Веганството - да споделим опит

  • 185 808
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 400
  • Мнения: 5 714
Солей, не се отварят, защото архивираха от 5 до 8 часа. Най-общо в дадения от мен линк Ескориал беше писала за полезността на соковете, но зелените такива или зелено+плод. Пак сме коментирали фруктозата в плодовете. А в линка на Реалист главното беше цитатът, който и тя е писала по-горе.

За агавето и аз четох не хубави неща. Стевия не съм купувала, не знам защо. У нас най-много се консумират сушените плодове, след това меда и най-накрая кленовия сироп. Наскоро купихме и сурова тръстикова захар, трябваше за една рецепта, а и да пробваме.

Съгласна съм с автора на статията. Не трябва да се прекалява със сладките плодове. В суровоядството има много течения. Институтът Хипократ, Браян Клемънс казват, че плодовете е хубаво да са най-долу на хранителната пирамида. А най-горе водораслите, кълновете, зеленото. Казънс лекува диабет със суровоядство, но плодовете не са включени изобщо в менюто.

Исках по-рано да пиша също така във връзка с желанието на Норчи за сладко, че има пристрасяване към него, глутена и готвеното. Аз го усещам по себе си, че е така. По Маги също.

# 2 401
  • Мнения: 19 999
Вери, благодаря ти за отговора!
 Сега пак ще питам за захарта. Въпрос към всички. Коя захар е по-добре-тази суровата или тази с меласата. Последната не е сурова, защото е пресован сокът от тръстиката и после варен на сироп и е оставен да изкристализира. Но пък е целия продукт с меласата. Междувпрочем меласата май също не е сурова нали?
Знам, че всички захари са вредни, но и на мен ми трябва от време на време и ми се иска да знам коя все пак да предпочета.
И аз най-често ползвам фурми и мед. Искам да си намеря петмез от фурми, но тук не съм виждала.
Реалист, да имаш някаква идея къде има?

# 2 402
  • Мнения: 572
Безкарйно удоволствие е да ви чета  Hug и съжалаявам, че не знам колкото вас за да се включа в дискусията. Аз през почивните дни успях да се натровя с една маруля  Sick , но съм си виновна, хем ми горчеше, хем ядох доста от нея преди да я изхвърля.
Искам да попитам ядете ли жито и как си го приготвяте? Знам че е полезно, но ми е много безвкусно и блудкаво дори ако е овкусено с мед. Аз го накисвам от вечерта за сутринта и сутринта го измивам и овкусявам, но просто ми е много безвкусно

# 2 403
  • Мнения: 5 714
Има и сурова меласа. Тя нали е остатъчен продукт от производството на захар от тръстиката? Щом има сурова тръстикова захар, значи трябва да има и сурова меласа. Simple Smile Освен, ако не е от захарно цвекло.

"Кафява захар от захарна тръстика Гуарапо е натурален продукт, получен от изпарението на сока извлечен от захарната тръстика, отглеждана без използването на пестициди и изкуствени торове. Процеса на обработка запазва непроменени натуралните съставки на захарната тръстика (за разлика от кристалнта захар). Произвежда се в Еквадор и е продукт на справедлива търговия - справедливо възнаграждение на труда, безлихвено финансиране и без търговско посредничество. Идеална за кафе или чай, сладкиши."

*този сок меласата ли е?
http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/sugar-i-podsladi … -guarapo-bio.html

Май май по-добре тръстикова захар...

Какво жито си купуваш, Голямо дете? Да не е грухано? Ако е, зарежи го. Купи си мека пшеница, която я накисваш за 6 часа и след това я оставяш да покълне максимум за 36 часа.

# 2 404
  • Мнения: 239
отскоро съм веге и не мога да кажа как ми е повлияло това на здравето, но все си мисля, че да си веге не спира толкова настинките и сополите, а по-скоро предотвратява други, по-страшни болести. например елиминирането на месо позволява на дебелото черво и на тялото да може да се чисти по-ефикасно, съответно човек да не развие рак на дебелото черво (примерно). елиминирането на млечните пък води въобще до намаляне на риска от развиване на какъвто и да било рак! ако сте чели The China Study - там доказват, че всички видове рак се нуждаят от казеин (млечен протеин), за да се развият и самото елиминиране на млечните елминира и рака или спира развитието му, ако вече е налице  Peace един вид премахването на едната рискова храна води до елиминиране на причините за рак, а на другата - до невъзможността на рака да се развие. това го давам като пример със страшна болест! но вярвам, че важи всякакви тежки заболявания, просто поради възможността на тялото да се справя по-добре.

а относно настинки и вируси - не мисля, че е страшно. то затова и ваксините против вируси не работят - вирусите мутират, всяка година излизат нови видове.. какъв е смисъла да се тровим! въпроса за мен е тялото да е достатъчно силно и здраво, за да се справи с вируса, ако го хване  Thinking

иначе ако погледнете да речем и хората, кото ограничават калориите за оптимално здраве (ама как го преведох, става въпрос за Calorie Restriction for Optimal Nutrition или CRON течението) - там хората също твърдят, че не боледуват, дори и настинка не ги хваща! вярвам, че е важно не само каква храна приемаме, а и колко. еднакво важи принципа, че вегетата не са по-слаби или по-дебели от всеядните, както и че вегетата не са задължително по-здрави. леко отклонение - вярвам, че при суровоядството не се налага ограничение, просто поради самия вид на храната - пълна с вода, влакнини, минерали - тялото по-бързо се засища, а и няма потъпкване на сигналите за ситост и разбираме кога да спрем, винаги.

иначе ти се тъпчи с кашкавал и торти, които са вегетариански, пък искай после да не боледуваш  Laughing това принципно де, не визирам никого! за мен сладкото също е зависимост. за спирането му просто трябва да се спре и да се позволи на тялото достатъчно време, за да преодолее зависимостта и да не се изпитва глад за него. и аз съм на периоди - понякога ям страшно много и всеки ден, друг път не се сещам със седмици.. при мен по-скоро зависи от емоционалното ми състояние в момента  Rolling Eyes

само за фруктозата да допъля - лектора показа нагледно как фруктозата, която се поема с газираните напитки и от соковете се разгражда по същия начин като алкохола от чения дроб и води до същите последствия (заболявания, синдроми). работата е там, че приема на изкуствен фруктоза е неограничен от родителите (родителите дават на децата си газирани напитки и сокове, макар че не биха и помислили да им дадат бира), от самите хора (кола, газирани, АМ, фаст фууд и изобщо навсякъде, където присъства царевична фруктоза) и това води до епидемии от диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, високо кръвно и почти всичко друго, което причинява и завишения прием на алкохол..

ок, стига толкова писане, много стана. приятен ден   bouquet  

# 2 405
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
жалко, че са архивирали темите. Не бяха.
напълно със съгласна с идеите в статията, откъси , от които си превела. Peace
именно недостигът на минерали е разковничето в повечето случаи на много от здавословните проблеми на хората. А не недостиг на белтъчини , витамини и др. хран. вещества.
Минералите оказват влияние на ензимите, оттам - на всички процеси на нашето тяло. Поддържат здрава костна, нервна система, здрава кожа и т.н.
Имаше много хубави статии на  David Wolfe, които Ескориал предлагаше навремето за  проявяващите интерес. Ето малко видео по въпроса.
Основното  в статиите беше как минералите ни влияят, къде ги има, къде ги няма и как да ги набавяме.
За захарта.
Не мисля, че всички захари са вредни. Напротив. Ние имаме нужда и от захар.
въпрост е каква захар, до колко и как я консумираме.
Петмез от фурми до сега не съм срещала. Нито сироп. /Но не съм и търсила целенасочено./ близост до нас неотдавна отвориха нов био-магазин - огромен. Ще потърся там, ако има ще ти кажа. /май трябва да отскоча до Дубай ди да си набавя от техните големи туби.
аз ползвам предимно кафява био-захар и мед. Понякога кленов сироп, меласа. В Дубай си купих сироп от фурми и бях много доволна. Меласата ми е био- [b]сурова[/b], кафяво-ерна. Получена чрез пресоване от захарна тръстика. Много богата  на калций, магнезий, Желязо и Калиий.
Никога не съм си купувала течна глюкоза, фруктоза и др. синтезирани искуствени подсладители.
Голямо дете,
пшеница ядем  покълнала /натюр или към салати/, а също и варена:
- С мед и орехи и канела
- под формата на булгур - обикновено го готвя със зеле, моркви и магданоз.

# 2 406
  • Мнения: 5 714
Мер от Земя на заем:
"Да, според Казънс консумацията на толкова много плодове може да доведе до ферментация в тялото ни, до вдигане на кръвната захар, до подхранване на кандидата. Захарите, дори и от свежи плодове, са основна храна за гъбички и паразити. Затова всичко умерено трябва да е. Човек може да излекува всяка болест като премине на фаза 1, описана от Казънс, даже диабет. Тази фаза 1 е лишена от 100% суровоядство, но е лишена от всякакви сладки храни, плодове, сушени плодове и т.н. Разрешената сладост е единствено стевия.

Но ако сме здрави и се чувстваме добре ще ядем това, което е най-приемливо до съзнанието ни. И тогава не го мислим много-много."

Стевията може би е с нисък ГИ. Не съм я проверявала.

# 2 407
  • Мнения: 239
стевия има 0 по ГИ, ето още малко информация http://www.thesuperfoodco.co.uk/stevia-powder-250g-natural-sweetener-p-290.html  Peace
аз купувам нерафинирана меласа, че стевията ми идва малко скъпа.. но ползвам предимно мед и понякога агаве. агавето ми е сурово и тъмно, за да не е с висок процент на фруктоза. рафинираното е към 80% фруктоза, която май изяснихме, че е вредна Wink иначе агавето много ми харесва на вкус - точно като карамел е  Crazy  обичам смес от тахан, орехи, сурово какао и агаве  Heart Eyes  но ще се поспра поне няколко дни, че се усещам как сега всеки ден ми се дояжда, пък не би трябвало..

да добавя, че според Дейвид Уулф медът е най-богатата на ензими храна. също поддържам мнението, че имаме нужда от захари и не всички захари за вредни  Peace

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 13:26 от chugra

# 2 408
  • Мнения: 97
Привет и  от мен Hug
Аз само да кажа, че филмът намира и с български субтитри Whistling
Иначе за спирането на сладкото, особенот това с рафинираните"вкусни работи".
Преди малко ходихме до Халите и седнахме да хапнем по нещо в градинката при Ц.Баня.
Мъжът ми все още Mr. Green има навика да си хапва нещо сладичко за десерт, та си беше взел една скаличка, та и аз да не видя
нещо - "Дай да опитам!" Blush Еми и двамата бяхме  Sick Sick миришеше на сапун #Crazy Та после бързо ходихме да пием минерална вода.
Искам да ви питам нещо - някой може ли да ми препоръча откъде да си купя "хималайска сол" newsm78 Praynig
Напоследък много ми се яде солено, а гледам да избягвам солта. Може и някаква друга да ми предложите Hug
Също си търся и магазинче за семена за покълнване- може и он-лайн, че не искам да си купуваме от магазините, а сама да си ги правя.
Хубав следобяд  bouquet

# 2 409
  • Мнения: 1 048
Момичета,чета,чета и все повече се обеждавам,че съм много далеч от истината,то това-здравословното хранене, било цяла наука ooooh! Сега излиза,че не трябва да ям и много плодове,а аз умирам за тях и детето най-мног това яде(все гледам ,ако не друго,то поне плодове да е ял и много държах на тях,зеленчуците са му малко по-трудни,защото обича да се храни сам,а от тях не се сещам за много подходящи-краставицата я измуква и плюе,морков може само малко да си остържи,остават домати и авокадо.За зелени да не говорим,изобщо няма начин да го накарам да хапне,преди пробвах със смути зелено + плод,ама нали вери прати един файл,там изришно се отрича комбинация плод,зеленчук...Някакви идеи какво и как да му прдложа Praynig)...
Преди време бях ви казала,че майка вечно ми се кара,че ям много фурми и мед и че не бива,а вие ми бяхте казали е какво са 4-5 фурми и 2--3 лъжици мед на ден,явно са много...Някой може ли да синтезира малко казаното до тук с това кои подсладители не са вредни и някакви ориентировачни дневни дози,аз явно прекалявам...
Както каза Вери и аз съм чела ,че има някакво престрастяване към сладкото,както и към млечните....
Мисля си и,че при мен може да ги има и трите причини,които изтъкна и липса на енергия,необходима ми е доста покрай малчо и на кации(може би не си набавям достатъчно като намалих драстично млечните),а най-вече от това,че просто искам да хапна сладко и много ме изкушава,много ми е вкусно,винаги съм била така...
Вери какво пречистване ми препоръчваш,колко дълго и т.н.
А м/у временно как да се справя с желанието си за сладко Embarassed, Soleil* какви са тези микроминерали,за които се говори в статията,продават се готови на прах като хранителна добавка ли?Някой от вас пил ли е?

За количеството храна мисля,че освен кърменето има и други причини,често се застоявам например пред компа и тъпча,не се усещам и се забравям.Другото е ,че просто много обичам да ям Embarassed
А какво е ГИ Embarassed

# 2 410
  • Мнения: 572
Вери, realist, каква е тази мека пшеница, която си купувате  Embarassed ? И откъде  Embarassed ? Досега грухана си купувах и не ми харесва.

# 2 411
  • Мнения: 3 869
Норчи, не мисля, че има проблем с многото пловоде при детето на този етап. Те дават бърза енергия, а дете на тази възраст има нужда от такава. Моят също ядеше много плодове и остовно тях до преди около месец. Оттогава някъде започна да дъвче зелени салати и кълнове, а не само да ги пубутва и някак извъднъж намали драстично приема на плодове. Сега ако изяде половин плод за цял ден си е постижение... Минахме повече на зеленчуци, които пък преди рядко поглеждаше, освен ако не са сготвени (да чукна на дърво, умира за броколи, грах, моркови, зелен боб и карфиол - ей, така само задушени Simple Smile).

Вързката пристрастеност към сладкото - липса на белтъчини, лично съм я изпитала няколко пъти... Най-добре ми се отразиха на баланса зелените кълнове. Всеки ден правя салата с кълнове от люцерна, броколи и слънчоглед - иделно ми е като вечеря и нямам нужда от сладки неща през деня или след това.

Голямо дете, в БГ се провада в здравословните магазини пшеница за покълване. Тя става точно както Вери я описала, макар да не съм сигурна че е именно мека пшеница. Евентуално можеш да пробвеш с други видове пшеница - но те са само в био-магазините/щандовете - примерно динкел - на мен сварен ми хареса, без да му добавям други неща.

# 2 412
  • Мнения: 239
Момичета,чета,чета и все повече се обеждавам,че съм много далеч от истината,то това-здравословното хранене, било цяла наука ooooh!

Мисля си и,че при мен може да ги има и трите причини,които изтъкна и липса на енергия,необходима ми е доста покрай малчо и на кации(може би не си набавям достатъчно като намалих драстично млечните),а най-вече от това,че просто искам да хапна сладко и много ме изкушава,много ми е вкусно,винаги съм била така...

Nor4y, не се шашкай толкова  Hug  просто помни, че колкото е по-естествена храната, толкова е по-полезна! оттам нататък всичко, което те интересува и съмнява можеш да сведеш до това дали е естествено получено или е преработено. не мисля, че многото сурови плодове могат да навредят на детето ти, то е мъничко. разбирам ако яде само сушени плодове и банани по цял ден и нищо друго не хапва, ма надали е така  Sunglasses сигурна съм, че ако си спомниш какво си яла като дете, ще се сетиш поне за 5-10 безмесни неща, които сега не консумираш. какъв празник е да си припомниш детството по тоя начин  Party
пък за млечните - по-скоро не си си набавяла калций и преди, особено когато си яла по много. калция в млякото не можем да го усвояваме добре (защото храносмилателната ни система не е добре пригодена за животински продукти). за да разградим казеина в млечните, тялото ни извлича калций от нашите собствени запаси, затова в държавите с най-висок прием на млечни (скандинавските, Холандия) са толкова често срещани костните болести (остеопороза, артрит, т.н.), както и те са с най-висока заболяемост от различни видове рак и в частност рак на гърдата  Peace така че по-скоро си се отървала от евентуални проблеми, като си ги намалила  Hug  яж зелении, за да си набавяш калций  Peace

# 2 413
  • Мнения: 5 714
Да, така е, Норчи, наука е. Simple Smile
Аз също ям повечко сладки плодове, децата също.
НО, има едно голямо но  Wink:
"Но ако сме здрави и се чувстваме добре ще ядем това, което е най-приемливо до съзнанието ни. И тогава не го мислим много-много."
Зеленолистните не са зеленчук и могат да се комбинират с плод. Ясен също не яде зелено в цялостния му вид. Слагам в крекер, зелен нектар, разни пастети, супи, сушен чипс от къдраво зеле...

4-5 фурми и 2--3 лъжици мед на ден не са много за мен. Не спазвам и не знам дневни дози. Ям, колкото ми се яде. Мед не обичам, но мъжът ми имаше период, когато го ядеше като супа.
За калция:

Примерни грамажи на храни, които осигуряват по 100 мг калций:
15 г сусамов тахан
18 г тъмна меласа
29 г рожков
40 г смокини
42 г бадеми
56 г брашно от нахут
59 г кресон
67 г кале (варено?)
109 г стафиди
113 г зеленолистни
212 г портокали
217 г нахут (сварен)
263 г пълнозърнесто брашно
250 г броколи

    * Солта и кофеина възпрепятстват усвояването на калция и спомагат за извличането му от костите и зъбите.
    * Плодовете и зеленчуците допринасят за запазването му в организма и трябва да се консумират в по-големи количества

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=212.0

Млечните няма да ти помогнат да си набавиш калций. А точно обратното.
Пречистване не мога да препоръчам. Не съм специалист. Но дори и да бях, пак нямаше така с писане във форума. Може би като усетиш, че имаш нужда, да погледнеш различните видове и сама да си прецениш кое можеш да направиш. За мен по-приемливи (без съвет на специалист) са плодуването, житния режим, сокотерапията (juice fasting, не feasting), жабуренето с шарлан/зехтин, пиенето на чаша топла вода на гладно сутрин.
ГИ е гликемичен индекс.
Добавки без консултация не взимам.

Голямо дете, има твърда и мека пшеница. От твърдата се правят макаронени изделия и тя е по-подходяща за отглеждане на пшеничена трева, от която се прави сок. Той е изключително близък по състав с човешката кръв и лекува редица тежки заболявания, укрепва като цяло организма. От меката се прави брашно и е по-лесно смилаема, когато я покълваме и ядем сурова.

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 15:30 от Вери

# 2 414
  • Мнения: 1 732
velv ,
хубаво ще е за момичетата, които не разбират английски, да пуснеш линк на филмчето и на БГ.
за соленото- понякога, когато неврите ни са напрегнати и сме под стрес, имаме нужда от сол, тя действа като "природно успокоително".
Препоръчвам ти океанска натурална  сол /или морска/. В нея има огромно количество ценни микроелементи и минерали.
nor4y ,
аз не се наемам да ти отговоря какви са препоръчителните дози сладки продукти за денонощие. Това е строго определено за всеки. Аз не съм от сладкоежките. Но преди цикъл или в първия ден от цикъла ми, често ми се прияжда единствено и само сладко и то в солидна порция.
синтезирам за себе си: не са вредни меда, кафявата захар, стевията, кленовият сироп, меласата, петмез/сироп от фурми.
/говорим за био и натурално получени продукти./
За плодовете.
имала сзм периоди САМО  на плодове. Повече от 30 дена . Плодове и вода. НИЩО друго.
Тогава съм се чувствала най- заредена и най- лека. Кожата става като кадифе, Стомахът -редовен......
Има много лекари /д-р Емилова например/ и  натуропати, които препоръчват прочистване на плодова диета.

Цитат
толкова много плодове може да доведе до ферментация в тялото ни, до вдигане на кръвната захар, до подхранване на кандидата. Захарите, дори и от свежи плодове, са основна храна за гъбички и паразити. Затова всичко умерено трябва да е. Човек може да излекува всяка болест като премине на фаза 1, описана от Казънс, даже диабет. Тази фаза 1 е лишена от 100% суровоядство, но е лишена от всякакви сладки храни, плодове, сушени плодове и т.н.
но забележи- става дума за консумация на много плодове.
Това, което цитирала Вери е вярно. Особенно за сладките и концентрирани видове, като бананите например. И ако се ядат концентрираните плодове и успоредно с тях и друга концентрирана храна.

Важно е плодовете да се ядат САМО  нагладно. За да не се допусне ферментация ако седят и чакат  да бъдат усвоени след  другата храна, която е била погълната. Другото е, че винаги се започва с по- кисели плодове и се завършва с най- сладките.
Ако наблягаш само на банани, фурми, смокини и грозде е нормално да се безпокиш, че прекаляваш. Но пак зависи в каъв период си и какво ти е здравословното с-е.
Ние ядем както много плодове, така и много салати и зеленчуци. Мисля, че така постигаме някакъв баланс.



ГИ е гликемичен индекс

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 15:49 от realist

Общи условия

Активация на акаунт