Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 534
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Зърната е  важно да се киснат, за да може хем по-лесно да се сварят, хем да се неутрализират в по-голяма степен едни вещества, които пречат на усвояването на някои минерали в организма (напр. на калция),тоест за да се усвоят максимално полезните вещества.А за сушенето и аз не съм сигурна,защо точно се препоръчва,ще проверя Peace
А по принцип зърнени всеки ден ли ядете?Аз ядки(овесени,ръжени и т.н.) ям почти всяка сутрин,но за другите-ориз,елда и т.н. не ядем всеки ден,а за детето май е добре да има всеки ден.Май и аз ще взема да потърся темата за веганите newsm78

А иначе гледам да се съобразявам с това,кои храни кога се въвеждат,заради стомахчето на бебо(в тази връзка дали е ок да го взимам и вечер към 19-20 с нас на масата?)Но например гроздето не го препоръчват  до 10-12 заради риск от задавяне,а аз го дадох още на 7 и нещо,без люспа и семки,разбира се,просто си беше сезон.

# 121
Момичета,дайте ми съвет как е най-удачно да дам зелена чушка-сурова,варена,печена.Да я беля ли или не newsm78
Преди време предложих на пара,не белена,ама май му раздразни малко стомахчето,как ще е едновременно най-щадящо и най-полезно според вас?

# 122
Аз първо я давах само сурова, той да си я рържи и какво изяде- идяде (на 7-8 месеца); после печена и белена на малки парченца. Най-щадящо и най-полезно ще е на пара, но ако не я иска така, пробвай почена...

# 123
Ако може да задам и аз два въпроса, че нещо се чудя  Thinking
1. Имам микс от ленено, сусамово и маково семе, дали според вас мога да и слагам по една две ч.л. в закуската, чудя се най вече заради маковото семе, но и за лененото не съм съвсем сигурна, че преди и слагах  само от него, но прочетох, че за малки деца не се препоръчвало
2. Студено пресования зехтин подходящ ли е за топлинна обработка

# 124
  • София
За зехтина - не. Екстра Върджин не е добре да се подлага на топлинна обработка. Внимателно чети етикетите, като купуваш, защото има такъв с който се готви и само за салати.
 В... не помня коя държава беше имаше случа на масово натровени хора, защото не използвали зехтина по предназначение. Пак там си имали деже различен зехтин за различните ястия  Simple Smile . Сума бутилки до печката  Laughing

# 125
Дадох печена червена чушка (количество =кафена лъжичка ) на 8 месеца заради хемоглобина. Печената, обелена чушка е по-добра от варената, тъй като полезните вещества остават в нея, вместо в бульона. Ти може да я даваш на пара, но обелена.  newsm78
В момента яде чушките само сурови и цели. Взима си чушка, води ме да я вдигна на чешмата, за да я измие  и започва да гризе Simple Smile.

# 126
За зехтина екстравърджин и аз съм чела,че не  е подходящ за готвене.Има други варианти-например 100%чист рафиниран зехтин или масло от гроздови семена,което издържа на високи Т ,ако не искаш да ползваш слънчогледово олио.

# 127
  • София
  До dee, мисля че тъй като нямаш публикации нямам право да ти пращам ЛС или просто кутията ти е пълна. Ще пусна тук отговора на въпросите ти, тъкмо и други мами може да се включат, надявам се да го прочетеш  Simple Smile
Цитат
  Здравей,
ще ти отговоря доколкото съм запозната, но най-много мнения ще получиш ако зададеш въпроси си в темичката за ПЗ.
  Права си че до започване на захранването не може да знаеш дали детето е алергично, ако е било само на кърма дотогава. Има някои призници например обаче. При едната от близначките ми имах сериозни реакции след ваксини, и след захранването към десетия месец когато въведох млечни продукти се оказа че цялата се изрива от сирене, тоест е с АБКМ. И съответно коклюшната съставка във ваксините също и е правила реакция. След като веднъж се прояви вече знаеш че има риск и се действа по-внимателно. Ако обаче в семеиството няма предразположеност към алергии няма причини да се тревожиш предварително. При ПЗ се въвежда нова храна с изключително малки дози, три микродози, което много ограничава риска от сериозна алергична реакция. Няма и причина и проблем да захранваш по ПЗ, но да внимаваш като спазваш реда на въвеждане на храните и отстояния между тях. Например първо започваш с микродози картофче, след време морковче и тн. По-късно предлагаш глутен под формата на коричка хлуб и тн. Аз лично в момента с ЕЛена съм доста по-смела и си захранвам точно според ПЗ, като давам от различни храни наведнъж по няколко микродози. С нея започнах и преди шестия месец, но тя е родена точно на термин и отдавна проявяваше голям интерес към храната и други признаци на захранване. Между другото без никакви сериозни мерки, само с ограничаване на млечните храни за определен период, но не и със спирането им едната близначка надрасна алергията към кравето мляко. Кърмих ги до две годинки и малко, след което забременях и те естествено се отбиха при намаляване на кърмата.
   При започване на захранването се започва и с предлагането на вода. Важно е ти да предлагаш, а бебето дали ще пие е негов избор, но няма никаква причина да се притесняваш още дълги месеци ако не пие от нея  в случай че кърмиш на поискване. Аз лично предлагам с малка чашка  Simple Smile

