Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 184 072
  • 921
  •   1
Отговори
# 840
Много благодаря за подробната информация! Hug

Радвам се да помогна. Започни да прилагаш което прецениш, попрочети и още, ако имаш нужда. А, и не се впрягай за Вигантола - мисли положително, че ще се усвои и ще има полза за целия ти организъм. Ако не действа достатъчно, тогава сменяй. Освен това не е добре да отслабваш точно сега, защото освен в органи, витамин D се складира основно в мастната тъкан, особено на корема. По-добре поддържай сегашното си тегло, а от по-високите нива може да качиш около килограм. Отслабвай само ако наистина има нужда и при добри нива и прием на витамин D чрез пълноценно хранене и повече движение. Simple Smile  Hug

Последна редакция: ср, 01 мар 2017, 16:48 от Петенце Цветенце

# 841
  • София
Здравейте
И аз бях с ниско вит.Д към 24. По назначение от лекар пих месец и половина по 20 капки вигантол и достигнах ниво от  40. Сега ще ходя на контролен, но така или иначе ще трябва целогодишно да приемам профилактична доза за да не се стига отново до ниски нива.

# 842
Здравейте
И аз бях с ниско вит.Д към 24. По назначение от лекар пих месец и половина по 20 капки вигантол и достигнах ниво от  40. Сега ще ходя на контролен, но така или иначе ще трябва целогодишно да приемам профилактична доза за да не се стига отново до ниски нива.

Благодаря ти за споделения опит. 40 е много добра стойност. Щом си я достигнала толкова бързо, значи при някои хора Вигантол е доста ефикасен. А каква е профилактичната доза, която ти назначиха? Интересно ми е, макар и за себе си да знам колко ми трябва.

# 843
  • София
Малко те подведох. Извинявай. Изпих едно шише Вигантол по 20 капки денвно и след това преминах на хапчета по 10 000 единици, което се равнява на Вигантола. Според мен хапчетата помогнаха доста.
Колкото до профилактичната доза, все още не е уточнена. Ще споделя след профилактичния преглед. Аз лично за себе си след доста прочетено, гоня показания около 50-60.

# 844
anita7, нивата на вит. Д са ти били 24 така ли? Това за ниски нива ли се смятат? На мен даже високи ми се видяха.

# 845
  • Buffyworld
Mon17y,  имаш ли представа защо точно вит. Д 3 ти казаха да изследваш ? На мен ми казаха за изследвам Витамин Д - общ newsm78 В този общия може би се включва и вит. Д 3 ??? Наякой наясно ли е ?

# 846
Ами на мен всъщност са ми написали само вит. Д, а в изследванията пишеше вит. Д3 (ако не се лъжа). Трябва пак да погледна Grinning

# 847
  • Buffyworld
Аз също не разбрах защо на мен ми дадоха вит. Д - общ. Ако има опция обаче, другия път ще си пусна и само Д 3.

# 848
  • София
anita7, нивата на вит. Д са ти били 24 така ли? Това за ниски нива ли се смятат? На мен даже високи ми се видяха.
Миналата пролет 25-OH-Vitamin D - 19 ng/ml - пих 2 месеца по 10 капки Вигантол.
Октомври месец 25-OH-Vitamin D - 24.34 ng/ml - като лятото бях по една седмица на планина и море и след приема на Вигантол, би трябвало да съм си набавила за през зимата. Може би имам проблем с усвояването или по големи нужди и затова пак проведох лечение едно шишенце Вигантол по 20 капки дневно, а след това хапчета по 10 000 единици (общо около месец и половина).
Преди месец, след проведеното лечение - 25-OH-Vitamin D - 40 ng/ml. Следва консултация и назначаване на ежедневна профилактична доза.
Публикувам референтните стойноти на Бодимед, където правих изследванията:
Препоръчителни нива: >30 ng/ml
Достатъчност: > 20 ng/ml
Недостатъчност: 10-20 ng/ml
Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml
ПС. Прочетете малко повече и ще видите, че според новите проучвания се препоръчват нива към 70 ng/ml или поне над 50 ng/ml. Този витамин е много важен за всичко - имунна система, хормони, клетъчно делене и т.н. Само където в България и нашите лаборатории ще променят тези показатели сигурно след години.
Следете си нивата преди и след прием, за да видите при вас как се усвоява и натрупва.

# 849
Mon17y,  имаш ли представа защо точно вит. Д 3 ти казаха да изследваш ? На мен ми казаха за изследвам Витамин Д - общ .  newsm78 В този общия може би се включва и вит. Д 3 ??? Наякой наясно ли е ?

Изследват общ,  тоест 25 (OH) D3 - активната форма. Предната, от която се преобразува, е 1-25 (OH) D3. И двете се казват холекалциферол. Друга форма, която е широкоизвестна, е D2 или ергокалциферол. Тя е по скоро хормон или по-точно прекурсор на женски и мъжки полови хормони. Има и други форми, например D1. За по-подробна информация, потърсете "витамин D видове".

# 850
  • Buffyworld
Благодаря !  Hug

# 851
  • Бургас
А дали някой е изследвал витамин Д скоро и има ли лаборатории, които дават горна граница на реф.стойности?
В Лина Бс е 50, а виждам, че Бодимед дават препоръчителни нива: >30 ng/ml. При мен стойността беше 42, може ли да се приеме за добър резултат при положение, че според новите проучвания се препоръчват нива към 70 ng/ml или поне над 50 ng/ml ? И как тогава според лабораторията над 50 ng/ml е предозиране едва ли не?

# 852
Мон, аз съм чела тази статия, според която:

Препоръчителни нормативи за ниво на серумния тотален 25(OH)Д

Изявен дефицит на вит.Д: < 10 ng/ml; Недостиг: 10-30 ng/ml; Достатъчен прием:

> 30 ng/ml(30 до 150 ng/ml); Токсичност : >150 ng/ml

Конверсионен фактор за серумен 25OHД: 2.5 nmol/L = 1 ng/mL

http://m.credoweb.bg/defitsitat-na-vitamin-d-aktualen-patogeneti … ontent-67237.html
Колко е достоверно, не мога да кажа.

# 853
В темата за Хашимото тези дни се коментира - запомних, че 50-70 е препоръчително.

# 854
  • Бургас
Благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт