бъркала) - не съм го и чупила... Ще го нагодиме, че малкия изяде вече 2/3 от хлебчето за 2 яденета  Simple Smile

Реалист, за съжаление тук от тези прекрасни масла няма, поне не намерих. Там където все пак пише лешниково (орехово) масло - излиза в бутилка, т.е. олио. Има само от фъстъченото и кокосово. Някой ако е намерил някъде в България от ядковите масла - да сподели, моля  Hug
А всъщност как се прави домашно ядково масло? Не открих при Магията (при сосове, майонези и сирена)...
Орехи взимам от наше село и от пазара - в момента - 3-5 лв./кг - целите, бадемите - от био и диетични магазини - м/у 4 до 9 лв. за 200 гр. Рядко взимам насипни сурови, струват ми се по-мръсни...

Общи условия

Активация на акаунт