Веганството - да споделим опит

• 185 785
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 430
Когато кинете сушени гъби, ползвате ли водата от късенето?

Вчера правих веганска версия на дроб-сърма именно със сушене, накиснати за 4 часа гъби. Ползвах водата ,за да сваря в нея ориза, просото и ечемика (такава комбинация от зърнени реших да сложа и стана чудесно). Сложих също много зелен лук, цяла връзка калоферче и малко бял пипер. Заливката направих от пасирано тофу с кокосово масло и курукума за цвят. Вкусът стана трепач - мъжът много я уважи, но на детето му беш емного необичайно, няколо пъти понечи да хапне и почти веднага излюваше - не знам дали от калоферчето беше този особен вкъс или от водата на гъбите...

# 2 431
Много сте изписали..

Сладко не ви ли се яде най-вече когато сте в цикъл? Аз съм забелязала такава зависимост.

За био фъстъците предполагам, че в почвата им не би трябвало да има метали?

Може ли да ми напишете комбинации зелено + плод, които давате, че моето дете също не харесва зелении? Simple Smile Плодове тези дни хапваме доста - банани, ябълки, ягоди, диня, днес и череши взех.
Стафиди взимам био и не ги мия. Меласата ми май не е сурова, но е био.

# 2 432
JeniB ,
точно за сладкояденето и периода на непосредствено преди/ и началото на  цикъла си  бях писала. Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 20:08 от realist

# 2 433
Жени, да не купуваш от черешите по 275лв/килото Mr. Green

И мен преди цикъл и по време на него ме обхваща сладкомания. Тогава генерално ми се яде повече ooooh!

Смути най-често съм давала със спанак/магдасноз, фурми и банан. Не се усеща вкуса на зеленото, но моята като го види на външен вид и веднага бяга Joy

Фотина, и моята история е долу-горе такава. Само че аз проядох месо като разбрах, че съм бременна. Сега не ям от миналата година, но от време на време се изкушавам с пушена сьомга. Иначе друга риба не обичам и не ям.
От известно време се опитвам да спра/огранича и млечните, че се чувствах много задръстена.

# 2 434
Аз съм май единствената, която не я обхваща сладкомания преди/ по време на цикъл. Тогава генерално нищо не ми се яде поне 2 дни. Знам, че тогава е хорманалната нула на организма - време за почивка - затова и се възползвам от липсната на апетит подобаващо Simple Smile

# 2 435
И аз преди усещах голяма зависимост цикъл-желание за сладко,сега все още нямам цикъл,но желанието за сладко си го имам и то почти постоянно Simple SmileМакар,че като се замисля,адски много ми се ядеше първия ден,но не мога,като хапна нещо,особено ако е повече,много ми натежава и меструацията ми ставаше  още по-болезнена,но апетити имах
Е,в крайна сметка никой не си купува и не си позволява нищо готово сладко, никога,така ли? ooooh!Как ще свикна с това не знам.Просто имам воля и мога да се стискам дълго,но ми влияе някак си зле на психиката и като се пропука дупчица някъде,малеее Sick мога да изям целия свят.И за това ви казах,че се чудя дали да не пробвам плавно,без драстични ,рязки ,насилствени промени...
Вери мерси много за идейките за пречистването,чела съм повечето от тях,даже пия топла вода сутрин нагладно без да знам,че спада към пречистванията,надявам се с нищо не вредя на малчо.Нали уж не бива да се правят никакви пречиствания докато се кърми.И защо всъщност е така-аз до колкото знам тялото се пречиства чрез пико,ако и пот,тоест би трябвало да не попадат токсини в кърмата.
А за плодовете-обичам много сладките плодове и ям много от тях.А детето на шега,на майтап наистина яде предимно банани,стафиди и мед(в закуските,които правя напоследък-овесени ядки,ядки,семки и т.н.),обича и портокали и киви(гледам и него го броят за слдко Crazy),понякога ябълка.Обича и ананас,кокос(преддимно пие водата или усмуква и плюе парчетата),манго също е ял,но това яде по-рядко.Но предимно всеки ден яде банан и то защото ми е лесно да го дам и навън,когато искаме да прекараме повечко време ,а не да тичаме постоянно до вкъщи да ядем нещо...
Авокадо хапва чат-пат,не знам то плод или зеленчук се води точно.Сега чета Мег какво пише за малкия,моя сладур явно не е от много ящните,защото ако яде 2 пъти на ден плод да речем,то изяжда 1/2 банан и 1 киви и някое парче портокал например.Зеленчуци на пара и  той много яде-карфиол,броколи,моркови,картофи,грах,зелен фасул,царевица и т.н.,но тях взимам замразени,а от суровите нямам голям избор и не яде много,а аз искам сурови да хапва повечко.Какви според вас са подходящи за дъвкане и ядене с ръце newsm78( и спрямо сезона де).
А кълнове и зелени хич не яде.Слагам му понякога покълнал амарант,кинуа в закуските,но си излизат цели Sick и аз като Деси си мисля,че так нищо не се усвоява.И много ме е страх,че по-голямата част от храната ,която яде си излиза необработена...И от кълновете не знам кои са най-подходящи за дъвкане от деца...или пък да ги пасирам до глатко newsm78Вие какви кълнове и как давате на децата?
 Зеленолистите и малчо почти не яде-чат -пат,ако сготвя спанак или марула със лук и краставици,от нашата салата,ама мината през блендера Simple Smile.Иначе съм правила смутита,предимно със спанак или марулка и банан или ябълка. Вери как така зелените  не са зеленчуци newsm78,объркахте ме вече нещо.Ама каквито и да са нали не бива плод да се меши с каквото и да е друго,как така с тях може?Нали до сега обясбявахме колко е вредно,заради ферментацията...някой даже не препоръчват да се ядат много плодове и да са единствено на гладно(поне 1 час преди и след ядене)...
Реалист много ми е интерсно вие пиете ли зелени смутита?И другте можете да споделите как ядете зелени и как ги давате на децата?

# 2 436
Реалист много ми е интерсно вие пиете ли зелени смутита?И другте можете да споделите как ядете зелени и как ги давате на децата?
Да, но много рядко. Препочитаме да хрупаме. синът ми като нападне купата със зеленията и дори не мога да я нарежа, камо ли да я блендирам ....Обожава да хрупа наред.
Даже не му харсва да смесвам и прикривам с банан вкуса.
Той банана си яде нагладно като отделна храна. И изобщо плодовете.
А иначе като усетя, че ми се пие , а не ми се яде, си правя смути, но без плодове. Обикновено с червено цвекло, полска кълнова  салата и бебешки спанак.
Meg! ,
това, което описваш за нежеланието да ядеш по време на цикъл е все едно говориш за мен преди. Всякаква храна и миризмата й  бяха като отрова за мен, особено в първия ден. Имах чувството, че камъни слагам в стомаха си.Организмът ми се чистеше всеки месец - имах нещо като "месечно прочистване". Само пиех по малко вода. Чак на 3-4 ден започвах да се захранвам. Неусетно това премина.  Явно нещо се е променило в хомоните ми? Ти как би го коментирала?

# 2 437
Норчи, чак мен ме обхвана паника Grinning Аз ям купено сладко на периоди. Въобще избягвам да си налагам каквито и да е забрани, защото много се затормозявам така и после се нахвърлям с още по-голяма сила към забраненото. За всяко нещо гледам да имам вътрешно убеждение, че е добре за мен и тка не ми е трудно да го спазвам или да се откажа от нещо.  За сладкото гледам да не си купувам, но мъжът ми е ужасен. Последно беше видял промоция на шоколади и беше купил 40 Joy Щели сме да занесем в БГ на бабите. Много се зарибява по промоциите милият. После хвърляме всичко и в крайна сметка излиза и по-скъпо ooooh! Сега съм ги сложила всички в колата, за да не се изкушавам вкъщи, но вече няколко заминаха Laughing Та така ако някой има желание да му пратя шоколади Mr. Green

За несмляното не е заължително да не се усвоява нищо при несмляна храна. Знам го от лекар. Освен това зависи какво слагате в тези закуски. Кълновете и някои сурови зърнени са много агресивни за стомаха и затова излизат несмлени.

За плодовете не приемай всичко толкова буквално.. Аз съм писала, че малки количества боровинкови могат да се ядат дори след хранене, защото не ферментират като другите. Грейс пък беше писала за бананите да се ядат с орехи newsm78 Зеленолистните  не се водят зеленчуци. Затова в смути са позволени.

Зелении моето дете яде на салата. Смути си правя на периоди като ме удари музата. Тогава пробутвам по 2-3лъжици на детето
Кълнове пасирам в закуската. Давам слънчогледови, люцерна, елда. Слагам не повече от 2с.л. кълнове. Давала съм и сурова киноа 2ч.л. Понякога ги бланширам за кратко в гореща вода и така давам по-голямо количество. Покълнало жито не бих пробвала скоро да дам.
При нас кълновете предизвикваха много лоши реакции на разстройство. После дни наред всичко излизаше несмляно. Затова съм внимателна.

Момичета, блендерите ви имат ли такава бъркалка като на Вита Микса?
Откъде мога да си купя същата бъркалка и дали ще пасва за дупката в капака на моя блендер Филипс?

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 00:27 от Soleil*

# 2 438
Мен тази дейност много ме изморява и ми отнема ценно време.
Да си призная и при мен е така.
Онази нощ не съм спала, защото имах работа и паралелно и тук писах. Не се гордея с постъпката си, разбира се. Сънят е много важен, но понякога се налага да го прескоча.

Благодаря на Вери, за това ,че е и тук     bouquet  Heart Eyes
Няма за какво. Simple Smile Аз също се уча с вас. Човек цял живот се учи.

Мег, не съм готвила сякаш със сушени гъби досега, но съм чела, че на тяхната и на сушените домати вода може да не се хвърля.
Жени, смути най-често правя от магданоз или спанак+ананас; папая; манго. Може и с банан, но на мен не ми допадна в началото и повече не пробвах. Не съм се сетила да видя сега как ще е, може да са се променили вкусовете ми. Не ги консумираме всеки ден. Не сме им големи фенове.  

Цикъл нямам от септември 2007-ма. Преди не съм имала захарни кризи, сега не знам как ще е. Аз преди като малка и в пубертета бях по соленото, даже не обичах сладко. Но 20 годишна заминах в чужбина да работя и имаше много стрес. Започнах да ям сладко, напълнях и се появи целулита ми. Оттогава не мога да се контролирам кой знае колко. По време на цикъл преди не можех нищо да хапна. Аз имах много болезнен такъв, стигала съм до повръщане. Чела съм също така, че тогава може да се прави пречистване, да се приема само вода.

Норчи, аз съм за плавен преход в каквото и да е. Иначе в един момент настъпва отвращение и несигурност в резултат от липса на готовност.
За пречистванията и кърменето- смятам, че не всичко вреди. Със строги, дълбоки и драстични пречиствания мисля, че трябва да се внимава в един такъв период.
Авокадото е и плод и зеленчук.
За ядене с ръце-  цветчета броколи, карфиол, краставица, морков...Ясен много яде с ръце покълнали грах, леща, боб мунг, адзуки боб. Всичко, което е на тънки лентички или на топчета яде с ръце.
Зелените са зеленолистни.  Laughing Тревисти.
Както писах не консумираме редовно зелен нектар. Най-вече на закуска плодове. Също така си правим сок: зелено+плод, но на сок, а не на нектар(с фибрите). Също така смесвам плода с ядки и други в разни десерти, кремове, торти, когато се наложи. Не ме притеснява това. Но ние много неща сме изключили вече от менюто си, готвено не ядем, със здрави стомаси сме общо взето. Строго разделно хранене бих приложила при проблем.
Зелено ядем на салати всеки ден. Обожаваме двамата с мъжа ми. Богати, вкусни салати. Simple Smile Е, Маги се дърпа, трябва да се дъвче.

