Re: Примерна схема на захранване (18)

• 53 720
  • 799
  •   1
Отговори
# 120
Ами той си има кърмене, но е 1 час преди твърдата храна, а не непосредствено преди нея. След храната не ще твърдо да се кърми, ще пробвам преди... Реално това не е заместено хранене, а е по-скоро добавено между две кърмения хранене... А се получи така поради препоръката твърдата храна да се предлага при захранването около час, час и половина сред последното кърмене - от гледна точка на това хем да не е много гладно бебето, че да отказва новия вкус и да си търси циците, хем да не е с напълнено стомахче и да не иска да яде поради това, че няма място вече.

Някой друг да сподели?

# 121
Ако правилно съм разбрала, питаш дали е нормално това, че бебчо отказва да се кърми след обедното твърдо хранене и значи ли това, че си заместила хранене и има недостиг на кърма. Ами според мен не, това му е хубавото на кърменето на поискване, няма грамажи, няма часове, а да правиш кашата с кърма, също ми се струва ненужно. Поне така аз процедирам и мога да кажа, че на тази възраст (все пак сме над годинка) още не мога да постигна занестване  Mr. Green , понякога не се кърмим от 12.00 до 18.00 примерно, понякога (като днес) сме на 3-часов горе-долу режим, но ни мъчи кътник и е нащо страшно  ooooh! .

# 122
  • Велико Търново
И аз отново с въпросче. Тъй като от една седмица сме с разстройство (може би зъб ще ни никне, защото все още нямаме нито един) и нищо не помага педито ни препоръча да си купим лечебната храна на Хумана или Милупа и да ги даваме във вид на каша. Но като чета съдържанието : обезмаслено мляко, сироп от галакто-олигозахариди, млечен белтък и т. н. се притеснявам, че от млечни храни бебо е консумирал само кърма. Дали ще даде някаква реакция ако му дам от тази храна пълна доза каквато давам на пюре или каша например?

# 123
Аз мога ли да ви попитам кои храни са богати на желязо-за кашите знам и за зеленолистните(но те кога могат да се дават???)А други зеленчуци????

# 124
Айде и аз с нов въпрос, да не съм по-назад... Embarassed
Някой да има предположение от кога може да се включи в менюто червено цвекло?   newsm78

# 125
nadina_81, правилно си разбрала. Притеснява ме и това дали е нужно да има кърмене непосредствено преди или след каша специално... С Гого бяхме на поискване, ама не съвсем, защото аз се върнах на работа като беше той на 4 месеца и през деня се хранеше с изцедена кърма. Така че като го захраних на 6 месеца реално се хранеше с кърма от шише през деня и винаги му даваше майка ми шишето преди твърдата храна и беше яьсно колко яде и колко кърма пие. Сега обаче Ники цока по 7-8 пъти на ден, как да го разбера кога колко е изял?!?

nor4y, броколито и авокадото са добри храни за тази възраст и са богати на желязо.

Тони, червено цвекло може в края на 6-ти, началото на 7-ми месец да се включи (по записките ми от Гого). Аз на Гого съм го дала за първи път в 8-ми месец.

# 126
Tony_st, за цвеклото от Косе Босе
Цитат
7-8 м.:
- слабоалергизиращо
- богато на желязо (не се усвоява напълно ефективно заради оксалатите; неутрализират се частично след варене)
- разнообразно съдържание на витамини и минерали
- съдържа пектин и целулоза, действа разхлабващо (до ¼ от общото количество пюре)
- благоприятно съотношение разтворими-неразтворими фибри (подходящо преди 1 год.; улеснява усвояването на желязото)

12 м.:
- не е подходящо при чувствително стомахче (средноцелулозно - 3% фибри; високо съдържание на натрий)
- един от най-нитратните зеленчуци, дори домашно (почти колкото репичките; 2 пъти по-нитратно от спанака; 10 пъти повече от морковите)
- правилното съхранение, обработката преди варене и самото варене намаляват нитратите
- разхлабва, ако се дава по-голямо количество

Цвекло - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336812.0
Пюре от цвекло - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=259983.0
Сок от цвекло - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=280402.0

nor4y, за желязото пак от Косе Босе
Цитат
Храни с високо съдържание на желязо
Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

- Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
- Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.
- Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
  * прием едновременно с витамин С
  * накисване на зърната
  * отделна консумация на продукти, богати на калций

Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

- Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо).
- Желязото от месото се усвоява оптимално при комбинациш с 'железни' зеленчуци.

Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варено)       1.1
Брюкс. зеле (варено) 1.1

- Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%.
- Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото.
- Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 127
SZA, ам' че то точно твоето е верният вариант, според мен. Даже тези дни го четох в една брошурка за baby-led weaning - че е ненужно да се заместват кърмения с твърда храна, редно е тя да се предлага между кърменията.
И като се замисля, моята дъщеря сама си наложи подобен график - не желаеше твърда храна 30-60 минути след кърмене, както пише най-често в този форум... цица пък не отказва никога, но сучеше проформа след кашата (единствено това прояде в по-голямо количество преди 8-9 месеца). И така се получи подобна на вашата формула - на 11 м. има твърди хранения в приблизително едни и същи часове, а суче в съвсем други. И когато си иска също, то се знай  Sunglasses

Аз продължавам да чакам Косе Босе да се изкаже за сусама. Ако почакам още няколко седмици, Марта ще стане на 1 г. и направо ще й намажа филия със сусамов тахан  Grinning

# 128
Параход, ако не се лъжа Косе Босе писа за сусама преди 2/3 дни.........

Да, на 3 страница е инфото. (В края)

# 129
Гунди, благодаря ти! И на Косето благодаря, за пореден път. Изпуснала съм в суматохата...

Ще изчакам още значи.

# 130
SZA, Espa и Косе Босе, благодарности за инфото за цвеклото.
Май ще почакам още 2 седмици преди да дам от него. Peace

# 131
SZA, Espa и Косе Босе мерси много за инфото за желязото?
А относно оризовата каша мислите ли,че ако въведа първо зеленчуци после мога да дам каша от кафяв ориз или не зависи какво друго съм давал преди това,а просто не трябва първата каша да е пълнозърнестта?А кашата от елда също ли трябва да е от преработената?А какви подходящи зеленчуци за 7-8 месечно бебе има този сезон?
Tony_st цвеклото е супер идея.Ти кога започна със захранването и с какво?И какво си въвела до сега?
Аз не искам да замествам хранене до 1 г и да въвеждам по голямо количество твърда храна(макар че си зависи от бебо,каквото той иска).Храним се на поискване и нямаме никакъв график и затова е малко по-трудно въвеждането ...

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 11:21 от nor4y

# 132
Забравих да ви питам и нещо много важно.Имам стерилизатор Нук,който става и за готвене на пара.Аз съм яла ,харесват ми,но картофите са малко твърди...в указанието пише 100мл вода и че ще се готвят около 20мин.На бебо сложих 150мл.(за около 30мин) хапна малко(за първи път),но като ги опитах после аз...ми се видяха твърдички...леко като че ли суровки Sad....дано не съм сгафила нещо

# 133
Aз затова отказах готвенето на пара и просто си ги въря нещата- иначе стават твърди......Каша от Елда има много хубава на Хип- само я разтваряш с вода.

# 134
Aз затова отказах готвенето на пара и просто си ги въря нещата- иначе стават твърди......Каша от Елда има много хубава на Хип- само я разтваряш с вода.
И аз така - отказах се от готвенето на пара. Всичко варя и пасирам и става много вкусно. Peace

Ние се захранихме на 5 месеца и 20 дни. Не можахме да дочакаме 6 пълни месеца, защото стана неконтролируемо положението със сядането на масата и интереса на Рая към храната. Започнах с картоф - 7 дни. След това включих морков към картофа за 5 дни и всички следващи зеленчуци за по 5 дни. Тиква, карфиол, броколи и пащърнак. След като яде цял месец зеленчици въведох месо - заешко. Като един ден е месо със зеленчуци, а на следващия само зеленчуци по предложение на педиатърката ни. Седмица преди месото включих следобед плодово пюре. До момента съм дала круша, ябълка и 2 дни и правя круша с малко праскова. Ми това е до сега. Peace

Общи условия

Активация на акаунт