Веганството - да споделим опит

  • 185 396
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 140
  • Мнения: 3 869
Помогнете ми с идейка за подправки  Praynig
Искам да направя нещо като лозови сърми, но плънката да е от елда и леща и се чудя какви подправки да сложа. Не искам да е класическата чубрица за лещата, а се чудя само с класическия копър, който се слага на оризовите плънки, дали ще е достатъчно... Естествено в плънката влизат и малко лук и моркови, но какво зелено да сложа за вкус? Трябва да ства и за детето...

# 1 141
  • София
  • Мнения: 2 348
Kakvo mislite za ka6uto? Kak izbirate surovite qdki? Predpolagam ne kupuvate opakovani, ili   newsm78

# 1 142
  • Мнения: 1 849
Мег, аз на лозови сърми слагам джоджен, понякога и червен пипер (ако са с ориз и стафиди), а на леща и елда - слагам кимион.

Когато купувам непакетирани ядки (рядко) - за да видя да не са овлажнели или гранясали - ги помирисвам или моля да пробвам Blush продавачите ме гледат особено

# 1 143
  • Мнения: 1 732
Помогнете ми с идейка за подправки  Praynig
Искам да направя нещо като лозови сърми, но плънката да е от елда и леща и се чудя какви подправки да сложа. Не искам да е класическата чубрица за лещата, а се чудя само с класическия копър, който се слага на оризовите плънки, дали ще е достатъчно... Естествено в плънката влизат и малко лук и моркови, но какво зелено да сложа за вкус? Трябва да ства и за детето...
джоджен- дива мента. Може и обикновена мента.
На леща много върви!
Моят син от малък- на годинка и нещо я похапва с ОГРОМНО удоволствие. Peace Simple Smile

# 1 144
  • Мнения: 189
ураааа
намерих си броколи

споделете как го приготвяте

# 1 145
  • Мнения: 3 989
Фотина, не се сърди, моля те, нищо лично, просто ми извади очите средния род на броколи.  Rolling Eyes
Поне във вегетариано-веганските теми нека да го пишем правилно.

Цитат
Етимология на думата броколи: "Broccoli" произлиза от италиански език и е множественото число на думата "broccolo". В английския е неброимо съществително. Недопустимо е в българския да се членува като съществително от среден род (броколиТО). Правилно в да остане в множествено число. Пример: "Днес сготвих броколи. БроколиТЕ бяха много вкусни". Ако се налага употреба в единствено число, коректно е да се използва така: "Зеленчуците в този магазин бяха много скъпи, затова купих само една ГЛАВА броколи" (правилно), а не "...затова купих само ЕДНО броколи" (неправилно) или "...затова купих ЕДНИ броколи" (неправилно).

Аз накъсвам главата на китки, мия старателно, все ме е страх да няма нещо скрито навътре, после китките ги приготвям на пара и подправям според настроението. Можеш да ги добавиш към салата с авокадо и домати.
Може крем супа да направиш, аз лично не я обичам. Много добре се комбинират с картофи, не само за супа, а изобщо.
Ако не държиш да е веганско ястието, може да направиш огретен от броколи и варени картофи, залети със сметана и запечени с настърган кашкавал.

# 1 146
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 120
ураааа
намерих си броколи

споделете как го приготвяте


Лично аз обожавам крем-сура от броколи , карфиол, моркови и картофи  Grinning пък и е мн.лесна за приготвяне  Wink

# 1 147
  • София
  • Мнения: 120
Помогнете ми с идейка за подправки  Praynig
Искам да направя нещо като лозови сърми, но плънката да е от елда и леща и се чудя какви подправки да сложа. Не искам да е класическата чубрица за лещата, а се чудя само с класическия копър, който се слага на оризовите плънки, дали ще е достатъчно... Естествено в плънката влизат и малко лук и моркови, но какво зелено да сложа за вкус? Трябва да ства и за детето...
джоджен- дива мента. Може и обикновена мента.
На леща много върви!
Бих те посъветла същото. Страхотни стават сърмичките с джоджен  chef

ураааа
намерих си броколи
споделете как го приготвяте
Лично аз обожавам крем-сура от броколи , карфиол, моркови и картофи  Grinning пък и е мн.лесна за приготвяне  Wink
Аз ги приготвям задушени с морков, грах и/или царевица. Така правя и пюренце на малкия, като добавям и картоф. Като подправки слагам копър и сол Simple Smile  bouquet Супичката също е много вкусна Simple Smile
Лека нощ  chef

# 1 148
  • София
  • Мнения: 2 348
Ехееей, за моите ядки какво ще кажете? За кашуто питах какво мислите и как избирате ядките - пакетирани или насипни?