Момичета, най-важното е да не чувствате вина, да се тормозите и да го мислите ама сега как се натрових с еди кое си. Това е много по-вредно от всякаква боклучлива храна. Щом ви се е прияло, хапнете си го с удоволствие. За децата също не е необходимо толкова да се шашкате (Норчи и Деси Simple Smile ). Много добре се справяте. Отървете се от всякакви угризения и притеснения.  

# 2 439

Норчи, забравих да ти пиша, че в онази статия ставаше въпрос за хора, които са изяждали по 20банана на ден или толкова много мангота, че чак са ставали жълти.

Малко офф. Аз съм някакси възпитана, че сънят е загуба на време. Ако можеше въобще да не се спи, щеше да е най-добре. Не знам как да се изцеря от това нещо. Баща ми и той е така и явно ми е наследствено от него. Онзи ден стоях до 4ч да гледам филма на Велв. Денем обикновено съм свежарка.

# 2 440
Да продължа офф-а  Wink : Ако не спа поне седем часа, на другия ден не ми е добре, отпаднала съм. Ама явно е различно за всеки. Като гледам и Деси по кое време пише  Peace

# 2 441
Soleil* ,
на глас съм се смяла за случката с шоколадите.  Hug Laughing
Вери,
чудесно е, че двамата с мъжа ти сте на един вкус. салатите , които приготвям рядко са удостоени с вниманието на съпруга ми. А щеше да е добре да се вдъхновявам и от неговата компания. Защото  ги обожавам.
Много точно си се сетила да напишеш за психологическия елемент и ефекта му. Не се бях сещала така да го обобщя. а реално това е най-най- важното за здравословното ни с-е. Peace
защото много от момичетата/и момчетата/ се тормозят от неуверености и страхове, което ги съсипва.
Може би на това влияят други фактори.....придобит навик, характер, звезди....
/аз като една дева  съм по рождение вътрешно убедена и нямам такъв проблем, защото "жените Деви са най-заклетите вегетарианки Grinning"/

# 2 442
Аз съм май единствената, която не я обхваща сладкомания преди/ по време на цикъл. Тогава генерално нищо не ми се яде поне 2 дни. Знам, че тогава е хорманалната нула на организма - време за почивка - затова и се възползвам от липсната на апетит подобаващо Simple Smile

И мен не ме обхваща сладкомания сега, но за преди чак не мога да кажа, защото сладкоядството ми беше перманентно.... Shocked
И промени в апетита нямам - остава си същия.

Норчи, май много се шашкаш наистина /не, че и аз не съм такава, ама акъли давам  Embarassed/
...просто преди да си купиш нещо чети съдържанието и като видиш какво има вътре ще ти се отяде и гледай да си имаш нещо направено, домашно....постепенно ще свикнеш и купешките няма да ти правят впечетление, а това, че си се изкушила от дъж на вятър не е страшно, наслаждавай му се като ти е харесало и не се линчувай, просто да не е сиситемно  Hug

много е трудно наистина, аз чак не знам как се оттървах от хватката на сладкто, при мен направо беше болестно състояние-исках да се натъпча...

Да продължа офф-а  Wink : Ако не спа поне седем часа, на другия ден не ми е добре, отпаднала съм. Ама явно е различно за всеки. Като гледам и Деси по кое време пише  Peace

и аз ако не се наспя не съм пълноценен човек на другия ден....а времето все не ми стига и ми се иска деня да е по-дълъг.......

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 15:19 от fotinaklaros

# 2 443
Момичета,мерси,мерси,мерси,  bouquet неотразими и незаменими сте,зареждате ме с много сили, спокоиствие и вяра...иначе и мен много ме изморява това четене и писане,а още по-кофтито е,че вместо него мога да свърша и нещо друго полезно-чистене,готвене,подреждане или просто почивка,игра с детето(гледам да пиша само когато спи или има и друг с него),внимание на мъжа и т.н.,затова и понякога не седям с дни,че то е и краста-да искаш да знеш все повече и повече и да питаш,ли питаш,аз принципно съм си една притеснителна питанка Simple Smile
Soleil* мерси за уточнението за бананите, и за споделеното за сладкото,чувствам се ...някакси не сама....успокои ме малко Simple SmileОпитвам се да се владея,трябва за да може да не прекалявам,а ако ми се преяде понякога ,но рядко ок.М/у другот и аз много се смях за шоколадите Grinning и за това,че съня е загуба на време,аз не мога без да поспя,като пребита съм...Едно време като тийнейджърка ми се смяха,че едва издържам 1 вечер без да спя....направих рекорд от няколко часа за 3-4 дни в болницата като раждах,няма такъв шаш. Вери и аз ти благодаря за всичко,и не само на теб де...съвсем смело бих казала ,че едно 90% от нещата съм научила от вас HugСеветите за зеленчуците за ядене с ръце са добри,ама краставицата и моркова ги плюе,а броколи и карфиол още няма пресни,или има ам вносни и скъпи,взимам замразени.Ако се сетите за нещо друго...За кълнове с ръце не се бях сещала,че аз правя по-често такива малки зърнени и той или ги гълта директно или не ги яде изобщо,люцерна пък изобщо не може да дъвче...Сега като се замисля аз напоследък не ям кълнове-ми никой освен мен не ги яде,защо да правя,само се ядосвам така,почти всичко сама си го ям...пък и нещо се наплаших от тези е-коли,аз както ги плакна леко само с водата от каната....вие с каква вода ги плакнете.Иска ми се да си взема някакъв уред вече,омръзна ми с тези буркани,чинии,киснене,плакнене през марли...те кои минават ,кои се заклещват,кои остават по марята или по стените на буркана...хамалогия и после аз си ги дъвча,та чак не мога да ги изям,защото съм направила повечко или няколко вида за разнообразие Simple Smile,а аз явно много от тях не мога да ям.То има ли някаква ориентировачна дневна доза за възрастни и деца?Направо се чудя дали да не си купувам чат -пат вместо да правя,но дали ги правят по-качествено от мен newsm78 Soleil*  защо казваш,че даваш по малко ,че всичко излиза цяло ли,ами и при нас е така.ами кажете как да давам такива неща ,които излизат цели newsm78смлени ли?Той всъщност и други неща често си ги гълта явно-грах,царевица,кинуа,амарант,лимец също съм виждала и мног много други храни...

Кажете вие как мислите и ка да постъпвам,моля ви,това сега много ме човърка.Първо дали изобщо усвоява нещо ценно от тази трянзитно преминаваща храна или няма никакъв смисъл от нея и второ дали това не му създава някакъв  дискомфорт или храносмилателен проблем?

realist  и аз съм Дева,ама съм доста неуверена и страхлива в някои отношения,понякога съм голям песимист...но вътрешно в себе си съм скрит надълбоко оптимист Grinning

# 2 444
Норчи, ами те на децата тепърва им се усъвършенства храносмилателната система. Ти искам да преработва всичко ли? Simple Smile Надали и ти преработваш всичко. Стомахът си извлича каквото му е нужно, не се шашкай.
За сладкото, не разбрах какво толкова много ядеш? Сега да не напишеш 5 шоколада месечно  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт