Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 7-ма тема

  • 178 968
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 1 394
Момичета преди два часа и аз  месих и точих.... Crazy
Правих уличните банички на Стаси.Ама не можах да снимам-моите хиени я нападнаха още гореща-гореща....Ииии,ако знаете как мятах корите... Laughing...справих се бе...чак се учудих от себе си!  Peace...То не било толкова философско...

# 286
  • Мнения: 7 433
  Питка с грис.По време на месенето открих,че нямам достатъчно брашно и го компенсирах с грис.Получи се доста вкусно.

# 287
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 773
ralii, Селма, страхотни са питките ви!  Peace

# 288
  • Popovo
  • Мнения: 219
Много се радвам че харесахте милинките ми. Аз ги правя по два вариянта, като този който съм показала всъщност е оригинала,а вторият вариянте малко преработен от мен. Ето я рецептата:
    Милинките на Лейля (така се казва приятелката която ми даде рецептата)
    Продукти :
     1 яйце,1с.л. сол,1 малка мая,1ч.ч.прясно мляко,1ч.ч. хладка вода,1 или 2 с.л. олио, брашно колото поеме.
    Разтварям маята в хладката вода (аз прибавям и една щипка захар. В дълбок съд разбивам яйцето, прибавям млякото, ратворената мая, олиото и солта и разбивам добре.След това малко по малко прибавям и брашното докато се заформи меко тесто. След това тестото го изсипвам   в предварително изипано брашно на масата и го доомесвам. Оставям го да втаса в намазнен и набрашнем съд.  И тук вече правя различните вариянти на милинките.
  І -ви вариянт: Вече от втасалото тесто започвам да оформям малки топчици , като предварително съм си намазала ръцете с олио (не трябва да оставяте ръцете си без олио) и ги подреждам в намазнена и набрашнеа тава. И така докато се запълни тавата.оставям ги да втасат. След това запържвам 2с.л. брашно в олио и заливам милинките.Поставям ги в предварително загрята фурна на 220 градуса и пека. След като ги извадя ги намазвам с масло и оставям завити (да си обиколят нивата Laughing )
   ІІ-ри варият: както е втасало тестото го раздялем на четири топки. Разточвам топките да стане не много тънка кора.Намазвам с олио и поръсвам със сирене.Навивам кората и накрая я нарязвам на отделни парченца по дължина.Нареждам отделните милинки в тава със срязаната част нагоре и оставям да втаса.След като вече са втасали милинките отново, разбивам яйце с малко олио и прясно ляко и ги заливам (по желание може да ги поръсите със сирене) и ги оставям да се запекат в предварително загрята фурна на същите градуси. Като ги извадя ги покривам с мокра кърпа и оставям така.
  На нашето семейство повече ни харесва първият вариянт, но и вторият не е за пенебрегване.
  Надявам се да ви харесат и да си ги хапнете сладко. Peace
  Предлагам линковете който сте дали за оформянето на различните питки да ги сложите на първа страница.Благодаря че ги споделихте с всички.  bouquet
  Желая ви приятен ден!
 

# 289
  • Мнения: 769
Да си покажа питката с прясно мляко  Hug ,че у дома само черни "павета" хапваме  hahaha



Хубав ден!

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 10:40 от nordina

# 290
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Rallii, Селма, Nordina  smile3501, чудесни питки.

Селма би ли споделила рецептата на твоята питка.

Mama_vesi, благодаря за рецептата на милинките ще ги опитаме и тях.

От мен една месеница и за да не се чудете пак кой я е изял, ще ви кажа, че е с Ø 18см. Майстора изяде половината, другата половина каза, че ще си я вземе вкъщи с него, и тортата, която показах в другата тема си я иска за вкъщи,че знае, че ако я опита тук ще опитаме и ние Wink.

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 13:54 от Venetta

# 291
  • Мнения: 702
Много се радвам че харесахте милинките ми. Аз ги правя по два вариянта, като този който съм показала всъщност е оригинала,а вторият вариянте малко преработен от мен. Ето я рецептата:
    Милинките на Лейля (така се казва приятелката която ми даде рецептата)
    Продукти :
     1 яйце,1с.л. сол,1 малка мая,1ч.ч.прясно мляко,1ч.ч. хладка вода,1 или 2 с.л. олио, брашно [/color][/b]
  
Тъй като и аз съм начинаеща би ли уточнила,каква е маята,суха или на кубче и какво количество е?

# 292
  • Мнения: 7 433
 Венетта,правих питката по тази рецепта.Не ми достигна брашно и сипах около 2/3 ч.ч. пшеничен грис.
  Хубаво се е получило,но както се замислям...... Thinking друг път все-пак ще гледам да имам достатъчно бяло брашно в наличност.
  Казвам ти го откровено.Но ти ,ако решиш,експериментирай,разбира се!
  Тестото се получава по-тежко,по-плътно.....Не че е лошо.Даже е много вкусно,но моите предпочитания явно са по-различни. Wink
 

# 293
  • Мнения: 7 433
Много се радвам че харесахте милинките ми. Аз ги правя по два вариянта, като този който съм показала всъщност е оригинала,а вторият вариянте малко преработен от мен. Ето я рецептата:
    Милинките на Лейля (така се казва приятелката която ми даде рецептата)
    Продукти :
     1 яйце,1с.л. сол,1 малка мая,1ч.ч.прясно мляко,1ч.ч. хладка вода,1 или 2 с.л. олио, брашно [/color][/b]
  
Тъй като и аз съм начинаеща би ли уточнила,каква е маята,суха или на кубче и какво количество е?
  Не е към мен въпроса,но гласувам за 7 г суха мая(д-р Йоткер) за това количество и качество продукти. Peace

# 294
  • Popovo
  • Мнения: 219
Много се радвам че харесахте милинките ми. Аз ги правя по два вариянта, като този който съм показала всъщност е оригинала,а вторият вариянте малко преработен от мен. Ето я рецептата:
    Милинките на Лейля (така се казва приятелката която ми даде рецептата)
    Продукти :
     1 яйце,1с.л. сол,1 малка мая,1ч.ч.прясно мляко,1ч.ч. хладка вода,1 или 2 с.л. олио, брашно [/color][/b]
  
Тъй като и аз съм начинаеща би ли уточнила,каква е маята,суха или на кубче и какво
количество е?
  
 Не е към мен въпроса,но гласувам за 7 г суха мая(д-р Йоткер) за това количество и качество продукти. Peace


  Аз използвам едно кубче мая ( не суха). И имам още една забележка, може да се направят милинките и с кисело мляко, но тогава съотношението вода/мляко е по преценка на готвача.Аз лично не съм правила с кисело мляко затова незнам какво ще се получи. Само да кажа,че съотношението вода/прясно мляко е 1/1.

# 295
  • София
  • Мнения: 387
Момичета, срам не срам ще сложа и аз мойто творение, нещо средно между "Короната на готвачката" на Лабрекс и моя измишльотина. Дано да е вкусна!

# 296
  • Мнения: 1 394
Момичетаааа,чудесни сте!  Hug...Много красиви питки сте направили!
Аз с един въпрос към ветеранките:Абе вчера правих баница по рецептата на Стаси за уличните банички....стана ,но нещо отгоре не ми хареса,че стана малко твърдичка...Дали не съм я препекла?... newsm78...А вътре си беше разкош.Отгоре,мисълта ми е-не трябва ли да се маже с нещо си?... newsm78
Margafuci  ,няма какво да те е срам!Че тя питката ти е станала прекрасна!На мен лично страшно ми допадна и с тези семенца отгоре....ммммм.....чудна!  Hug
Вени,ти няма ли да починеш бе жена?.... Thinking...Оффф....какво ли ти се чудя,като и аз по едно време бях така...че тук момичетата се чудеха кой ги яде ... Laughing Mr. Green

# 297
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз с един въпрос към ветеранките:Абе вчера правих баница по рецептата на Стаси за уличните банички....стана ,но нещо отгоре не ми хареса,че стана малко твърдичка...Дали не съм я препекла?... newsm78...А вътре си беше разкош.Отгоре,мисълта ми е-не трябва ли да се маже с нещо си?... newsm78

Dodiniki, да не си я пекла на по-силна фурна.
Майка ми например, като точи баница, винаги когато я извади я напръсква с вода и завива за няколко минутки и така никога не става твърда, винаги е  чудесна. С нетърпение чакам накрая на ноември да си дойде и най-после да ни направи от нейната баница, че много я обичам.
Иначе не знам какво да ти препоръчам, то аз не съм и от ветеранките де, но понеже майка е специалист по баниците, затова си позволих да ти пиша какво прави тя.

А за месеницата, този път дадох отчет кой я изяде  smile3521, че даже и малко му беше  smile3503. Да си призная аз исках да направя нещо сплетено с 8 фитила, но не исках да е сладко и  затова замесих месеница и сложих и сиренце, но нещо не успях с плетенето и пак в обичайната за месеница форма, но ще потренирам малко и тогава ще видим.

# 298
  • Мнения: 22 867
Момичета, срам не срам ще сложа и аз мойто творение,............

Margafuci, какъв срам, много сладко си ги настанила тия пиленца в гнездо. Много ти е хубава питката!  bouquet

# 299
  • Мнения: 1 394
Вени,пекох я на 170 гр. в предварително загрята фурна.После,като я извадих я напръсках с вода естествено.  Peace И я покрих с кърпа за около 10-ина минути.Само,че преди да получи хубав загар,баткото даваше зор,та я извадих,отчупих му едно парченце и пак я пъхнах във фурната.Дали за това стана по-твърда отгоре? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт