Литературен клуб - ІХ

• 66 518
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте!!
А аз не мога да не споделя впечатленията си от "Лекарство против северния вятър". Днес я купих и я прочетох! Страхотна книжка - епистоларен роман под формата на имейли между мъж и жена, които не се познават. Диалогът е страхотен, динамичен и забавен. Книгата наистина се чете леко, но в същото време идеите, които Даниел Глатауер поставя  са задълбочени и злободневни. Наистина има върху какво да се замислим относно образите във виртуалното пространство, които понякога ни се струват идеални, съвършени. Хареса ми и идеята за разминаването им с действителния живот. Определено ще чета и "Синята вълна".
А ето и някои цитати, които ми харесаха особено:

‎"За да постигне нещо в реалния живот, човек е принуден непрекъснато да прави компромиси с личността си. Не ТРЯБВА да реагираш прекалено остро! ТРЯБВА да приемаш едно или друго...Нужно е постоянно да приспособяваш чувствата си ..., да щадиш хората, които обичаш, да играеш стотици роли всеки ден, да балансираш и да си изключително точен в преценката си, за да не застрашиш общото цяло, от което ти си част?"
‎"Сега е ваш ред да ми пишете, Еми. Писането е като целувка, но без устни. Писането е целувка между два интелекта..."
И аз си поръчах "Самотата на простите числа" и освен това "Бяла като мляко, червена като кръв" - някой отзиви???

# 571
Как сте, хора, прочетохте ли "Самотата на простите числа"?
Аз пак се повлякох по засилената реклама, и пак съм разочарована...никакъв край. Сухи диалози между героите, което може би е разбираемо в техния случай.
Някои моменти ми се сториха твърде наивно замислени- например анорексията на Аличе...толкова години наред без сериозни последици и то без мъжът й, лекар да усети, че нещо не е наред. Направо игра на жмичка ми се стори цялата работа...Знам, че може би нямам въображение, и че съм една голяма мърморка, но не ме изкефи нещо. Останах с чувството, че авторът е бързал да я започне и свърши. През цялото време четох в очакване да се случи нещо наистина интерено, но уви...

# 572
Включвам се, за да споделя, че в момента чета "Бяла като мляко, червена като кръв" - много ми допада - свежа, нестандартна - а и още повече ме впечатлява, защото и аз съм учител. Не съм я прочела още - да видим!!!

# 573
Здравейте!!!Преди два дни приключих "Бяла като мляко, червена като кръв" и все още не мога  да подхвана друга книга - прекрасна е - силна, вдъхновяваща. Ще ми се всички тийнейджъри да се докоснат до нея - има много какво да научат. Наистина сюжетът не е бог знае колко оригинален, но е разказан с толкова чувство за хумор и любов. С тази книга се смях и плаках.В нея Алесандро д`Авения засяга извечни проблеми за истинската любов, за мечтите, за приятелството, за вярата, за Бог - но през призмата на един съвременен тийнейджър и то , според мен, много оригинално и затрогващо.Книгата се чете бързо, но не те оставя безразличен.Наистина е страхотна - а и има страшно много литературни, исторически и музикални препратки. Определено си струва!

# 574
Някой има ли впечатления от втората книга на Карлос Руис Сафон "Играта на ангела", която е продължение на "Сянката на вятъра"?

# 575
Позволявам си да дам линк към блога на една съфорумка във връзка с книгата, за която питаш:
http://boyanalambert.blogspot.com/2010_01_01_archive.html

# 576
  • София
Някой има ли впечатления от втората книга на Карлос Руис Сафон "Играта на ангела", която е продължение на "Сянката на вятъра"?

Аз прочетох и двете с еднакво удоволствие.  Peace

# 577
buttinsky, sweetkids_mama, благодаря ви  Hug

# 578
  • гр.София
Аз също се разочаровах от "Играта на ангела". Книгата е интересна, чете се бързо, но имам чувството, че е Сафон я е "попретупал," някои моменти останаха неизяснени за мен. В "Сянката на вятъра" накрая пъзелът се подрежда и читателят получава отговор на всичките си въпроси и мистерията се разбулва, а във втората част от четирилогията остава чувството за загадка, която не е напълно разкрита. Втората книга ми се струва неизгладена, недовършена.

# 579
"Дзифт" - книгата не съм чела, но гледах филма. ОТВРАТ и простотия, скодоумно оригиналничене.

# 580
  • Ямбол
"Дзифт" - книгата не съм чела, но гледах филма. ОТВРАТ и простотия, скодоумно оригиналничене.
Аз съм чела и книгата, и филма съм гледала. Не е супер зле, но не е и кой знае какво.

# 581
Прочетох "Портретът на Дориан Грей", а след това гледах и филма Дориан Грей.
Някой правил ли го е така близо - прочитане и гледане???

# 582
  • Mostly in my mind
Прочетох "Портретът на Дориан Грей", а след това гледах и филма Дориан Грей.
Някой правил ли го е така близо - прочитане и гледане???
аз , и точно с Дориан. и мисля, че е по-добре така понеже подробностите от книгата ти са още пресни в главата. Филмът като филм сам по себе си не беше лош, но като си чел книгата някак си не ти харесва хич.

# 583
Лолита, точно за това ми се говореше.  Laughing
Чаках 6 месеца, за да гледам филма, тъй като исках първо да прочета книгата.
Веднага след като я свърших, изгледах този тъй дълго чакащ филм. Режисьорското хрумване е някаква интерпретация на книгата. Даже и много важни и силни моменти от книгата са изменени...

# 584
 Аз затова избягвам да гледам филми , направени по любими книги. Обикновено се разочаровам и скучая на филма. В някои случаи, ако гледам филма  първо е по-добре. Например "Принцът на приливите" първо гледах филма ,който много ми хареса. С голямо удоволствие прочетох и книгата. В много редки случаи филмът е по-добър . Май единствения случай, за който се сещам е "Жената от пясъците". И като съм се отплеснала за книги-филми да споделя и впечатлението си за "Листопад", въпреки,че имаше отделна тема. На мен книгата ми хареса много повече от филма. Напомняше ми "Гераците" на Елин Пелин. Филмът е много доизмислен, осъвременен и комерсиализиран. Аз го загледах заради Решат Нури и се разочаровах, но книгата ми оправи впечатленията. Силен автор си е.

Общи условия

Активация на акаунт