Литературен клуб - ІХ

• 66 536
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! Приемате ли нови в темата?  Embarassed  bouquet

В момента чета "Безкраен празник" на Хемингуей - стара класика, излишни са думите.
Направила съм си един списък и съм на път към книжарницата тези дни. Да споделя, пък да ме посъветвате евентуално от коя да започна  Wink
"Изворът" - Айн Ранд
"Елегантността на таралежа"
"Мидълсекс" - Джефри Юдженидис
"Сянката на вятъра", "Играта на ангела" - Сафон
"Оризовата майка" - Рани Маника

И да попитам за съвременни български автори - можете ли да препоръчате нещо? Чела съм твърде малко такива и досега никой не ми направи особено впечатление, честно казано, но не искам да се отказвам от опитите.

Благодаря предварително!   bouquet

# 541
  • София
Мидълсекс много ми хареса, отдавна книга не ме беше забавлявала, разсмивала и натъжавала в същото време, както тази. Силно препоръчвам.

Взех си Мандолината на Капитан Корели - някакви отзиви?

# 542
Аз съм чела "Мандолината на капитан Корели" - книгата я обожавам. Доста е повествователна и подробна и в началото трудно се чете, но веднъж потръгне ли, наистина е хубава. Романтичната история е разгърната на фона на Втората световна война и е доста фактологична. Интересни са и преведените факти относно Мусолини. На мен лично книгата ми е от любимите. Единстването, което ме дразнеше, че заради филма винаги  си представях Никълъс Кейдж и Пенелопи Круз като главни герои. А филма е доста по-различен от книгата.
 Аз приключих "Джейн Еър" - един наистина огромен пропуск на младежките ми години. Наистина много ми хареса - сюжетът е интересен и завързан, любовната история е много драматична, а описанията и езикът на авторката са наистина най-красивите, които съм чела. Много ми харесаха и темперамента на героите, па макар и мистър Рочестър да ме разочарова по едно време.
Така ми се иска да чуя такива любовни обяснения и в днешно време - как ли бихи звучали?
Този цитат много ми хареса - толкова близо до реалния живот:
"...трябва да мразя онези, които въпреки усилията си да им угодя, продължават да ме мразят; трябва да се противопоставям на ония, които ме наказват несправедливо. Това е толкова естествено, колкото да обичаш този, който е благ към теб, или да приемеш наказанието, когато то е заслужено".
Иначи Тимати Далтън в ролята на мистър Рочестър много ми допадна!
Сега чета "Една арабска принцеса разказва"  - харесва ми разказът, интересно ми, но не знам дали в днешно време нещата не са се променили от тогава

# 543
  • София
mili, двете книги на Сафон са първокласно четиво! Peace  Четох ги със затаен дъх до последната страница. Wink

"Оризовата майка" съм я чела преди 5-6 години, много е вълнуваща.

По отношение на българските автори и аз постоянно се разочаровам. Thinking Мои познати хвалят Елена Алексиева / не съм чела нищо от нея/. Чете се много и Красимира Кубарелова / "Розов храст и сладко от смокини", "Стари шлагери и крем брюле"/. Последната книга на български автор, която прочетох, беше Da Capo на Пендачанска. Някои моменти ми харесаха, но като цяло не бих я препоръчала.

# 544
  • Варна
Рани Маника има нова книга - "Японският любовник". Също толкова завладяваща като "Оризовата майка" .
От бълг. автори харесвам само Димитър Динев - "Ангелски езици" и "Светлинка над главата". За мен е равностоен на Маркес.

# 545
От българските автори - Момчил Николов "Кръглата риба"

# 546
  • София
mili, ако приемаш препоръки от други "нови" в темата : "Татко, Аз и Ангелът" на Ваня Щерева.
А не чак толкова съвременна, но книга, която много харесвам - "Нерви", на Кирил Топалов.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 22:21 от NеDа

# 547
Кажете нещо повече за "Японският любовник" от Рани Маника!!!

# 548
Аз от българските автори горещо препоръчвам Елена Алексиева, Милен Русков, Захари Карабашлиев и Акек Попов.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 15:51 от Ellea

# 549
  • Майничка
Аз от българските автори горещо препоръчвам Елена Алексиева, Милен Русков, Захари Карабашлиев и Акек Попов.

И Бойка Асиова

# 550
  • Belgium
Препоръка от мен за Георги Господинов  Peace

# 551
  • Варна
Кажете нещо повече за "Японският любовник" от Рани Маника!!!
Типично женска книга. Има история, емоция, рецепти. Хареса ми

# 552
Препоръка от мен за Георги Господинов  Peace
Подкрепям. И за поезията, и за прозата му. Един от най-талантливите съвременни бг автори.

# 553
Благодаря ви много, момичета, за съветите!

Списъкът ми сладко натежава, а посещението в книжарницата ще е още днес. Лошото е, че чета бавно. При вас как е? Имате ли система за например "диагонално четене"? Аз обичам да се наслаждавам на думите, не бързам да науча единствено развръзката. За мен лично в това е смисълът - езика, израза, думите. Може би защото самата аз работя с думи.

Видяхте ли тази статия: http://www.capital.bg//politika_i_ikonomika/obshtestvo/2010/08/0 … mi_kakvo_chetesh/
Доста интересни са коментарите под нея  Wink

Хубава седмица!   bouquet

# 554
  • Ямбол
В последно време толкова гнусни и гадни неща прочетох за издателствата и издателите, че изобщо не им вярвам.
Аз също чета сравнително бавно, но зависи от много неща и най-вече от свободното ми време. Понякога книга от 300стр. мога да прочета за два дни, а понякога мога да я влача и цяла седмица. Ако е увлекателна, намирам време и бързо я изчитам, ако е скучна, давам шанс да ми допадне до 100-тна страница, ако ли не се случи, зарязвам я.

Общи условия

Активация на акаунт