Веганството - да споделим опит

  • 185 399
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Мнения: 3 989
Станаха палачинките, хапнахме доволно.  Grinning Лени, ние солени ги предпочитаме, но накрая удряме по една с мед и орехи. Никак не е разделно, но е вкусно.  Crazy
Малко постен ни беше вкуса, но ще свикнем.
Обикновено винаги правя повече и ми остават 5-6-7 палачинки, с които на другия ден правя нещо като лазаня, ползвам ги вместо кори. Та и тоя път така.  Grinning

Мег, моля сподели за меда.

# 1 111
  • Мнения: 5 714
Мег, моля сподели за меда.
И аз се присъединявам. Интересно ми е. Simple Smile

За тези, които са от Пловдив, знам, че е изгодно за ядки борсата в Първенец:
бадеми    - 10 лв/кг
лешници - 11
кашу       -11
бразилски орех - 12

# 1 112
  • Мнения: 2 132
Мисля, че си ги бере от двора човека. А по борсите, бадемите от къде са?

# 1 113
  • Мнения: 1 849
На сач как приготвяте палачинките? Печете ги във фурната или сача се слага на котлона и се обръщат  Blush

По борсите може да са от всякъде, но им пише на чувала - произход - етикет, уж. А така някой на пазара, може и от борса да ги е взел, но не знаеш. Като се сетя за историята с ония отровните фъстъци... цели камиони. Случвало ми се от бабите на пазара (мислех, че зеленчуците са селски), а тя като ме видя с детето и вика (тихичко): Тука всички купуваме от тези 2 борси, никой не произвежда, така че няма какво да разпитваш. Иди при някоя баба отстрани (дето не е на сергия), тя е произвела малко и има излишък от дворчето...

# 1 114
  • Universe
  • Мнения: 1 559
На сач как приготвяте палачинките? Печете ги във фурната или сача се слага на котлона и се обръщат  Blush


M_Nik, сачът се слага на котлона и се обръщат Peace

# 1 115
  • Мнения: 957
Аз да се извиня за спама Blush,lenny_pld понеже си дала линк за филма към замунда,от една седмица от чужбина не се отваря Sad някой знае ли нещо по въпроса?

# 1 116
  • Мнения: 743
Кестените задължително се ядат приготвени, защото в суров вид съдържат високо ниво на танинова киселина, която предизвика смущения в храносмилането. Те могат да се ядат печени, сладки или в комбинация с други храни, като според диетолозите, те най-добре се съчетават с протеинови продукти, например месо. За разлика от другите ядки, те имат по-малко съдържание на мазнини и протеини, а в същото време са богати на фибри.

Прочетох назад в темата,че някои хапват кестените сурови,затова вмъквам това.

M_Nik,в Императорският ориз(черно-лилавият),има малко количество глутен!

Не съм нито веган,нито вегетарианка,но темичката ми е интересна и полезна  bouquet!

# 1 117
  • Мнения: 1 732
На сач как приготвяте палачинките? Печете ги във фурната или сача се слага на котлона и се обръщат  Blush


M_Nik, сачът се слага на котлона и се обръщат Peace


това е сачът, който ползваме ние. Електрически.
Става и за зеленчуци,нараязани на филийки! Grinning
http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EU … t=Cr%EApe-Braeter
Палачинките стават печени. Много бързо , лесно и вкусно.
После , докато са още горещи ги мажа с масло- кокосово/ако съм сложила в смеската кокосово мляко и брашно/
или ядково/тахан/ или зехтин.

Правя сладки и солени палачинки.
В сладките когато са без кокос, слагам ванилия и малко БГ розова натурална вода. Става вълшебно! Тук който чужденец съм почерпила с "розови палачинки" е бил очарован! Simple Smile
Може би най- нежни стават с добавка на овесено брашно. Правя и с просено, но с него стават малко по- грубички/тричави.
Смеските ми са най- различни. Чудесното при палчинките е, че могат да се правят безброй варианти- един от друг по - изкушаващ Laughing
За меленето на брашното......
В био- магазина, от който пазарувам, в къта за почерпка, има инсталирана професионална мелничка за брашна- отвън цялата  е дървена. Който иска, може безплатно лесно  да си смели зърната, които е купил......
Все си мисля, че за БГ био- магазините - това е добра идея.......дори и срещу минимално заплащане ........ Simple Smile

# 1 118
  • Мнения: 5 714
Рози, по-назад коментирахме, че кестените може и сурови. Ровихме се и за информация.
Кристалче, май никой не отваря от чужбина замундата. Ние я отваряме чрез Proxy сървър.

# 1 119
  • Мнения: 3 989
Кестените задължително се ядат приготвени, защото в суров вид съдържат високо ниво на танинова киселина, която предизвика смущения в храносмилането.

Знаех си... Пфу, забравила бях.

# 1 120
  • Мнения: 743
Може и аз да съм в грешка,но съм чувала,че сурови кестените може да се хапват само ако са току-що обрани Peace.
Моето момченце ги обожава,яде всеки ден по 10-тина,варени,печени стават по-сухи,а и в това грипаво време....имат много вит.С.

# 1 121
  • Мнения: 4 392
Може и аз да съм в грешка,но съм чувала,че сурови кестените може да се хапват само ако са току-що обрани Peace.
Моето момченце ги обожава,яде всеки ден по 10-тина,варени,печени стават по-сухи,а и в това грипаво време....имат много вит.С.

Да не чакаме да има много витамин С нещо, което е вряло във вода .  Wink

# 1 122
  • Мнения: 2 132
На сач как приготвяте палачинките? Печете ги във фурната или сача се слага на котлона и се обръщат  Blush

По борсите може да са от всякъде, но им пише на чувала - произход - етикет, уж. А така някой на пазара, може и от борса да ги е взел, но не знаеш. Като се сетя за историята с ония отровните фъстъци... цели камиони. Случвало ми се от бабите на пазара (мислех, че зеленчуците са селски), а тя като ме видя с детето и вика (тихичко): Тука всички купуваме от тези 2 борси, никой не произвежда, така че няма какво да разпитваш. Иди при някоя баба отстрани (дето не е на сергия), тя е произвела малко и има излишък от дворчето...
Ами той не е на сергия, а на тротоара Simple Smile Следващия път ще го питам. Спомена и за някакъв тахан, че ще донесе.

# 1 123
  • Мнения: 1 849
Понеже правих кваса и видях рецепта за домашна боза, та и нея я сложиш (от брашно от просо) - 2-ри ден и ухае на истинска, че онази от магазина отдавна не съм взимала.

JeniB, май си намерила точния човек, щом и тахан ти предлага...  Peace

За кестените и ядките: http://www.e-psylon.net/dot/index.php?action=view&article_id … &item=article
Всъщност има готово кестеново брашно, което дава много приятен вкус на сладкишите.

А тези сачове (електрическите) с какво покритие са? Иначе съм си харесала от обикновените, но се чудех на керамичен котлон дали стават  newsm78

# 1 124
  • Universe
  • Мнения: 1 559
Иначе съм си харесала от обикновените, но се чудех на керамичен котлон дали стават  newsm78

M_Nik , Hug аз като човек със стаж в ресторантьорския бранш Wink - веднага се включвам с отговор Peace
Всеки сач, след купуването му от магазина, се намазва обилно с олио /можеш да сложиш 3-4 суп. лъжици/ и се слага за няколко часа във фурната на най-високите градуси /без предварително загряване на фурната/. Предупреждавам - доста пуши и цветът му се променя към тъмно.
След тази процедура може да се ползва на всякакъв /дори и на газов/ котлон, включително и във фурната Peace
Мие се едва след изстиването - иначе се пука/чупи/ Peace

Може ли линк с рецептата за домашна боза, благодаря    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт