ЯНУАРЧЕТО се радва с мама от сърце, красавицата Айя вече е добре!

• 26 168
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
  • София, Лагера
Андж, Мопси, Селма  Hug
Пресиян не е удрял досега, ни с повод, ни без, така че не съм изпадала в такива ситуации. Консултирах се с психоложката в нашата ДГ, също монтесорска (по повод друго детенце, което бие и хапе). Тя каза, че когато някой удари детенце, то на потърпевшото трябва да му се обясни: "Ето виждаш ли колко е неприятно. Ако и ти го удариш, и на него ще му стане неприятно. Също така и то ще те удари и ... докога така?" Правилният начин според психоложката е детето да каже "Не ми е приятно така, недей да го правиш"... малко странно ми се вижда това за приложение, честно казано  Rolling Eyes

Та ми е интересно какво трябва да се обясни на хлапе, което е ударено, според психоложката на Пумпелина. Т.е. как да му обясним, че не е правилно то да бие, като него бият. Защо "той" има право да ме удря, а аз него - не?
Малко тъпо звучи това, което пиша, някак извадено от контекста, но то е продължение от съботния ни разговор (и от подобни разговори в миналото).

# 676
  • София, Лагера
Благодаря и аз за хубавите съвети на Ман и Анджи!
Но...понякога ми е много трудно  Tired Струва ми се, че не съм много добър родител.  Cry Старая се, но и допускам грешки. Дали ще успея да превърна Еви в добър човек?! Ами ако не успея? Вас мъчат ли ви подобни въпроси?
Thinking малко ти е пиенето май  Laughing
А без майтап - сигурно всеки си задава такива въпроси. Няма смисъл. Старай се, пък колкото успееш - толкова! А и честно казано не разбирам за кое точно се обвиняваш  Rolling Eyes

Клемсооо, много лесна си била, тънко ще мина!  Mr. Green Laughing

# 677
Ноеми, може би си права за пиенето  Rolling Eyes Grinning
Обвинявам се за това, че понякога си изпускам нервите. Викам, карам се, наказвам...мнооооого рядко удрям по дупето. Откакто е на ДГ Еви е много "важна"  Flutter. Явно се чувства порастнала и самостоятелна. И аз се гордея с нея!  Heart Eyes НО си има и кофти последствия, като например тръшкането и опитите да постигне всичко що е казала, че желае! Стига се до истерии, тръшкане и неистов рев. Ама и аз си имам граници на търпение и нерви.  Tired В такива моменти не чува изобщо какво и се говори, дори и на повишен тон...не знам просто как да реагирам. Може ли вечно с добрата да става? Понякога ми се струва невъзможно!

# 678

Пресиян не е удрял досега, ни с повод, ни без, така че не съм изпадала в такива ситуации.
  Честно казвам,че съм получавала удари от Алекс.   Rolling Eyes
   Единия беше онзи,когато случайно изгледахме заедно сцената със семейното шамаросване в "Треска събота вечер" и той изкопира шамара едно към едно.
   После се е случвало,когато съм се отпускала да шляпна Алекс по дупето Embarassed ,обикновено в рамките на максимум 1-2 дена ,получавах отвръщане върху своите задни части. Confused Какво правих?Обяснявах му,че не съм постъпвала правилно.И че не бива така да се шляпваме,че може просто да си говорим. Peace
   За себе си правя извод,че шляпването и удрянето си е направо антивъзпитателно средство при моя син. Peace

А!Сетих се и за третия път!При четенето на книгата за трите прасенца има момент,когато една от отлетелите дъски е тупнала вълка по главата #Cussing out Направих си лоша услуга,като изобразих споменатото тупване  върху моята глава.... ooooh!  
   Засега реших проблема с това,че съм скрила книгата,за да не подсещам малкия за "тупаниците". Crazy

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 12:43 от Селма

# 679
Ноеми, и аз точно това се чудя. АКо посяга ок, обясняваш, но на потърпевшото дете какво да се обясни и как, че да разбере и да не се научи да отвръща на удара с удар. Защото ако все го бият, обяснявай, че не е приятно ....
Селма, и аз чета една книжка- театър за Трите прасенца.  Laughing  А какво ще кажеш за подгряването на казана с гореща вода, за да изгорят Кумчо вълчо, който иска да влезе през комина Crazy  Боже, от какви неща взех да се вълнувам.  Mr. Green

# 680
  • София; Дружбето
Лелее, колко сте изписали.
Първо - стискам палци от сега Grinning пък после да се похвалиш за какво иде реч Светле
Второ - честито Миме. Сега може да почваш да я плюеш снаата, вече нема де да оди Mr. Green
Ман, много ми беше интересно да прочета това. Май и аз ще тормозя Ивата за координато, да я заведа профилактично в предвиз появата на Габи и истериите и покрай заспиването. Иначе Миша не посяга. Един път ми замахна и получи доза възпитание от тая, забранената Blush Ама аз съм си шемет. Все се заричам че добрите майки не правят така и пак си отпускам ръцете Crazy
Като ви чета за болестите и започвам да се шашкам. Мислях да пусна Миша на ясла в сряда или четвъртък, но като чета колко болни деца има започвам да се чудя заслужава ли си заради спокойствието си да рискувам здравето на детето, което все още е на АБ Rolling Eyes Дилема, да

