Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 184 074
  • 921
  •   1
Отговори
# 825
  • Милано

Няма защо, просто се старая да помогна с каквото мога. Ако съм ти била полезна поне малко, ще се радвам.
Много полезна е твоята информация HugИ отново ти БлагоДаря!

Радвам се. С това БлагоДаря ме замисли. Да не пишеш в една друга не много позната и прекрасна тема?
В коя по-точно?От старобългарски е Благо Даря...харесва ми и затова много често го изписвам така....

# 826

Няма защо, просто се старая да помогна с каквото мога. Ако съм ти била полезна поне малко, ще се радвам.
Много полезна е твоята информация HugИ отново ти БлагоДаря!

Радвам се. С това БлагоДаря ме замисли. Да не пишеш в една друга не много позната и прекрасна тема?
В коя по-точно?От старобългарски е Благо Даря...харесва ми и затова много често го изписвам така....

Имам предвид темата за подсъзнанието. Иначе и на мен ми харесва, имам слабост към интересния, необичаен и със дълбок смисъл изказ, вероятно остатък от българската филология.

# 827
  • Милано
Здравейте,момичета bouquetЕто и моите контролни изследвания:Калций-8,7(8,1-10,4),Фосфор-5,6(2,5-4,5),ТСХ-1,538(0,35-4,94),вит.Д-48,5(30-100).Малко съм "газирана" от високият фосфор...Ще се радвам да чуя вашите мнения. Възможно ли е да го набавям много с храната?

# 828
Хм,фосфор мечта..за мен 😃.
Шегата настрана, но мисля, че трябва да изследваш бъбречната функция.Бъбреците контролират нивото на фосфора и излишъка го изхвърлят.Тоест, независимо от храната, която приемаш, бъбреците трябва да изхвърлят ненужното.
Аз пък приемам 1,5г Р допълнително заедно с храна с високо съдържание на Р, но уви, не мога да достигна нормата.

# 829
  • на земята
 K.Lera,а по какъв повод изследва фосфор или профилактично?
На моя приятелка и излезе пък много нисък хром,сега пие даже остлабна.Изследвали ли сте хром?

# 830
  • Милано
Хм,фосфор мечта..за мен 😃.
Шегата настрана, но мисля, че трябва да изследваш бъбречната функция.Бъбреците контролират нивото на фосфора и излишъка го изхвърлят.Тоест, независимо от храната, която приемаш, бъбреците трябва да изхвърлят ненужното.
Аз пък приемам 1,5г Р допълнително заедно с храна с високо съдържание на Р, но уви, не мога да достигна нормата.
И аз зная,че е така,но за първи път ми е така завишен и се питах дали е възможно да е заради храната...вечерта преди изследването хрененето ми е било доста наситено със фосфор....А как ти е калция,щом ти е нисък фосфора?

# 831
  • на земята
 K.Lera,благодаря за отовора.
И аз ще изследвам хрома тези дни,ще споделя Peace

# 832
K.Lera,аз съм с Тумор-индуцирана остеомалация( хипофосфатемия), калция го държа в норма, без лекарства,но понякога пада и тогава правя тетанични гърчове.
Всъщност благодарение на ниския вит.D и Р ендокринолога се насочи към тази диагноза,загубих година от лутане по невролози.

# 833
  • Милано
K.Lera,аз съм с Тумор-индуцирана остеомалация( хипофосфатемия), калция го държа в норма, без лекарства,но понякога пада и тогава правя тетанични гърчове.
Всъщност благодарение на ниския вит.D и Р ендокринолога се насочи към тази диагноза,загубих година от лутане по невролози.
И моя вит.Д беше нисък...след отстраняването на щитовидната жлеза,мислех,че са ми били отстранени и парашитовидните жлези,но цитологията потвърждава,че няма находки доказващи отстраняването им.Но районът в който живея тук е планински и с висока влажност и като се заинтересувах 70 %процента от жените над 30 са с нисък вит.Д.Странното е,че когато вид.Д почти го нямаше фосфора и калция бяха в норма,макар калцият да беше в началото на долна граница.Сега запърви път е така висок ooooh!Бъди здрава! Hug

# 834
Здравейте, съвсем случайно попадам на темата и се зачетох. Доста е дълга и ще ми отнеме време да я прочета, но реших да се включа и аз. Извинявам се ако предварително, преди да съм прочела цялата тема, задам въпрос, на който вече е отговаряно Peace Изследвах витамин Д наскоро, тъй като той е едно от малкото неща, които не съм изследвала. Цялостният проблем при мен започна с проблемен цикъл. Та оттам лекари, лечения, изследвания и всичко наново. След многобройни изследвания на какви ли не хормони и други, ме изпратиха и за витамин Д (заедно с магнезий и желязо, които са в норма). Оказа се обаче, че витамин Д бил много нисък - 5.1 при реф. ст-сти от 30 нагоре. Изписаха ми по 10 капки дневно Вигантол за около 3 месеца и след това контролни изследвания. И тъй като все още не съм абсолютно запозната с негативите при дефицит на витамин Д, искам да ви попитам, възможно ли е да имам страшен косопад, дефекти по ноктите и непрестанни проблеми с цикъла/яйчниците и тяхната функция именно заради липсата на витамина? newsm78 Отново се извинявам ако задавам глупав въпрос Rolling Eyes

# 835
  • Милано
Здравейте, съвсем случайно попадам на темата и се зачетох. Доста е дълга и ще ми отнеме време да я прочета, но реших да се включа и аз. Извинявам се ако предварително, преди да съм прочела цялата тема, задам въпрос, на който вече е отговаряно Peace Изследвах витамин Д наскоро, тъй като той е едно от малкото неща, които не съм изследвала. Цялостният проблем при мен започна с проблемен цикъл. Та оттам лекари, лечения, изследвания и всичко наново. След многобройни изследвания на какви ли не хормони и други, ме изпратиха и за витамин Д (заедно с магнезий и желязо, които са в норма). Оказа се обаче, че витамин Д бил много нисък - 5.1 при реф. ст-сти от 30 нагоре. Изписаха ми по 10 капки дневно Вигантол за около 3 месеца и след това контролни изследвания. И тъй като все още не съм абсолютно запозната с негативите при дефицит на витамин Д, искам да ви попитам, възможно ли е да имам страшен косопад, дефекти по ноктите и непрестанни проблеми с цикъла/яйчниците и тяхната функция именно заради липсата на витамина? newsm78 Отново се извинявам ако задавам глупав въпрос Rolling Eyes
Възможно е...Аз съм с ранна менопауза и лекарите го отдават на дефицита на вит.Д и на късно откритите възли на щитовидната жлеза.

# 836

Въпросът ти изобщо не е глупав. Даже си на много прав път. Витамин - D дефицит е една от рядко споменаваните, но много чести причини за косопад. За другите симптоми важи същото. Витамин D е прекурсор в организма на хормони, включително полови, така че проблемът с цикъла не е учудващ предвид такова ниско ниво. А коя форма изследва и вземеш ли мерки (храни и/или добавки)? Аз боря здравословен проблем, при който той има голямо значение. Нивата ми са били и 18-22, сега са около 30, но още се боря с последствията. Споменавам го, за да вземеш мерки възможно най-скоро и дай Боже, без по-сериозни последствия. Не отлагай въобще. Успех! Simple Smile

# 837
Патенце Цветенце, изписаха ми капките Вигантол и ми казаха, че доста време ще ги приемам. Засега приемът е 10к./дневно, после щяла да се регулира тази доза. Аз през това време ще гледам и да приемам повече храни, спомагащи усвояването на витамина. Изследваха ми Д3. Докторката ми каза, че нивото е изключително ниско и трябва да го следя изкъсо. #Crazy Просто досега не ми е хрумвало, че всички тези проблеми могат да се дължат на един витамин и то "добиващ се от слънцето" (звучеше ми някак незначителен). А и не знам защо досега никой не се сети да ми каже да проверя нивата му при условие, че от 2г. ходя по едни и същи изследвания и очевидно подобрение няма след каквито и да е хормонални лечения.

# 838
Патенце Цветенце, изписаха ми капките Вигантол и ми казаха, че доста време ще ги приемам. Засега приемът е 10к./дневно, после щяла да се регулира тази доза. Аз през това време ще гледам и да приемам повече храни, спомагащи усвояването на витамина. Изследваха ми Д3. Докторката ми каза, че нивото е изключително ниско и трябва да го следя изкъсо. #Crazy Просто досега не ми е хрумвало, че всички тези проблеми могат да се дължат на един витамин и то "добиващ се от слънцето" (звучеше ми някак незначителен). А и не знам защо досега никой не се сети да ми каже да проверя нивата му при условие, че от 2г. ходя по едни и същи изследвания и очевидно подобрение няма след каквито и да е хормонални лечения.

И аз така от омаловажаване плюс лекарско недоглеждане сега съм в доста незавидно положение. Вигантол е стар препарат и дори в тази тема имаше мнения, че много бавно и трудно вдига нивата, а отлагането с месеци не е желателно. Допий го, ако си го взела и ако дава много слаби резултати, го смени с друго. Аз ползвам в момента спрей на Абофарма, но ми излиза малко неизгодно - 40000IU за 9лв, а трябва да приемам 4000 за поне месец, което са 3 опаковки. Освен това установих, че поне моят флакон пръска по-малко, може би около 300, а не 400 единици на впръскване, но ще го доизползвам. Аз гледам да добавям и с храната и общо да са 4000. Започни да ядеш риба, домашно свинско месо, черен дроб, яйца, масло, гъби... Помисли за адекватен прием на магнезий и витамин К, може и с храната. При такъв режим би трябвало за 1-2 месеца да си доста по-добре, както и нивата на витамин D3.

Последна редакция: ср, 01 мар 2017, 16:05 от Петенце Цветенце

# 839
Много благодаря за подробната информация! Hug

Общи условия

Активация на акаунт