Новите ви книги - 4 част

• 53 798
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? - Само когато първата не ми е достатъчно интересна към момента. Предпочитам да ги чета последователно.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? - Да, лекичко с молив.
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? - Книгите, или абзаците? Rolling Eyes Имам разни листове, върху които съм преписвала някои добри моменти, но не е честа практика. А списък на прочетените книги нямам.
4. Подвързвате ли си книжките? - Не. Но сега се сдобих с една, която има нужда от подвързване.
5. Препрочитате ли книги? - Любимите ми  - да, по няколко пъти.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? - Не ги разбирам по различен начин, но винаги намирам по нещо ново. И все пак не се знае след десет години и още един прочит...

# 466
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? - Трябва да съм си забравила основното четиво за тази цел. Винаги чета нещо, но само по едно.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? - Понякога ми се ще, но не обичам да има нещо останало след мен. Обичам да споделям книгите си с другите и не искам да им натяквам моите впечатления. Другата причина е, че все бързам да видя какво има след това и ...
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? - Много рядко. Имам списък с прочетените книги, който започнах в даден етап от живота си, когато осъзнах, че не знам какво съм прочела и че съм започнала да забравям какво съм прочела.
4. Подвързвате ли си книжките? - Чуждите - да. Към моите съм по-безотговорна.
5. Препрочитате ли книги? - За сега не, но искам да препрочета много? - Някой ден ще видим ...

# 467
Чета толкова книги, колкото грабнат интереса ми в момента. Ако някоя доскучае- отпада на мига. Така осъществявам един вид естествен подбор.  Mr. Green Не се насилвам да чета нищо и нищо не е толкова гротескно, колкото слабата книга.
Чета най- често по 3-4 книги накуп, като местата на отпадналите се заемат автоматично.
Никога не ги подвързвам- все съм си жадна за онзи аромат-  сух, дървесен, топъл- аромат на прясна книга.
Никога  не драскам по страниците- за мен това е светотатство.
Никъде нищо не записвам, рядко препрочитам в цялост.
Много често обаче  разглеждам любимите си книги, - ей така, леко опипвам с поглед текста- тук поспирам, там забързам, препускам на воля, поглаждам корицата и там, името на автора с палец- нежно, леко, като милувка...
Май ги обичам.
Книгата е странно същество- жива е, жива, жива.
И няма как да е иначе- изцедила е най- доброто, най- живото от един човек. И го пази, независимо как се е завъртял света междувременно.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 20:35 от вълшебница

# 468
Вълшебнице, вълшебно говориш!!!  bouquet

# 469
  • Ямбол
Вълшебнице, вълшебно говориш!!!  bouquet
аха

# 470
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? - много често. Напоследък задължително вървят и по четири-пет книжчици с приказки, но се стремя да предам на големият моята любов към книгата.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци?-не. Считам го за кощунство. Всъщност правела съм го  Blush в учебниците, тъй като зрителната ми памет е много силна.
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? - не. Честно казано, когато погледна една книга, веднага се сещам дали съм я чела. Един единствен път ми се случи да се заблуда и да си я купя отново. Просто реших, че е продължение от една поредица, а то беше ново издание.
4. Подвързвате ли си книжките? - не. Стремя се да ги пазя.
5. Препрочитате ли книги? - да. Определени, които си спомням, че са ме грабнали.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? - някои да. От позицията на годините и натрупаният житейски опит. Спомням си, че се криех от брат си, когато на 13 години реших да прочета "Вечната Амбър". Спомням си, че изядох и шамари. Но отчитам и факта, че тогава ме вълнуваше сексуалната част на книгата (доколкото я има) и съвсем не обърнах внимание на историческото време, в което се развива действието. В резултат на забраните и досега не съм прочела "Принцеса Изабо"  Rolling Eyes

# 471
А, забравих и един малко откачен може би въпрос: купували ли сте си два пъти една и съща книжка?
Щото аз-да.  Или някой ми я е подарил, пък не ми е била актуалана в момента..  Embarassed

Пп. за тефтерчето имах предвид записки на интересните  мисли, не списък на прочетените книжки, това е .. шашаво.

# 472
Аз, да, само веднъж. Но пък, наскоро дадох едното копие на човек, който я търсеше, така че, имало е защо да се случи да я купя два пъти.  Simple Smile

Natsuo Kirino преведена ли е на български? Нещо все руски сайтове ми дава търсачката, а сякаш я бях засичала...

# 473
Да на въпроси 1,5 и 6( чета едновременно, препрочитам, възприемам по различни начини).
Не си записвам нищо никъде, но по едно време имах навика да си пъхам на произволно място в книгата малко листче, на което записвах една дума от въпросната страница. И следващия път като препрочитам книгата записвам отново същата дума/словосъчетание. Имам листчета с по 10-15 думи  Blush

# 474
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно?-почти винаги,но обикновено някоя има предимство.Също така има и книги,които за известно време съм спряла да чета по някаква причина,и по-късно се връщам към тях и ги дочитам.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци?-доста често. Peace
3. Може би си ги и списвате в тефтерче?-започнах в началото на тази година,видях идеята в един вестник и ми хареса.Не че забравям какво съм чела,но ще ми е интересно да го прочета тоя тефтер след време.
4. Подвързвате ли си книжките?-рядко.Пазя ги добре.
5. Препрочитате ли книги? -естетвено,но напоследък ми се случва все по-рядко.Има твърде много непрочетени книги,върху които да се съсредоточа.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги?-зависи от книгата,но се случва. Peace

# 475
  • Майничка
1. Непрекъснато чета нещо ново, дочитам друго, препрочитам трето... Чета много, много бързо, рядко разнасям с мен книги, но където имам възможност - зачитам по нещо и после си го довършвам вкъщи (рядко се случва да нямам някоя книга). Така става у майка ми, у родителите на съпруга ми, у приятели...
2. Никога. Надраскана и лекьосана книга за мен си е светотатство. Ако някой ми върне такава, повече книга от мен няма да види. И със сигурност ще си я купя пак, да ми е чистичка.
3. Не описвам прочетеното, уж помня, но понякога ми е приятно да зачета книжка и да открия нещо вече познато, все едно съм си намерила забравено левче в дреха, която обличам за първи път през сезона. Laughing
4. Не подвързвам с вестник или найлонче, чета много чисто (сигурно заради бързината). Случвало се е да оставям прочетена, но нехаресана книга за продаване при познати книжари, по нищо не се различава от новите. Много любими, често препрочитани и давани назаем книги обаче даваме за твърда подвързия в ателие.
5. Препрочитам по много, много пъти, понякога - само отделни абзаци, по-често - отварям за определен абзац, но си я довършвам цялата. Не само любимите, на много книги давам втори, че и трети шанс през годините.
6. Тези, които са ме грабнали от раз си остават вечна любов. Понякога обаче, при втори и трети прочит, уж неутрална книга се вмъква полека в душата ми и се нарежда при любимите.
7. Купувам втори път ако ми се дочете, а трайно нямам достъп до някоя книга, ако са ми я върнали надраскана или спарцальосана... Не се случва често, все пак. Виж, съпругът ми е друга бира - купувал е и по 3-4 издания, ако се случат в различни поредици. В много, много редки случаи книга е излизала под различно заглавие и съм се подвеждала.

# 476
  • гр.София
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? Да, ако първата книга не ме е заинтригувала особено, започвам някоя друга, и след като я прочета, се връщам на първата.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? Не, но ги чета на глас на мъжа ми или на някой друг, който е наблизо в момента.
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? Нямам този навик.
4. Подвързвате ли си книжките? Само по- ценните екземпляри.
5. Препрочитате ли книги? Да, всички книги, които са ми харесали прочитам най-малко по два пъти, през няколко години.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? Винаги откривам нещо ново. Неизбежно е, аз самата съм се променила по някакъв начин между два "прочита" и това се отразява и на начина, по който възприемам творбата. Случвало се е книга, която ме е затруднила преди време, след години да ми достави истинска наслада, а също и обратното- творба, която ме е впечатлила, при втора "среща" да ме разочарова.

# 477
Тоя мишок изглежда интригуващо, Лу?

Мацки, много ми напират некои въпроси. Това понеже не мога да похваля с нова книжка сигурно, но все пак..
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно?- Нон стоп съм така
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? - не, само в учебници съм го правила на времето.
3. Може би си ги и списвате в тефтерче?-не
4. Подвързвате ли си книжките? не, не обичам да усещам "втора книга"
5. Препрочитате ли книги? - зависи от книгата.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? - ако са книги, които съм чела като задължителна литература на младини=да.

Това май си е за отделна тема, ама .. могат да ме разберат погрешно  Wink

# 478
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? - Много рядко. Предпочитам ги една по една.
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? - Не.
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? - Преди години го правех, сега не.
4. Подвързвате ли си книжките? - Не.
5. Препрочитате ли книги? - Да.
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? - Като цяло не, но винаги откривам нови неща, които преди това са останали незабелязани.
7. Не ми се е случвало. Но имам няколко, които са различни издания или различни преводи.

# 479
  • Ямбол
1. Случва ли ви се да четете няколко книжки едновременно? - Не, никога. Чета една по една
2. Подчертавате ли си интересни абзаци? - Не
3. Може би си ги и списвате в тефтерче? - Един единствен абзац съм си записала от Анна Каренина
4. Подвързвате ли си книжките? - Много рядко
5. Препрочитате ли книги? - Зависи, по-скоро не
6. Разбирате ли ги по различен начин, препрочитайки ги? - Не
Досега никога не съм купувала две еднакви книги, но никога не е късно  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт