Правен въпрос

• 2 741
  • 21
  •   1
Отговори
Благодаря предварително на тези, които са компетентни и могат да ми отговорят, тъй като срещам различни тълкувания по следният казус.
Баща ми, неговата сестра и брат имат наследствен имот от починалите си родители по равни части.Баща ми почина преди месец, негови наследници сме аз, сестра ми и майка ми. Въпросът ми е, само аз и сестра ми ли наследяваме равни дялове от неговият или право на такъв има и майка ми, при положение, че наследеното е наследство от родителите на баща ми , а не обща съпружеска собственост?Още веднъж благодаря Hug

# 1
Чл. 9. (1) от Закона за наследството -  "Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете."
Имотът в твоя случай се дели на три равни части между двете деца и преживелия съпруг.

# 2
Поправям се - бащиния ти дял от наследствения имот се дели между теб, сестра ти и майка ти.

# 3
Не съмсъгласна с калкулацията на galinel. Имотът няма как да се раздели на три равни части и да се изпълни цитираната разпоредба на СК. Майка ти получава 1/2 от имота, а за теб със сестра ти остават по 1/4

# 4
galinel , да това е така,когато говорим за съпружеска имуществена собственост т.е двамата съпрузи са участвали с дялове в имота,който е наследствен и ще се дели. Но когато става дума за наследство на единия от съпрузите, дали другия има участие в него.Защото по тази логика съпрузите на брата и сестрата и те ще претендират за равни дялове PeaceА наследяването е  винаги в лично качество.

# 5
Ако имотът беше съпружеска имуществена общност, при наследници - съпруг и две деца, майката има 4/6 ид.ч., а всяко от децата - по една шеста ид.ч.
В твоя случай обаче частта от наследствения имот не е съпружеска общност - майката е наследник заедно с децата и наследството от бащата ще се раздели на три равни части.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 11:09 от galinel

# 6
cruela_de , тук не става въпрос за наследствено жилище купено от майка ми и баща ми , аза имот наследствен от родителите на баща ми.Едното няма нищо общо с другото.Моля, ако има майки адвокати или юристи занимаващи се с подобни казуси да ми отговорят Praynig

# 7
Нали правилно съм разбрала, че братът и сестрата на баща ти са живи?
Ако е така, то техните съпрузи могат да претендират наследствени дялове едва след смъртта им.
Преживелият съпруг винаги наследява  Naughty

# 8
При живи брат и сестра на баща ти частите от общия имот са следните: за брата - 3/9, за сестрата - 3/9, за теб, сестра ти и майка ти - по 1/9

# 9
 А не е ли вярно, че полученото по наследство е лична собственост и не влиза в семейната.
СЕМЕЕН КОДЕКС
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.

# 10
  • Бургас
cruela_de , тук не става въпрос за наследствено жилище купено от майка ми и баща ми , аза имот наследствен от родителите на баща ми.Едното няма нищо общо с другото.Моля, ако има майки адвокати или юристи занимаващи се с подобни казуси да ми отговорят Praynig

Наследявате частта на баща ви от имота по равно за всеки от вас тримата. Преживелият съпруг е наследник по закон, затова и майка ви ще наследи.

Съпрузите на брата и сестрата защо ги намесвате - въпросните брат и сестра са живи, нали?

# 11
Вярно е, затова и частите са такива, ако беше съпружеска общност този дял - майка ти щеше да има половинката от него +1/3 от другата половинка...

# 12

Наследявате частта на баща ви от имота по равно за всеки от вас тримата. Преживелият съпруг е наследник по закон, затова и майка ви ще наследи.

Съпрузите на брата и сестрата защо ги намесвате - въпросните брат и сестра са живи, нали?
Naughty

# 13
  • Бургас
А не е ли вярно, че полученото по наследство е лична собственост и не влиза в семейната.
СЕМЕЕН КОДЕКС
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.

Госте, струва ми се, че не желаете майка ви да наследи въпросния имот, но няма как да стане - тя като негова съпруга винаги го наследява.  
Имотът е лична собственост на баща ви и ще се наследи от наследниците му, които сте вие, сестра ви и майка ви в равни дялове - по1/3 от дела на баща ви. Ако беше съпружеска общност майка ви щеше да получи 4/6, а вие със сестра ви по 1/6.

# 14
  • Бургас

Naughty

Кое по-точно от написаното не е вярно?

Общи условия

Активация на акаунт