Веганството - да споделим опит

• 185 563
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 115
Да споделя само, че правих кюфтенца от нахут, но вместо много магданоз, ги направих с много коприва Simple Smile
Meg, сподели рецептата моля те. Praynig
Аз днес правих хумус за първи път, стана много вкусен. Определено нахутът ми е любим на вкус.

Palia книжката е страхотна!   bouquet

# 2 116
Някой от вас кисне ли кафевия ориз преди варене? Има ли на4ин да се приготви вкусен кафяв ориз, а не да е като камъ4ета дори след дълго варене?

Вижте какво намерих за кисненето на ориза и фитиновата киселина:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

Накратко кисне се ориза 24 4аса, без да се сменя водата. Накра я се запазва 10% от водата във фризера, останалата се хвърля и оризът се вари в прясна вода.
Следва6тият път се ползват тези 10% от старата вода+нова вода, пак се кисне 24 4аса и пак се запазват 10%.... подобно на принципа на закваските.

# 2 117
Аз го кисна, но не 24 часа, не само, защото от Косе Босе съм чела, че елдата, кафявият ориз и просото съдържат по-малко фитати (затова са и по-лесно смилаеми), така че времето за накисване е по-малко, но и защото по принцип не съм киснала нещо досега толкова дълго и някак не мога да се престраша, понеже като се вкисва от това дълго киснене и аз като не съм наясно и ... ясно, че е добре по отношение разграждането на фитиновата киселина, сигурно и за други неща, но общо взето не зная друго относно тези ферментационни процеси и това ме спира и да го прилагам. Rolling Eyes  Голяма съм пъзла. Laughing

Някой покълвал ли е лимец? И при него ли е същото както при пшеницата?

# 2 118
  • София
Някой от вас кисне ли кафевия ориз преди варене? Има ли на4ин да се приготви вкусен кафяв ориз, а не да е като камъ4ета дори след дълго варене?

Soleil, кисна ориза преди варене колкото ми скимне:) И 24 часа съм го киснала, ако тези часове ги прехвърли и нямам време да сготвя, го измивам и му сменям водата, от старата вода нищо не пазя - вкисва се, в хладилник може и да се запази

в този форум една дама беше пуснала технологията на приготвяне на кафевия ориз според японците, ако успея да издиря нейния постинг, ще дам линк, засега ще го преразкажа накратко:

оризът се почиства и измива; оставя се да кисне няколко часа (колкото повече киснене, толкова по-малко варене), аз го кисна около 4-5 часа; след това водата на ориза се изхвърля, пак се измива и се слага в силно нагрята тенджера както е мокър без вода, оставя се на силния огън и се бърка, докато водата се изпари и леко се запече (запече е силно казано, придобив а приятен ядков вкус и аромат), това е за около 5-10 минути, после се добавя вода, която в два пъти колкото количеството ориз (т.е. 1 чашка ориз, 2 чаши вода), котлонът се намаля на почти най-ниското, капакът на тенджерата се затваря плътно и не се повдига 40-45 минути, после оризът е готов

по този начин си правя ориз за постни чушки, сърмички, ориз със спанак, праз и всичко, общо взето:) както виждаш гледам на въпроса от чисто кулинарната му страна:), но ще почета повечко по въпроса за смисъла на кисненето

# 2 119
  • София
момичета, ето поста за готвене с кафяв ориз, архивиран е затова не се открива с търсачката на форума, но пък чичко гугъл е незаменин в такива моменти:)

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33252.msg637380

# 2 120
Дао, мерси много за линка. Следващият път ще го накисна дълго и ще го направя по тази рецепта. Аз готвя ориз много рядко, защото кафевият винаги не става като хората.
А според моя линк смисълът на това дълго киснене е да се образуват някакви бактерии, които да разградят фитиновата кис. Thinking
Някъде четох подобно ферментиране и за просото, но и мен ме е страх да пробвам Rolling Eyes

# 2 121
  • София
Дао, мерси много за линка. Следващият път ще го накисна дълго и ще го направя по тази рецепта. Аз готвя ориз много рядко, защото кафевият винаги не става като хората.
А според моя линк смисълът на това дълго киснене е да се образуват някакви бактерии, които да разградят фитиновата кис. Thinking
Някъде четох подобно ферментиране и за просото, но и мен ме е страх да пробвам Rolling Eyes
относно фитиновата киселина, прочетох в твоя линк, че релно количествата в кафевия ориз са малки, в по-големи количества я има в "царевицата и царевичните продукти, бобовите растения, соята и някои други зърнени храни", поразтърсих се за български източници и попаднах на това: http://www.bb-team.org/articles/751/
конкретно прочети за ензима фитаза - хубаво е обяснено по какъв начин точно фитиновата киселина е вредна и как ензимът неутрализира това вредно действие
не мисля, че е нещо фатално, особно що се отнася до кафявия ориз, но ще се поразровим още, интересно е:)

Мисля, че постингите на Косе Босе в тази архивирана тема, също ще внесат доста яснота по въпроса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=246187

# 2 122
и на мен доста време ми трябваше докато ми се получи този кафяв ориз....
последно време го кисна една нощ, после го слагам в йенската тенджера със зеленчуци и на най-ниската степен е готов за около 2 часа.........и става супер........после като поизтине посолявам, слагам подправки и зехтин.....

.....а това с препичането.....на мен ми идва много ..........печене, варене........по-малко термична обработка за мен по-добре.....

# 2 123
Да споделя само, че правих кюфтенца от нахут, но вместо много магданоз, ги направих с много коприва Simple Smile
Meg, сподели рецептата моля те. Praynig

Аз от много време все на око готвя, но горе-долу спазвам рецептата за фалафели - нахут (сврен по цялата технология и по-добре без люспите), попарена коприва, кимион, кориандър, черен пипер (по-кротко с подправките, ако и е децата ще ядат), чесън слагам в сосовете, не в смеската за кюфтета, зехтин, морска сол малко, щипка сода за хляб и сока на половин лимон. Всичко това се пасира до финна смес, трябва е достатъчно гъсто, за да се месят кюфтенца лесно. Накрая се слага една глава ситно нарязан лук и добре се размества; оставя се да почине 30 мин. и се правят плоски кюфтета, които се пакат за ок 30 мин. при 160С.

За ориза, тъмните и небелени варианти ги кисна поне 3 часа, промивам, варя бавно и напоително - доста повече време изискват от полирания...

# 2 124
  • София
Аз от много време все на око готвя, но горе-долу спазвам рецептата за фалафели - нахут (сврен по цялата технология и по-добре без люспите), попарена коприва, кимион, кориандър, черен пипер (по-кротко с подправките, ако и е децата ще ядат), чесън слагам в сосовете, не в смеската за кюфтета, зехтин, морска сол малко, щипка сода за хляб и сока на половин лимон. Всичко това се пасира до финна смес, трябва е достатъчно гъсто, за да се месят кюфтенца лесно. Накрая се слага една глава ситно нарязан лук и добре се размества; оставя се да почине 30 мин. и се правят плоски кюфтета, които се пакат за ок 30 мин. при 160С.

надлежно записах:) благодаря!

# 2 125
  • София
последно време го кисна една нощ, после го слагам в йенската тенджера със зеленчуци и на най-ниската степен е готов за около 2 часа.........и става супер........после като поизтине посолявам, слагам подправки и зехтин.....

.....а това с препичането.....на мен ми идва много ..........печене, варене........по-малко термична обработка за мен по-добре.....

fotinaclaros, препичането не е истинско препичане:) прочети внимателно указанията на бу - има линкче:) и се вари 40 минути; 2 часа са много - нали не търсиш много термична обработка - кисни по-дълго, дори и най-несваряемият боб например трябва да стане на каша след киснене и 2 часа варене

# 2 126

fotinaclaros, препичането не е истинско препичане:) прочети внимателно указанията на бу - има линкче:) и се вари 40 минути; 2 часа са много - нали не търсиш много термична обработка - кисни по-дълго, дори и най-несваряемият боб например трябва да стане на каша след киснене и 2 часа варене

2 часа се готви, защото е на супер бавен огън и със зеленчуци........
една нощ киснене не ми се стува малко киснене........

........иначе си става прекрасен.......по технологията, която споделих.......

# 2 127
Сдобих се с половин килограм брашно от нахут.Някаква идея за оползотворяване Thinking

# 2 128
Имам доста рецепти, но ще ги напиша по-късно.

# 2 129
За лимеца да си отговоря - много бавно покълва - на етапи, на етапи. Аз хич не му се надявах, но гледам, че прокара на 3-я ден, ако не се лъжа, обрах покълналите, после днес гледам още покълнали, някои дори доста дълги станали, а други нищо още. Не е удачен много май.

Общи условия

Активация на акаунт