Веганството - да споделим опит

  • 185 533
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 130
  • Мнения: 1 048
Palia мерси за книгата,хвърлих и едно око набързо(напоследък нямам никакво време,малчо иска нон стоп внимание,когато не спи и ако сме вкъщи,глдаме да сме максимално навън,а аз вече съм само по цял ден,дори и събота и неделя,а някои дни дори и до 9-10 вечерта,просто...лудница #Crazy,карам на автопилот),ама все ми се върти в главата,че имаше нещо като таблица с това кои семена колко време им е необходимо във вода и след това колко дни без вода,колко често да се изплакват и т.н,май Вери я беше постнала newsm78.Например елдата е толкова слузеста ,че няма изплакване,просото не ми покълва изобщо,а кинуата ми намирисва ,та ще се радвам много ,ако някоя от вас ми изрови от някъде такава кратка ,сбита информация...иначе със слънчогледа,люцерната,пшеницата,ръжта и т.н се справям чудесно Simple Smile
Деси аз съм покълвала лимец,като пшеницата,но покълва малко по-бавно,интересно е,че и на мен не ми покълват всички зърна както споделих по-рано,и не само лимеца,а и доста други,а повечето са био,а не знам мога ли да ги ям непокълнали(например киснати за по 1 ден,след това проплакнати и ако по-голямата часта са покълнали да ги хапна всички без да ги чистя,а ако по-голямата част не са покълнали да ги бланширам леко или да ги сваря)????Дайте съвет,моля ви!
Деси ти как проседираш?ааа и още нещо за лимеца,като постоят малко по-дълго пък леко побелявт и  намирисват като повечето други-ферментират,но не са кофти на вкус .
Гледам ,че обсъждате дългото накисване и ферментацията,аз пробвах с просо,съвсем случайно,бях сложила да покълвам,чаках няколко дни и нищо,замириса на боза и го хвърлих,сложих ново ,а междувременно попитах в друга тема защо не покълва и разбрах,че може да е защото е белено,вече беше минал един ден и реших да го изплакна и да го сваря така или иначе нямаше да покълне явно.Забелязах обаче ,че намирисва,няма време да пиша във форума и да чакам отговор и проверих в интернет,пишеше,че не е проблем,а дори е полезно и реших да пробвам,интересно ми стана,че намирисваше,но на вкус не беше вкиснато,беше супер...(но после имах малко проблем в тоалетната,предполагам че има връзка)не знам дали не е проблем,споделете,ако знаете...Иначе накисвам зърнените от предната вечер.
Мег и ти ли процедираш като fotinaklaros като си мелиш сама зърна на брашно,защото аз съм бробвала със накисване и после да оставя да изсъхнат за една вечерно не се получава newsm78....нещо май нищо не ми се получава напоследък #Cussing out
А имате ли идея дали брашното може да се яде сурово,често се ровя тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0;all за рецепти и все се чудя на тези топчета със сурово брашно Shocked

# 2 131
  • София
  • Мнения: 1 417
докато се рових за капладжа-та (лимец), случайно попаднах на рецептички за суровояди, много начетените суровояди да не вземат да ме пребият, че поствам познати неща, но пък на други може да са полезни:

http://www.surovo.hit.bg/4_1.htm
http://www.surovo.hit.bg/4_2.htm
http://www.surovo.hit.bg/4_3.htm

ето я и началната станичка на сайтчето:
http://surovo.hit.bg/start.htm

има полезно инфо за всеки начинаещ в покълването, суровоядството и т.н.

# 2 132
  • Мнения: 1 732
Сдобих се с половин килограм брашно от нахут.Някаква идея за оползотворяване Thinking
понякога добавям в палачинковото тесто,
правя и едно ястие с целина, картофи, моркови и накрая добавям брашно от нахут - като " сос за плътност, матиране и пълноценност" . Вари се с разбъркване около 5-10 минути.
Също  правя заливка за веге - мусака.
понякога /много рядко/ го добавям в различните видове кюфтета- от елда, червена леща, овес, просо и т.н. , смесени с всевъзможни зеленчуци и кълнове.

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 19:35 от realist

# 2 133
  • Мнения: 5 714
Норчи, колко я държиш елдата? Около 3-я ден почва и моята да има дъх и да отделя повече слуз. Затова я държа 1-2 дена.
Просото е белено и затова не покълва. Аз това бях ти го писала май някъде. Накисни го за около 8-12 часа да омекне и можеш така да си го ядеш.
Киноата много бързо покълва: 6 часа киснене и до 24 часа покълване. След това можеш да си я консумираш. Иска повечко изплакване. Извън машината за покълване, когато я правех, също имаше дъх.
Пълнозърнесто сурово брашно от пшеница не съм яла непокълнало. Само от елда. Но като се замисля защо да не става и от пшеница.

Всъщност само за бобовите знам, че трябва задължително да са покълнали, ако ще се ядат сурови.

# 2 134
  • Мнения: 1 048
Вери да разбирам ли,че всички зърнени мога да си хапвам след накисване,дори и да не са покълнали?И леката ферментация и намерисване не са проблем? Simple SmileА пълнозърнестото брашно,ако се яде сурово трябва ли да се кисне преди това?И как newsm78
Мег как белиш нахута и изобщо как белите всичко,аз не беля,не знам как,едва ли е удачно да се бели всяко зрънце,едно по едно....

# 2 135
  • Мнения: 1 741
Пълнозърнесто сурово брашно от пшеница не съм яла непокълнало. Само от елда. Но като се замисля защо да не става и от пшеница.

Какво значи непокълнало брашно? Blush  Да не би да имаш предвид покълнали ядки да се изсушат и тогава да се смелят на брашно в кафемелачка? В леко загрята фурна може би се сушат (или дехидратор, разбира се)? Значи има значение какво е брашното и някои може да се ядат сурови?
Вери, искам да те питам за лимеца. Намерих само на цели зърна - в Бургас, в магазинчето до Славейковото пазарче, за което ме подсетихте във вашия сайт в един от коментарите Hug Мога ли да го накисна за 12 часа и да го ям така суров? Всъщност питанката ми е дали става така за Настя? Мога сама да проверя колко е мек като консистенция и да преценя от гл.т. дъвкателните и способности, но дали става като хранителна стойност, не е нещо кофти в предвид въпросната ферментация, за която става въпрос в последно време в темата, нали?
Норчи, аз не отделям непокълналите семена. Имам по-малко опит от вас в покълването и честно казано не знаех, че това трябва да се прави, евентуално - нека споделят други, които знаят повече. Махам люспите на соята, на люцерната не съм измислила удачен начин за това и просто като я хвана с ръка от съда, в който е, каквото остане на дъното като люспи ги махам, т.е. голяма част не успявам да махна, понеже са вплетени в гъстата мрежа на кълновете. Но не мисля, че има значение дори и да не се махнат от гл.т. на вкуса, по-скоро ми е "краста" от естетическа гл.т. По същия начин се зарибявам и люспите на слънчогледа да махам понякога (тези тъничките, прозрачните, аз покълвам белен слънчоглед).

Да питам живущите в БГ - намирате ли бадеми, които не са американски, защото аз май навсякъде само от тях виждам да се продават? Нямам за цел да ги покълвам, но все пак... добре ли е да им махам люспите заради облъчването или няма значение, в смисъл, че то поразява по еднакъв начин цялото семе? Малко експертен въпрос задавам май Blush, дано можете да ми отговорите!
А за слънчогледа какво ви е инфото - казаха ми, че в БГ бил ГМО, така ли е? Confused
То ясно, че ако не купувам био, ще си хапвам ГМО, но поне, когато има избор, да зная.
Примерно за соята, доколкото разбрах, вносната, която не е био, е ГМО почти на 100 %, но ако е българска, това не е така, вярно ли е? Лошото е, че май няма как да разбера, защото май и българската е в голям % ГМО, нали? Confused

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 21:34 от desi_sunshine

# 2 136
  • София
  • Мнения: 1 417
За момичетата, които продължават да се интересуват от темата за ГМО, този път на ниво Европейски Съюз. Европейската Комисия (т.е. Европейският Мин. Съвет) за пръв път от 12 години дава разрешение за отглеждане на ГМО култури. По-долу копирам писмото от една от инициативните организации, които организират жителите на ЕС против това решение. Най-отдолу има линкче към петицията - таргетът е 1 милион подписа:

Avaaz.org - The World in Action Wow - 450,000 EU for citizens for more GMO research and rising! Let's hit our 1 million target - forward the email below widely:

Dear friends,

The European Commission has just approved growing genetically modified crops in the European Union for the first time in 12 years!

Caving to the GM lobby, the commission has ignored 60% of Europeans who feel we have to get the facts first before growing foods that could pose a threat to our health and environment.

A new initiative allows 1 million EU citizens to make official legal requests of the European Commission. Let's build a million voices for a ban on GM foods until the research is done; they will be delivered to the President Barroso of the European Commission. Sign the petition and forward this email to friends and family:

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

Consumers, public health, environmental and farmers groups have long rallied against a few international GM companies having such significant influence over European agriculture. Concerns about growing GM crops include: contamination of organic crops and the environment; their impact on climate due to the excessive need for pesticides; the destruction of biodiversity and local agriculture; and the effects of GM food on public health.

EU member states have voiced strong opposition to last week's decision to authorise BASF's potato and Monsanto's maize -- Italy and Austria are opposed, and France said it would ask for further scientific research.

There is still no consensus on the long-term effects of GM crops. And it is the GM industry, pursuing profits not public well being, that is funding the science and driving the regulatory environment. That is why European citizens are calling for more independent research, testing and precaution before crops are unleashed onto our land.

Now, the "European Citizens' Initiative" gives 1 million EU citizens the opportunity to submit policy proposals to the European Commission and offers us a unique chance to drown out lobbyists' influence.

Let's raise 1 million voices to put a moratorium on the introduction of GM crops into Europe and set up an independent, ethical and scientific body to research and determine the strong regulation of GM crops. Sign the petition now and then forward it widely:

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

With determination,

Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela and the entire Avaaz team.

PS: A recent proposal by the European Commission sets tougher rules for the use of the EU Citizens’ Initiative, requiring, for instance, that each signatory also provides a personal identification number (e.g. passport or national identity card). The proposed requirements raise serious privacy concerns and is likely to undermine citizens´participation in EU politics. Avaaz is working with partner organizations and parliamentarians to monitor the legislative process and take action to remove all unnecessary hurdles for the implementation of this initiative.

More information:

Last Eurobameter Survey 2008 'Attitudes of European citizens towards the environment', page 66:
http://-ne-taka-/aMkeVJ

The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes:
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu … tato-1915833.html

Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency:
http://uk.reuters.com/article/idUKTRE6241ZQ20100305

New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution:
http://www.huffingtonpost.com/andrew-kimbrell/new-report-gmos-ca … g-m_b_362888.html

Summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development, including critics of GMOs use in agriculture:
http://globalpolicy.org/social-and-economic-policy/international … rganisms.html#key

Sign the petition:
http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?cl=533776130&v=5890

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 22:24 от Dao

# 2 137
  • Мнения: 19 998
Дао, дали ще има ефект тази петиция? Те закона отдавна май го приеха.

# 2 138
  • София
  • Мнения: 1 417
имаше петиция по време на обсъждането, писмото получих днес, явно скоро е станало това, не знам доколкото тази организация и всички подобни на нея са успешни, но поне едно подписване мога да направя:)

# 2 139
  • Мнения: 1 741
Разписах се. Само не можах да видя колко подписи са събрани към момента.

А междувременно си чакам някой да уважи и моите въпроси. Praynig

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 10:47 от desi_sunshine

# 2 140
  • Мнения: 1 725
Dao, мерси за линковете към surovo.hit.bg, има полезна информация наистина /все го забравям този сайт/.
За мен люспите на люцерната не представляват проблем - и аз като Деси като я изплаквам каквото падне, падне - не мога на 100% да ги премахна, но не се отразяват на вкуса. Само, че при накисването на люцерната в началото като хвърлям водата виждам, че е оцветена в светло жълто - нормално ли е това  newsm78 ?

# 2 141
  • Мнения: 2 132
За петицията пише това - A new initiative allows 1 million EU citizens a unique chance to make official requests of the European Commission.

Деси за киселото мляко питаха в другата тема Wink

# 2 142
  • Мнения: 1 741
Знаех си, че има голяма вероятност да сгафя, ама нямах време да проверя. Blush
При накисването наистина от люцерната пада жълта вода, от соята - зелена, от орехите - кафява. Сигурно е нормално, нали има метаболитни процеси, аз тях все ги свързвам с оцветяване. Blush Laughing

# 2 143
  • Мнения: 189
Да питам живущите в БГ - намирате ли бадеми, които не са американски, защото аз май навсякъде само от тях виждам да се продават? Нямам за цел да ги покълвам, но все пак... добре ли е да им махам люспите заради облъчването или няма значение, в смисъл, че то поразява по еднакъв начин цялото семе? Малко експертен въпрос задавам май Blush, дано можете да ми отговорите!

аз съм купувала от Кауфланд туски с черупка
.......махането на люспата не спасява от облъчването.........за съжаление е облъчена цялата ядка Cry

# 2 144
  • Мнения: 2 132
Аз взимам бадемите от един дядо, който казва, че са му от двора.

Общи условия

Активация на акаунт