Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 536
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
П.П. Имам още един въпрос... нали на практика педагогическото захранване е същото като "западната идеа" за Baby-led weaning?

Да, това е Simple Smile ... Идеята да оставиш таткото да отбива атаките е много добра  Grinning

# 466
  • София
П.П. Имам още един въпрос... нали на практика педагогическото захранване е същото като "западната идеа" за Baby-led weaning?
   Има известни разлики, но идеята в общи линии е същата. Тук ФатаМоргана е споделяла за приликите и разликите, тъй като тя захранваше близначките си по този метод. Основното е че при ПЗ се почва с микродози, които родителя подава в устата на бебето, докато при бейби-лед-уининга още от самото начало се дава бебето само да се храни с ръце. Има един готин форум за този начин на захранване, който може да погледнеш -  http://www.babyledweaning.com/forum/viewforum.php?f=4&sid=9c … 044efc0d5d73f2fde

# 467
Много благодаря момичета. Аз мисля да пробвам по западния модел, защото имам много информация за него, а и мисля, че мойта както вече иска всичко сама да държи, даже и гърдата  Crazy, много ще се радва понатам и сама да се храни. Благодаря за форума отивам да го разуча!  bouquet

# 468
  • София
  Аз не съм за нито един от методите единствено. Случвало ми се е разбира се съвсем инцидентно да давам купени пюрета. В самото начало макс 4-5 пъти, но се е случвало. Основно яде като и подавам с ръка, в началото микродози, но и с лъжичка. Напоследък често се опитва да яде и да си забучва с виличка, но и аз и помагам и и подавам и с ръка като се измори. Реално се водя по нея и по възможностите и. Малко преди годинката почна да пие стабилно от чашка, тоест не само по глътка, а успява да синхронизира многократно да преглъща и да изпива половин малка чашка наведнъж. Отскоро се опитва и да си държи сама чашката. Просто не всички храни са удобни според мен да се ядат с ръце от самото начало от бебето, както и пък има храни които са подходящи да се хапват само по този начин.  Simple Smile

# 469
Моето бебе не иска да пипа храна - дърпа си ръцете назад, но с охота прибутва моята ръка или лъжицата към устата си. Рядко се съгласява да пипне нещо и то само ако не цапа - коричка хляб или бисквита. Всичко друго пуска на земята веднага щом му се допре до ръката. И баткото беше така до доста късно. С лъжица и вилица му давам храните, които се ядат така и от възрастните. Вчера например трябваше да опита крем-супа - няма как да му я дам с ръце.

# 470
Е не е нужно всяко нещо да се приема прекалено буквално. Естествено, че не може да се даде супа да се яде с ръце, не е и нужно!  Peace Предполагам, че при всяко дете е различно, и както и с кърменето - трябва да се водим по детето, а не по книгите и схемите.

# 471
П.П. Имам още един въпрос... нали на практика педагогическото захранване е същото като "западната идеа" за ж?

Tink , чак сега виждам въпроса ти. Аз захранвах с т.нар. Baby-led-Weaning, който тук наричат Rapley methode по името на Джил Репли. Предполагам си разгледала линковете на първата страничка, ако не ти ги пускам отново. Първият са клипчета, а следващия е схемата за захранване с продуктите по месеци, направена от един известен холандски детски диетолог. Може да ти се стори малко сложно, но всъщност всичко е безкрайно лесно и протича наистина невероятно успешно  Simple Smile

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/films-bijvoeden/z … pley-methode.html
http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html

Виждам, че си чела и сайта на самата Репли, където също има много полезна информация. Лично на мен този тип захранване ми се стори по-лесен от "микродозите", а и с две деца ми даваше възможност да се храним наистина всички заедно, тъй като те сядаха с нас на масата и се хранеха самички. Не съм приготвяла и нищо по-специално, защото обикновено винаги има някакъв зеленчук и за нас при ядене и само се съобразявах в началните месеци той да е без сол и да го представя в подходящ вид и за малките. След годинката някъде започнаха да ядат общо-взето всичко, което ядем и ние.
Наред с това отчитам като предимство страхотен интерес към яденето, ядат всичко с голямо удоволствие, справят се от много малки успешно с прибори и чашки - ядат сами, без някой да трябва да им бута в устата и да ги гони с яденето. Именно на този тип захранване отдавам и факта, че никога не са пъхали в устата си боклуци или опасни предмети - те просто още от съвсем малки знаят какво се яде и какво не. Не на последно място именно благодарение на този тип захранване успявам и аз да хапна топла вечеря, без да храня първо две деца и после да се тъпчя набързо с изстинала храна. И яденето вкъщи е винаги малък празник  Simple Smile
Виж, за роднините не мога да ти помогна, нямам такива наблизо и не ми се е налагало да се справям с подобни проблеми Whistling Но в крайна сметка майката и бащата решават най-добре как да отглеждат децата си  Peace

Ако имаш още въпроси ще се радвам да ти отговоря.

# 472
Фата много балгодаря за информацията и предложената помощ!  Hug Със сигурност ще се възползвам понатам като започнем захранването! Аз точно книжките на Джил Репли си купих, включително тази с рецептите и се надявам и тя да ми помогне в готвенето за цялото семейство, за да можем да се храним заедно. Много съм ентусиазирана, но пък и за сега се радвам на изключителното кърмене, така че няма да прибързвам със захранването...

# 473
Всъщност в началото не е необходимо да готвиш кой знае колко специални неща. Малко морков, броколи (наш фаворит), тиквичка или плод са достатъчни за мъничето  Simple Smile
Успешно кърмене и като стигнете до заветния момент на опити с твърди храни - свиркай ако има нужда Wink

# 474
С лъжица и вилица му давам храните, които се ядат така и от възрастните. Вчера например трябваше да опита крем-супа - няма как да му я дам с ръце.

Точката първата храна сама си я яде с лъжица. Беше на 7 м. Мисля в началото аз и загребвах, но в последствие тя искаше сама. Само не се изкушавай да го учиш да обръща лъжицата в устата за да изяжда по-добре по-гъстите храни. Аз направих тази грешка и доста време имаше оливане със супа докато се усети, че със супата не е нужно да върти лъжицата... С вилицата започна малко след годинката. С ножа вече си помага, но не се справя добре. Упорито иска да яде обаче с вилица и нож.

# 475
Britt  Laughing
никоха не би ми хрумнало да обръщам лъжицата, не знам как си се сетила. А ние вече не сме само на ПЗ, защото дребното прояви интерес към банановата каша на брат си (който на 7г. това продължава да го яде това нещо за закуска) и понякога му правя малко за следобедна закуска. Но закусваме, обядваме и вечеряме заедно на масата и там си щипва по малко. Досега не е имало случай нещо да изплюе, освен ако не е горещо. Но забелязвам, че не преработва доматите - парчетата после ги намирам в памперса.

# 476
Янечек а цели парчета ли намираш или само люспи?

# 477
Но забелязвам, че не преработва доматите - парчетата после ги намирам в памперса.

В началото почти всичко се появява и на "изхода" в почти същия вид  Crazy Това не значи, че храните са непреработени или напълно неусвоени.  Peace

# 478
Абе как го научихте това дете да яде на 7м с лъжичка?!!! Тя и мойта яде лъжицата де  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green
Таткото е много против размазването на храната навсякъде, иначе този baby-led-weaning метод много смислен ми се вижда.
На мойта като и давам с лъжичка или микродози само си опитва и толкова, а като и дам голямо парче в ръката много и харесва да си го държи и гризе. Даже според мен се натиска да и давам сама да яде. Още не съм се спряла на метод май.... newsm78

# 479
чакайте, чакайте! как така на 7 м. детето яде само? и моето е на толкова, ама ако не го храня аз ще гладува дълго докато се научи!

Общи условия

Активация на акаунт