# 128
Аз да кажа,че този път чушката много ни се услажда.Пека я на фурна и после беля,лапа здраво Simple Smile

Да попитам как предлагате/ядете плодовете?Нали не е хубаво да се смесват с нищо,но пък от друга страна казват,че сами не са достатъчно хранителни,не че държа много на това,но как има да кажем бебешки каши с плодове???Предлагала съм само плодове,предлагала съм и плодове със зърнени...аз лично харесвам комбинацията кисел плод с ядки и знам ,че е добра,но пък на детето не съм давала още ядки.

# 129
За зехтина - не. Екстра Върджин не е добре да се подлага на топлинна обработка. Внимателно чети етикетите, като купуваш, защото има такъв с който се готви и само за салати.
 В... не помня коя държава беше имаше случа на масово натровени хора, защото не използвали зехтина по предназначение. Пак там си имали деже различен зехтин за различните ястия  Simple Smile . Сума бутилки до печката  Laughing

Не е вярно, че зехтинът екстра върджин не бива да се подлага на топлинна обработка  Stop В целия средиземноморски район се готви със зехтин и се предпочита по възможност екстра върджин и студено пресован. Т.нар. "pomace olive oil', например, е зехтин извлечен и с химикали след пресоването на маслините, по-евтин е и обикновено хората от страните, където се ползва зехтин не го предпочитат особено.
Друг е въпросът, че екстра върджинът е доста скъп и е направо грехота да си правиш с него пържени картофки, а и вкусът му е доста силен и може би на мнозина не биха се и харесали. Но за готвене може да се използва съвсем спокойно. Мнозина се подвеждат от факта, че зехтинът има по-ниска температура на димене при пържене, но това е само в сравнение с други видове олио и тя е съвсем достатъчна за нормалното готвене.  Peace

По стечение на обстоятелствата съм имала доста контакт със страни, в които се ползва основно зехтин. За натравяне не съм чувала. Различни бутилки има, може би скъп студено пресован екстра върджин за салатите и малко по-евтин зехтин за готвенето.  Simple Smile Зехтинът е не само вкусен, но и полезен и за това говорят много от статистиките за здравето на хората от средиземноморските държави.

Ето и още малко информация (сори, но не ми се превежа  Blush):

Here is a statement on cooking with olive oil from the International Olive Oil  Council (IOOC):

Frying temperatures

When heated, olive oil is the most stable fat, which means it stands up well to high frying temperatures. Its high smoking point (210º C) is well above the ideal temperature for frying food (180º C). The digestibility of olive oil is not affected when it is heated, even when it is re-used several times for frying.
TEMPERATURE    TYPE OF FOOD
Medium (130–145º C)     High water content: vegetables, potatoes, fruit…
Hot (155– 170º C)    Coated in batter,flour or breadcrumbs, forming a crust
Very hot (175–190º C)    Small, quickly fried: small fish, croquettes

nor4y , банан с каша е отлична комбинация  Simple Smile За друго не се сещам, аз предлагах плодовете поотделно, те и без това не са за наяждане.

