Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 532
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
  • Велико Търново
Евридик@,  спанака и сега расте Peace

# 106
3des, марулите и те ли сега растат?  Rolling Eyes Съвсем се обърках вече с това земеделие, не е като едно време, на село  Laughing Тогава ясно си знаех сезоните на всичко, що расте по нашите земи, но сега е друга работа - технологии, внос, ГМО....какво ли не щеш!  Confused

# 107
  • Велико Търново
По принцип и марулите и салатите си растат през пролетта, но се сеят есента и ако е хубаво времето стават за ядене и сега. Нещо такова е и със спанака. Това го казвам, след като съм го видяла в градината на село Wink

# 108
Марилите и спанака, гъбите и някои други неща се гледат в парници, на практика за зеленолистните има само 2-3 месец в най-лютата зима, когато "почиват". Това не означава, че са бъкани с нитрати и пр, но пък и не са 100% естествени.
Специално за спанака, понеже трудно намирам бейби за сурова консумация, предпочитам го леко сготвен в този смисъл вариантите на Бондюел и още една марка много ме устойват.

# 109
  • София
Еднана съфорумка работи в някаква земеделска фирма и каза, че спанака се сее два пъти в годината - есен и пролет. А за вносните плодове и зеленчуци каза, че няма значение кога се купуват, защото ги взимат от страна, където им е сезона(независимо, че ги берат зелени или каквито там още практики има). Аз вярвам, че е така, защото би трябвало да излезе най-евтиино.

Норчи, ако мислиш да настигаш другите в парка, няма как да стане това с ПЗ.
 Сурови плодове и зеленчуци аз давах от самото начало, но други предпочитат за начало да ги предложат сварени на пара.

# 110
Наистина има огромна разлика м/у деца захранени чтез ПЗ и други,дори и късно захранени.
Аз може би попрекалявам понякога....а може и за това да сум му докарала запек на бебо.
Може ли да ви помоля да ми дадете някакво инфо кои зеленчуци кога могат да се въвеждат-интересуват ме карфиола,броколите,праз,целина,цвекло,ряпа,спанак,киселец,коприва,червена чушка,зеле....и т.н.,каквито се сетите,за някои намирам инфо,за други не,но все е доста противоречиво.
Също за царевица,зелен фасул,леща,грах,нахут,боб.
Не е нужно да е за всички,просто за които се сетите,че по отделно трудно ги намирам.Искам някак си да си ги наредя хем спрямо възрасста ни,хем спрямо това,което има на пазара.
skrech всякакви сурови зеленчуци ли си давала от самото начало newsm78,мен малко ме е шубе,и без това сме с много чувствително коремче..имахме и зверски колики до 4-тия месец

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 13:03 от nor4y

# 111
Норчи, заповядай Simple Smile

Броколи – около 8 м.
Цвекло –  след 8 м. - но е един от най-нитратните зеленчуци
Патладжан- около годината
Чушка - 8- 9 м.
Червено цвекло - 7-8 м.
Пащърнак – подходящ за една от първите храни
Спанак - 10 м.
Корен от целина - около 9 м.
Всякакви видове зеле - 10-12 м.
Карфиол- 8-10 м.
Ряпа - 8-10 м.
Леща - 10 м.
Зелен фасул - 6 м. 
Коприва - след 1 г.
Грах - не по-рано от 10 м. Бобовите ( целия арсенал) по принцип се въвеждат най-късно

# 112
  • София
Аз не съм съгласна. Горната таблица може би ще е от полза за вас, Норчи, заради проблемния стомах, но това не е изискване в ПЗ. Всичко от изброените може да се дава още от самото начало, но само за деца без проблеми, без алергии, без алергии при родителите, без проблемни стомаси и т.н. Главно изискване, няма как да спрем да повтаряме е количеството - до 3 микродози първите няколко пъти(или дни или седмици) и после постепенно увеличаване, продиктувано от детето, а не накусано от майката.

Не рядко децата се захранват именно с броколи(основно тези, които са фенове на самостоятелно хранене с ръце го предпочитат, заради удобния начин за хващане на розичката)

# 113
skrech, съгласна съм. и аз давам всякакви зеленчуци от началото на захранването, при това сурови - които е възможно.

# 114
Мерси момичета,ще пробвам с някои по-безобидни сурови,а други обработени за сега и ще внимавам да не дразнят много коремчето му.
А да ви питам това за 3 микродози,това значи че от новата храна мога да му дам само 3 пъти и после,ако иска още нещо друго,нали така.И това е веднъж на ден,или мога да дам например 2 пъти по 3 микродози.
Като приготвяте зърнени сушите ли ги преди да ги накиснете,аз по принцип за нас само ги кисна,но нали за бебешки каши се сушата предварително,та се чудя дали да не ги суша всички зърна?А при овесените и ръжените ядки,трябва ли да се варят или мога само да ги накисвам от предната вечер както правя за себе си?

# 115
А при овесените и ръжените ядки,трябва ли да се варят или мога само да ги накисвам от предната вечер както правя за себе си?
Никакво сушене, а варенето е по-избор. Аз никога не съм го правила, само накисвам. Ако ядките са цели, а не финни, просто си ги трашавам малко в кафемелачката, така и вода попиват по-бързо, и по-кашав вид добиват, и за бебето са по-лесни за ядене.

# 116
А при овесените и ръжените ядки,трябва ли да се варят или мога само да ги накисвам от предната вечер както правя за себе си?
Никакво сушене, а варенето е по-избор. Аз никога не съм го правила, само накисвам. Ако ядките са цели, а не финни, просто си ги трашавам малко в кафемелачката, така и вода попиват по-бързо, и по-кашав вид добиват, и за бебето са по-лесни за ядене.
Мерси Мег,аз първия път ги сложих да се сушат.Чаках ги един час и не знам за какво,добре че не направих повече както ме съветваха.А за какво се сушат по принцип,знаеш ли?Значи сега само мия,после кисна за през ноща и на другия ден варя,нали така?

А пробвали ли сте да правите зърнени на пара?Аз имам голям мерак,ама не знам от къде такава ситна решетка.?
Мег,кажи ти какъв уред за говене на пара ползваш(може и на лични)?А става ли за зърнени?

# 117
Норчи, ако ще ги вариш, не ти трябва да ги киснеш Simple Smile И без киснене ставата готови за 10-тина минути, с кисне сигурно за 5  Grinning
Инче за бебета се препоръчва да се сушат зрната, защото по-обре се усвоявали хранителните вещества  Shocked Знаеки какво има в зърнените и какво му е предназначението, като ги изсушиш, после и свариш, малко от него остава...
За мен най-добрия вариант за ядките е да се киснат, не да се варят.
На пара съм правила ориз, но предпочитам да си го правя с вода в тигана, защото мога да сложа и много други неща. Не виждам голяма разлика за зърнените дали на пара или във вода, стига водата да не е повече, токолко им е нужно. Уредът ми е съвсем обикновен (и стар вече  Mr. Green), само за киноа, амарант и просо ще са му големи дупките, за другите зърнени е ОК. Накои уреди се продават със специална приставка за ориз и предполагам, че тя ще да е ок и за дребните зърнени..

# 118
Норчи, ако ще ги вариш, не ти трябва да ги киснеш Simple Smile И без киснене ставата готови за 10-тина минути, с кисне сигурно за 5  Grinning
Инче за бебета се препоръчва да се сушат зрната, защото по-обре се усвоявали хранителните вещества  Shocked Знаеки какво има в зърнените и какво му е предназначението, като ги изсушиш, после и свариш, малко от него остава...
За мен най-добрия вариант за ядките е да се киснат, не да се варят.
На пара съм правила ориз, но предпочитам да си го правя с вода в тигана, защото мога да сложа и много други неща. Не виждам голяма разлика за зърнените дали на пара или във вода, стига водата да не е повече, токолко им е нужно. Уредът ми е съвсем обикновен (и стар вече  Mr. Green), само за киноа, амарант и просо ще са му големи дупките, за другите зърнени е ОК. Накои уреди се продават със специална приставка за ориз и предполагам, че тя ще да е ок и за дребните зърнени..
Ами овесени и ръжени ядки не съм давала още,смятам да е поне след месец и май няма да ги варя,но оризът,просото и елдата първо ги мия,после суша(вече няма да го правя),после ги кисна и чак след това варя.Сега като спомена амарант и киноа се сетих,че и тях не съм давала и се зачудих дали първо тях или ядките newsm78
Иначе аз все още се чудя уред ли решетка ли,едното е от ПВЦ,другото пък е малко(събира малко),пък и силикона може да залепва на новите ми емайлирани тенджери Joy...въобще голям смях.А с тоя тъп уред на НУК вече ми е писнало,една шепа зеленчуци се готви 100 часа #Crazy

# 119
  • София
Аз за сушене за първи път чувам. А кисненето било не само за да омекнат зърнените, но и защото така се усвоявало по-лесно желязото. Някои се киснат по половин час, но за други препоръчват до 12 часа. Не знам точно кои колко, но от Косе Босе го четох. Може да питаш в примерната темза за захранване.

До три микродози се дават от новата или сравнително новата храна на едно хранене. От вида, с който е захранено отдавна, даваш колкото иска. А новата храна може да предложиш още веднъж същия ден пак с до 3 микродози, но ако се притесняваш, нищо не губиш ако предлагаш само по един път на ден.

Общи условия

Активация на акаунт