Веганството - да споделим опит

  • 185 684
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 010
  • Мнения: 3 869
От китайците съм взимала 200 или 250 гр. за 7 лева, иначе българска опаковка 100 гр от диетичен магазин съм взимала за 3-4 лв.

Фотина, аз само го задушавам и толкова, после с някакъв сос.

Привх пуканките от амарнт днес със сляно кашу, малко топла вода, канела, 1/3 лъжичка мед и толкова меласа - супер се получи и детето го яде! Амарнт по друг начин нени харесва - нико варен, нито на брашно, но така беше много приятно.

# 2 011
  • Мнения: 189
Meg!, може ли да обясниш за непросветени като мен как правиш пуканките от амарант........
в какъв тиган, с/без мазнина..........
благодаря!

# 2 012
  • Мнения: 236
Има готови такива също в био магазините.

# 2 013
  • Мнения: 3 869
Фотина, готови ги купих, както Дора е посочила. Иначе имам повече от 1 пакет амарант, който трябва да оползотворя и ще търся в нета как се правят пуканки от амарант в домашни условия.
Днес предложих пак от пуканките, но вместо кашу ги направих с накиснати и обелени лешници. Пак много се хареса.

# 2 014
  • Мнения: 3 869
Случайно направих малко "откритие" в кухнята днес Simple Smile Смес от равни части сусамов тахан и песто от маслини (направено от салата от маслини - продава се готова - нарязани на шайби зелени и кафяви масли с подправки - чесън, дафинол лист, люти чушки и др. - ползвах само маслините, без екстрите) - получи се много добра имитация на месене пастет! И на вкус, и на консистенция, само вида беше по-тъмен Simple Smile

# 2 015
  • Мнения: 344
Мег, и аз правих нещо подобно тея дни, заразена от коментарите ви скоро за песто и маслини...
мислех да споделям тук, защото стана страшно вкусно, но после реших да не досаждам, че аз даже и вегетарианка не съм Blush

сега ще я напиша, обаче Wink :
маслини, тъмни, обезсолени за една нощ
слънчогледови едва покарали кълнове
половин печена чушка
сусамов тахан
зехтин


с домашен хляб беше уникално   chef Flutter
***

а сега малкия вечеря:
сварена тиква (с мъничко водичка останала)
сурови слънчогледови семки
сусамов тахан
пасирах и след това добавих овесени ядки докато омекнат
може да се подслади


често му правя подобни и си ги хапва с удосволствие bowuu


поздрави!

# 2 016
  • Мнения: 1 725
Като заговорихте за рецепти искам да попитам дали някой е правил просо в сладък вариант.
Аз не пиша често тук, но редовно ви чета. От няколко месеца въвеждам повече пресни и сурови храни, силно ограничих месо и млечни. Определено се чувствам по-добре и ми е по-вкусно да хапвам салати и сурови ядки, да пия зеленчукови сокове. Та просото много ми допадна, правя го със зеленчуци и зехтин, а понякога и със сусамово масло. Но се замислих как ще е, ако е в подсладен вариант.

# 2 017
  • Мнения: 189
Като заговорихте за рецепти искам да попитам дали някой е правил просо в сладък вариант.
Аз не пиша често тук, но редовно ви чета. От няколко месеца въвеждам повече пресни и сурови храни, силно ограничих месо и млечни. Определено се чувствам по-добре и ми е по-вкусно да хапвам салати и сурови ядки, да пия зеленчукови сокове. Та просото много ми допадна, правя го със зеленчуци и зехтин, а понякога и със сусамово масло. Но се замислих как ще е, ако е в подсладен вариант.

ами аз съм го правила с тиква на пара+мед и канела и/или сушени плодове

# 2 018
  • Мнения: 3 869
Софи, страшни рецепти!!   bouquet Добре че сподели!!! Simple Smile И не се притеснявай да го правиш всеки път!!!

Просо и аз съм предлагала в сладък вариант - добре сварено и след това подправено с каквото си слагам на зърнените закуски обикновенно - канела, стафиди, меласа, ядки. Просото е сладникаво на вкус така или иначе и добре се получава в сладък вариант.

# 2 019
  • Мнения: 4 392
Привх пуканките от амарнт днес със сляно кашу, малко топла вода, канела, 1/3 лъжичка мед и толкова меласа - супер се получи и детето го яде! Амарнт по друг начин нени харесва - нико варен, нито на брашно, но така беше много приятно.


Аз имам един пакет пуканки от амарант и се чудя какво да го правя. Исках на нещо като корни да го забъркам с ядки и ..какъв подсладител newsm78? Някакви идейки да имате? Hug

# 2 020
  • Мнения: 561
Как приготвяте баклата?Човекът, от когото я купих, ми каза да я обеля след накисването. Водата сменя ли се? В крайна сметка я сготвих като зрял боб, но ми се ще нещо по-интересно да направя.
Доколкото знам, на малки деца не трябва да се дава. Четох за някакъв флавизъм ,който можел да засегне кърмачето, ако майката консумира бакла  newsm78. аз съм хапвала вече по време на кърмене, де.

# 2 021
  • Мнения: 3 869
Изи, и аз ще чакам някой по-запознат да каже как се готви. Аз никога не съм купувала, защото не се продава нито в диетичните, нито в био, нито в супермаркетите, а нямам пазари наблизо.
Момнта с опасността за кърмачето е малко особен. По принцип има място за притеснения какво яде майката, ако храносмилателната й система не е в добро състояние и червата й са пропоскливи. Ако обаче е здрава, само някои вещества, които преминават в кръвта се отразяват - кофеин, стимуланти и съставки на някои лекарства, но далеч не всички...

# 2 022
  • Мнения: 2 132
И аз не знам, от къде да я купя Simple Smile

Пюре от бакла
1кг зряла бакла, кисната 1 нощ
сол и черен пипер на вкус
2 картофа, обелени и нарязани на едро
сол и бял пипер на вкус
1/2 чаша (125мл) зехтин екстра-върджин

Сложете баклата и солта в голяма тенджера със студена вода и изчакайте да заври. Оставете да ври около 1 час или докато омекне. СЛед като баклата е вряла около 30мин, добавете картофите. Изцедете баклата и картофите и ги разбийте в блендър с половината зехтин, докато получите гладка смес. Прехвърлете с лъжица в чиния за сервиране, поръсете с останалия зехтин и добавете сол и пипер. Сервирайте пюрето горещо или охладено до стайна температура.

Има и др. рецепти в книгата, но по-късно Simple Smile

# 2 023
  • Мнения: 8
Бакла продават в арабските магазинчета (в София на женския пазар). Иначе не знам как се прави по специален начин - знам само, че е като другите бобови Wink

# 2 024
  • Мнения: 561
Жени, мерси за рецептата, предишния път мъжът ми направи така баклата-не ни хареса и едва я изядохме (1 килограм бакла хич не е малко, той винаги спазва грамажите от рецептата  Outta Joint).
Трябва да разпитам сириеца, от когото я купувам-той знае доста рецепти. Магазинчето му е страхотно, между другото, и не е далече от центъра (пресечка на Черковна), така че ако някой иска, ще пусна координати.
Въпросният фавизъм е някаква генна мутация сред средизноморските народи, нещо като таласемията, доколкото разбрах-или го има, или го няма. Разбираш като пробваш бакла Wink

Общи условия

Активация на акаунт