Цьолиакия-тема 4

• 50 096
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Не се притеснявай толкова... Знам, че е тежко и сега си го научила, но все пак това е само алергия (макар и доста тежка)! С времето ще свикнеш и ще разшириш менюто, ще намислиш нови рецепти... Доста тежко е като диета, защото има много малък асортимент, но детето ти е като всяко друго - ще е весела и здрава, само трябва да не яде определени неща! Че като видях какви случаи имаше в Гастроентерологията, нашето ми се стори - просто алергия, а и като знам как 3-4 месеца детето все повече отслабваше, спря да говори, да ходи, да се усмихва... А на втората седмица от диетата вече имаше усмивка и искаше да става, да играе... Важното е, че е диагностицирано и да знаеш - строга диета!  Peace Пък всичко си идва на мястото... тежко е с градините, после в училище, но се свиква... Заедно ще се справим!  Hug Ще ти помагаме със съвети, питай за всичко, а и можеш да прочетеш назад (когато имаш време)...

Разкажи къде ви диагностицираха, каква е историята ви?

Вече има Асоциация Целиакия и пресконференция от нейното представяне: http://glutenfree-bg.blogspot.com/

# 166
Спорен ти е въпроса.Варненските лекари казват,че е възможно да се израсте,ако се спазва диета разбира се,а софийските,че диагнозата е за цял живот.
Не е приятна диагнозата разбира се,но ако  спазвате диетата не е страшно.Китайците и японците не консумират глутен,а са едни от най-здравите нации с най-дълъг живот.Също и скандинавците,но там е заради многото морски дарове пълни с омега 3.
Опасно е ако не се спазва диетата,защото има опасност от образуване на злокачествени образувания.
Свиква се.Тук ще получиш много информация,много рецепти,много нови приятели и най-вече подкрепа!
Моето дете е на безглутенова диета и тепърва предстои изясняване на диагнозата,но аз съм се настроила,че ако е цьолиакия,цялото семейство ще реорганизираме начина си на хранене у дома и пред него.
Заради тоя свински грип отлагаме хоспитализацията....Иначе 6-те месеца изтекоха.

# 167
Таня,здравей мила!Всички си задаваме този въпрос,и още -от къде дойде,аз ли сбърках,пък като е наследствено-от кого тогава....Отначало е много трудно,аз си бях направо в стрес,мислех че е някакъв лош сън,много плач и безсънни нощи....Постепенно нещата се оправят,почвате диетата,виждаш как детенцето ти видимо се оправя,буквално за дни,и просто свикваш с мисълта и става по-лесно,а и наистина има къде къде по-болни деца Cry.Моето момченце беше точно колкото твоята девойка,когато и ние разбрахме и започнахме диетата.С малко дете е в пъти по-лесно,не е яло много от нещата по магазините,а ако е 4-5 годишно примерно,е адски трудно,да откажеш на детето си вафла,която до момента е яло много пъти.Ще помагаме с каквото можем Hug.

Ех,че много вкусотийки можем да хапваме от Тандем newsm44,благодаря Миленка!Дребния ще бъде във възторг,че месцето най си го тачим  Heart Eyes.

# 168
Наистина на доста от нещата няма глутен, но аз не бих рискувала все пак с всички продукти, въпреки че като видях на шунката (и то пражка) - има 10 Е-та  Shocked Взимам най-много веднъж на 2 седмици и то по малко - за 1-2 яденета (2-3 слайса). Гледам да има месо, дали свинско или пиле, или "кепапчета" и ако даде много зор му реже тънки филийки (като шунка) и от тях правя сандвичите. Много са пушени, с много консерванти, сгъстители, оцветители - цялата менделеева таблица...
Разгледах най-подробно всичките продукти на Тандем и открих: най-малко Е-та има в пастърмата - 3 Е-та и луканката, сушеницата и суджука! - само 4 Е-та. Следващи са Врат по селски - 6 Е-та и шпековите салами. Ле-еле нашата любима шунка, която си мислех, че е най-истинска - само химия...

# 169
 Диагностицираха ни в Плевен в университетска болница в детската клиника.Препоръчаха ми доктор Бързашка и отидохме при нея.Само докато види Вики и й казах симптомите(отслабване,повръщане,кашави изпражнения,нежелание да върви и да се усмихва и като цяло все едно не беше моето дете за един месец и се преобърна всичко)веднага каза че се съмнява за цьолиакия .Преди да отидем там обикаляхме във В.Търново при какви ли не доктори и никой не казваше нищо подобно.Можело да е от зъбите,имала много газове в корема ама от какво са не казват и виждайки че детенцето не се оправя отидохме в Плевен и там ни установиха диагнозата.След няколко дни ще ходя за епикризата  и някакъв протокол каза че ще ми дават(за какво е той).Нищо не ми е ясно още.Ако може някой да ми разясни какво ни чака занапред...Още ми е толкова объркано.В нашият град Горна Оряховица никъде не съм виждала безглутеново брашно освен царевично.Пробвах да правя питчици с него ама станаха твърди като камък.С времето ще свикна ама сега ми е още като *сън*!!!

# 170
Брашно можеш да взимаш от аптеката, ще ти дадат протокол от гастроентеролога, ще го завериш и ще направиш заявка в аптеката. Ще се явите за решение за ТЕЛК и ще ти дават помощи - 150 лв. и двойни детски. Храни можеш да намериш евентуално в диетични (здравословни) магазини, ако има в града. Там можеш и да поръчаш да ти вземат брашно (на първо време) и разни др. храни за детето. Да кажат тези, които са от по-малък град - как процедират?
Да разбирам ли, че нямате направен тест ЕМА и биопсия на детенце? При нас повечето - има. Ако нямате тези изследвания се смята, че диагнозата може да не е сигурна и да не сте с целиакия, а с целиакиеподобен синдром, при който диетата е до време и после децата се захранват с глутен и се тестват после с ЕМА.

Правих Баница с фиде
Всъщност използвах малките кръгчета кус-кус Мили на Шаер - 1/2 пакет и ги разбърках с 2 яйца, 1/2 коф. кисело мляко, 1/2 ч.л. сода, натрошено сирене. Сипах в подмазана тава, отгоре парченца масло. Запече се за 20-30 мин. Много вкусно и бързо!

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 10:58 от M_Nik

# 171
Взамаха и кръв от прастчето,венозна кръв,урина,изпражнение и потен тест и правиха защото многоооо се поти(само това).Ами тогава ако не е сигурно защо ще ми дават протокол???
А дали ще я вземат на ясла и детска градина???

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 12:47 от tanq85

# 172
Като чуя потен тест и ми се изправя косата Close
На Васил също му правиха и аз бременна в 8-ми месец с беба,как не родих преждевременно незнам!Потния тест се прави за да се провери дали детето не е болно от муковисцидоза/болест мнооооооого по-страшна от цьолиакията,болните живеят до към 10-тата си година/.Що рев изревах докато излязоха резултатите аз си знам!
Слава Богу тестът беше отрицателен!
За детски градини и ясли,всеки се уговаря с учителки и директорки,доколкото разбирам от другите и те ако се съгласят да го вземат....По принцп ако питаш мен тези деца,децата с диабет и други болести,свързани диета,трябва да са в отделна група и със специално внимание и следене при храненето,а не да се молят и уговарят!
Ако може да се направи нещо в този аспект,ще е много ценно,за да не се чувстват различни и ощетени децата!
Иначе ако ги вземат,на всеки повод в детската градина/а те не са малко/,носиш безглутеново парче торта и така...Да не говорим за тия новосъздадени навици,дето всеки ден някоя майка носи нещо за почерпка на децата/в кварталната ни градина поне е така/.

# 173
Здравей Таня,не се отчайвай.Има още едно детенце от Горна Оряховица с целиакия.Ако искаш мога да ти дам координатите и.Миналата седмица се срешнах с Бързашка и тя ми каза за вас.Можеш да ми се обадиш и да се видим когато идвате до Плевен.

Днес бяхме на гости на майка ми и баща ми и тя направи на Радост солетки и нещо като еклерчета от парено тесто.   chef Ще снимам каквото е останало за да ги видите. 

# 174
Здравей Таня,не се отчайвай.Има още едно детенце от Горна Оряховица с целиакия.Ако искаш мога да ти дам координатите и.Миналата седмица се срешнах с Бързашка и тя ми каза за вас.Можеш да ми се обадиш и да се видим когато идвате до Плевен.

Дай ми ги ако може координатите.А ти познаваш ли докторката и какво ти каза тя за нас?Ние скоро ще идваме до Плевен и ако имам възможност ще ти звънна да се видим  задължително.Прати ми номера си на ЛС ако искаш.

# 175
Като чуя потен тест и ми се изправя косата Close
На Васил също му правиха и аз бременна в 8-ми месец с беба,как не родих преждевременно незнам!Потния тест се прави за да се провери дали детето не е болно от муковисцидоза/болест мнооооооого по-страшна от цьолиакията,болните живеят до към 10-тата си година/.Що рев изревах докато излязоха резултатите аз си знам!
Слава Богу тестът беше отрицателен!

Аз изобщо незнаех за какво се съмняват.Казах на прегледа че много се поти и като ни оставиха още на следващият ден и направиха.Стоя с него 1 ден и после чаках 2 дни за резултата.

# 176
На нас ни го правиха за 15 минути-20.Общо взето не толкова се съмняват за тази болест,защото тя обикновено се открива още в родилния дом,а я  отхвърлят като вариант.Болестта няма нищо общо с потенето,а с панкреаса.
Важното е,че поне са ви диагностицирали и че ви няма нищо друго!

# 177
Симптомите на муковисцидозата са сходни с тези на целиакията,плюс потенето и често боледуване на децата.

Днес се заприказвахме с дядо ми,беше майстор хлебар мнооого години,хранеше 4-5 села.Та той каза,че всяко брашно било с различно съдържание на глутен,най-много в тип 500,а тип 700,много малко,защото се правело повече от трици и малко зърно.Вземаш 100 гр. тесто и започваш да го миеш,миеш,миеш,и накрая остава едно малко топче,това е глутена.Предполагам и вие сте си правили дъвка от жито-лапаш шепичка зрънца и дъвчеш,дъвчеш и накрая става дъвка,това било глутена.Беше интересно за мен и реших да споделя,пък може и да го знаете Hug.

Аз не разбах,въз основа на кое изследвание,докторката е установила целиакия?Има  тест за антителата,кръвен,кръвен тест ЕМА(също за антитела,който е най-сигурен след биопсията и който се прави само в София),Д-ксилозен тест,който установява мисля ензимни нарушения,бърз тест,него не го знам точно какво изследва,и за доказване 100 % се взима биопсия от тънкото черво,тя се прави ако всички кръвни тестове са положителни.Всички тестове се правят докато детенцето още не е започнало диетата!Ако болеста не е категорично доказана,не съм сигурна,че ще можете да се явите на ТЕЛКомисия,иначе протоколи ще ви дават,ще си вземате безплатно брашното ,но парички няма да можете да вземате,така мисля че е.

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 18:08 от rozi-maxi

# 178
A това брашно което го дават с протокол става ли да се  меси хляб с него?

# 179
С брашното става всичко,хубав хляб,кексове,бисквитки,торти,ще правиш манджичките с него,резултатът е същият ,както с пшенично,не се притеснявай.Всичко ще си хапва детенцето ти,само дето няма да му го купиш от магазина,а сама ще го приготвиш.Ще ползваш бакпулвера и сухата май на др.Йоткер,в купчетата мая има глутен!Когато имаш време,чети назад,споделили сме много изписани рецепти.Аз съм изписала вече един тефтер.Можеш да пробваш всички рецепти в нета,просто ще заместваш с това брашно.
Всичко ще бъде наред Hug.Питай,ако не си сигурна за нещо.Ако се съмняваш за някой продукт,питай,глутен има в продукти,в които не предполагаш.

Споменаваш,че си се опитвала да правиш питки.Не й давай в началото на диетата пържено,изчакай няколко месеца,да се възтановят вилите,и манджичките избягвай да запържваш,ще ги сгъстяваш,като си разтвориш брашното в студена вода,хубаво,че иначе става на топчета,когато го прибавиш.това брашно сгъстява малко по-молко от пшеничното.

Мамалигата е хубава закуска за малко дете,въпреки,че стигнахме до изводът,че има по някое смляно житно зрънце,но потърси на Бежаву.Сваряваш,с малко сиренце и кр. масло.Сега,докато нямаш брашно си доста ограничена,особено за закуските.В началото на диетата,всички деца имат страхотен апетит,имат да наваксват,така че всичко ще й се услажда,после започват претенцийте.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 09:47 от rozi-maxi

Общи условия

Активация на акаунт