Цьолиакия-тема 4

  • 50 102
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 335
Хляб без глутен-40мл олио,2 разбити яйца,1 1/2 малка л.сол,1 1/2голяма л.захар,няколко капки лим.сок,410мл.топла вода,500гр.безгл.брашно,2малки л.ксантан гума,1 1/2 малка л. суха мая.Лъжичката е мерителната на хлебопекарната.Можеш да правиш и половин доза,защото така написаната става за хляб 1кг.,но детенцето ти е малко и ще ти остава.Изчети цялата тема и ще намериш много рецепти не само за хляб,а тутманичета,бухтички,кексчета и др.
Лек ден мами!

# 196
  • Мнения: 743
И ние се засилихме и почти веднага си купихме хлебопекарна,но колко хляб изяжда едногодишно детенце.направих 2-3 пъти хляв,Макси изяждаше долу-горе 1/3 от него и мухлясваше и го хвърлях.Затова машината е прибрана за по-нататък.Правя на няколко дена малко хлебче във фурната,което съхранявам в хладилника и успява цялото да изяде.
Таня,ако и ти стигнеш до този извод,ето ти моята рецепта за малко хлебче

3 яйца
1равна ч.л. сол
1/2 равна ч.л. захар
масло,колкото кибритена кутийка
брашно
малко повече от 1/2 пакетче бакпурвер
вода

Разбиваш яйцата със солта,захарта,разтопяваш маслото на микровелето,и го прибавяш,вода 100-150 мл.Объркваш си брашното с бакпулвера предваритерно и го прибавяш,трябва да стане толкова гъсто,че като го изсипеш в малката тавичка,само се разлива,като кексово тесто.На 210 градуса,около 15-20 минутки.Аз доста пробвах,но това най ми харесва.

# 197
  • Мнения: 2 885
Аз купувам хляба на Шаер, още нямам брашно, утре ще го поръчвам в аптеката. Хляба е скъпичк - 5 и нещо и 9лв. доставка. Те са по 2 хлебчета  по 200гр. в отделни опаковки. В хладилника траят доста. Пък и моето дете изяжда един за около 10 дни. Нарязан е на филиики. Според мен е по-удобно така, макар и по-скъпо. Аз вземам 2, цената излиза към 20лв.

# 198
  • Мнения: 1 849
Като така или иначе ще плащах за доставката вземи на детето крекерчета, едно брашно Farina - универсално е (7 лв.), ще правиш с него и кексове и хляб, солени или сладки бисквитки... Макар че твоето е още малко и не се сеща за всичко. Моят като влезе в такъв магазин и си знае етикета на Шаер вече, и ми сочи и вика: Вафли, бисквити, Царевин, шоколад, близалки и т.н. А всичко си е цифра и с по-малко от 30 лв. не излизаш. Затова гледам на 3-4 седмици да минаваме оттам. Иначе вкъщи винаги има нещо солено и нещо сладко - домашно приготвено, не винаги се изяжда наистина... то като правя кекс го правя с 1 ч.ч. брашно и го яде 1 седмица, та и ние помагаме - да не се застоява  Simple Smile
Иначе от готовия хляб взимам като сме на почивка, че много трае, но ми се струва с доста консерванти - да издържа по 3-5 месеца  Shocked Имат и хлебчета за хамбургери - Фили вика - Ям Макдоналдс! - все не успявам да направя като техните питки, 3-4 рецепти пробвах... Надига се тестото и стават като истински, а после хоп и слегне надолу. Пак са вкусни, де, но май глутена си казва думата...

# 199
  • Мнения: 2 885
Защо Фарина? По добро ли е от това, което се поръчва в аптеките?

# 200
  • Мнения: 472
Ето моята рецепта за безглутенов хляб за хлебопекарна /Мулинекс е моята/:
410 мл вода
2 бр.яйца
45 мл олио
5 мл.оцет
1 ч.л.сол
25 гр.захар
520 гр.брашно
2 ч.л.ксантан гума
1 и половина ч.л.суха мая
Важно е да се спазва точно този ред като се слагат продуктите в пекарната и много да се внимава маята да не се смеси с водата/слага се по-внимателно най-отгоре/Меси се на програмата за пици и мекици-12 е на мойта и се пече на 13 около час.
Таня,ако тикажа колко хляб изхвърлих докато налучкам техниката и рецептата просто не е истина!Но вече мога да се похваля с вкусен бухнал безглутенов хляб.
Режа го на филийки,слагам го в найлонови пликчета всяка филийка отделно и във фризера.Като ще яде,вадя,в микрото на 1 минута и бам в купата за пасиране,защото ние ядем пасирано все още.
Незнам това дали ти го казаха,но на нас ни препоръчаха да хапваме пасирано засега,за да не натоварваме допълнително храносмилателната система.
acer ако правиш хляба сама в пекарна,ще спестиш толкова много...
Не е толкова сложно,отнема 10 мин да сложиш продуктите и после тя пекарната работи за теб  chef

# 201
  • Мнения: 2 885
Нямам пекарна, пък се надявам през март да ни отменят диетата и не искам да купувам. Май и аз ще пасирам всичко, въпреки че не са ми казали. Забелязвам слуз на моменти. А ти даваш ли солети, бисквити и подобни? Тях така ли ги хапва, или абсолютно всичко пасираш? Моето момиченце обича да хваща в ръка нещо и да го хапе сама.

# 202
  • Мнения: 472
Давам,няма проблем,те дори са полезни за стомахчето..Само манжичките пасирам и плодовите каши.

# 203
  • Мнения: 1 849
За Фарина-та имах предвид, ако се забави идването на безглутеновото брашно. А и това брашно става и за сладки, и за солени печива, докато другите са миксове за хляб, за кексове отделно.

Слуз може да има при всички деца, ако са яли нещо дразнещо - реакция е на червата. Пък дори и плод, зеленчук или друго, което не са сдъвкали добре или пък е с нитрати. Така че не се притеснявай.

А този рецепта (Безглутенова рецепта за Хляб с брашно Микс Б, Mix B Schar - Вариант 2) ще стане ли с брашното на фирма Квалитет Плевен(БЕЗГЛУТЕНОВА БРАШНЕНА СМЕС)?Имаме програма за безглутенов хляб.
С българското брашно си става всичко и си е хубаво.  Peace

# 204
  • Мнения: 743
на нас ни предстои след 10-тина дена пак ходене при др.Георгиева.Получихме писмо от ТЕЛК-а и искат консултация с детски гастроентеролог,а се оказва ,че в Добрич няма.Ще пуснем и ПКК,ще искам и да направим пак теста за антиглиадиновите антитела и антитъканна трансглутаминаза,да видим накъде сме,че при последните имаше мои пропуски.От тогава открих грешки-червеният пипер,житните зрънца в елдата,лещата,ориза,а и от тогава сме на домашно мляко.Но тези сушени череши мсе пак ме притесняват Rolling Eyes.те са влажни и как ще имат трайност  повече от година,ако нямат консерванти newsm78

# 205
  • Мнения: 1 849
Правих един Сладкиш с извара, но е с прясно мляко, стана много вкусен и е без брашно, нещо като суфле.
2 жълтъка се разбиват с 200 гр. извара и 1/3 ч.ч. захар, 1 ванилия. Добавя се 1/2 ч.ч. прясно мляко и се бие с миксер до хомогенност. Белтъците, разбити на сняг се добавят по малко и се пече на 180 градуса за 20-30 мин. Може да се сложат и малко стафиди. Надува се и после леко спухва, но е вкусничко  Peace

Другото, което мисля да направя е Торта с кисело мляко с масло (вместо маргарин), че имам едни останали бисквити.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73117.210
Малко странно звучи, но твърдят че става вкусно...
 

# 206
  • Мнения: 2 885
Нямам време да прочета всичките теми и моля да ми дадете рецепта за малък хляб за фурна.

# 207
  • Мнения: 335
Здравейте мами,днес ми се обади Мими от Гоце Делчев и каза,че в МЕТРО е намерила 4 вида замразени торти без глутен.Утре вечер след работа ще отидем и ще купя.Обещавам да снимам и дам повече инфо.Да се надявам,че ще ги има тук в Плевен. Praynig
Как се справяте с грипа?Радост беше вече болничка,не мисля че беше грип,по скоро истинка,но нашата лична за да се презастрахова си ни изписа Оспамокс.Давах го с мисълта,че има глутен,но... Sick
Лека вечер!

# 208
  • Мнения: 1 849
На същата страница имаш поне 3 рецепти, тези които са с 500 гр. брашно (са с мая) - са за двойна доза - разделяш всичко на половина. Те стават и за фурна, а тази на Рози е за фурна и с бакпулвер, брашното при него е около 200 грама - да стане като кексово. Аз го правя в тавичката (правоъгълна) за кекс.

За грипа - давам от мечетата с ехинацея и съм го спряла от градина. Гледам навън да не ходим при деца, а се разхождаме сами или при познати майки, които питам - здрави ли са децата. Нашият доктор изписва в такива случай Зинат.

# 209
  • Мнения: 2 885
А ксантан гума от къде се купува, става ли хубаво и без нея? От рецептите за хляб правите ли соленки. Искам да наравя малки, меки и пълнени със сирене питчици или солени.

Общи условия

Активация на акаунт