# 130
Мами имаме един поведенчески проблем,не съм много сигурна дали е проблем newsm78.
В началото взимах бебо на масата в мен,с времето почна да става много любопитен и да иска да дърпа и бута всичко,сложих го на бебешко столче,но пък така не издържа много и почва да мрънка или да го взимам или да се занимава с нещо.Ако го взема в мен масата става ... Sick,бутаме,дърпаме,разливаме.Давала съм да бърка в чинията и да си взима сам храна,но той не е гледа като храна,не я слага в устата,а хвърля и т.н.,явно още му е рано за само хранене.....А докопа ли нещо друго,например прибор го лапа Grinning.Другия вариант е да седи на столчето и да му дам нещо да се занимава,но така все едно аз го храня на сила....Той яде,но не проявява някакъв огромен интерес към храната,а просто се занимава и аз му предлагам това онова,по някое време пак иска да го махна от стола...и така.Не знам дали обясних правилно,ама нормално ли е да се занимава,да дърпа,да бута....дали да му позволявам

# 131
nor4y Катерина е същата...дърпа покривката, взима всички прибори, рови по чиниите...мисля, че това е нормално стига да имаш нерви...аз сама с нея не се храня...винаги има някой с мен, с който да си я разменяме Mr. Green и така че да мога да се наям...ако тя си хапва и позволявам донякъде да си "играе" на масата, ако не и се яде или този, който е с мен (майка ми или мъжа ми) я взимат и я изнасят от масата...или другия вариант е поеже имам кошара в кухнята, я слагам там да си играе...

все се надявам скоро да отмине този период, но си мисля и друго, че това ще стае когато проходи...

# 132
Здравейте,бебчо продължава много често да се изнервя и да иска да пиполи по масата и да удря,блъска и т.н.Кофтито и ,че често не иска да яде,понякога ми се вкисва,но по принцип го махам от масата да играе.Предполагам,че е нормално не винаги да иска,нали така?Лошото е,че често иска да е при нас или на масата,но не да яде,а да си човърка...Интересно ми е нали по принцип би трябвало той да се съобразява с нас newsm78или и ние с него,често ми се случва да хапва чак накрая,когато ние приключваме,или пък не той да отказва да яде,а аз просто вече да съм изяла всичко и вдигам(той по принцип никога не протестира и не търси още,напротив).Дали така е ок,или трябва да го чакам първо той да се откаже.Другото,което ми прави впечатление е че напоследък заспива все,когато се каня да сядам на масата .до сега имахме някакъв изграден 4-5 кратен график,а сега доста ме обърква и не знам как да се нагласям спрямо него.
И да ви попитам кога мислите,че е подходящо да започна да давам сурови зеленчуци,имайки предвид чувствителното коремче и какви са най-подходящи и с каква големина?Плодовете всички ги яде сурови,но зеленчуците повечето са много твърди и като му дам или се дави или му давам много мъничка трохичка и направо я гълта или само му се търкаля в устата.Мога да ги намеля на много ситно като пюре или смути на робота,но нали идеята е да се учи да дъвче.

# 133
nor4y все едно за Катерина говориш...а те са и на една възраст почти...и тя все "огладнява" като тръгнем да ставаме от масата...аз процедирам така...предлагам и към устата нещо и после следвам това дали тя иска и дали ми боръща внимание...много често когато се опитам да и предложа нещо си върти главата и въобще не се трогва...дурови зеленчуци давам всякакви...последно най-много и харесва краставица..давам и мекото при семките...обелвам краставица и изрязвам вътрешността така че да може сама да си я държи...тя я нагризва цялата и тогава почва да дъвче...а плодове предпочита кисели...онзи ден и дадох грейпфрут и въпреки, че се мръщеше и го смука много време...

# 134
lorini   вие имате ли зъбки?Аз не мога да си представя да дам на моя сладур краставица,той има 6 зъба и ръфа здраво,откъсва адски големи парчета #CrazyКак да му дам голямо парче и да го сотавя да ръфа....аз все мънички му давам и затова и няма как да се храни сам,че пък мъничките му се губят в ръката....

И в крайна сметка кои зеленчуци според вас дразнят най-малко стомаха сурови и са и най-меки да не се задави?
А кога мога да дам кълнове,сушени плодове,ядки,цитруси...общо взето кое е добре да се избягва до определена възраст (1-2 години)

Общи условия

Активация на акаунт