Веганството - да споделим опит

• 185 988
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 355
Инициативата е страхотна наистина! s+chris, благодаря за сайта, изчетох го, ще гледам и предстоящите филми - ако не успея по ТВ, в сайта пише, че ще ги публикуват. Включих се в мейлинг листа, продължавай да ни даваш инфо, когато можеш и да ни насочваш с какво можем лично можем да помогнем - с разспространение на инфото и с какво друго? Когато чета такива неща много се ядосвам и натъжавам, защото не съм от хората, които могат да си позволят био продукти - в частност био зеленчуци и плодове. Буквално понякога предпочитам да не зная Blush, вместо да се лиша от ежедневната си храна, в смисъл да огранича толкова много неща и да мина на някаква нездравословна еднообразна храна. Confused

# 2 356
Момичета, благодаря ви за хубавите думи.
На Деси специално (защото имам грях към нея).

--
От нещата които търсих вчера

Тук намерих това за ниските дози, които могат да надхвърлят безопасната доза
http://right-2-know.org/index.php?option=com_content&view=ar … &limitstart=5

По принцип в Ресурси - бутон в дясно  има няколко неща но те са по-специализирани за който иска да влезе малко по-наъдълбоко ето  тук-
http://right-2-know.org/index.php?option=com_content&view=ar … =62&Itemid=67

За децата и токсимните вещества по принцип нищо че там е казано само за пестицидите - по принцип,  но доста по-общо и разбираемо има нещо тук.
 http://right-2-know.org/index.php?option=com_content&view=ar … =54&Itemid=59

--
Вери, какво се прави в такива случаи (когато те боли корем, искам да кажа) и има ли опасност?  Аз не стигнах до суровоядство напълно а само на салати и ядки и разни др. които си се ядат сурови по принцип и от обикновените хора. Просто спрях месо и млечни продукти. Сега като сядаме да обядваме пак се замислих и май ще скип-на месцето.

# 2 357
Бих те посъветвала да приложиш разделно хранене. Такова има и при веганството/суровоядството. За мен крачката м/у двете е много малка.  Wink Ние тук много сме си говорили за това и линкове с таблици сме си давали. Но за по-лесно мога да ти пратя една на мейла.
Също така при промяна на режима на хранене е хубаво да си пият ензими. Аз не съм, но мъжът ми пи.
Може да направиш и някое пречистване, ако не кърмиш и ако чувстваш, че имаш нужда. Аз не съм правила, защото като си представя някое и ми се отщява. Може би и мързелът говори в мен.  Laughing Искаше ми се един месец да съм на сокове- зеленчукови, плодови, зелени, но не устоях. Причините бяха по-скоро психически. Нещо като страх да премина от една стая в друга или страх да оставя старото и да премина към новото. Макар че кърмя, смятам, че не би навредило едно пречистване на кърменето. Все пак много зависи какво ще е то. Например четох, че лечение/пречистване с големи дози сокове не е препоръчително за кърмачки. Също така зависи на какъв етап е майката с кърменето. Пак ще дам пример с мъжа ми. Той за година и малко направи 3 пречиствания: на дебелото черво/хидроколоника; на вода 7 дена; сокове 90 дена. Резултатите са много добри.

# 2 358
Здравейте Hug
Аз си чета  темата редовно, но нямам много за писане,защото главно се уча.
Много ми се иска да споделя с вас един филм-лекция- не знам и дали някой го е пускал newsm78 ( ако е - извинения Blush),
но доста ме впечатли - макар и да не е за веганството обяснява някои съвременни тенденции в съвременното хранене.
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

# 2 359
Има един аюрведа лекар суровоядец, който казва, че някои хора не понасят сурови храни, защото нямат достатъчно "огън" в храносмилателната система. И той препоръчва точно такива ензими, за които Вери говори.

# 2 360
Здравей velv Simple Smile,
благодаря ти за линка. Интересно проучване и изводи. Не е било публикувано досега тук.

Но сме коментирали, че фруктозата е вредна. Мисля, че Вери беше писала специално за нея.
И изобщо за т.н." processed food" за която всъщност говори автора- донътци, кока кола, храна без фибри и т.н.. всички сме на едно мнение, че е отрова. За връзката между затлъстяване; диабет и фруктозата, мисля, че за никого не е новост.

Има някои неща, с които не мога да се съглася с автора.например, че навсякъде по света се наблюдавала тенденция на затлъстяване, дори и на 6 месечни бебета. а после чак  споменава  за храненето с АМ....
Авторът говори за промишлено получената фруктоза. Ясно е,че тя е отрова. Но е добре да знаем,че има огромна разлика между "захари" и "захари". И да залагаме на естествената природна "захар", доколкото можем . Защото е наистина трудно, /да не кажа невъзможно/ да избегнем напълно  плъзналите насякъде промишлено получени "хранителни" отрови...

Понеже става дума така и така за съвременната храна , ще споделя една книга, която преди няколко години взриви шведската общественост  и предизвика доста дебати. Става дума за “Den hemlige kocken” (The secret chef). Авторът Eric Nilsson е журналист /писател и прави проучване на добавките към преработената храна, които поглъщаме ежедневно и тяхното влияние.
Дава стряскащи цифри колко килограма всевъзможни органични и неорганчни боклуци средно поглъща един съвременен човек с храната си.
Най- тъжното е, че авторът получва силни нападки и критика от големите оргазнизации и структури в Швеция, отговарящи за храните и изхранването, в лицето на Шведската Агенция по храните.....която се оказва една от лобиращите организации за големите компании, произвеждащи вредни храни.
Всичко е омагьосан кръг, където парите диктуват правилата.
Soleil*,
Петър Дънов също не съветва храната ни да е изцяло сурова. Поради факта, че не се понася добре от всички. Неговите съждения са ми близки.

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 01:30 от realist

# 2 361
Изумителен е мащаба на реакцията, бързината и сред шведската общественост след подобни публикации, толкова похвално и също толкова нереално за нашите географски ширини ми се струва, за жалост. Confused
velv, много ми хареса филма-лекция!  bouquet  Изясниха ми се много неща.
Вери, хареса ми това за палеолитната диета (суровоядство), с която може да се излекува диабет за седмица. Flutter  Губят ми се доста неща от филма, разбира се, заради английския и някои неща от терминологията. Едно нещо от забавните - за действието на фибрите, които задържат абсорбцията на въглехидратите, което води до 2 изхода за човек по принцип - или да ... (не го разбирам тук) или to fart. Simple Smile  Влезе ми в главата, защото ще ми дойде от полза да зная за другия вариант в такива ситуации. Wink
Той не е против плодовете, консумирани цели, но е категорично против портокалов сок, примерно (често го споменава) - това беше болната ми тема, докато майка ми беше тук (даваше на Настя, без мое разрешение). Crossing Arms

# 2 362
Деси, линк към филма не дадох аз.  Wink Аз даже не съм го гледала.  Laughing Нали за Захарта- горчивата истина става дума? Него го коментираха във форума Земя на заем и знам горе долу накъде духат ветровете.

Специално за фруктозата вече нямам спомен дали съм писала нещо. Може и друг да е бил.

Но май съм писала за плодовите сокове, че с тях трябва да се внимава. За малко следих и участвах в една друга тема в този форум и там едно момиче това сподели. Може би вече съм го писала:

"В свежия плод захарите и витамините са разделени от мембрани от собствените му ензими, а когато се смачкат клетките, цялото това съдържание се смесва и ензимите предизвикват саморазграждане (автолиза). Така че полезното в плода се разрушава много бързо, а освен това вит. С се окислява за минути на въздуха. Ако ядем плод, съдържанието се смесва веднага с нашата слюнка и в последствие със стомашните ензими и така усвояването е почти без загуба. Освен това организмът ни приема по-лесно витамините, както са в комплекс от биомолекули, отколкото химически синтезираните витамини от аптеката. Макар че съставът е един и същ, химически синтезираните витамини се усвояват в много по-малка степен."

