Литературен клуб - ІХ

• 67 013
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Привет, мисля да си купя някои от тези заглавия.
Според вас кои от тях не са за изпускане, ако мога така да се изкажа ?

Аз съм си харесал :

Юкио Мишима - Златният храм
        Антон Дончев - Време разделно
       "1984"  Оруел

По пътя и Сидхарта, Чужденецът съм ги чел.

Златна колекция 20век 
1     Умберто Еко - Името на розата - няма наличност
4    Николай Хайтов - Диви разкази
2    Борис Пастернак - Доктор Живаго
3    Владимир Набоков - Лолита
5    Уилям Фокнър - Врява и безумство
6    Джон Стайнбек - На изток от рая
7    Юкио Мишима - Златният храм
8    Чарлз Буковски - Пощенска служба
9    Ивайло Петров - Хайка за вълци
10    Пърл С. Бък - Източен вятър, западен вятър
11    Фредерик Форсайт - Денят на чакала
12    Томас Ман - Йосиф  в Египет
13    Жозе Сарамаго - Възпоменание за манастира
14    Маргьорит Дюра - Любовникът
15    Джак Керуак - По пътя
16    Джеймс Елрой - Черната Далия
17    Уилям Бъроуз - Голият обяд
18    Дейвид Х. Лоурънс - Любовникът на лейди Чатърли
19    Виктор Пасков - Алилуя
20    Уилям Голдинг - Повелителят на мухите
21    Рей Бредбъри - 451 градуса по Фаренхайт
22    Марсел Пруст - Eдна любов на Суан
23    Блага Димитрова - Лавина
24    Майкъл Ондатджи - Aнглийският пациент
25    Хенри Милър - Тропикът на рака
26    Джоузеф Конрад - Прагът на зрелостта
27    Жан Пол Сартр - Погнусата
28    Джон Дос Пасос - Манхатън трансфер
29    Херман Хесе - Сидхарта
30    Антон Дончев - Време разделно
31    Aгата Кристи - Десет малки негърчета
32    Казуо Ишигуро - Остатък от деня
33    Греъм Грийн - Безнадежден случай
34    Йордан Радичков - Акустичното гърне
35    Иън Макюън - Амстердам
36    Е.Л.Доктороу - Рагтайм
37    Михаил Булгаков - Театрален роман
38    Вера Мутафчиева - Случаят Джем
39    Албер Камю - Чужденецът
40    Джордж Оруел - 1984

# 76
Диви разкази,Лолита,На изток от рая,Любовникът,451 градуса по Фаренхайт,Време разделно-разкошни,по мое мнение.Прочети ги непременно! Peace

# 77
  • Mostly in my mind
Аз бих допълнила и Десет малка негърчета, Врява и безумство, Името на розата, Повелителят на мухите, Лавина. Май доста станаха  Laughing Специално от тази колекция, и всички да си ги вземеш, няма да сбъркаш

# 78
Много ще се зарадвам, ако някой драсне няколко реда за Елин Рахнев.

# 79
Вера Мутафчиева - Случаят Джем;  Казуо Ишигуро - Остатъкът от деня... - наистина всичките си заслужават...

# 80
Тези...

Цитат
2    Борис Пастернак - Доктор Живаго

Цитат
5    Уилям Фокнър - Врява и безумство

Цитат
6    Джон Стайнбек - На изток от рая
Цитат

24    Майкъл Ондатджи - Aнглийският пациент

Цитат
32    Казуо Ишигуро - Остатък от деня

# 81
Tsugumi, благодаря ти, засрамвам се. Embarassed  Ще се радвам, ако дадеш заглавието на книгата за чаената церемония, задължително ще я потърся.

Ив, благодаря за обяснението. Тази конотация всъщност би могла да се открие и в други езици, на първо мислене се сещам за френското foyer, а защо не и българското огнище, които също често се употребяват като синоними на дом, семейство.

Luisalote, благорадя и на теб (днес се изказвам малко като носител на наградата на Академията, но така се случи Simple Smile), четох "Спутник.." миналата година и в момента като разсъждавах по темата, не се сетих за тази книга. Описанието на Хаваите в "Танцувай..." е в същия стил, който споменаваш за Гърция, значи Мураками определено търси в "чужбината" някакъв контрапункт на Япония (дъжд, сняг, мрак).

hakama, от книгите, които все още не са ти препоръчали, аз бих откроила "Възпоминание за манастира" на Сарамагу.

# 82
Сарамагу е изумителен автор. Малко са ми силни характеристиките, но това е най-добрата книга, която съм чела в последните две години. Четох я два пъти поред. После си купих "Предание за Исуса Христа" с издател Колибри пак от него. За съжаление други негови книги не съм намерила. Отдавна нищо не ме беше впечатлявало така, както този автор. Хвалих го навред, но явно никой освен мен не го харесва, защото колегите ми ме гледаха странно след като го бяха чели. Ама пак го препоръчвам.
Книгите на вестниците 24 часа и Труд са с изключително оформление. Ако бяха на пазарна цена, щяха да струват поне двойно. И са много интересно подбрани.

# 83
gorun, "Възпоминание за манастира" съм прочела преди 15 години сигурно, но и за мен досега си остава една от най-красивите книги.

Между другото, сега видях в списъка и романа на Фокнър "Врява и безумство" и сетих колко се възмутих наскоро, когато в друга книга заглавието на български език беше цитирано като "Шум и лудост". А това, разбира се, веднага ме наведе за сетен път на мисълта колко е важен преводът, още повече за произведения, които вече са станали класика (но не само за тях). А точно този превод на покойния вече Кръстан Дянков е наистина гениален, което се вижда дори само от заглавието (The Sound and the Fury). Надявам се, че преиздават него, а не някой нов превод. Rolling Eyes

# 84
  • Mostly in my mind
Врява и безумство е много болна книга  Laughing

# 85
Врява и безумство е много болна книга  Laughing

Преди няколко години се опитах да я чета, много ме подтиснаха първите страници и не продължих  Rolling Eyes.

Котка, не си бях дала сметка, но като се сетя за книгите на Мураками, ми изниква точно тази представа, едно мрачно, дъждовно, меланхолично време... и объркания ум на героите  Peace.

# 86
  • София
Благодаря за препоръките  Hug

Само за Врява и безумство нещо се двоумя, newsm78 може би ще я взема ако е превод от Кръстан Дянков (мир на праха му) Peace

Казуо Ишигуро - Остатък от деня > имало и страхотен филм със сър Антъни Хопкинс, Кр. Рийв (мир на праха му)
http://www.imdb.com/title/tt0107943/

# 87
Котка, книгата я споменах:
http://www.pe-bg.com/?cid=3&where=author&search_q=%D0%9F … D0%BE&exact=1
Много е ценна, рядкост са подобни находки на книжния ни пазар, в началото е трудна, докато свикнеш с подхода на автора (поне при мен), но след това е удоволствие. Има и един японски филм, който е посветен на един от майсторите на тази церемония: http://www.imdb.com/title/tt0098287/, за който се разказва във втората половина на книгата.
Труден е за откриване, но ти го препоръчвам, ако ти попадне.

Жузе Сарамагу не съм го чела, но имам интерес към творчеството му. Наскоро четох интервю с него, в което той не спестява критиките си към политическата ситуация в Италия (по повод предишни негови коментари в този дух, издателство, което е близко до сегашния министър председател отказва да издаде последната му книга, въпреки последователсността в публикуването на предишните му).

От Фокнър не съм чела всичко, включително "Врява и безумство". За какво става дума в нея. Luisalote
и аз имам проблем с прочита му подобно на това, за което пишеш ти.
Сподели за "Дивните облаци". Аз останах безкрайно разочарована и все си мисля, че причината е до голяма сепен и в преводача. В тази връзка hakama ми припомни за Кр. Дянков - наистина един от най-добрите ни преводачи на американска литература (заедно с Димитри Иванов, да не забравяме Wink ).
Тези книги не бяха ли вече веднъж пускани пак от същото издателство преди години? Спомням си, колко колеги се бяха оказали с по няколко екземляра на "Името на розата".

# 88
  • София
Тази колекция се оказа в крайна сметка, че не могат да се намерят книгите Sad  Но, си набелязах 10 заглавия и ще ги търся, особено тези японските.

N192F, Сарамагу Жозе, Възпоминание за манастира, 15

Странно, тази книга я намерих в база данни- аудио книги тук : [url]http://zari-bg.net/feature/262.html[url]

Някой слушал ли е по този начин книги, мисля че в някои случаи е много полезно ( на път , на работа  Grinning ).

Ще ми се да опитам, а и най вече заради дублажа, дикцията, начинът на изговаряне, интонация бих слушал - искам да се осъвършенствам в реториката  bowuu

ПП: В MP3 вариант дали има някъде на свободен достъп?

# 89
hakama , пълно е със сайтове на аудио-книги на други езици. Предполагам и че е много времеспестяващо и удобно, но аз самата не мога да "чета" книга по този начин. Не се конентрирам върху това, което слушам (да не казва и че някои направо са ме приспивали  Embarassed ).

Общи условия

Активация на акаунт