Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 184 083
  • 921
  •   1
Отговори
# 810
  • Buffyworld
Момичета, аз давам на детето два месеца Вигантол по 4 капки на ден. Вече два месеца го давам и исках да питам - колко дълго може да се дава ? Аз реших да го давам порфилактично сега в зимния сезон, но се притеснявам да не предозирам.  #Crazy

# 811
  • София
Предозираш. Такава доза ни беше изписана от ДжиПито, когато малкия беше на 3 месеца и в резултат следващите 8 месеца силно изостана с растежа, на 12 месеца беше под 8 кг.

Последна редакция: ср, 11 яну 2017, 09:54 от Sharky*

# 812
  • Buffyworld
Предозираш. Такава доза ни беше изписана от ДжиПито, когато малкия беше на 3 месеца и в резултат следващите 8 мосеца силно изостана с растежа, на 12 месеца беше под 8 кг.

А джипито колко време ти каза да го даваш ?

Аз все пак да уточня - на мен ми го каза ендокринолог, че сега в зимните месеци мога да давам на детето по 4 капки на ден, но не каза за колко време. Детето ми е на 10 години, все пак не е бебе. А на мен ми каза два пъти седмично да вземам по 10 капки наведнъж за период поне от три месеца. После трябва да пусна изследване. Моето ниво на вит. Д беше критично ниско. Но на детето не съм го изследвала.

# 813
Предозираш. Такава доза ни беше изписана от ДжиПито, когато малкия беше на 3 месеца и в резултат следващите 8 мосеца силно изостана с растежа, на 12 месеца беше под 8 кг.

Аз все пак да уточня - на мен ми го каза ендокринолог, че сега в зимните месеци мога да давам на детето по 4 капки на ден, но не каза за колко време. Детето ми е на 10 години, все пак не е бебе. А на мен ми каза два пъти седмично да вземам по 10 капки наведнъж за период поне от три месеца. После трябва да пусна изследване. Моето ниво на вит. Д беше критично ниско. Но на детето не съм го изследвала.

1 капка Вигантол = 667 IU
3 капки Вигантол = 2000 IU
Дози над 2000 IU се считат за терапевтични при възрастни. За теб добре, щом нивото ти е критично ниско, но за детето се консултирай и с читав педиатър, който да може да поеме отговорност за това, което предписва, а не само да съветва. Иначе добре са те насочили към контролно изследване.

# 814
  • Милано

Няма защо. Съжалявам, че не мога да помогна за определена марка, аз разчитам на храната за витамин К -  за К1 разнообразни растителни храни, билков чай, от другата форма К2, която е в животинските продукти също приемам достатъчно. При разнообразно хранене и добро храносмилане не би трябвало да има дефицит. Разновидност на витамин К (незнам кой номер обаче) се произвежда и от бактерии в червата, подобно на В12, така че пак опираме до добро храносмилане. Като цяло каквото и да ядем или приемаме, важното е какво се усвоява. Simple Smile
А някаква идея за подобряване на храносмилането и оттам на усвояването?

# 815
Не си самоназначавайте лечение и то с не-безобиден витамин. И аз миналата зима, повлияна от форума и от темата, реших да пием Вигантол. Като се озовахме с малката в Токуда и чуха, че сама съм решила да го пием, ме смъмриха и казаха, че се пие само при доказан проблем.
Недейте така, да не стане, че ще избодете очи, вместо да изпишете вежди.

# 816
На повечето хора нивата на витамин Д са ниски и под долна граница...

# 817
  • Buffyworld

Дози над 2000 IU се считат за терапевтични при възрастни. За теб добре, щом нивото ти е критично ниско, но за детето се консултирай и с читав педиатър, който да може да поеме отговорност за това, което предписва, а не само да съветва. Иначе добре са те насочили към контролно изследване.

Много благодаря ! А от къде мога да я прочета тази информация, че една капка е равна на 667 IU  ? Ако сте забелязали, все пак в началото много по- силно капе и сякаш са по- големи капките, отколкото към края, когато свършва шишето  Confused Confused Confused.

Докторът ендокринолог и на мен ми каза същото, както кази teta 75 , тоест, че нивото на вит. Д като цяло на хората в България е ниско. Аз случайно реших да изследвам моето, тъй като така и така ми взимаха кръв за хормони. И при мен се оказа, че моето е на стойност 11, а рефернтните стойности , които даваше лабораторията бяха от 30 - до 50. Аз като видях колко съм под нормата и сериозно се притесних. Дори не знам дали и тези 20 капки на седмица не са малко, но засега спазвам, каквото ми е казал докторът. Все пак , да, този витамин се натрупва в организма, но в течение на времето много от "запасите" му  се използват, като през зимния сезон напимер, когато не сме на слънце. Така поне съм чела.  може би е по- възможно да се предозира при малки деца, знам ли, казва ли ти някой...

# 818
Капките от дозатора към края пускат по-малко количество, отколкото в началото ,когато шишенцето вигантойл е пълно. От друга потребителка /Шоколата/ знам, че може да се капе в течност например и да запомните как изглеждат 5 капки в началото, и към края на шишето да капите същото количество /същото по големина петно/..дано стана ясно.

# 819

Много благодаря ! А от къде мога да я прочета тази информация, че една капка е равна на 667 IU  ? Ако сте забелязали, все пак в началото много по- силно капе и сякаш са по- големи капките, отколкото към края, когато свършва шишето  Confused Confused Confused.

Докторът ендокринолог и на мен ми каза същото, както кази teta 75 , тоест, че нивото на вит. Д като цяло на хората в България е ниско. Аз случайно реших да изследвам моето, тъй като така и така ми взимаха кръв за хормони. И при мен се оказа, че моето е на стойност 11, а рефернтните стойности , които даваше лабораторията бяха от 30 - до 50. Аз като видях колко съм под нормата и сериозно се притесних. Дори не знам дали и тези 20 капки на седмица не са малко, но засега спазвам, каквото ми е казал докторът. Все пак , да, този витамин се натрупва в организма, но в течение на времето много от "запасите" му  се използват, като през зимния сезон напимер, когато не сме на слънце. Така поне съм чела.  може би е по- възможно да се предозира при малки деца, знам ли, казва ли ти някой...

Информацията е от Пинко, автора на тази тема, но мисля че я има и на опаковката. Разбира се, става въпрос за 1 средна капка, според количеството капки, дадени за опаковка /мисля, че 360 бяха, може да се види/. Но наистина този тип дозатори имат свойството да се затлачват с времето и да пускат по-малко. Затова някои потребители бяха споделили, че са преминали към таблетна или капсулна форма, дори и да е по-голяма дозата и да се налага прием веднъж на няколко дни. Иначе вариантът даден от Шоколата е доста изобретателен, но ми се вижда малко несигурен. Върши работа, ако имате останал продукт в течна форма, за да не се хвърля.

K.Lera, при нормален здрав човек храносмилането би трябвало да е наред. Ако не е, винаги има симптоми - болка или тежест в стомаха, киселини, газове, засегнат/разхлабен стомах, спазми и пр. За подобряването му има много начини - да се избягва силен стрес, прием на достатъчно течности, балансирано меню, избягване на тежки храни или такива, които не ни понасят, прием на билки и подправки, които улесняват храносмилането, на ензими и пробиотици, да не се преяжда, да се сдъвква по-добре храната, да не се товари стомаха с много белтъчини наведнъж, с тежки и мазни или пържени ястия и пр. Всичко това помага и при напълно здрави хора за оптимизиране на храносмилането и е полезно и без да имате здравословен проблем. Вместо ензими, могат да се приемат и храни, съдържащи ензими - ябълки, копър, папая, ананас и др., а също и пробиотични храни - кисело зеле, кисело мляко, комбуча и пр. При някои хора помага съвместимото или наричано още разделно хранене.

# 820
  • Милано

K.Lera, при нормален здрав човек храносмилането би трябвало да е наред. Ако не е, винаги има симптоми - болка или тежест в стомаха, киселини, газове, засегнат/разхлабен стомах, спазми и пр. За подобряването му има много начини - да се избягва силен стрес, прием на достатъчно течности, балансирано меню, избягване на тежки храни или такива, които не ни понасят, прием на билки и подправки, които улесняват храносмилането, на ензими и пробиотици, да не се преяжда, да се сдъвква по-добре храната, да не се товари стомаха с много белтъчини наведнъж, с тежки и мазни или пържени ястия и пр. Всичко това помага и при напълно здрави хора за оптимизиране на храносмилането и е полезно и без да имате здравословен проблем. Вместо ензими, могат да се приемат и храни, съдържащи ензими - ябълки, копър, папая, ананас и др., а също и пробиотични храни - кисело зеле, кисело мляко, комбуча и пр. При някои хора помага съвместимото или наричано още разделно хранене.
[/quote]Много ти благодаря за изчерпателният отговор! Hug Hug Hug

# 821

Няма защо, просто се старая да помогна с каквото мога. Ако съм ти била полезна поне малко, ще се радвам.

# 822
  • Милано

Няма защо, просто се старая да помогна с каквото мога. Ако съм ти била полезна поне малко, ще се радвам.
Много полезна е твоята информация HugИ отново ти БлагоДаря!

# 823
  • Buffyworld
И аз благодаря !  Hug Hug Hug

# 824

Много полезна е твоята информация HugИ отново ти БлагоДаря!

Радвам се. С това БлагоДаря ме замисли. Да не пишеш в една друга не много позната и прекрасна тема?

Общи условия

Активация на акаунт