Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 536
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
liu jo, може ли да напишеш, как я правиш тази запеканка. Аз досега с просо съм правила само пълени чушки слагам, ориз,просо и овесени ядки +лук и моркови, идеята за супата също ми допадна, тъй като дъщеря ми обича супи, ако напишеш как я правиш запеканката може и нея да пробваме.

# 451
Ето и рецептата,копирана директно от един мой любим кулинарен сайт-
Продукти за тава с диметър 26 см

1 ч.ч. белено просо

3 ч.ч. вода

1 стрък праз

1 малка глава лук

1 с.л. дометно пюре

3 яйца

50 гр масло

100 гр сирене

½ ч.л. сух босилек или друга подправка, според вкусът ви

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Просото се сварява заедно с водата на тих огън, докато омекне, зрънцата се разпукат и водата се абсорбира

Свареното просо се сваля от котлона и се прецежда, за да се отстрани ако има останала вода. Подправя се със солта и черният пипер, босилека. Добавя се доматеното пюре, яйцата и сиренето натрошено на дребно. Лукът се нарязва на дребно, а празът на колелца и се добавят към просото и всичко се разбърква добре

Сместа се изсипва в леко намаслена тавичка и отгоре се слагат парченца масло

Пече с в предварителна загрята на 230 градуса фурна окол 30-40 минути или докато се зачерви

Аз вместо праз слагам зелен лук,пак става много хубаво.

# 452
liu jo, благодаря и аз ще го направя с пресен лук.

# 453
Да попитам нещо-как се справяте с храненето на дребните,когато сте извън къщи за няколко дни и нямате възможност да готвите,например на морето?Хич нямам доверие на ресторантските манджи-масово са полуфабрикати с прекалено много сол,маргарин,захар и от сорта...

Купувам пресни плодове, зеленчуци и друга подходяща храна, а в заведенията избираме основно салати, таратор или ако има нещо, което не ме притеснява като състав  Peace  За съжаление няма как да се избегне абсолютно всичко Sad   Благодаря за рецептата   bouquet

# 454
  • София
Да попитам нещо-как се справяте с храненето на дребните,когато сте извън къщи за няколко дни и нямате възможност да готвите,например на морето?Хич нямам доверие на ресторантските манджи-масово са полуфабрикати с прекалено много сол,маргарин,захар и от сорта...
Караше на сурови плодове и зеленчуци. Давала съм и по няколко хапки от манджите от ресторанта, но с присвито сърце. Тя супата от далеч миришеше на пикантина, а солта хич не пестят.

# 455
Айдеее и при нас дойде моментът на захранването, дето нямах търпение да го почна  chef

Аз май даже подраних малко.... но го карам полека. От към средата на 5ия месец пробвам да давам зеленчуци от салата и манджа и плодове, но, разбира се, на микодози. Малко не ми е ясно колко точно трябва да са големи парчетата(давам и ги малко по-големи от глава на кибритена клечка), защото тя само меките неща ги гълта, а по-твърдите ги плюе, та се чудя дали не трябва да са съвсем малки, или просто не я кефят  Thinking

Давала съм микродози домат, краставица, авокадо, зелен лук - сурови; пипер, морков, домат, чесън - готвени. На дълги ленти - краставица и морков. От плодовете - кайсии и череши - може да омете доста, но и ги спирам.

Имам няколко въпроса, ако може, че наистина нямам време да чета всичко наред - колко теми са това, всички знаете как е!!!

Кажете, бъркам ли нещо с избора на продукти като за начало? Като решиш сериозно че ще захранваш, това означава ли, че трябва всеки ден да предлагаш по нещо (аз давам от време на време, когато се случи)? Какво мислите за пастата, кога може да се дава (нали е пшеница) и в какъв вид - да гризе цял макарон или пак на микродози? Риба от кога давате (че ние много риба ядем)?

За елдата и просото стана дума... Аз и двете ги правя в сладък вариант за закуска - със сушени и пресни плодове каквито имам, ядки. А елдата съм я правила и в солен - със сирене, масло и зеленини - зелен чесън, копър, магданоз и пр. - много вкусно става!

А на бебето като му давам без краве маслото ли трябва да е? Или като са микроддози няма страшно?

Благодаря предварително за отговорите!   bouquet

Peace

# 456
  • София
В обясненията за микродоза се казва колкото глава на карфица или на клечка кибрит, но клечката е по-голяма от карфицата, така че трети вариант - като стиснеш да се събере между възглавничките на пръстите ти  Simple Smile
 Аз не се наемам да кажа бъркаш ли в избора на продукти. Ако обичайно това ядете, нормално е това да предложиш.
 Аз лично не съм предлагала всеки ден в началото. Възможно е и това да е било грешка, но се е случвало много пъти по няколко дена нищо да не опита или пък да хапне само 2-3 микродози на ден. Спомням си, че когато стана към 10 месеца започнах да се старая да предлагам редовно(така се случи, защото така беше подреден графика ни, а не защото следвам някакви правила). Иначе и след годинка се е случвало цял ден да е на кърма, но инцидентно.
 Хляб давам от началото, но точно паста не помня кога, но то е все тая. Рибата не помня да съм я бавила специално, но  Митко не я хареса, така че официално е захранен по-късно някога.
 За кравето масло, ако няма нещо специално, което да те притеснява, ПЗ позволява, пък елдата ще е в микродози, значи маслото като количество сигурно ще е само за по-лесно гълтане  Wink

Установявам, че много ми се губят точни месеци на захранване. Сигурно защото не съм следила тези неща. Когато четете моите постова го имайте в предвид  Laughing Помня само 'по-в началото беше, по-км годинката беше и след година-година и нещо го дадох'  Simple Smile

# 457
Мерси, skrech!

И при нас май ще е от дъжд на вятър захранването. То така или иначе само вечер върви да яде с нас, щото на обяд нямам време да готвя (в бъдеще ще трябва да намеря явно  Crazy), понякога дояждам ядене от предния ден (не върви да и давам от него - то всичко полезно одавна е умряло), понякога си пържа яйца, понякога сандвич.

Сушени плодове, предполагам, е ОК. А ядки, мед? Имам една супер рецепта за ПОЛЕЗНИ СЛАДКИ със сусамов тахан, орехи, мед, стафиди и канела. Като стане по-големичка, се чудих дали мога да и давам от тях, щото готови купени сладки неща няма да види докато не напусне бащината къща  Laughing

То ние сме много малки още, с тия темпове, докато я захраня истински, тя ще стане на 7-8-9 месеца и ще може да яде почти всичко и по класическите схеми, нали така?

# 458
  • София
Не, в класическите схеми има неща, които се вкарват в менюто след това. Примерно млечните продукти са след 9-10ти месец, а прясното мляко - след годинка. Всъщност веднъж обсъждахме вече, че макар да захранваме педагогически, сякаш всяка една от нас си се притеснява за определени продукти и предпочита да ги вкара в менюто тогава, когато се препоръчва в стандартните схеми. И всяка избира различни продукти за опасни. Аз примерно прясно мляко дадох след годинка(млечните продукти той отказваше, така че ги прояде и тях след годинка, но киселото мляко го одобри и него си хапваше поне по-отрано). А мед дадох по-късно от годинка с чаша чай(по принцип не го използвам за друго. Свиди ми се да слагам в десертите  Crazy . В домашния хляб капвам). Също какаото го опита, когато опита шоколад - след годинка беше, но не помня колко месеца след това). Другите споделиха, че също забавят умишлено тези и други продукти. Но това беше наш избор, е съм го срещала из писанията за ПЗ.

# 459
Момичета,мерси за отговорите-проблема е,че хич не си пада по плодовете-както съм писала и друг път-само ябълка и банан-и сушени плодове.От зеленчуците сурови-морков и краставица.Е за няколко дена нищо няма да му стане ако повеме се кърмим,пък и мисля риба печена да поръчвам-той много обича.

# 460
  • София
Лю джо лентичката отдолу на твоя бузан чак сега я виждам  Whistling . На тази възраст(преди 2-3 месеца  Wink ) вече смело давах от ресторантските печени картофи, задушен ориз и разните му там манджи, които изглеждат прилично. Знам, че не е добро като мамината манджа, но се успокоявах, че ще е само за малко. Пък и той кога ял, кога отказал, сам си прави млечни диетки, понякога само сух хляб си хапва по собствено желание.

# 461
Да,ориз си хапва с удоволствие,хляб също!Супа много обича той и като види,че баща му яде и той иска,та ще видим за това newsm78

# 462
Здравейте!

Едва сега почвам малко по малко да ви чета, защото искам да съм подготвена, когато след около 3 месеца започна да захранвам. Купих си няколко книжки, както и една книга с рецепти подходящи за педагогическо захранване (още не е излязла но си я поръчах и сега я чакам д аизлезе) и ще сядам да се образовам. Малко ме е страх да си призная честно, малко съм несигурна, но се надявам като си набавя достатъчно информация да се справим.

От сега имам и едно друго притеснение... Как да обясня на роднините какво правим и как се захранваме. Има вариант и изобщо да не им обяснявам и да ги държа в неведение, защото ако чуят, че не въвеждам пюретата по еди каква си схема и еди какъв си начин, какъвто те си знаят ще настане олелия и най-много да ме обадят на социалните  Mr. Green Някой ако има съвет за справяне с резистенция от страна на бабите, моля да ми го пошушне!

# 463
Здравей Тинк Simple Smile
Бабите могат да се подготвят постепенно - първо трябва време да свикнат с идеята, че не си закъсняла със захранването и същото ще се случи когато детето е готово за това. Като притръпнат с тази мисъл може да им предложиш да прочетат някоя от статиите в началото на темата. Много е вероятно въобще да не протестират, доволни, че все пак мислиш да предложиш на детето и нещо друго освен "гола" кърмица  Mr. Green

# 464
Else  Joy допадна ми идеята да пробутам по-малкото зло... т.е. вместо само "гола" кърмица да давам и някаква твърда храна, пък било то и в различен от пюре вид.

За съжаление, ако се опитам да лансирам статиите от първа страничка - само ще ме контраатакуват с обяснения за какви глупости може да се прочетат в интернет и по форумите. Иди им обяснявай кой е авторът и какви са му познанията.  #Silly

Като казах на мъжа ми, че се притеснявам какво ще каже семейството той по мъжки отсече, че това не е тяхна работа и няма какво да им се обясняваме. Май най-добре този подход да пробваям, или просто да ги пращам при него да ги "оправя" като почнат да ми дуднат.

П.П. Имам още един въпрос... нали на практика педагогическото захранване е същото като "западната идеа" за Baby-led weaning?

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 18:27 от Tink

Общи условия

Активация на акаунт