Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 7-ма тема

  • 178 998
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 22 867

krassym , може би тестото ти е било прекалено меко. Но щом е станал вкусен, всичко е наред, ще поработиш още по естетиката му.  bouquet

bonni , какво слагаш в питката, много хубаво е бухнала.  bouquet

Венета ми се изгуби нещо newsm78. Липсват ми нейните хлебчета-зверчета, които правеше толкова често.

# 601
  • Мнения: 287

krassym , може би тестото ти е било прекалено меко. Но щом е станал вкусен, всичко е наред, ще поработиш още по естетиката му.  bouquet


Не се бях замисляла за гъстотата на тестото. Преди го правех много твърдо и сега може да съм преминала в другата крайност.
И на снимката втасалото тесто не беше във форма и въпреки това си изглеждаше добре.

Благодаря, labrex   bouquet

# 602
  • Мнения: 22 867
Не се бях замисляла за гъстотата на тестото. Преди го правех много твърдо и сега може да съм преминала в другата крайност.
И на снимката втасалото тесто не беше във форма и въпреки това си изглеждаше добре.

Благодаря, labrex   bouquet

krassym, не е нужно да е твърдо тестото, но като го оформиш на топка за втасване, да не се разлива. Много ми е трудно да го обяснявам, аз вече съм свикнала, но с практиката се придобива това усещане за нормално меко тесто.

# 603
  • Мнения: 305
bonni , какво слагаш в питката, много хубаво е бухнала.  bouquet
Класическа содена питка с кисело млеко+сода, 1 яйце,2с.л.олио,1ч.л.оцет и сол,брашно да стане мекичко тесто. Само я оставих да си почине 30 мин. и пекох. Става вкусничко. Е, не е погача, но става много бързо.

Аз искам да ви питам как правите постната питка за Бъдни вечер?

# 604
  • Мнения: 311
bonni , какво слагаш в питката, много хубаво е бухнала.  bouquet
Класическа содена питка с кисело млеко+сода, 1 яйце,2с.л.олио,1ч.л.оцет и сол,брашно да стане мекичко тесто. Само я оставих да си почине 30 мин. и пекох. Става вкусничко. Е, не е погача, но става много бързо.

Аз искам да ви питам как правите постната питка за Бъдни вечер?

С това, което си написала, но без яйцето и млякото се заменя с вода /прилича повече на хляб със сода/

# 605
  • Мнения: 305
С това, което си написала, но без яйцето и млякото се заменя с вода /прилича повече на хляб със сода/
Така и аз я правя, но с бакпулвер. Но знам, че някои я правят с мая и става като погача.

# 606
  • Мнения: 22 867

Днес за пореден път правих питка с тестото на мах-мама. Много го харесвам, защото не втасва предварително и бързо стават питките с него. Че и много меки, пухкави и високи на всичкото отгоре се получават. Grinning И все пропускам да и благодаря за хубавата рецепта.
мах-мама, благодарности от сърце!  bouquet

# 607
# 608
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Лабрекс,страхотна питка Peace  Hug.И на мен много ми е удобно това тесто,много време ми спестява,особено ако ще имам гости.
Маме,машинката ти чудесно се справя,само красоти твори.Следващото,което ще направя са тези питки,много вкусни изглеждат.

# 609
  • Мнения: 9 201

Днес за пореден път правих питка с тестото на мах-мама. Много го харесвам, защото не втасва предварително и бързо стават питките с него. Че и много меки, пухкави и високи на всичкото отгоре се получават. Grinning И все пропускам да и благодаря за хубавата рецепта.
мах-мама, благодарности от сърце!  bouquet



Страхотна питка, може ли рецепта за тестото. Рових да го намеря, но не намирам...


Hug

# 610
  • Мнения: 22 867

Страхотна питка, може ли рецепта за тестото. Рових да го намеря, но не намирам...


Hug

alina_si,пействам го от пост на мах-мама:

Цитат
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца-единият жълтък отделих за намазване
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода,в която размивам маята+мъничко захар
брашното не съм го мерила,слагах,докато се образува на хубава топка

Програма-само месене(при мен 14 минути)
Отгоре е намазана с жълтък+мъничко прясно мляко.
Хубавото на това тесто е това,че няма предварително втасване.Измесва се тестото за 14 минути по програмата,оформя се и после втасва.
Кой както желае така си я оформя,но аз правя така:разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мознина по желание(може и сирене да се наръси).Нарязва се на парчета,като торта.Всяко парче се навива на кифличка и се редят в тава.Втасва,намазва се и се пече
.

Само дето аз меся на ръка.

# 611
  • Мнения: 9 201
Благодаря много! Simple Smile

 Hug

# 612
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Това са питки все от това тесто

# 613
  • Мнения: 262
Следващия ми опит ще е с това тесто , за съжаление се очаква да е чак по Коледа  Confused

Да ви питам като по-опитни за това втасване.

Значи това тесто е с едно втасване , Болярската питка и тя е с едно втасване. Рецептата за тестото е що годе универсална , в смисъл , че не е кой знае колко по-различна от други рецепти.

Та се чудя , защо другите теста втасват по 2 пъти , преди и след оформяне ? Не стига ли да втасват само веднъж ?

И да питам max-mama , не го ли оставяш тестото все пак малко да си почине , преди да оформиш ? Все пак то седи малко по-меко и приятно за работа след като е поседяло 15-20 минути.

# 614
  • Варна
  • Мнения: 945
Момичета, големи красоти - голямо чудо   bouquet
Аз през почивните дни също правих питка, но не остана ред за снимка, нооооо - скоро обещавам да се поправя  Wink
stasi76 благодаря за рецептите, скоро ще зарадвам и с тези вкусотии дечицата си   bouquet
max-mama и аз копвам рецептата, че щом е по-времекомпенсираща ще ми е от голяма полза, благодаря за което   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт