Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 537
  • 761
  •   1
Отговори
# 210
# 211
не знам дали някой е сподлеял, но понеже Катерина от няколко дни яде сурова тиквичка с доста апетит, просто реших да споделя...

# 212
в списание Кенгуру бях чела, че може и сурова - лятото давах и се прие без проблеми  Peace

# 213
  • София
Норчи, аз започнах да предлагам вода когато и започнах захранването, но Митко не пиеше. В най-големите жеги лятото(на 7-9м.) не искаше да пие, но му беше забавно да се олива с нея. Понякога само инцидентно е гълтал по една-две глътки(а когато съм настоятелна - всеки ден по една-две глътки). Реално пропи вода ежедневно към 1г3-4м. като започна с 1-2 глътки(на ден). Сега( 2г2м) пие по 1-2 глътки по 2-3 пъти на ден, но ако е жаден от тичане или от храненето пие жадно по-големи количества.
 През лятото пиеше повече.

# 214
Понеже вече не ядем през нощта, последно ядем в 23 ч. после чак в 10 ч. сучат често през деня и хапват по мъничко педагогически.Това дали е достатъчно?

# 215
Bliznachkova как издържат толкова без да сучат...това ми се вижда изключително дълго време...а иначе за малките дози които изяждат е напълно нормално...в началото може да имат голям апетит да опитват от всичко, който апетит обаче на един етап утихва...поне според моите наблюдения...така, че колкото искат толкова...

# 216
  • Варненско мишле
Здравейте,момичета!
Приемате ли още един привърженик на ПЗ(все още само на теория)- мен и моята бебка Симона Grinning
Повода ,по който се запалих е следния:
Имам разминаване с педиатъра относно начина на захранване(препоръчва ябълков сок от 2-ри месец).Колебая се как да отстоявам мнението си за захранване след 6-ти мес.( и то не със сокчета), затова пуснах тема във форума.
Писа ми lorini на ЛС ,за да ми "подпали " съвсем чергата с това ПЗ Wink
Наистина ми изглежда най-естествения и плавен преход за бебето(от малкото изчетено от мен в последните 3-4 дни ).
Малко инфо за нас:
 Симона се роди на 23.09.2009 г. секцио, до сега е само на кърма , без вода , не желае и биберон.Тежи 5 кг , 59 см ,жизнена ,усмихната много игрива.
Последно време е все с нас на масата за вечеря.Близвала е само ябълка 1-2 пъти , понеже аз обожавам плодове и ги хапвам по всяко време , та й дадох да опита ...като , че ли й харесва...
Сега чета и се ориентирам как да започнем като му дойде времето...Мисля си с картоф, морков  и др. зеленчуци,успоредно с ПЗ  Thinking
Ще чета вашата тема , дано до 2-3 мес. вече имам категорично решение.
Пък и нали вие сте насреща,значи страшно няма Wink Hug

# 217
# 218
Добре дошла galatea72  welcome
А за това как да отстояваш мнението си - ако имаш време и желание прочети в библиотеката на кърмаческият форум статиите за захранването и най-вече "Причини да отложим захранването". Отделно си има препоръки на СЗО, УНИЦЕФ, различни педиатрични асоциации по света и дори нашето МЗ има приет Национален план за действие „Храни и хранене”, в който пише "...Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."  Peace
И най-важното довери се на инстинкта си и следвай ритъма на детето. То най-добре ще ти покаже кога е готово да опита храна  Peace

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 00:04 от Else

# 219
здравей galatea72
Елс, ти е дала линковете- това е наистина полезна информация.

Да, наистина ПЗ е един естествен и ръководещ се по бебето подход. Доста от майките комбинират класическото въвеждане на храните с ПЗ. Сама ще намериш най-добрият начин за теб и твоето дете. Hug

# 220
  • София
здравеите мили мами  bouquetаз много рядко пиша,но пък мноооооого чета Grinningсамо че,и много въпроси  никнат като гъби.ние се движим по 'смесена'схема'ПЗ +варя разни зеленчуци и след различни опити вече ги слагам в моята чиния и от тях и давам по-големи дози Grinningна 6м.и половина и смачках банан,че налапа моя,обаче и се изпъпи жестоко  дупето.(малко след 6 месец започнах и с микро дози ,че то едно осмукване на вилици бешеее и примляскване)спрях и микродозите,докато се оправи.после и от картоф се изпъпи ,но сега е о.кБебе Неда е родена на04.06.09 и е доволна,усмихната коколана,кърмена на поискване Heart Eyesкогато започна да приготвям папаница тя вече знае и започва едно бърборене и протягане...в повечето случай отказва нейната лъжичка и или от ръка или от моята яде LaughingИ вода от чаша пие с голям мерак Laughing...един от въпросите ми е как да процедирам с водата?

# 221
  • София
Както намериш за добре  Grinning . Какво точно те интересува? Предлагаш и ако иска ще пие. Ако не иска - не.

# 222
  • Варненско мишле
Благодаря ви , момичета ! Hug
Мила Else ,
аз вече прочетох доста неща (все пак , благодаря ти Wink)  и на тази база не искам да захранвам преди 6 месец, т.е.  информирана съм , но явно педиатрите четат по-малко и от нас  и си остават на практиката от едно време за ранното захранване и то с най-неподходящите продукти.
Затова или ги лъжеш,че действаш по техните препоръки  и си правиш, каквото знаеш или се стремиш да ги обориш, което ми се вижда загубена кауза и  безмислени конфронтации.
За себе си ще избера първия вариант, че не ми се хабят нерви . И така...
Ще се уча от вас...препатилите Wink

# 223
  • Велико Търново
galatea72, не си лъжи педиатъра. Щом не си съгласна с него защо го избра? Друг вариант е да го смениш, но не го лъжи - утре ще лекува твоето дете!

# 224
    Здравейте и от мен, още една мама, заранваща педагогически от няколко дена насам...  Близначкова, радвам се да те видя тук  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт