Отговори
# 90
Ехоооооо,какъв е резултата- заболяха ни палците   Wink

# 91
Не присъствах лично на срещата, но бях пред Министерския съвет през цялото време, докато десетте дами бяха вътре! Това, което разбрах е, че г-н Борисов е разпоредил на работните срещи на екипите, които в момента работят по промените в законите за здравеопазването, соц.грижи, мон и т.н да присъстват родители на деца с увреждания, които да са в ролята на нещо като съветници, доколкото разбрах, групите са четири. Това мога да кажа аз, а по-подробни разяснение ще пуснат момичетата, които бяха вътре!
Пуснаха репортаж по бтв в новините в 19,30

# 92
Kакто Йоана казва по бтв дават малка част от срещата,дано Бойко Борисов направи нещо по въпроса за нашите деца.
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=141334

# 93
Резултатите:

1. Волята и разбирането на най-високо ниво към проблема изобщо, което е от изключително значение, никой надолу не може да направи каквото и да било без това, колкото и да ни съчувства и разбира целия батак. Включително се надяваме и да се отрази и в разпределението на бюджет 2010, което няма да обяснявам, че е най-важното. Достатъчно сме се блъскали вече, за да знаем, че първо най-горе трябва да си осигурим подкрепата и чак след това надолу да разговаряме. И най-важното, воля политиката да се обърне в правилната посока, т.е.това което основно искаме, в подкрепа към децата и семействата.

2. Родителски контрол в/у изразходването на средствата предназначени за децата с увреждания и семействата им.

3. Нищо за децата с увреждания и семействата им без тяхното пряко участие и диалог. Т.е. Борисов разпореди работните групи здравеопазване, образование, социални услуги и достъпна среда. В тях ще има много голямо участие на родители, по 4-5 родителя. Работните групи започват работа от следващата седмица. Има министерства и ресори, които без тази среща с Борисов, просто никога нямаше да се преборим дори за достъп, камо ли да ни чуе някой.

4. След един месец ще има пак среща с Борисов, да се даде отчет докъде са стигнали нещата.

Това е май, дано не забравям нещо важно, другите да допълват.

# 94
Kакто Йоана казва по бтв дават малка част от срещата,дано Бойко Борисов направи нещо по въпроса за нашите деца.
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=141334
Срещата мина повече от добре.
Премиерът даде ясно да се разбере,че властта желае да работи върху предложенията ни съвместно с нас родителите и дори даде срок,след който да направим равносметка какво е свършено и какво не,и какво следва да се направи,за да се свърши.
Единственото нещо,което мен лично ме притеснява е наличието на една особа в работната група на министерство на здравеопазването,притеснява ме ,защото тази лекарка бе на някои от срещите,които проведохме с предишните управляващи и на тях тя многократно чу нашите предложения и за почти всяко от тях отговорът и бе-"това няма да стане,това също,а това който ви го е обещал нека ви го изпълни"-,може би съм прекалено мнителна,но за мен това и поведение говори за нежелание за съвместна работа,надявам се да не съм права и достатъчно убедителна(не само аз ,а и останалите в тази раб.група) за да намерим заедно решение на проблемите ни в тази област.

# 95
Знаех си, че забравям нещо важно, първите най-спешни и важни промени ще са в ЗИХУ, специален раздел за децата с увреждания и семействата им, и в ЗСП, където Валя Симеонова каза, че предстоят огромни промени. Това с цел на първо време да може още от януари месец да се случат и има реални промени.

# 96
  • гр.Гоце Делчев
Дано този път си изпълнят обещанията управляващите.

# 97
Здравейте момичета,много се радвам и дай боже наистина ако не всичко то 50 % да стане факт,но имам въпрос,който се надявам да разберете правилно.Аз искам да взема участие в някоя от тези срещи и не само това,смятам,че е добре след като има възможност да участват по няколко родителя,то това да бъдат хора,които имат различен проблем с децата си,защото всеки един от нас знае спецификите и особеностите на нуждите в своя проблем,а както се казва повече глави-повече разум, и съответно адекватни решения от които имаме нужда.
Как ще става информираността относно събирането на тези комисии и не само тяхното провеждане,а и съответната свършена или не работа.
Все пак има наистина много неща за решаване,което според мен означава много дълъг процес на работа,а е добре всички да сме наясно с това.