Диабет се лекува със суровоядство, но поне си трябват 30 дена и оздравителен център. Или поне някъде изолиран/откъснат да е човек от динамичния живот в града. Сред природата най-добре. На свекърва ми и е много трудно. Тя е диабетичка на инсулин и бяхме стабилизирали положението с голяма част суровоядство. Беше спряла лекарството за високо кръвно. Но ето днес говорих с нея и всичко е пак надолу: висока захар, от там и високо кръвно. Заради разни дразнители е всичко това, а тя не може да е безразлична. Трябва да се работи не само на ам-ам ниво  Laughing, но и на духовно: релаксации, медитации, визуализации.

# 2 363
Да, Вери, аз съм благодарила на velv за филма. Просто споменават едно изречение за суровоядството във филма, като го наричат палеолитната диета, също и суперлатива (явно) относно лечението на диабета (ти от личен опит със свекърва си го знаеш, за съжаление) и ти го споделих на теб, защото само теб познавам като суровоядец. Зная, че Ескориал също е, но тя не пише в темата и нямам връзка с нея. Мен много ме привлича този начин на хранене, но разбира се, съм напълно съгласна, че храненето, колкото и правилно и полезно да е то, не е всичко. При някои действа като чудо, като безспорен лек, но при други не, което е доказателство за това, колко са важни психиката, душевната нагласа и т.н. (не съм спец в тия области). Може би при негативните емоции се извършват такива химични реакции, отделят се такива вещества - примерно хормоните, които управляват всички процеси в нашето тяло, се разбалансират в негативна посока - и явно не храненето е това, което може да "оправи" този дисбаланс. Rolling Eyes  А свекърва ти ползва ли услугите на холистичен специалист във връзка с това (тя в Бг ли е? - щото тук няма избор откъм такива май Confused)? Наистина е трудно човек сам да се справи с дразнителите (или биологичните конфликти по ГНМ, няма значение как ще ги наречем).

# 2 364
Палеолитната диета включва и сурово месо. Не се ядат млечни и зърнени.
Свекърва ми не ползва холистичен специалист и е в БГ. Затова ни е трудно за овладяване на диабета.

# 2 365
Да се поправя по-горе таблетките били извлек от захарно цвекло-Betaine Hydrochlor Acid. С нея се стимулира производството на стомашна киселина, без която не е възможно да се усвояват белтъците, вит. б12 и минералите.

А тук из форумите забелязвам, че ядат много диви билки суровоядците. Вери, какво ще кажеш по въпроса? В Канада така ли е?

Аз съм гледала в тубата част от филма за диабета. А кой е този, където споменават портокаловия сок.
Деси, дай линк плийз.

Като захванахте темата за яденето, отдавна се каня да направя някакво мини проучване сред пишещите тук, как повлия промяната в храненето на вас и децата ви в здравословен план?

Нека всеки напише колко са боледували децата преди  и след, както и членове от семейството. Или евентуално какви проблеми се решиха със смяната на режима.
Ще пиша за нас по-късно, че трябва да излизам.

# 2 366
Момичета,аз така и не съм споделяла,но с времето тук(пишейки си с вас) също доста промених хранителните си навици,по -скоро храните ,които ям.Да се похваля,от доста време вече не ям месо,не мога да кажа че ми липсва,някой меса даже ме отвращават,а и аз последната година не съм яла друго освен пилешко...понякога ми замирисва приятно,но не ме блазни.Яйца почти не ям.Млечните намалих много,като прясно мляко изобщо не ям/пия,кашкавал също почти не,рядко ям кисело мляко или сирене...например 3-4 пъти месечно.Не съм се отказала за сега от тях,обичам ги,но гледам да ги избягвам и ям предимно ,ако няма друго,например на гости и т.н.Чувсвам се добре,доволна съм от себе си на този етап,доста неща съм изключила от менюто си.Имам един огромен проблем,даже май два.
1.Понякога ям много(като количество)-много обичам да ям,просто не мога да се спра...мога да ям в продължение на часове....
2.И втория-умирам за сладко,говоря за купешките отрови( предимно почти всичко шоколадово-сладоледи,торти и не само де),много ме изкушава и не мога да издържам...не знам как да се справя с това.Понякога не се поддавам,не ям доста дългоеци с мес,но след това  като че ли става още по-зле,като освирепяла съм.Как да се справя с този мой грях...ако с това се справя ще съм ядски доволна от себе си.Мислила съм за пречиствания,знам че помагат в тези случаи,но още кърмя,а лошото е че си правим планове,като спря да кърмя да си правим второ и т.н....Мислила съм си и за някакъв баланс,тоест да си позволявам по мъничко,за да не се измъчвам(че нали забраненото е най-сладко) и да не ми влияе на психиката,но не по колко и как ,за да мога постепенно да се откажа.

# 2 367
Да споделя за себе си - правя промяната плавно, още не знам вегетарианец или веган, или едно след друго ... Силно ограничена консумация на месо /да онагледя с пример - миналия месец един или два пъти ядох пилешко/, млечните уж рядко ги хапвам, ама все още ми се услаждат. Като прекаля с тях и на следващия ден носът ми задръстен  ooooh! - нормално.
Как ми влияе всичко това?
Чувствам се добре, не се тормозя заради липсата на месо - напротив дори ме отвращава. Всъщност неотдавна се замислих, че винаги ме е дразнила миризмата, когато се готви някакво месо. Но все съм си мислила, че в мен е причината, че съм капризна, та нали другите също го ядат. Сега съм наясно обаче.
Във връзка със здравето - от зимата насам съм изкарала две настинки като изпих само два парацетамола /можеше май и без тях/, и двата пъти се оправих до три дни. Иначе при мен настинките на 90% преминавах в синузити, от тук и пиенето на антибиотици.
В момента лекувам акне с хомеопатия, имам някакъв напредък и силно се надявам и промяната на храненето да помогне.
Нямам деца, за да споделя и за тях, но мечтая и аз като вас скоро да си сложа лентичка в подписа  Praynig

# 2 368
Момичета, споделете и някое ваше традиционно дневно меню (сутрин, обед, вечер). Любопитна съм!

# 2 369
Като захванахте темата за яденето, отдавна се каня да направя някакво мини проучване сред пишещите тук, как повлия промяната в храненето на вас и децата ви в здравословен план?[/color]
Нека всеки напише колко са боледували децата преди  и след, както и членове от семейството. Или евентуално какви проблеми се решиха със смяната на режима.
Честно казано, ние боледуваме по-често от преди. Вирус не ни подминава  ooooh!. Иначе сериозни заболявания нямаме, както и преди.
Хайде за себе си не мога да кажа, че се храня кой знае колко здравословно-имам доста зебежки Embarassed, но мъжът ми (и детето естествено) освен месо не хапват пържено, захарни изделия, шоколад. Въпреки това боледуваме всички заедно, и като цяло доста по-често от семействата, които се хранят по-нездравословно от нас.Язък!
Иначе имам няколко въпроса, дано ви се занимава да ми отговаряте.Първият е за царевичното олио-полезно ли е действително според вас? На етикета на това, което купувам, пише, че съдържа какви ли не благини-витамини, ненаситене киселини, но не знам доколко е така.Също така ми е доста странно как успяват да извлекат мазнина от царевицата  newsm78.
От Петричко се сдобихме с фъстъчен тахан.Сусамовият вече ни е жестоко омръзнал (ядем го от 2 години в големи количества) и решихме да разнообразим. Какво мислите за тахана от фъстък?Знам, че фъстъците не са полезни като цяло  newsm78.
Хората в този край си правят тахан с някаква специална машина-някой от вас дали не знае откъде се купува.Би било страхотно и това да си правим вкъщи  Simple Smile
nor4y, и аз имам проблема с многото ядене, но мисля, че при мен се дължи на някакъв физиологичен хормонален механизъм, защото имам периоди, в които ям нормално и такива, в които изпитвам извънмерен глад, и последните обикновено са преди цикъла ми.
За сладкото, особено шоколада, съм на мнение, че е по-добре да се откаже напълно, отколкото да се хапва по малко.Аз бях голям сладкоман, но ми се наложи за една година да мина на безмлечна диета заради малкия, и огромна част от сладките неща отпаднаха (останаха неща като локум и халва).Това много ми помогна, защото се отървах от тази зависимост.Сега хапвам натурален шоколад веднъж седмично и през ден-два нещо по-безобидно, но не изпитвам такъв глад за сладко какъвто преди.По-добре ми е, определено  Peace

Общи условия

Активация на акаунт