Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 536
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
nor4y, на дъщеря ми съм давала цяла белена ябълка да си яде. Тъй като е голяма и кръгла няма как да откъсне лесно парче. В същото време си стържеше по малко със зъбите Simple Smile На възрастта, на която е твоя син съм давал да си гризка освен ябълка, морков, зелени лук и чесън, банан, авокадо. Ядките - орехи и бадеми съм давала млени с лъжичка. Цитруси и сушени плодове дадох след годинката мисля, но тогава им беше времето - дойде зимата. Мед и кълнове също съм давала след годинка.

# 136
nor4y, на  дъщеря ми съм давала цяла белена ябълка да си яде. Тъй като е голяма и кръгла няма как да откъсне лесно парче. В същото време си стържеше по малко със зъбите Simple Smile На възрастта, на която е твоя син съм давал да си гризка освен ябълка, морков, зелени лук и чесън, банан, авокадо.
Ами не знам за твоята дъщеря,ама моя сладур отхапва доста големи парчета и за това се притеснявам.Страх ме е да му дам нещо по-голямо сам да си ръфа....

# 137
nor4y, Катерина има два долни зъба и избиващи горни два...но добре се справя с дъвкането...аз му давам само семчестата част на краставицата....колкото и да отхапе тя е мека и може да я сдъвче...поне Катерина се спрява добре с това начинание...аз съм давам парчета морков, ябълка...дори и банан...отхапва големи парчета, но много рядко, предпочита да се маже с нео...в буквалния смисъл...мачка го и ако влезне нещо в устата, добре...другото отива по дрехите...много налита нагрозде, но като и го обеля не го иска...опитва се цели зърна да си навира в устата...на една приятелка детето на една година и един месец без нито един зъб се спряваше прекрасно с дъвкането на грозде, необелено и със семки, но той мисля, че вече осъзнаваше какво прави, докато Катерина ще не различава съвсем ясно кое е за ядене и кое не...давай му различни неща, наблюдавай го и сама ще разбереш какво можеш да му даваш...

аз само да ви питам каква закуска да и давам...опитвам се да я науча да яде плодве заедно с мен, но тя не им обръща много внимание...аз до обяд друго не ям...овесените ядки също не ги тачи...единствено разните пълнозърнести пшеничени и оризови гризини...

# 138
  • София

Ами не знам за твоята дъщеря,ама моя сладур отхапва доста големи парчета и за това се притеснявам.Страх ме е да му дам нещо по-голямо сам да си ръфа....
И какво става като отхапе? Какво се случва след това?

# 139
Добре де, защо този зор да давате сурови зеленчуци още толкова рано? То е ясно, че децата няма как да ги сдъвчат и всъщност отхапват големи парчета. Моите и досега суров морков, например, въобще не им се услажда, просто им е някак много твърд. Сварен го обичат много, както и настърган с малко зехтин и оцет  Simple Smile
Може би е по-удачно да се дават сварени в началото, зада могат децата да ги смачкват и със венците, имитирайки дъвчене. След това катко поникнат зъбите и този проблем ще изчезне и вече може да се дава всичко и сурово.
Банан, круша, сварена тиква, броколи, цветно зеле са отлични в този сезон  Simple Smile Броколите и цветното зеле са на много удобни розички с дръжка, които детето може само да държи и да яде.

# 140
  • София
Нямах "зор" да давам сурови плодове и зеленчуци, а ги давах такива, каквито ги консумирам аз - сурови(тези, които ги ям така. Спанакът суров не го ям. Морковите са единствения зеленчук, който се усвоява по-лесно когато е сварен, а не суров. Плодовете всичките ги ям сурови. Доматите и краставиците също). Детето успяваше да ги сдъве само с венци. Или осмукваше парчето и го плюеше. Или ръфаше без да гълта, докато не му се натъпче устата и после плюе където свари.

# 141

И какво става като отхапе? Какво се случва след това?
Ами или седи като вцепенен или почва да се дави Sad

# 142
И понеже fata morgana  спомена зехтин ,да ви попитам няма проблем да давам всякакви студенопресовани растителни масла,или да поизчакам малко с ядковите?

# 143
С изключение на ябълката, другите плодове, които съм давала или тя си е взимала не са били проблем. Нямаше нито един зъб, когато започна да се храни, но  си дъвчеше перфектно. Венците на кърмените бебета са  здрави като зъбите на възрастен. Simple Smile Тя и с ябълката можеше да няма проблем, но веднъж и дадох ябълка, която се чупеше и се задави с нея. Оттогава започнах да я стържа. Покрай нея и по-твърдите круши минаваха през рендето.
От няколко месеца си яде суровата ябълка с кората. Тя определено е сурово-ядка. Чушките, морковите, картофите  Crazy предпочита сурови. Те и така са по-полезни (без картофите).

# 144
Дъщеря ми готвени по какъвто и да е начин зеленчуци не предпочита. Харесва ги сурови. Само картоф и зелен боб чат пат склонява да хапне. За плодовете - то е ясно. Не виждам логика и смисъл да ги давам не-сурови.

Парчета ябълка яде от сама от 6 месечна. Не сме имали проблеми.

# 145
nor4y, на  дъщеря ми съм давала цяла белена ябълка да си яде. Тъй като е голяма и кръгла няма как да откъсне лесно парче. В същото време си стържеше по малко със зъбите Simple Smile На възрастта, на която е твоя син съм давал да си гризка освен ябълка, морков, зелени лук и чесън, банан, авокадо.

Ако лапнеше нещо по-голямо, което не може да сдъвче го изплюва. И до сега си е така.

Добре де, защо този зор да давате сурови зеленчуци още толкова рано?

Ами и при нас не беше "зор" да яде детето сурови плодове и зеленчуци - така ги ям аз, така ги предпочита и тя. Нали това е идеята на ПЗ, детето да яде храната, която се яде в семейството. Аз не си варя ябълката за да я изям. Така я предложих в началото и тя я прие. Ябълките са сред любимите й плодове в момента. Предлагала съм печена, но не я впечатли изобщо.

# 146
  • Враца
скъпи момичета, имам нужда от малко помощ.
аз започнах захранването преди около месец, кото му давам микродои.
вече съм му давала да опитва доста неща- картоф, морков ,тиква, ябълка, круша, грозде, нар.

обаче пробламът е, че малкият има много силен рефлукс за повръщане.
първо започнах със намачкано наситно почти на каша, - повръща, дразни го, въпреки, че давам по 1-2 хапчици.
после пробвах с пасатора- пак.
накпрая правя намачкано пюренце и минавам през марля.
но това е безумие!

дали не е още готов за захранване newsm78
единствено сокчета поема, това е консистенцията, която не го дразни- аз не исках да давам сокове, но се принудих.

и незнам какво да правя сега, то някои неща не могат да се пюрират на толкова рдебно, ама пък и той е на 7 месеца вече.

а да кажа, че като му предложим морков или ябълка, или нещо друго, което може да си "глозка" и да си посмуква- обожава.
даже и зрънце грозде му държим и даваме- е, ако откъсне малко парчензе освен сокчето- пак повръща.
хич не знае каквода прави като му попадне нещо в устата Sad

посъветвайте ме, моля ви Praynig

# 147
Друго освен да покажеш как се дъвче не мога да те посъветвам. Заставаш с/у него отхапваш и дъвчеш. Идеята е да ядете едно и също нещо заедно. Г-жицата ни  беше стигнала до там, че слагаше храна в устата ни, за да види как се дъвче, след като преглътнеш, кимаше одобрително Simple Smile  Crazy Мисля, че по-голям успех ще имаш, ако даваш храната да я държи сам. Така сам ще контролира колко да изяде.
Ама за повръщането  не знам..

# 148
Трънче, кажи нещо повече за това повръщане! Откога е така? Само при опит да поеме твърда храна или и млакото е така? Какви са особености? Т.е. кога най-често повръща, как сте се справяли с това досега.
Рефлукс е състояние, при което се връща обратно в хронопровода стомашното съдържимо, поради недобре затварящ се свинкстер.
При вас при преглъщането ли се случва или след като преглътне?
Така както го описваш сякаш по-твърда храна от съвсем течната му дразни нещо на грлото или по-навътре. Пробва ли да предложиш нещо като много течна крем-супа от картоф и морков?
Ако имате свестем педиатър, сподели проблема с нея/него - може да има идея.

# 149
  • София
Предполагам, че Бу или някоя от обучаващите се за ЛЛЛ ще може да ти помогне, защото те са и консултанти по захранването.

Общи условия

Активация на акаунт