# 1 149
  • Мнения: 1 732
fotinaklaros ,
броколи приготвям предимно така:
- като супа : с картофи, моркови, лук.......
- на салата с киноа. Много броколи -сварени на пара, със суров  лук, сурова червена чушка и царевица.
- на ястие с елда, лук и морков.......

skrech ,
не знам дали визираш БГ - живущите....
Кашу- обичаме всички вкъщи Peace
Хапваме го предимно сурово, купувам го в пакетчета. Насипно в големи количества съм купувала навремето когато живеех в UK и там си вземах от един вликолепен индийски магазин.В него повечето неща бяха насипни. Много добре снабден беше, с невероятни неща....

# 1 150
  • Мнения: 3 869
Ехееей, за моите ядки какво ще кажете? За кашуто питах какво мислите и как избирате ядките - пакетирани или насипни?

Не се сърди Simple Smile Просто монго го "дъвкахме" кашуто преди известно време, а в на страницата на Вери точно се появи цяла статия как да се подбират ядки. Затова никой не се засили да отговаря....
Кашу - мека и удобна за многонеща ядка. Не става за мляко обаче, но пък е незаменима за десерти, сладкиши, сосове, и моите любими смета и кисело мялко от ядки.
У нас се внася само термично белено, ръчно беленото е много скъпо, но затова пък сурово.
За ядките като цяло виж тук: http://www.recipemagician.com/polezno/kak-da-izberem-iadkite/

# 1 151
  • Мнения: 2 132
Купих си орехи от един дядо, 10лв, цели ядки, съвсем пресни, каза човекът ,ч еса от Брезово. Бадемите, когато са български , си личи -едни по-светли и сбръчкани стоят, като да са още мокри. Жени, тъй като спомена за Гранд-а, а аз живея на 50 метра от него, та затова помислих, че четвъртък пазара е добра алтернатива. Аз ходих като на разходка, а имаше и прекрасни зеленчуци - гулии, пащърнак, сладки картофи, български круши ooooh! Бях се натоварила като палестинско магаре hahaha
Ние сме съседи. Аз съм на 10м зад Гранд Wink

# 1 152
  • Мнения: 1 849
JeniB, беше казала за соевото мляко Alpro, че е много добро. Има го в Била и прясно и кисело, даже беше на промоция  Peace

# 1 153
  • Мнения: 561
Ох, кажете какво да го правя това соево мляко, малкият не го иска и на мен ми се струва ужасно на вкус. Мога ли да правя сладкиш с него като с прясно мляко, например? Дайте някоя лесна и проста рецепта, че иначе го грози изливане в канала  Simple Smile

# 1 154
  • София
  • Мнения: 5 347
Ох, кажете какво да го правя това соево мляко, малкият не го иска и на мен ми се струва ужасно на вкус. Мога ли да правя сладкиш с него като с прясно мляко, например? Дайте някоя лесна и проста рецепта, че иначе го грози изливане в канала  Simple Smile
пасирам домашно тофу + соево мляко +много зехтин + многосмлени  сурови семена и/или ядки + подправки
невероятен пастет става!


http://www.titbg.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … p;products_id=195
М Ник, от много години си купуваме това масло, то е с най-приятен вкус (както един познат каза, чето мирише на слънчоглед бе, как го ядете?)

За меда и Гайдурков -май е във втората книга, не го препоръчва защото е много концентрирана храна и много натоварва.Както и маслата, да са в малки количества, че  иначе не се усвояват.

Общи условия

Активация на акаунт