Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 7-ма тема

  • 179 012
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
oni, погледни на първа страница на темата и там има много рецепти. Направи хляба или питката точно по рецептата, а веднаж като направиш ще видиш после, дали са ти необходими промени или не.  В една друга тема видях, че си писала, че коричката на питката става твърда. Като извадиш питката намажи я с бучица масло и я покрий за няколко минутки  и няма да е твърда.

# 466
  • София
  • Мнения: 387
Момичета, искам да ви питам нещо-купих си вчера пълнозърнесто и типово брашно и се чудех да ли има някаква разлика при работата с него? В смисъл дали му трябва повече вода или повече мая, за да стане така хубаво и пухкаво като бялото брашно. Ще съм благодарна на опитните майсторки да споделят своя опит с тези брашна. Ръжено никъде не намерих иначе щях да си кухя и такова. Като ще е тестено поне да е малко по здравословно!

# 467
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Хлебчетата от обяд, за дъщеря ми са.





Хлебчетата от вечерта, за вкъщи.



# 468
  • Мнения: 668
Страхотни. Направо нямам думи!

# 469
  • Мнения: 305
тестото е по тази на житния клас, с много малки промени.
Венета, извинявай, не можах да разбера по коя рецепта правиш хлебчетата. Може ли линк   bouquet

# 470
  • Мнения: 7 433
  ВЕни,толкова чувство има в твоите красиви хлебчета! Heart Eyes Hug

# 471
  • Мнения: 22 867
Венета, толкова красиви неща правиш!  chef  bouquet Малко ти завиждам.......щото мен ме е налегнал мързелът Embarassed Когато откривах руските сайтове, голямо месене и оформяне на какви ли не хлебчета и кифлички правех, направо нямах търпение да дойде утрешния ден, за да замеся нещо. Връщаш ми едни такива мили спомени с твоите красоти.  bouquet

# 472
# 473
  • Мнения: X
Венета,страхотни са!Имам хляб за днес,ама така ме изкушаваш...Абе ти умора нямаш ли?  Mr. Green

Margafuci , изцяло и само от пълнозърнесто брашно няма как да стане пухкав като белия хляб.
Аз смесвам бяло и пълнозърнесто брашно ,може би в съотношение 2/1.
От типово само също не съм правила.Него го смесвам с бяло 50/50.

# 474
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
bonni, тези ги направих  по следната рецепта.

3 ч.ч.    брашно тип 480
180 мл  мляко ( ако яйцето е малко, може и 200 мл, а може млякото да се замени с вода)
2 ч.л.    суха мая
1 ч. л.   сол ( не съвсем пълна)
1 ч. л.   захар ( не съвсем пълна)
1 ц.л.    олио 1 с.л. разтопено масло (понякога не го прибавям)
1 бр.     яйце ( половината жълтък оставям за намазване отгоре) (понякога и без яйце)
Тази рецепта съм си я нагласила за вкъщи. Иначе е въз основа на питката на Короната на готвачката на Labrex, на житния клас, на една рецепта на Пина за обикновен хляб. Правя хлебчетата по 2-3 варианта, с яйце и без, с вода или мляко и така... Просто това е въз основа на опита, който аз за себе си направих. Ако нямаш опит ще ти препоръчам, да направиш първия път поне точно по рецептата и тогава ще стане със сигурност добре. Но това зависи също и от продуктите, навсякъде са различни, а има и различно марки. Едно време имахме едно брашно и ставаше за всичко, но сега е друго.
Аз също имах успешни и неуспешни опити и затова се спрях на тези варианти.
Ето тук са всички рецепти за питки, можеш да си избереш по коя искаш да ги правиш. http://forum.ба.com/index.php?topic=427123.0


The Tulip, Села, Ай, краси.мираHug Hug Hug Hug благодаря ви много за милите думи, много сте сърдечни. Села правилно си почувствала, че съм ги правила с много чувство и то на любов. Нали са за децата преди всичко. Вече казах на дъщеря ми, че съм им направила и пеперудки. Твоята питка е прекрасна Селма, невероятна, винаги съм се възхищавала на творенията ти.
Labrex, ами ти си много виновна, нали ти даде страниците. Аз това винаги съм го казвала, че по тези страници правя много неща. Но аз нали от горе долу година се подвизавам в кухнята, та имам да наваксвам. Нали преди купувах от кухнята на болницата или полуготово или по ресторантите, абе мързел си беше голям, та сега..., а сега е още мерак и скоро няма да мине, че децата много им се радват и така имам стимул и желание да ги правя. Но още веднаж ти благодаря   bouquet, защото благодарение на теб научих много неща в това отношение.
Kраси.мира,  много съм изморена, и никак не съм добре, но за сега ще угаждам на децата, пък каквото дал Господ.
Извинявайте за дългия пост и за спама, който ще направя, Пeпика да ми прости ако обича, но да ви разкажа, защото много се смях сутринта. Малкия отива в детската градина и минава през всички деца наред, даже и на лелките (тук им казват лелки не учителки) и чистачката даже и казва: "Вижте какво патенце имам!". Казах на дъщеря ми, че всъщност трябваше да е лебед, но като се опече малко се промени, но нищо де, децата му се радват. Аз си знам, че не успявам да го докарам като по руските страници, но имам желание и може някой ден и да успея, знае ли се. По-важно ми е че децата се радват, а и лелките от детската градина мислеха, че са правени с форма, така че малко ме успокоиха, а и вие ги харесахте, е значи не са толкова лоши.
А тук да ви покажа една снимка на брецели от тесто за понички (или така наречените в  Австрия Krapfen), но дали брецелите имат като поничките пълнеж на знам, изглеждат ми, че са само от тесто. Отгоре намазани с яйце и поръсени със захар и другите с шоколад. Снимката я направих вчера на главната в Linz.



# 475
  • Мнения: 305
Венета, благодаря ти. Не съм с много богат опит в месенето, но много ми харесва да приготвям такива неща и ще пробвам непремено. Засега се старая да ги докарам на вкус с по-простичко оформление, а пък на като набера стаж ще почна да правя и украси    bouquet

# 476
  • Мнения: 22 867
Искам да напиша две рецепти за теста, които ми харесаха.

ФРЕНСКИ ХЛЯБ С МАСЛИНИ

      

•   -350гр брашно
•   -230мл топла вода
•   -2 с.л. зехтин
•   -1 ч.л сол
•   -1 ч.л. захар
•   -1 ч.л. суха мая (аз използвах жива – половин кубче)
•   -25 едри черни маслини без костилките
•   -1/2 ч.л. изсушена майорана
•   -1/2 ч.л. изсушен риган
•   -1 с.л.белени слънчогледови семки
•   -1 с.л. кедрови ядки
•   -2 с.л. сусам за поръсване

1.   Пресятото брашно се сипва в съд, добавят се солта, захарта, майораната и ригана. В теплата вода се слагат маята и зехтина, разбъркват се и сместа се налива при брашното. Замесва се гладко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло.
2.   Върху набрашнена повърхност втасалото тесто се разделя на две части. Размачкават се с ръце на продълговати овали. Всеки се посипва със слънчогледовите семки и  кедровите ядки. В центъра, по дължина се поставят нарязаните на половинки маслини. Краищата се защипват, или се навиват на руло. Оформят се два продълговати фитила, които се осукват, като крайчетата се подгъват отдолу .
3.   Така оформеният хляб се слага в намаслена тава или продълговата кексова форма, покрива се и се оставя 20-30 мин да се надигне.
4.   Фурната се нагрява на 200-220 град, хлябът се намазва със зехтин или олио, ръси се със сусам и се пече  20-35 мин.

В моята фурна пекох на 180 град 30 мин., така че съобразете температурата и времето със своите фурни.

Тъй като се оказа, че маслините вкъщи са на привършване и няма да ми стигнат, превърнах френското хлебче в нашенски хляб-тутманик - намазах с масло, поръсих със сирене, оформих и пекох.

рецептата е от koolinar.ru

# 477
  • Мнения: 22 867
И тесто за КИФЛИЧКИ.



брашно - около 1 кг.
пресно мляко - 0,5 литра
краве масло или маргарин - 150 гр.
яйца - 2 + 1 за намазване
сметана - 3 с.л. (аз слагам кисело мляко)
захар - 150 гр.
мая жива -около 25гр (аз слагам кубче)
ванилия

Плънки:
1. парченца шоколад или течен шоколад
2. конфитюр
3. варена сгущенка
4. сушени сини сливи или кайсии и др по желание.

Аз правя половин доза, излизат две тави кифлички. Чинията, в която са на снимката, е голяма тортена.
От посочените продукти се замесва тесто, не твърдо, оставя се да втаса на топло и се оформят кифличките. Оформените кифлички също се оставят 10-20 мин да се надигнат, мажат се с разбито яйце, поръсват се с мак, сусам, захар и се пекат в умерена фурна (за моята при температура 160 град) около 30 мин.

рецептата е от liveinternet.ru

# 478
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Labrex, и твоите кифлички са разкошни   bouquetммм. Аплодисменти   smile3501. Ще ги опитам и тях.

# 479
  • DE
  • Мнения: 971
Цитат
А тук да ви покажа една снимка на брецели от тесто за понички (или така наречените в  Австрия Krapfen), но дали брецелите имат като поничките пълнеж на знам, изглеждат ми, че са само от тесто. Отгоре намазани с яйце и поръсени със захар и другите с шоколад. Снимката я направих вчера на главната в Linz.

Не, Брецелите нямат вътре пълнеж.
Опитвала сам да ги правя но така и не ми се полу4иха както тези в хлебарниците.
Пържат се в бутер "масло" за пържене и поемат много мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт