Отговори
Здравейте! Отдавна не съм се включвала в темите, нещо все не намирам време за писане и само ви чета напоследък, но съм от кърмещите мами... Wink
Значи нашето бебе е на 7 навършени месеца, в началото на 8-ми. Захранваме се от 1 месец и сега сме на този етап: зеленчуково пюре след обедното кърмене \около 13 -14 ч\ и пасиран плод след кърменето следобяд около 17-18 часа...през цялото останало време само се кърмим.
Засега е опитал ориз \кафяв\, картоф, морков, тиквичка, червено цвекло, банан, ябълка, пъпеш и диня. 
Кога е време да опитва и месце? Каква е вашата схема за тази възраст? От кашите яде доста малко и то след кърмене, не ги смесвам с кърма. Какво друго да му дам вече и в какви количества? Ще съм благодарна на вашите отговори! Heart Eyes

# 1
  • Mars Hotel
Аз започнах да давам месо на осем месеца. В началото през ден.
Можеш спокойно да даваш тиква, круши, сливи (внимавай, че доста разхлабват  Wink), чушки, спанак, пащърнак.  
За количествата не мога да те посъветвам, защото дъщеря ми до годинката нямаше заместено хранене и хапваше по много малко твърда храна.

# 2
месото- някои съветват месец след захранване, други 2 месеца. Аз започнах с телешко, месец след захранване (на 8 месеца), заради нисък хемоглобин/желязо. Обикновено се започва с по-леки меса. пуешко, заешко (доколкото знам, не са известни алергии към него), пилешко.

# 3

Месото спокойно може да се въведе - възраст 7-7.5 месеца е напълно подходяща.

Месо = 6 м. (или в края на 1-ия месец от захранването)
Месо = 8 м. (или около 2 месеца след захранването)

* Възрастта за месо е (беше) една от основните разлики между повечето европейски и американските схеми.
* Отложеното въвеждане на месо е доста критикуван подход през последните години. Факт е, че вече са налице промени.
* По-късното въвеждане на месо също има логика.
* Зависи като цяло от реда на въвеждане на другите храни, както и от количеството и честотата на предлагане на месо.
* Според най-актуалните промени в някои схеми месо може да се даде дори преди зеленчуците и плодовите пюрета, има и пюрета за такъв тип захранване.

Кашите могат да се разнообразят с полезната по няколко причини елда, после просо и/или царевица. Глутенът е добре да се въведе с овесена каша или ядки преди 8-9 месеца, няма причина да са отлага по-късно, дори може да бъде рисково.

Зеленчуците - от сезонните много полезни и подходящи са тиква и (зелена) чушка, ако се предлагат домашни пюрета. Други допустими за възрастта 7-8 м. са пащърнак, карфиол, броколи, праз или евентуално лук като подправка, зелен боб.

Количества храна - колкото изяде след кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт