Отговори
# 105
  • София
Поздравдления за успешната среща!  bouquet
Гледах репортажа, изглежда премиера има желание да се случи нещо.

Вече сме се убедили, че само като сме единни, можем да постигнем нещо, така че вярвам, че ще се стараем.

За начина на работа се чудя дали да не направим отделни работни теми във форума за здравеопазване, образование, социални услуги и достъпна среда, както са 4-те работни групи и там да се пише, това което ще се дискутират като предложения за групите с управляващите и да има една обща тема.
Също не знам дали имате готови предложения към тези групи, обобщени от миналите години, ако имате такива да ги качите като файлове, за да могат да ги видят повече хора.

pogar, насоката ти за семеен кодекс е много правилна, обаче аз си мисля, че толкова често единят родител дезертира, че дори и да им се вменят повече отговорности, те пак ще се крият и ще останат на хартия.
Моето мнение е, че държавата трябва да се грижи за тези деца, детето да има право на много помощи /нужни за достойният живот на детето и на тези, които го гледат/, така независимо дали го гледа 1 или 2-ма родители, дали живее в дом или при приемно семейство, пакета с грижи си върви с детето, си мисля, че ще бъде по-защитено. 

# 106
Идеята за теми по ресори е много добра-така всички ще знаят какво се случва и до къде сме стигнали.
Относно вменената отговорност-лично моето мнение е,че когато някой реши да има дете трябва да е наясно,че животът му ще се промени и"обремени",и ако не си е направил тази сметка навреме да се сърди на себе си,и ако  сам не се сеща за отговорностите си ще трябва закона да го подсети-къде с добро,къде с лошо.

Последна редакция: пт, 02 окт 2009, 12:06 от pogar

# 107
Момичета,срещата е минала много добре, а и от казаното по Бтв за първи път се усеща позитивизъм.
Благодаря ви   bouquet

# 108
Пожар , съгласна съм с теб относно промяната в семейния кодекс. Но тя не трябва да е само за деца над 18 г , защото дори и при малките деца не е определено какво ще плаща другия родител, ако детето има здравословен проблем. На моя бивш съпруг му увеличиха издръжката , която плаща с 30 лв, за да покрие допълнителните нужди на детето. Нима с 30 лв отгоре покрива половината от разходите на Ники за лечение и т.н. Трябва ли само единия родител да плаща и да носи отговорност, а другия като не се сеща и да е облагодетестван от държавата. Според мен другия родител трябва да поема половината от разходите на детето.

# 109
  • София
Момичета, много са проблемите в семейството - дори и да не са разведени, често жената така е пренебрегвана и подтискана, и търпи много унижения заради децата си, защото човека до нея я осигурява, а тя няма право да вдигне глава и за 1 час. Или мъжа е с ниски доходи и няма каква издръжка да даде.
Аз все пак тая надежда, че ако помощите са съобразени с нуждите на детето, тези които го гледат ще могат да си върши работата по-спокойно.

Също и преди съм казвала, че според мен децата с увреждания са на всички, по някакъв начин медицината върви напред, защото лекарите се поучават от опита си с тях. Така че, когато детето ти е по-различно вече не би трябвало да е валидно, че отговорността е само на семейството, а трябва да се настоява и обществото да си поеме отговорностите.

Последна редакция: пт, 02 окт 2009, 16:17 от TanyaMG

# 110
Момичета, много са проблемите в семейството - дори и да не са разведени, често жената така е пренебрегвана и подтискана, и търпи много унижения, защото човека до нея я осигурява, а тя няма право да вдигне глава и за 1 час.
Аз все пак тая надежда, че ако има помощи са съобразени с нуждите на детето, тези които го гледат ще могат да си върши работата по-спокойно.

Също и преди съм казвала, че според мен децата с увреждания са на всички, защото по някакъв начин медицината върви напред, защото лекарите се поучават от опита си с тях. Така че, когато детето ти е по-различно вече не би трябвало да е валидно, че отговорността е само на семейството, а трябва да се настоява и обществото да си поеме отговорностите.
Поправи ме,ако греша,но от думите ти си направих следния извод:
Да не настояваме за закон,който да вкарва в пътя дебаркиралите родители нехаещи за децата си,но пък да искаме закон,който да задължава обществото да помага в грижите за дете с увреждане.

# 111
ето скайпа ми  joli_ta1 /ioana tomova/.
Всеки, който реши може да ми пише!

# 112
Здравейте!
 И аз съм съгласна с това
[Моето мнение е, че държавата трябва да се грижи за тези деца, детето да има право на много помощи /нужни за достойният живот на детето и на тези, които го гледат/, така независимо дали го гледа 1 или 2-ма родители, дали живее в дом или при приемно семейство, пакета с грижи си върви с детето, си мисля, че ще бъде по-защитено. 
[/quote]
Но нека се вземе под внимание когато има повече от 1 човек от семейството с увреждане
И сам е трудно човек да се спавя с проблемите който излизат неприкъснато -но когато са двама с проблеми още по-трудно Не съм сама с татито сме но татито е с левкимия а сина на количка с Мускулна Дистрофия
Благодаря се че съм здрава но не мога да ви кажя колко ми е трудно да се справя с положението в което се намираме  Embarassed Embarassed

# 113
  • София
pogar, да така ги виждам нещата. Според мен всеки родител трябва да си поеме грижата за децата до степен като на децата  в норма - училище на 2-3 спирки от дома, боледуване 5-6 пъти от настинки и грип и т.н. Всичко, което е отгоре трябва да се поеме от обществото. Например, ако детето не може да стой само в училище тябва да се плати на някой или средата да се промени, ако детето ще пътува 45-90 мин., защото за него няма подходящо училище, това също да е като парична помощ или държавата да организира превоз за ежедневно водене на децата.
През време на нашият престой в неонатологията, едно семейство изостави детето си, бях около 1 месец с тези хора, бях свидетел на борбата им, но те в крайна сметка си изоставиха детето, защото много добре проучиха с какво ще ги подпомогне държавата и разбраха, че е с едно "нищо". А лекарите им кзваха настойчиво да си го гледат. Бяха приятни хора, които щяха да се справят с дете в норма.
Ако пакета върви с детето ще могат да се организират както съм гледала по ТВ в Англ. има семейства, които гледат по 2-3 деца с увреждания, а държавата им осигурява всичко - сонди,  оборудване, консумативи и т.н. или в Холандия, където инвалида върви с помоща за него и са организирани много добри центрове за цялостно отглеждане.
И аз си мисля, че когато държавата подпомага едно семейство така, че грижите и разходите, които остават по детето и трябва да се извършат от семейството, да са като за дете в норма, тогава държавата може да поиска сметка от родителите дали децата си на денонощно отглеждане в дом, като например им слага 2 пъти по-голям данък

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 06:48 от TanyaMG

# 114
Таня Hug,погледни какво попитах,не казах обществото да не помага.
Значи,ако детето не е в норма всеки родител да се чувства свободен да си хване шапката с думите-е аз не мога повече,оправяйте се.
Значи за един член на това общество това да е възможно,но за цялото общество-не.
Убеди ме-ще взема  да  поръчам на моя бившия да му издигнат паметник на горкия мъченик,който без помощта на обществото реши,че увреденото му дете не заслужава грижи и поради това и той спря да полага такива.
Край на спора.
 Peace
Да се оправят самотните както искат,да продължим с другите дела.
Да пусна тема за всяка област или да ги групирам две по две(да не заемаме много място в подфорума)?

# 115
  • София
pogar Hug
да пускай темите, може и да ги обединиш  bouquet

# 116
Момичета,дръжте се,за никой не е лесно, и около нас много семейства се разпаднаха заради това,че единият не може да поеме отговорност за детето си,но важното е,че Вашите деца иват ВАС,а това е най-скъпоценното от всичко нали  Hug Бъдете силни и не падайте духом,заедно сме в кюпа и давайте да мислим,и да подкарваме нещата в правилната посока,за да не губим повече време,защото то наистина лети  Flutter

# 117
Много ви моля давайте по същество, с журналистката от Благоевград и казуса, за който се обади разговаряхме сигурно 10 пъти, много е ценен хъса й да помогне, всичко сме се разбрали. Смятам, че е много права, че трябва да се допълни СК точно в смисъла, в който тя предлага, може и не само СК.

Давайте сега темите и организацията на работните групи. Hug

# 118
Павлина, пусни първо Работна тема Социални услуги (МТСП), там пиши за ГМД и коя точка беше. Но е много важно да се прегледа ЗСП, сигурна съм, че не е само това.  Дай и конкретните ни предложения в този ресор.

# 119
Еми ми звънна преди час, ето още един резултат от вчерашната среща. Grinning Голям купон е било, да знаете. Laughing

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=141431

Общи условия

Активация на акаунт