Веганството - да споделим опит

  • 185 533
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 100
  • Мнения: 1 741
Дао, мерси за инфото! Hug

Моя добавка: именно заради това в много източници се препоръчва термичната обработка на лененото семе, защото така се премахва отровата. Същият проблем имат и горчивите бадеми (не обикновените), затова и те се обработват термично и са опасни за здравето на деца в количество над 5 ядки.
и
Накиснатото семе да се залива със студена вода и да не се вари, защото се извличат цианогенни гликозиди, които са токсични.
Ако извличането на слузното вещество за приготвяне на извлека се извършва на студено, ...няма вероятност за проявяване на нежелани лекарствени реакции. Ако извлекът се приготвя чрез загряване и особено, ако лененото семе е смляно или счукано, има опасност от извличане и на цианогенни гликозиди, които са токсични.

Ето това противоречие ме глождеше. Първото е цитат от Дао, но си го има в някои източници (може би чужди), поне имам спомен и аз да съм попадала на подобни варианти. Ей такива разминавания ме карат да не се страхувам толкова от въпросните цианиди. Wink

# 2 101
  • Мнения: 19 998
Деси, направо си страшна с инфото за естрогените!!  bouquet Аз затова питах за разминаването с Пинки, защото уж чета там от дъжд на вятър, но не видях да е писал нещо по-различно от тук.

За лена и аз бях чела това, че става токсичен при загряване . Това само за правене на извлек ли важи или и при печене на хляб с лен?

Погледнах моята меласа. На фирмаМеридиан е, но предполагам каквато и да вземеш, ще е добра.

# 2 102
  • Мнения: 5 714
Ленът го накисвам в нормална вода и цял единствено, за да се желира и да се събуди живота в него. Така ми трябва понякога за рецепти.
Жени, конопено олио имам, за да си правя конопено масло, което е смлян коноп + малко конопено олио. Не знам да е вредно. Може и да е.
За мен лично готвената храна вече ми е много по-вредна. Пробвам чат пат все още да си приготвя нещо термично и веднага след това ми става лошо. Имам предвид виене на свят, умора, отпадналост. От достатъчно неща съм се отказала, за да мисля дали истинският доказан суров продукт би ми навредил.
Всъщност някои свързват конопа с надрусване. Simple Smile

# 2 103
  • Мнения: 7 706
за конопа май бях чела,че упойващите вещества са в листата Thinking
а и не съм чула,някой да пуши семена Wink

# 2 104
  • Мнения: 896
Dao, Мерси за инфото.
Остават въпросите към Soleil, кълнове на каква марка ползва? От къде си ги поръчваш в Германия?
А конопът, мисля, е 2 вида - един за пушене (листата), един за консумация (в случая семената).
Една друга алтернатива на веганските омега-3 - Камелина се води и не гранясва маслото като лененото и рибеното.
http://en.wikipedia.org/wiki/Camelina_sativa

# 2 105
  • Мнения: 19 998
l`ange , извинявай. Не съм видяла въпроса.
Аз живея в Де и ги купувам директно от магазина-от Алнатура най0често.
Купувам кълное на Алнатура и на Даверт. Вторите са 125г, но не помня колко струваха. Днес ще мина да проверя и ще пиша.

# 2 106
  • Мнения: 19 998
Значи, освен горните марки, вземам и на Биоснаки. Те са 40г за 1 евро. Другите са 125г и цената е от 1.20 до 1.40 евро според вида кълнове.

# 2 107
  • Мнения: 3 869
Да споделя само, че правих кюфтенца от нахут, но вместо много магданоз, ги направих с много коприва Simple Smile Бланширах я предварително и я пасирах заедно с нахута - страхотен зелен цвят, който се запази и при печенето! И много вкусни Simple Smile

# 2 108
  • Мнения: 1 048
Soleil* ,блазе ти,много добра ми се струва цената на био кълновете(семената) при вас.Тук не стига ,че няма богат избор,ами са и много скъпи.Не помня вече дали съм споделяла тук,но повечето мои смена,зърна и т.н. не покълват на 100%,тоест много често 20-30%,понякога дори и половината не покълват,чудих се дали не ги държа достатъчно първоначално във вода newsm78 или проста са такива,дори и биото.Ще се радвам,ако ми дадете линк да прочета кое колко време му трябва във вода и после без нея,срещала съм такова,но не помня вече къде.Лошото е ,че нямам време и нерви да ги чопля и чистя едно по едно и да ги разделям на покълнали и не.Проблем ли е според вас да се ядат и не покълналите,при положение че са омекнали и могат(чисто физически)да се ядат,не говоря за ядките ,а за зърнени,бобови и т.н.?

Момичета исках да ви питам ,понеже чета разни рецепти с безглутенови брашна,от къде ги взимате,готови ли или си мелите зърна(например на кафемелачка-доста време юе отнеме Laughing).

И още нещо,етзи,които сте вегани пиете ли пробиотици?

# 2 109
  • Мнения: 1 725
За кълновете мога да се включа за люцерната и слънчогледа /белен/. Накисвам ги за около 4 часа във вода, нямам достъп до изворна и затова ползвам вода от кана Брита. После ги изплаквам и прецеждам и оставям на тъмно. Всеки ден ги плакна сутрин и вечер, задължително, за да не изсъхнат или ако се задържи вода пък да не мухлясат. Слънчогледа става бързо за два дни, ако харесвате по-дълги кълнчета може да се остави още един ден - после почва да ми нагарча като се оформят листенцата. Люцерната става по-бавно - на петия ден я оставям на светло да позеленее.
Норчи, понякога дори съм ги забравяла и са стояли накиснати цяла нощ и пак не съм имала проблеми с покълването.

Ха, сега се порових да потърся линк за покълването и намерих това . Аз имах съкратена версия. Дори има рецепти накрая.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 16:18 от Palia

# 2 110
  • София
  • Мнения: 1 417
Да споделя само, че правих кюфтенца от нахут, но вместо много магданоз, ги направих с много коприва Simple Smile Бланширах я предварително и я пасирах заедно с нахута - страхотен зелен цвят, който се запази и при печенето! И много вкусни Simple Smile
чудесно:) направила си всъщност разновидност на фалафела:) нямам нерви да се занимавам с киснене, мачкане и т.н., но с удоволствие ще пробвам твоята рецепта събота-неделя - ако не е тайна, сподели я Simple Smile

# 2 111
  • София
  • Мнения: 1 417
Ха, сега се порових да потърся линк за покълването и намерих това . Аз имах съкратена версия. Дори има рецепти накрая.

Palia, да си жива и здрава!:) Много благодаря!

# 2 112
  • Мнения: 189

Момичета исках да ви питам ,понеже чета разни рецепти с безглутенови брашна,от къде ги взимате,готови ли или си мелите зърна(например на кафемелачка-доста време юе отнеме Laughing).

аз си ги правя сама....
измивам набелязаните зърна вечерта и ги оставям в по-широк съд/голяма чиния,тава/ и на сутринта са готови за мелене
меля ги в кафемелката


Ха, сега се порових да потърся линк за покълването и намерих това . Аз имах съкратена версия. Дори има рецепти накрая.

Palia, да си жива и здрава!:) Много благодаря!

и аз много благодаря!

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 23:07 от fotinaklaros

# 2 113
  • Мнения: 3 869
В диетичните и био-магазините има башна от елда, от ориз, от царевица... От амарант си правя сама, понеже ми трябва по малко, понякога има и от просо, но него също предпочитам сама да си го меля. От нахут и соя не купувам - теса бобови, не са подходащи за брашна.

# 2 114
  • Мнения: 3 869
Да споделя само, че правих кюфтенца от нахут, но вместо много магданоз, ги направих с много коприва Simple Smile Бланширах я предварително и я пасирах заедно с нахута - страхотен зелен цвят, който се запази и при печенето! И много вкусни Simple Smile
чудесно:) направила си всъщност разновидност на фалафела:) нямам нерви да се занимавам с киснене, мачкане и т.н., но с удоволствие ще пробвам твоята рецепта събота-неделя - ако не е тайна, сподели я Simple Smile

А, Дао, всички "екстри" си ги имаше - киснене 8 часа, варене 1 час, махане на люспите, но ако вземеш консерва, ще спестиш киснене и варене Wink Другото е същото като фалафел, без магданоза, заменен от копривата и печени, на пържени.

Общи условия

Активация на акаунт