Веганството - да споделим опит

• 185 573
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 040
Жени, на сушения грах се казва стар грах - купувам био, с почистеи люспи Simple Smile
Т.е. сух грах? Simple Smile Я дай  линк за този без люспи Simple Smile

# 2 041
За жълтия грах ли говорите?Все се каня да питам дали сменяте водата при варенето му?

# 2 042
http://www.bioslunceluna.com/shop/zurneni-iadki-semena/variva/ze … rapunzel-bio.html
Ето снимка, цената е същата доколкото помня, но аз го взех от БиоМаг
Аз го накивам за една нощ/ден, проплаквам старателно и варя в чиста вода, но не сменям вода при варенето.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 16:05 от Meg!

# 2 043
Аз пак ще ви върна в позната за вас материя, но не мога да открия сама отговор и затова пак досаждам. Имам проблем със соята, поне си мисля, че е проблем, но може и да не е, надявам  се вие да ми кажете. Praynig  Зрънцата не са бледожълти като в китайските р-ти или като купешката соя кълнове в пластмасовите кутии (днес ходих специално в един голям магазин да си припомня как изглеждат купешките кълнове), ами стават едни такива розово-морави. На някой случвало ли му се е това? Някой знае ли каква може да е причината и лошо ли е да се консумират? Не ги намирам негодни на вкус. Различни са от недомашните, които съм яла – не са такива сочни и хрупкави, малко повече натъртват в сравнение с тях. Аз досега не съм ги притискала, ако това има значение.

# 2 044
Деси, соевите кълнове не се ядат директо, а трябва да се бланшират. Тагава ще придобият онзи добре познат ни от китайската кухня цвят.

# 2 045
Иначе са леко отровни Peace Обаче мунго кълновете се ядат сурови. Значи мунго и соя не е едно и също? Питам, защото се сетих, че преди обсъждахме и имаше снимки на мунго, което беше соя Crazy Crazy

Също кълнове от домати, чушки и картофи не се правят, защото са отровни.

# 2 046
Това важи ли и за боб мунг(нали е вид соеви зърна)?
Впрочем, аз като си кълна боб мунг и до сега не ми е израствал толкова голям
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bean-sprouts.jpg
А и след 3тия ден започва сякаш леко да почернява на места. Не мога да го опиша, защото не съм сигурна, че е точно като загниване.
Пуснах една тема за Сайтове за органични, здравословни храни и продукти в UK/ и Европаhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=480327.msg14430376#msg14430376, ако някой се интересува и има какво да сподели - нека пише, че темата нещо не се развива Rolling Eyes

# 2 047
Отровни ли? Shocked  Аз от известно време така си ги хапвам ooooh! (боб мунг са моите). А иначе съм чела само, че при кълнове от соя, леща, боб, грах, бакла (царевица, фъстъци), за да се подобри вкуса им, може да се бланшират.

# 2 048
Боб мунг се яде суров като е покълнал.

# 2 049
Деси, само  соевите се бланшират.

# 2 050

Деси, само  соевите се бланшират.
A това, че кълновете от мунг леко почерняват на места, дали е знак за гниене? Аз ги кълня 3-4 дена. Те, до колкото си спомням, изискват повече вода.

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 02:57 от l`ange

# 2 051
И аз това се чудя. Ако не греша, боб мунг и соята кълновете си приличат. Аз поне само едни и същи съм виждала навсякъде - или са били всички боб мунг като моите, т.е. не съм виждала досега соя кълнове (не зелените, а другите) и затова така да си мисля. newsm78
Исках да ви питам, че не съм си копнала инфото относно съхранението в хладилник - понеже правя малко и успявах досега да ги употребя същия или на другия ден от хладилника. Но сега вече 2 дни ще стане мунга ми в хладилник да стои и се чудя, освен, че трябва да е добре отцеден преди да се прибере в хладилника, дали трябваше да се проплаква 1 път ежедневно. Предполагам, че да - за да се поддържа живинката, но разбира се, пак хубаво да се отцежда, за да се предпази от мухлясване? Аз май сама си отговорих, но исках все пак сверка, че нали съм мързел да си спестя едно "занятие", ако може. Но, ако на мунга му е нужно по-често поливане, тогава няма да ми се размине. Simple Smile
А някой пробвал ли е вкъщи да си направи пуканки от амарант - питам да зная дали и как точно се правят, в какъв съд и т.н. подробности малко, че да не ги хабя ценния материал напразно. Hug

# 2 052
В хладилник съм държала няколко дена без да плакна и отцеждам. Нищо им няма на кълновете. Но ги слагам в съд със затворен капак.
Кълновете на мунга досега не са ми почернявали.

# 2 053
При моите не е точно почерняване - още първите дни, да кажем от 3-я нататък, не съм засичала точно, някои семена си сменят цвета - един такъв розов, по-скоро морав става и в последствие и другите така се оцветяват. Но семената са си цели, твърди, здрави, няма никакъв по-различен или въобще аромат бих казала. И на вкус са си същите както и светложълтите зърна. Днес ще ги бланширам ей така да видя какво ще стане, но не вярвам от едно бланширане да се изсветлят отново. Но още някой вече писа, че му се получават така - мисля Солей, така че съм малко по-спокойна, че не съм открила "Америка". Laughing

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 11:18 от desi_sunshine

# 2 054
Здравейте,

Отскоро ми се наложи да се откажа от всякакви месни и млечни продукти, заради кърменето. Дъщеря ми направи обрив и реакция, които свързват с млечните продукти. Аз и без това не обичах месо, та ми дойде добре дошло. Понеже държа да я кърмя и не бих се отказала за нищо на света, минавам изцяло в редиците на "зелените". Много е сложно като начало, защото искам разнообразявам и да опитам продукти, непознати досега, но не знам как да ги приготвям. Информация бол, но отсяването е трудно.

Простете, че ви занимавам, но имам няколко въпроса, които бих искала да задам, нямам възможност да прочета цялата тема, а търсачката ми дава какви ли не резултати, само не това което ме интересува. Затова се извинявам, ако въпросите ми са прекалено банални за вас. Embarassed

Гуакамоле с какво се поднася, освен с царевичен чипс?
Киноа как приготвяте? Кисне ли се предварително?
Какво количество ленено семе мога да консумирам при положение, че кърмя?

Ще съм ви благодарна за насоки.

Приятна вечер! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт