Веганството - да споделим опит

  • 185 796
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 415
  • Мнения: 19 999
Ние вече изядохме едно бурканче меласа, но не помня какво пишеше на него. Бях го купувала от България. По-точно май никъде не пишеше дали е сурова.
Реалист, а меласа в Де от реформахус ли купуваш? Аз пазарувам най-често в Алнатура, че ми е близо и там няма.

Вери, коя е тази фаза 1? Имаше една много интересна статия от Казънс, ама не знам дали ще мога да я намеря.

Стевията не съдържа никакви калории. Ще взема да купя да видя как е на вкус.

Моята захар с меласа е Vollrohrzucker(whole cane sugar, нерафинирана захар), а другата е Rohrohzucker(сурова тръстикова з.).
Вижте в Уикипедията какво пише. За съжаление на немски. В уикито пише, че тази захар с меласата е нерафинирана. Тръстиката се пресова (това го пише на моята), изкварва се сокът. Той се сгъстява (на моята пише, че се вари), суши се, кристализира и се мели на захар. Запазват се всички витамини, минерали и аромати в крайния продукт, защото не се рафинира. Така пише в уикито. Но ако се вари, не знам чак колко вит. се запазват.
Уф, трябва да издиря някакви сурова меласа тука ида  спра да се тормозя с разликите между двата вида захар Crazy

Норчи, и аз не мисля, че трябва да се притесняваш.Детето ти е едва на год. и 3 месеца. Няма как да го накараш да яде салата със спанак. Ще става постепенно. Последно, както и Вери е казала, зеленолистни с плодове може да се ядат. Това е и смисълът на смутитата, да се скрие блудкавия вкус на зеленолистното с аромата на плода. Това са двете основни съставки за мен и няма смисъл да се слагат някакви други зеленчуци, които така или иначе се ядат в манджа/салата.

Аз доколкото оставам с впечатление, ти имаш доста бърз метаболизъм и тялото ти явно успява да се оттърве от излишното щом не напълняваш. Това също  е супер.

Вързката пристрастеност към сладкото - липса на белтъчини
Какво значи това? Има връзка между желанието за сладко и липсата на белтъчини в организма ли?

# 2 416
  • Мнения: 5 714
Солей, виж тук постовете на Jaki:

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=263.msg2968#msg2968

Аз не съм чела книгите му. Не смогвам в това море от информация.

# 2 417
  • Мнения: 1 732
.
Реалист, а меласа в Де от реформахус ли купуваш? Аз пазарувам най-често в Алнатура, че ми е близо и там няма.
харесала съм си един магазин био - магазин  Ерди. Той ми върши идеална работа-най-близко до вкъщи е , а стоката , която е вътре е същата както в Алнатура и Реформхаус, а понякога и повече даже. Grinning
Меласата ми е оттам. На етикета пише  VITASAN  /http://www.vitasan.eu/ . Пише още "сурова", "черна" меласа . И с големи букви Zuckerrohr Melasse.

# 2 418
  • Мнения: 239
аз пък днес свърших голяма глупост - накиснах амарант за покълване  Joy  чак като стана време да го цедя видях, че целите зрънца минават през цедката. навреме го прехвърлих в тензух и го оставих 2 часа да се оттича, ама пак изгубих едно голямо количество по тензуха и цедката  Laughing  мноо зле, за следващия път ще мисля нещо не толкова екзотично. всъщност приемам идеи всякакви за консумацията му в суров вид   bouquet 

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 21:05 от chugra

# 2 419
  • Мнения: 97
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=213225&hit=1 - ето филмът  и с БГ субтитри;
Реалист,
Чудех се доста заради авторско право и подобни, но след като е в Ю-тубата,
предполагам и че така е ок. Whistling
chugra,
Стана ми интересно, че май за пръв път чувам за амаранта и се разтърсих,
ей това ми се стори интересно и най-отдолу има няколко рецепти:
http://www.kukuriak.com/amarant/
Най - ми харесва комбинацията с табули, понеже тамън това хапнах за вечеря, но смесено с червено цвекло и много ядки Mr. Green

# 2 420
  • Мнения: 1 741
chugra, аз редовно накисвам амарант, но го кипвам на сутринта и го смесвам с мюслито.  Ползвам една обикновена пластмасова цедка, купена от магазин за 1 лв. (в БГ). Всичко в нея мия - зърна, ядки, кълнове и др. Поставям я в купа, напълнена с чиста вода, когато се налага да действам по-нежно с мат'ла (нежни кълнове примерно), да не го пипам много много с ръце, че да не го смачкам.

Гречката, като се покълва, се изплаква по-обилно заради слузта, която пуска, нали? Настя взе, че я хареса така да си я хапва - чистите покълнали зрънца. В тази връзка да ви питам, понеже и пасирам закуските (те са доста трудни за дъвчене дори и за мен, така че няма начин), при това доста добре, защото иначе ги плюе, дали така се усвоява нещо въобще? Защото ги "заварвам на изхода" в същата форма. Тя по принцип си ги гълта директно, почти не дъвче, но то е логично, може би, като са пасирани (каша и аз като ям я гълтам директно Rolling Eyes). Ставало е въпрос за това, но доколкото помня майки са споделяли само за части от храната, които са си останали пак същите (парченце морков и т.н.), а аз говоря за цялата закуска по принцип (в нея няма парченца, всичко си е на каша, е, освен амаранта сигурно остава по-цял, има някаква минимална гранулеста структура и това всъщност забелязвам и в акито и затова го разбрах/видях). Иначе, останалата храна (обяд и вечеря) почти не се случва да я пасирам, само нарязвам по-наситно преди готвенето или след това смачквам.

# 2 421
  • Мнения: 7 735
Деси,добре дошла в отбора  Hug
моите така нагъват гречката-само натюр!-мислех че са от друго измерение Rolling Eyes
за другото не мога да ти помогна-давам непасирана храна от 10месечни,намирам на изхода непреработено само в случай на проблем с червата-разстройство или ако са раздразнени от някоя храна

# 2 422
  • Мнения: 1 741
Гледам пак рецепти с нахут и се опитвам да ги трансформирам за суров покълнал нахут, когато пасне. И се зачудих за сухите подправки в суровоядството как се използват да ви питам. Вери, заливаш ли ги с вряла вода, примерно или по някакъв друг начин, за да си пуснат своето или така ги слагаш директно?

# 2 423
  • Мнения: 5 714
Сухите подправки ги слагам директно.
Относно пасираните неща- и те трябва да се дъвчат. Водата също.

# 2 424
  • Мнения: 1 741
Да, да, така е, защото смисълът не е само надробяването, но и ослюнчването (не се сещам, но имаше нещо във връзка с това, че слюнката е противоположна на стомашните сокове - алкална, а те са киселинни, поправете ме, ако греша). Но аз имах предвид за спонтанното дъвчене, без да мислим - когато го правим само с цел да можем да преглътнем, без да се задавим или да ни заболява хранопровода или най-малкото да изпитваме чувство на заседнала хапка. Затова кашообразните храни си обърнах внимание на мен самата, че само ги завъртам малко с език, тоест зъбите почти не влизат в употреба. А пък да се накара едно дете да дъвче със здравословен мотив, ми се струва обречена мисия. Всъщност тъй като при каши отпада надробяването на храната, т.е. зъбите участват минимално, по-важното е да се ослюнчи преди поглъщане, т.е. трябва да постои все пак в устата. Аз съм си мислила, че Настя така или иначе не гълта веднага, а го държи в устата, но това всъщност е добре. Само, че тия закуски със сурови зърна и ядки си искат време да се изядат (особено моята, нали не е пасирана и ми отнема доста време и труд на ченето Whistling) и то може така да се проточи, че и час да достигне, а аз все бързам, я за излизане навън (понеже сутрин спим до по-късничко), я за следобедното или вечерното спане, и затова и давам зор реално като и поднасям следваща лъжичка пред устата, преди да е глътнала. Blush
Просто се чудех, ако една храна е пасирана, дали е толкова важно дъвченето и ослюнчването, но ти сега като казваш, че дори и за водата важи, съм малко разочарована от тоя факт. Laughing Сигурно повечето хора, които са наясно с това, като ги запитат да обяснят защо не дъвчат достатъчно както е редно, ще отговорят, че нямат време, а не, че не искат, защото не вярват, че това е необходимо.

# 2 425
  • Мнения: 5 714
Ще се научи Настя да дъвче и целите парчета. Търпение, не се притеснявай. Не можеш да я накараш насила да дъвче пасираната храна. Каквото такова. Ти да не мислиш, че аз винаги бааавно и съсредоточено пия вода.  Laughing Живеем динамичен живот и няма време. Също така, виждам го по Маги, като е готвена храна, удря по 2-3 зъба и го гълта. Като е сурова, се озорва. Не е свикнала да дъвче. При Ясен това го няма.

# 2 426
  • Мнения: 19 999
Деси, ти какво слагаш в тези закуски точно? Само те ли излизат несмляни или и другата храна, която не е пасирана и е готвена?

# 2 427
  • Мнения: 189
олееееее, момичета, възхищавам ви се! smile3501
Кога успявате да вършите толкова много неща?
Аз едва успявам да попрочета нещо, а за писане да не говорим.......особено както сте се разписали последните няколко дни.... Hug

Да се впиша и аз в проучването на Soleil* ...

пътят ми към здравословното хранене....започнах с гладуване при д-р Емилова, бях още ученичка и макар, че имах здравословни проблеми тогава го направих, защото исках да съм по-слаба.......
и така после пак плодувах и почнах да осъзнавам, че и други хубави неща се случват. След едно от гладуванията казах "не" на месота и рибата, на фона на другите глупости/пристрастена към сладкото/, които ядех реших с това да разтоваря. Но след една година пак проядох риба, защото не бях достатъчно информирана/тогава нета не беше толкова масов/ и достатъчно наплашена от обкръжението, че ще ми стане нещо...И всъщност около десет години се лутах - плодувания нездравословно вегетариянство/ако може така да се нарече, като се има предвид, че от време на време съм яла риба/ до захранването на малката. Това беше най-силната мотивация-освен да се чувствам добре, но да бъда и добрия пример. Започнах да се ровя из нета, "срешнах" вас  Hug, научих доста неща, промених си мисленето и начина на хранене/естествено има още много какво да се желае.../.

Относно сладкото, според мен е липса както на психо-емоционално, подсъзнателно ниво, така и на физическо...Ядях много сладко, когато нещо ми е депресивно, /а по-рано направо се тъпчех/ и когато ти липсват ценни неща в менюто - чела съм за белтъчини и разни минерали/калций, магнезий, флуор, ако не се лъжа/.
 А сега съм веге, възхишаваща се на вегани и суровояди  Hug. Намалила съм много приема на яйца и млечни и все по-трудни ми е да ги вмествам сред желязосъдържащите да не се ритат, риба не ям вече. Сладко - само приготвено в къщи, умерено, като се наям добре на обяд рядко ми остава място за сладко.

Боледуванията - промяната в харненето при мен беше съпътствано и с промяна на мисленето и оношението към мен самата и към всичко останало. Има много положителни неща - преди задължително боледувах по няколко пъти от гърло зимата, кашлица и т.н., сега се случва рядко. Малката само два пъти е боледувала по-сериозно /единия път пи и антибиотик, който сега бих избегнала... Mr. Green/ иначе малки неразположения за по един ден е имала също...
много дълго стана...като не пиша, че като се разпиша  Embarassed

# 2 428
  • Мнения: 1 732
олееееее, момичета, възхищавам ви се! smile3501
Кога успявате да вършите толкова много неща?
Аз едва успявам да попрочета нещо, а за писане да не говорим.......особено както сте се разписали последните няколко дни.... Hug


и аз се учудвам на активните участнички във форумите-как успяват. Мен тази дейност много ме изморява и ми отнема ценно време. Но пък научавам страхотни неща и си сверявам часовника.  Grinning
Благодаря на Вери, за това ,че е и тук     bouquet  Heart Eyes
Относно дъвкането. Още от преди годинката много повтарях и нагледно показвах на детето как да дъвче. Все повтарях "дъвчи" "дъвчи". Имаме сериозни резултати и постижения. Вече има изработен навик да дъвче всяка храна много обстойно.
От баба ми знам йогийското правило :  "Трябва да се пият твърдите храни  и да се дъвчат течните"
или както тя ми казваше - храната трябва да се пие, а водата - да се дъвче.
Имам непоклатим навик - дъвча бавно и всичко. Имала съм случаи, когато съм отказвала да ям, защото е трябвало да гаврътвам нещо набързо....ами не, благодаря.
В училище, в следването, сред колеги....Винаги съм била една от последните с приключване на хапването. Mr. GreenА най- смешното е, че количеството, което аз съм изяждала обикновено е било далч по - малко от количествата на околните.

# 2 429
  • Мнения: 1 725
Включвам се да кажа Благодаря   bouquet на пишещите тук, защото макар и рядко да пиша, редовно ви чета. Толкова много идеи и съвети съм попила от вас! Аз съм в преход към вегетарианството и всеки ден пред мен се откриват нови и нови неща, толкова голямо разнообразие на храни и комбинации от тях!
Онзи ден направих първия си хумус - ами много ми допадна, вече ще присъства редовно на трапезата. А днес за обяд имам киноа - от първия път харесах вкуса й, страхотна е!
Да не говоря за тонуса ми и това как се чувствам - по-лека и свежа.

Желая ви успешен ден!

Общи условия

Активация на акаунт