Веганството - да споделим опит

• 185 540
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 190
Норчи, а как сте с кърменето? Колко често е сега? Там също може да е разковничето - докато кърмим активно, ни трябват по 500 калории отгоре, но когато детето намали нуждите си (а това неизбежно се случва), нашето тяло не реагира така бързо; т.е. произвоството намалява, но количествата, които сме свикнали да изяждаме не, или поне не така бързо.
Нормалното количество ядки за активен човек на ден е колкото могат да съберат двете му събрани шепи. Аз обаче не мога да изям повече от една моя шепа... но пък ги ям всеки ден... Сега малко по-малко, както пише Реалист, заради повечето кълнове.
Също считам за нормално да камваме и сваляме по някое кило през различните сезони на годината. При мен винаги има едно плавно покачване след януари до май и после по-бързичко слизане с 1-2 кг. Като цяло лятото до нова година съм 58-59, а в разгара на зимата стават 60-61.
Сутрините аз съм предимно на сурова храна - плодове, ядки, понякога филия с нещо си; обядът е 50% салата и 50% готвено; вечерята е повече салата и по-малко готвено. Между обяда и вечерята им ядки, плодове, черен шоколад... Вечеряме около 19:30, но си лягаме доста по-късно..

# 2 191
Деси, посочих го като вариянт да търсиш причините, което всъщност е най-важно.........

..........ами аз не вечерям и пак си ги мъкна тези 5-6 излишни кила ooooh!

моето хранене сигурно е в разрез с всякакви норми за правилно хранене /ако изобщо може да се каже, че има такива.../
сутрин пия чай с мед, после плод, обяд- готвено със салата и хляб /преди ядях хляб само със супа, а от както бях бременна и сега продължава, не мога да се наям без хляб.........или е станало навик/
поне три часа след ядене почвам да пия вода и това е
рядко ям нещо след обед и почти винаги се чувствам зле........и на другия ден също...корема ми почва да куркори още от сутринта и да се чувствам по-гладна отколото ако не съм яла.......

и май става моята както казват всички, че било вредно - един път и то доста добро похапване........
да но на мен така ми е най-добре
иначе като ям на малки порцийки през целия ден постоянно мисля за ядене и все търся нещо да дъвча, а така ям веднъж и въобще ми излиза тази задача от главата Grinning

ядки не ям редовно, даже май доста рядко........ако след като съм се наобядвала нещо още искам да ръфна.......

хич май не съм са пример... Wink

# 2 192
Норчи, може да пробваш салата с готвено, както ти е предложила Мег. Аз включих повече готвено заради детето. Преди сядахме да ядем двете-аз ям салата с кълнове и др.неща, а за нея готвено. В един момент не искаше да яде готвено, а само салата. От салатата не яде обаче кълновете, авокадото, ядките, а само краставици, зелена салата, които не са достатъчни. Сурови манджи също не искаше. Затова реших да дам малко личен пример Grinning
Иначе и аз ям доста късно, но гледам да е плодове или зеленчуци. Така че това специално не ми се отразява на кг.

А по време на кърменето не смъкнах нито един килограм. Каквото смъкнах след раждането и седмицата след това, това си остана година след това. Спрях да кърмя и тогава нещата се раздвижиха.

Фотина, и аз съм така. Ако ям на малки порцийки или особено сутрин, съм много по-гладна, отколкото ако разредя яденията.

# 2 193
Малеее, как съм ви изпуснала от око. Четях ви редовно и нещо е спряло да ме известява за последните 20стр., пък аз си мисля че никой не пише.
Като чета последните 2стр. майка ми е същата, може по цял ден да не яде нищо или на плодове, но като седне вечер стой та гледай, яде за трима. Ако през деня опита нещо, после не може да спре цял ден да мели. Ама не е хубаво така. Аз преди 5г бях същата, много преяждах и все се борих с излишни килограми. Отслабнах след като си промених храненето естествено, но мисля, че стана най-вече след като спрях да се вманиачавам и да се тегля по 100пъти на кантара /Носех го навсякъде със себе си/. Осъзнах, че от теглене не се отслабва, казах си, че така съм добре и се харесвам и си повтарях че съм 57кг/а бях 70/. И някак си естествено се получи, сега съм 59.
Меги, аз съм много голям фен на книгите, затрупала съм се до ушите. И също много отдавна съм забелязала, че липсва Вегано-суровоядна книга с рецепти. По едно време даже си мислих да издавам такава Laughing
Сега съм започнала да обработвам рецептите и съм решила да си ги принтирам на цветни листи, и да ги събирам в класъор за себе си. Ако издадете такава книга ще е супер, защото си е друго в печатен вариант.
Вери, в тази Библия на соковете за какво се разказва. Тези цитати от там ли са? В блендера ли правите смути и ядково мляко или на сокоизстисквачката? Какви сокове стават в блендера? След два месеца ще си идва приятелката ми от Щатите, но взех да се чудя кое да ми донесе блендер или сокоизстисквачка? Аз имам такава, но е с центруфуга и не става за зелении. Чудя се кое ще ми върши повече работа, май блендера, нали?

# 2 194
някой искаше таблица за семената за покълване ето една http://www.surovo.hit.bg/3_2.htm

/извинете ако се повтарям, ако някой е дал по-рано/

# 2 195
  • София
Мег, браво за книгата Simple Smile И аз бих си я купила, тепърва ще се уча да готвя наистина здравословно и много би ми било от полза да имам такаква книга!
тази вечер обаче експериментирах със смес от червена леща и просо(50/50) и цели  2 патладжана.
Добавих още пресен лук, смлени в керамичната мелничка черен пипер, кимион, морска сол.
Пекох върху хартия за печене на 170 градуса с вентиатор.

внимавайте  като се добавят патлажданите, сместта да е по- сухичка, защото те съдържат доста вода.
стана вълшебно- сочно, а същевременно плътно и насищащо.

Звучи страхотно Simple Smile, а патладжаните пресни или замръзени трябва да бъдат?

# 2 196
fotinaklaros   обичам те Blush  Hug,точно тази таблица търсих...
 Иначе кърменето намаля да,според мен е много рано за това и малко се притеснявам-през деня е 3-4-5 пъти,вечер 1-2 пъти и понякога,почти винаги нощем сучи повече-2-3 и повече,но май за кратко,не съм сигурна,защото почти спя Grinning
Като сезамисля винаги съм яла много и често,и като количество,обичам да ям,чревоогодник съм,но де факто от 10 години насам(да кажем) никога не съм била дебела и всички се учудват колко много ям и как изглеждам...
По принцип знам,че не е хубаво да се яде късно вечер и да се ляга след това,но  нали за да се обработим храната е необходима много енергия,за това принципно през деня е по-хубаво да се яде по-малко и сурова храна,за да може да имаме енергия за всичко друго,но не и да обработваме храна,а вечер може да се хапне повечко и готвено,дори съм чела,че на пук на всички схващания е най-добре да се яде само преди сън за да може организма да обработи храната ,докато сме в покой...не знам къде е истината,но и не знам как да ям по-малко през деня и предимно сурова храна.Както Soleil* ние също ядем заедно с детето и не знам как да му предложа всичко необходимо в повече сурово и по-малко готвено....
Вие всички ли(без Вери) ядете заедно с децата си и готвите по 2 пъти на ден,тоест и на обед и вечер има готвено?Бих се радвала да намаля готвеното до 1 път на ден,ще спестя и време,но не знам как,а и готвенето понякога е лесно слагаш всичко и чакаш,а да приготвиш сурово ястие си е занимавка и време нямам.
Мег какъв шоколад купуваш,аз до скоро взимах Линд 85%,но наскоро откриха Карфур(както му казват тук),френска верига магазини и взех от там био шоколад 74% за по-ниска цена 2,8 (повечето био неща с тяхната марка са много по-евтини от другите марки),шоколада е супер,доста по-сладък е обаче...
трябва да ставам,ще пиша още после

# 2 197
Вегански ли е този био шоколад? Аз още не съм стигнала до Карфур, но мъжът ми донесе от там киноа 500гр за 4.40лв Simple Smile

Като ви чета, май само аз закусвам добре сутрин Simple Smile Вечер късно не ям и сутрин съм гладна и задължително трябва да хапна. Само с плод не мога да мина Simple Smile

Аз също искам да си взимам блендер, робот или сокоизстисквачка. Дайте идеи за марки и какво трябва да гледам? Искам да правя разни суровоядски неща Simple Smile

# 2 198
Този да,има и с мляко Simple Smile
Да и аз взех киноа за 4.4 ,представяте ли си Simple Smile
Влизам само за бързо да ви покажа това :
Цитат
Бъдещите майки, които консумират ядки или техни производни продукти от рода на фъстъчено масло, докато са бременни, увеличават риска на децата си да се разболеят от астма с повече от 50% в сравнение с жените, които ги приемат рядко или никога. До този извод стигна ново изследване на холандски учени.

# 2 199
Деси, посочих го като вариянт да търсиш причините, което всъщност е най-важно.........

Пак ти благодаря. Наистина, обаче, за мен е по-важно как ще се преодолеят въпросните причини, защото иначе много хора, които обръщат достатъчно внимание на здравето си, знаят причините за проблемите си. Да знаеш кое ти причинява даден здравословен проблем е едно, а да можеш да се справиш с въпросните причини, за мен са две коренно различни неща. Не казвам че това, което си дала не е полезно (ГНМ), но за мен това е само една малка част от лечението - само диагнозата, липсва следващата част - лечението; нещо като половинчата медицина, бих я нарекла. Немалко съм чела в темата и не съм прочитала нищо за лечение. Дори и най-големия мъдрец и мислител, ако му е влязла някоя муха в главата - примерно негово откритие, което е в разрез с дадена потвърдена вече (уж) теорема, това може да му донесе спорове и ядове с околни и т.н. вариантите са много, все неща, които няма да го предпазят от мигрената, колкото и да се настройва да си "решава" конликта. Просто някои конфликти изглеждат като нерешими, съответно и болестите, които причиняват - вечни. Е, може би има разни медитатори, разни шамани, които се справят с всичките си конфликти с работа върху себе си. Аз съм просто човек и възможностите ми са ограничени. Затова питам за конкретни лекове, че да мога да живея по-добре, нищо идеално няма, има само малко по-добре от това, което може да е и по-зле, иначе. Дано не се сърдите за глупостите, които натрясках.

А всъщност влязох за друго - да питам, сега като съм на диета заради диарията, какво да правя с кълновете си? Имам от люцерна - вече в буркани в хладилника, както и тъкмо прокаралото жито. Не е желателно да ги изям, нали? По принцип много ме е страх от тази болест, заради тежкото състояние, което изкарах лятото (бях в болница), затова получих междувременно и мигрена - от страх да не стане пак така: да си зарежа болно детето, да го лиша така внезапно от кърмата си, точно докато е болно. Една приятелка се опита да ми "реши" конфликта като ме успокои, че ще вземат да гледат Настя, няма да се налага да я оставям на баща и, но това, разбира се, няма как да ми реши конфликта - твърде рядко се виждаме, детето ми е доста общително, но да остане за дълго с хора, които не познава - със сигурност ще получи някакъв конфликт, че е изоставена от своите или друг някакъв негатив. Но да се върна пак на кълоновете, че много се разсейвам вече. Blush Много ми се свидят да ги хвърлям, а няма на кой да ги дам. Люцерната може да изчака може би (макар, че единият буркан е от предна партида и вече доста чака, не зная колко издържат по принцип?). Житото ще го изплакна и прибера и него в хладилника, понеже не искам да го оставям за трева - и за него да питам колко може да издържи в хладилник? Мисля, че купешките им дават 1 седмица срок на годност. Rolling Eyes

Другото, което искам да споделя, е че Настя получи междувременно и алергия. Големи червени, релефни петна, силен сърбеж, на периоди се влошава, през нощта и през деня като спа много я тормозеше. Затова снощи и дадох капки фенистил, защото съвсем късно стана, не можеше да заспи. Confused Знаете ли някакви средства за облекчаване при такива сърбежи? А какво ще ме посъветвате за лечение? Педи каза фенистил да давам 3 пъти дневно и каза, че ще отшуми - не изглеждаше много притеснена, все едно не е сериозен проблем. Е, явно не е опасна болест, но все пак тези сърбежи не я оставят да спи, съблича се гола, за да може да се чеше. Трябва да я заведа на алерголог, но кой знае какви лекарства ще и изпише. Аз никога не съм имала алергии, по принцип няма в семейството ни, в това на баща и на Настя имат, та аз нямам никакъв опит с такива лекарства. Чела съм малко за антихистамините и затова не искам да и давам фенистила. Предполагам, че ще ме насочите към хомеопатия, но не зная дали мога да се доверя да дам толкова много пари, а да нямам никаква гаранция за излекуване. Защото дори и за най-добрите хомеопати в Бургас срещам и говоря с хора, които след 2 годишни опити, така и не са успели да ги излекуват. Има разбира се, доволни от същите хомеопати, не малко, но ние сме доста зле с парите, за да ги даваме напразно. Всъщност баща и няма да даде по всяка вероятност, трябва да моля родителите ми, да ги лъжа по-точно, защото те също определено няма да дадат за хомеопатия. Не, че са наясно, но не вярват на такива холистични алтернативи. Не зная какво да правя. Confused

# 2 200
  • София
Аз също искам да си взимам блендер, робот или сокоизстисквачка. Дайте идеи за марки и какво трябва да гледам? Искам да правя разни суровоядски неща Simple Smile

понеже и аз съм на тази вълна съм се спряла на kenwood:
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09033366

и следващия модел:
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09061031

# 2 201
Деси,нещо фрапиращо да се е случило напоследък?ваксина?  Peace

за сърбежите-бадемово масло,чист зехтин/нисък процент киселинност-под0,5%/,олио макадамия/много добър вариант,но доста скъп/,баня с извлек от пшеничени трици,маслото от пшеничен зародиш
никакви млечни,никакви черврни меса,никакви глутенови

дано не е сериозно Hug

# 2 202
Деси, кога намираш време да пишеш толкова много...........
не е мястото тук да пишем за ГНМ и така темата е доста голяма
искам само да помогна.........вместо да се чудиш какво да правиш гушкай повече детето и не си мисли, че ще се осложнят нещата и ще отидеш в болница - ето ти създаване на конфликт, примерно.....кожните проблеми са конфликт - раздяла.........http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=276180.msg9518720#msg9518720 не, че е точно твоя случай, но да се насочиш.......

Жени, защо не погледнеш в сайта на Вери, т.е във форума им имаше уреди на суровояда или нещо такова.........те все пак са суровояди вече на една година, за което  bouquet/само да кажа, че не съм чела, само знам, че има такава тема и не знам да ли ще намериш отговора там/

Норчи, и аз  Hug, радвам се, че съм помогнала.......

# 2 203
На 86стр, мнение 839 е писано за блендери и за сокоизстисквачки, но такива, които не се продават в България по магазините.

Имам и на лични разяснения за уредите. Ако искате, ще ги копирам.

Иначе за това, което се предлага в България:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=637.0

По-късно ще се опитам пак да се включа, много пишете. Трябва да ставам.

# 2 204
Деси, аз не разбрах вие правихте ли някакви изследвания за диарията и повръщането? Доколкото разбрах това вече продължава десетина дена и няма подобрение или греша?
Педката какво казва, с какво да лекувате?
Ако не е минала диарията, е твърде вероятно обривите да са от това. Понякога нарушената лигавица на дебелото черво избива като обриви. Така поне ни бяха казали за невродермита и има логика.
Не знам дали е добра идея да мажеш на своя глава, без да знаеш какво е. Мисълта ми е поне някаква диагноза да имаш от лекар, за да може да търсиш алтернативно лечение, ако не ти хареса това на док.

Кълновете ги замразявам понякога в камерата.

Общи условия

Активация на акаунт