Искам снимки, сичките Crossing Arms

# 681
Казваш на потърпевшото дете "Заболя те, нали. Той/тя направи нещо лошо, удари те и теб те заболя. Ти не удряй, добрите деца не се бият. Ако го удариш и него ще го заболи, а ти разбра, че това не е приятно." И разни подобни. Когато на всички деца се говори така ударите ще намалеят. Ударилият ще се спре, удареният няма да отвърне. Процесът е двустранен.
Получилият удар не е жертва. Ако го оставим да отвърне ще го превърнем в жертва. Да му кажем "Браво, ти не отвърна на удара с удар, ти си добро дете и аз те поздравявам" е достатъчно, мисля. Всеки ще намери нужните думи за своето дете, за]ото точна рецепта няма и всеки човек е различен.
Много често родителите смятат, че неотвръщането на шамара е пораженческо поведение и не са прави. Аз пак ще кажа, да оставиш дете да се защити с ответен удар не е урок по самоотбрана, а затвърждаване на агресивното поведение, което всеки носи в себе си.
Сега децата ни са лесни, учат се от опита, уменията и начините за общуване се наслагват плавно.
Като станат първокласници започва истинското изпитание. Поне при нас беше така Simple Smile Но и това преминахме и сега забелязвам много хубави черти в големия си син, за които на моменти изгубвах надежда, че ще бъдат усвоени.

Простете логореята ми Laughing

# 682
Цвета, много сте хубави! Да сте живи и здрави и да се радвате на малкото човече!

Манана, много ти благодаря за синтезираната информация. За мен е наистина полезна.

Анджелина, и на теб да благодаря за съветите!

Светле, стискаме палци!

Мимито, честито на брат ти!

vvenkova
, всички си задаваме въпроси като теб, но според мен е важно да си сдържаме нервите и да се опитаме да сме спокойни. Също така трябва да подкрепяме децата в трудности, да ги насочваме, да ги водим и да им помогнем да си изградят представи за добро и лошо. А и ние майките сме хора и понякога си изтърваваме нервите!

# 683
  • София
Девойки-софиянки, имам въпрос към вас. Да сте чували за детска театрална група? Отлгеждам си една малка актриса вкъщи и колкото и да не ни се искаше да я насърчаваме в тази посока на развитие, просто няма смисъл да вървим срещу природата. Примирихме се вече, поне да помогнем за адекватното развити /като не можем да попречим  Mr. Green Mr. Green  Mr. Green/.
Търся в нета, открих само една "Илкова театър". newsm78 Ще си имам артистична дъщеря, или ще рисува, или ще играе роли.  Grinning Имате ли идея дали в някой от "нормалните" театри няма детска група?

# 684
Андж, мерси!  Hug Дано и в училището постъпват така. Всъщност още не съм се интересувала.  Blush Но на този етап, след като Софи свикна не намирам нищо притеснително, за което да се притеснявам.  Laughing Даже им обръщат прекалено много внимание на 10 деца- 2 учителки + стажантка.
Сетакап, стискам силно. Дано да е за това, което си мисля!  Hug Hug Hug Praynig Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 685
И да добавя Simple Smile Понякога (дори и често), колкото и да им говорим децата се сбиват, това е част от израстването. Не бива обаче да си сменяме мнението, а да напомним пак кое е хубаво и кое лошо, за да имат те опорни точки, иначе се объркват.
И също, да подканяме виновния да се извини.

И да им казваме по-често колко много ги обичаме! Simple Smile

# 686
От сега ви благодаря, макар че за това, за което си мислите ми трябва чудо... (но чудеса се случват... нали?)

# 687
  • София; Дружбето
От сега ви благодаря, макар че за това, за което си мислите ми трябва чудо... (но чудеса се случват... нали?)
Peace случват се Hug

# 688
Светле, всичките си палци стискам. И показалци и всякакви пръсти, на ръцете и краката. Дано!  Heart Eyes

# 689
  • София, Лагера
Снимки от Гърцияяяяяя  Flutter http://noemy.snimka.bg/travel/g-rciya-2009.424954.15017796

Казваш на потърпевшото дете "Заболя те, нали. Той/тя направи нещо лошо, удари те и теб те заболя. Ти не удряй, добрите деца не се бият. Ако го удариш и него ще го заболи, а ти разбра, че това не е приятно." И разни подобни. Когато на всички деца се говори така ударите ще намалеят. Ударилият ще се спре, удареният няма да отвърне. Процесът е двустранен.
Получилият удар не е жертва. Ако го оставим да отвърне ще го превърнем в жертва. Да му кажем "Браво, ти не отвърна на удара с удар, ти си добро дете и аз те поздравявам" е достатъчно, мисля. Всеки ще намери нужните думи за своето дете, за]ото точна рецепта няма и всеки човек е различен.
Много често родителите смятат, че неотвръщането на шамара е пораженческо поведение и не са прави. Аз пак ще кажа, да оставиш дете да се защити с ответен удар не е урок по самоотбрана, а затвърждаване на агресивното поведение, което всеки носи в себе си.
Сега децата ни са лесни, учат се от опита, уменията и начините за общуване се наслагват плавно.
Като станат първокласници започва истинското изпитание. Поне при нас беше така Simple Smile Но и това преминахме и сега забелязвам много хубави черти в големия си син, за които на моменти изгубвах надежда, че ще бъдат усвоени.

Простете логореята ми Laughing
Андж!  newsm20

Вили, това, което си изброила не виждам как може да те направи лоша майка! Не си създавай чувство за вина без изобщо да има нужда! Я колко майки пошляпват, пък хич и не им пука!  Mr. Green (пък хората толкова години са следвали методите на и татко Песталоци, без това да е навредило на човечеството  Mr. Green не че подкрепям, ама)

Светле, ще кажеш ли за какво стискаме палци?  Flutter бтв много ти е сладка Дара на снимката в подписа  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 15:06 от Ноеми

Общи условия

Активация на акаунт