# 98
До колкото разбрах, този път не става дума за обещания, а за директни действия- от днес за другата седмица! Само ме притеснява факта дали ние самите сме готови, защото всички сме извървяли до някаква степен борбата с институциите , за да оцелеем и всички сме наясно, че години наред никой не ни обърна внимание/освен предизборно/!
Така, че момичета, дано не се случи точно сега всеки да започне да дърпа чергата към себе си /образно казано, разбира се Simple Smile/ и, недай си Боже, да се изпокараме по- между си, защото в този случай наистина ще изгубим много! Ясно е, че сега, всички ще искаме да участваме в четирите групи, а още по-ясно е че това не може да се случи!!! И на мен ми се иска, но ако не се случи, обещавам че няма да се сърдя и следващия път отново ще съм пред министерството, за да съм в подкрепа на хората, които години наред се борят, за да се стигне до този момент! А истината е, че те го правят за всички нас!
Така че, според мен, поне, хубаво ще е да се обединим в името на децата си и да сме единни в името на тяхното бъдеще!
А относно това което казва оди, напълно е права, трябва да помислим за проблемите на всички и на който му се отдаде възможност да присъства на срещите, да помисли не само за проблемите, съпътстващи развитието на неговото собствено дете, а да си спомни за това какви разговори е водил с родителити на деца, с други диагнози /било то, във форума, било-в ресурсния център, или където и да било/ и да се опита да бъде максимално полезен за всички ни!

Последна редакция: чт, 01 окт 2009, 22:27 от ioanatomova

# 99
Така-казаха,че във всяка група могат да участват 4-5 човека от нас родителите,като те ще са взаимнозаменяеми-тоест,ако  например утре(или там когато кажат,че ще е) се събира работната група по здравеопазването,но аз не мога да отида,на мое място да отиде някой друг от нас -поисках това нещо, първо защото всеки от нас има дете за гледане и после всичко останало и второ-няма човек между нас,който да познава в дълбочина всяка диагноза и нуждите и,с две думи-повече глави мислят по-добре от една или две.
Относно чергата-всички тук се печем на един огън и на всеки трябва да е ясно,че дърпайки чергата из под краката на другарчето я дърпа и из под своите.
Днес ни чуха,защото бяхме едно цяло,разделим ли се загубата ни е в кърпа вързана,дали ще печелим или губим зависи само от нас.
Казвам всичко това ,защото,ако днес детето е на 2г и има проблем само със здравното министерство ,утре това дете ще е на 7г и ще се сблъска и с проблемите на образователното,а  всеки се е сблъскал с проблемите на социалното министерство,както казах вече-няма мои и твои проблеми,проблемите са НАШИ.

# 100
Относно чергата-всички тук се печем на един огън и на всеки трябва да е ясно,че дърпайки чергата из под краката на другарчето я дърпа и из под своите.
Днес ни чуха,защото бяхме едно цяло,разделим ли се загубата ни е в кърпа вързана,дали ще печелим или губим зависи само от нас.

Ей това е истината! Надявам се наистина не само да се разбира, но и осъзнава много сериозно. Hug

А сега ще ви помоля хубаво да помислим тук или в другата тема, къде, как да се организираме, така че всички по всяко време да могат да се информират какво се случва, какво се обсъжда и как може да се включи, ако може да помогне. Имаме огромна нужда от помощ, родители, проблемите и индивидуалните случаи са хиляди, основната цел е промените така да се направят, че да обхванат всички деца и семейства. Много ще е трудно, много ще е дълго и няма да е лесно. За съжаление нямаме сайт още, така че тук ще трябва да се организира информирането и организацията.

Това е мейлът, всеки може да прати конкретни казуси и предложения по тях:

na_usmihnisesmen@abv.bg

Това е другата тема, където принципно се организираме, но където и както кажете, за нас това е без значение, важното е да постигнем целта си.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=352935.0

# 101
Момичета като гледах репортажа в бтв май ми се мерна Пепи и дъщеричката и Гери от София.Тази жена много е добричка и на всеки помага или съм се объркала с друга майка.

# 102
Момичета като гледах репортажа в бтв май ми се мерна Пепи и дъщеричката и Гери от София.Тази жена много е добричка и на всеки помага или съм се объркала с друга майка.
Тя е Hug
Искам да кажа на всички ви едно огромно благодаря за подкрепата! Hug  bouquet

# 103
Ей, браво момичета, аз не можах да дочакам края на срещата, но както виждам ,не е било напразно, дано и занапред да има развитие и да не останат само приказки! Според мен най - доброто е участието на родители в работните групи, защото няма по - запознатихора, които да са толкова наясно с тези проблеми.

# 104
Проблемите ни са наистина много,ето още един за който трябва да се погрижим:
Слушам за промените в семейния кодекс и си мисля-никъде в този кодекс не е упоменато какви са задълженията на родител дължащ издръжка на дете с увреждане(множество и/или тежки увреждания) след като това дете навърши 18г-и преди и след пълнолетието си то не може да се гледа само,но единият родител съвсем законно и окончателно си бие камшика(детето вече не е дете и той/тя не му дължи нищо), а другия съвсем затъва и детето заедно с него.
Не мислите ли,че след като в закона има точка задължаваща децата да се грижат за родителите си на старини(ако не могат сами),че е редно един родител да направи същото,ако детето му е в тази ситуация?
За жалост по една или друга причина много от нас се борят сами за правата на децата си.
Очаквам  предложения какво можем да направим и по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт