Майка ми иска да ни изхвърли на улицата...

• 6 375
  • 42
  •   1
Отговори
Много съм притеснена, надявам се някой, който се е сблъсквал с подобен проблем да ми помогне. Историята е много дълга затова ще гледам да спестявам подробностите. Преди 15 години, майка ми направи договор за покупко-продажба срещу издръжка и гледане с който ми прехвърли семейното жилище. Аз съм задължена да я издържам и гледам , а тя си запазва правото да го ползва до живот. Аз от 12 години живея по квартири ( последните години в чужбина), а в този апартамент имаше квартиранти, наема вземаше тя. Пенсионерка е и живее на село, има фирма на нейно име с която брат ми върти бизнес. Веднъж поиска да платя данъците за няколко години, аз и изпратих пари, а като се върнах се оказа че не са платени. Тя ми поиска пак, аз отказах. Минаха 2 години и се наложи със семейството си да се върна и понеже сме с малко дете и аз съм без работа се нанесохме в "моя" апартамент. Той е на близо 40 години и никога в него не е правен ремонт, след толкова години с квартиранти, беше в окаяно състояние. Ние изтеглихме кредит и направихме ремонт за около 30 000 лв. Освен това не бяха плащани ток и вода с месеци, а данъците за 2 години, платихме ги. Да обаче сега тя иска да развали договора защото брат ми я манипулира и иска да го вземе. Тя е алкохоличка и разпродаде всички наследствени имоти, постоянно е затънала в дългове, а в същото време дава пари на брат ми. Ходих по адвокати, единият ми каза, че не може да ме мръдне от там, другият обаче каза точно обратното, че въпреки че съм собственик нямам никакви права над апартамента. Ще се радвам да чуя и трето мнение.  baby_neutral

# 1
  • София
Мила съжалявам,но мисля покупко - продажба трудно се оспорва. Трябва ти спешна консултация с адвокат,защото единственият начин е да докаже,че не си се грижела за нея и то в съда с дело. Ако можеш да докажеш,че наема е взимала тя и имаш бележките за платени данъци от теб мисля имаш шанс да го запазиш.

# 2
кофти ситуация, ако не мислиш да се отказваш - потърси си адвокат докато е време

# 3
Търси адвокат - ако не познаваш, пиши ми на лични да ти препоръчам.

# 4
При покупко-продажба наистина трудно ще те изхвърли.Трябва да доказва в съда,че не си я гледала.Съвет: добър адвокат ,опечи си работата-да не може да те заплашва

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 16:48 от Vache

# 5
  • Германия

Ако представиш доказателства, че тя е прибирала наема, ще и е доста трудно да те изхвърли.  Peace

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 16:49 от Vache

# 6
ако се стигне до там, тя може да извика свидетели че дъщеря й не полага грижи и прочие, т.е. предварително уговорени свидетели

мунчо - става въпрос за родител все пак, чак пък такива коментари - друг е въпроса че тя е стара и може би синът й я обработва, а старите хора много лесно се манипулират. Поредния случай на трудни роднински взаимоотношения

# 7
Аз съм адвокат. От искане да се развали даден договор до фактическото му разваляне има доста дълъг път. Наистина трябва да се докаже, че ти не си изпълнила задълженията си по него. И то на три инстанции. Относно ремонтите - те според мен са предмет на друг иск. Не съм съгласна и с двамата колеги, с които си говорила. Няма как да си спокойна, че "не могат да те мръднат" при сключен договор, в който фигурират клаузи в полза на изчадието, което не смее да ти прехвърли имота без условия за собствената си сигурност. Ами ако е свестен човек и засужава ще я гледаш и без да сте го написали черно на бяло. Много се отклоних... Не може също да се каже, че нямаш никакви права върху имота - имаш право да си го ползваш добросъвестно, ако изпълняваш задълженията си за гледане, независимо какъв бизнес управлява майка ти през това време и колко печели от него. Твоето задължение за гледане не се погасява нито с живеенето по квартири, нито с това, че тя е имала бизнес през това време. Друг е въпросът вече как се е осъществявало това гледане - дали с изплащане на равна вноска от наема от съсобствения ви имот, или с други грижи, полагани според реалните ти възможности.

Това, че си била в чужбина не е в твоя полза, защото брат ти би могъл да каже, че в твое отсъствие горката жена е умирала от глад, теб доказано те е нямало и той или друг е полагал грижите дължими от теб. Възможно е тази хипотеза да е и самата истина, но добър колега, който би защитил интересите ти няма да го интересува дали е така или не.

Не смятам също за добра идеята да се заборчиш за ремонт на имот, който не е само и единствено твоя собственост, но вече е късно за това мое мнение. Само вмъквам, ако има други момичета в твоето положение нека преди да правят ремонта да се консултират с адвокат, не след това.

По същество - каквото и да си говорим сега сме натъмно. Не можеш да направиш нищо превантивно или поне нищо законно, което да те предпази от бъдещия иск на майка ти. Вече ако тя го заведе въпреки че има механизми, с които се доказва полагане или неполагане на грижи или оборване на подобни твърдения всичко е индивидуално и зависи от първата искова молба на която ти ще имаш право да дадеш отговор, а заедно с отговора и да представиш всички доказателства и доказателствени искания, било то документи, свидетели или искания за експертизи.  Най-важното е докато майка ти заведе иска или се откаже от завеждането му да не спираш да полагаш дължимите по договор към нея грижи. По мое мнение в такива ситуации е най-добре да се изпращат ежемесечни пощенски записи на постоянния адрес на лицето и да се пазят документите за това. 

# 8
Благодаря ти много cruela_de , няколко въпроса ми изникват на първо четене:
1.Аз не съм я издържала, защото тя почти издържа брат ми, т.е. не е имала нужда? Не е като да е стояла гладна и жадна и аз да не съм я погледнала, има ли право изобщо да завежда дело?
2.Ако се започнат дела, ще мога ли да претендирам да остана в апартамента докато те се точат?
3.Ще бъде ли принудена да ми възстанови разходите по ремонта?

# 9
  • София
Не съм адвокат,но смятам,че и да заведе дела до изхода на делото никой не може да те принуди да напуснеш. Това би станало ако съда разпореди при кроя на делото. Ако си пазиш доказателства за ремонта можеш ти да подаваш иск за разходите (ако не е така някой да ме поправи) Ако се развали договорът може да те съди за наем през времето на обитаването,но това също е  с дело (подобно се точи години, поне от моя скромен опит т.е. на родителите ми не личен) При подобно дело съдът при баща ми отсъди да се поделят частите на наследниците и който иска да изплати частта на другият ама това стана след 8 години дела.

# 10
Тъй като искаш мнение, а аз не съм юрист и не мога да се изкажа конкретно и категорично по казуса може ли да те изгони, или не, ще си дам мнението само в общ план: Родила си се в адски кофти семейство!

# 11
Тя нали има прови да го ползва до живот. кога я погреба?

# 12
Може би има начин да освидетелстваш майка си и с медицинско, че е алкохолно болна да я лишиш от възможността да предприема сама каквито и да било съдебни искове и други.

# 13
Баба ми така прехвърли апартамента на майка ми. Дойде ден и тя заведе дело да си взима апартамента обратно, но така и си изгоря с парите, дело нямаше, тя се отказа. Но. Тогава питах един добър адвокат и той ми каза много да внимаваме с нея, защото съдиите много защитават възрастните хора и добре че се е отказала, че иначе щяла да спечели. Та това е. Стискам ти палци

# 14
  • у дома
Първо трябва да се разбере дали договора ти е покупко-продажба със запазено право на ползване или договор за издръжка и гледане. Първото е по-добрия вариант, ако е второто, почни и ти да обработаш майка ти, защото много лесно падат в съда тези догвори.

Общи условия

Активация на акаунт