Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 183 482
  • 921
  •   1
Отговори
# 660
  • софия
Здравейте,
От есента съм на 5000 единици витамин д всеки ден от този-http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-120-Softgels/18341. Днес си пуснах изследване- 117,20 nmol/l. Доколкото разбрах това е около 46,80 ng/l.
С хашимото съм- тези стойности добри ли са или да продължавам с тази доза? Обърках се вече...

# 661
Това е хубава стойност.

# 662
Здравейте,
От есента съм на 5000 единици витамин д всеки ден от този-http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-120-Softgels/18341. Днес си пуснах изследване- 117,20 nmol/l. Доколкото разбрах това е около 46,80 ng/l.
С хашимото съм- тези стойности добри ли са или да продължавам с тази доза? Обърках се вече...

Над 40-45 е добре, но трябва да да я поддържаш /жена ми е с хашимото и пие същото през ден и го държи между 40-50 /

# 663
Невероятно полезна и смислена тема!Поздрав!Включвам се да я следя.
Преди 1 год.в един медицински дайджест прочетох как редовната употреба на вит д и рибено масло може да подпомогне овладяването на астматичните пристъпи и да ги разреди.Тогава не бях твърде запозната колко наистина е необходимо да се приема,но от безсилие,на своя глава реших да давам на големия си син,който имаше ужасни пристъпи.от октомври до юни беше кошмар.не можеше да ходи на детска градина,всеки вирус го лепваше...та резултатът какъв е-откакто го давам/1год/има не повече от 3-4 дни месечно и не всеки месец...дори не му пръскам флексотида през летния период.значително подобрение.аз също пия по 3к.вигантол.попитах личната за малкия дали да давам рибено масло и вигантол,тя категорично каза,че няма нужда,но изчетох всичко до тук и взех решение да започна незабавно и на него да давам по 2к.

# 664
  • София
Вчера по Би Ти Ви в Преди обед са говорили за вит. Д. Снощи го гледах - накратко беше, но поне бяха систематизирали най-важното. Simple Smile

# 665
Здравейте, с Базедова болест съм от половин година. Преди дни си пуснах изследване за витамин Д. Оказаха се , че е 19 при граница > 30. Може ли да ми помогнете, какво точно да вземам и в каква дозировка. В темата за Базед  ми казаха и за К2 и за магнезий. В момента пия Triple Magnesium Complex на swanson, не зная дали е подходящ, както и селен от l-selenomethionine по 200mcg на ден.
Благодаря

# 666
Ако този магнезий на Суонсън ти понася без лаксативен ефект, го пий него. Гледай дневната ти доза да не е по-ниска от 350 - 400 мг чист магнезий.

А нивото ти на вит. Д колко точно е - 19 нг/мл или 19 нмол/л? Едно хубаво ниво би било минимум 40 нг/мл (= 100 нмол/л) или дори 50 нг/мл (= 125 нмол/л). Стойността 30 нг/мл е минималната здравословна.

# 667
Cioccolata, магнезия ми понася добре. Няма лаксативен ефект.
Изследването на витамин Д е 19.6 ng/ml. Какво и по колко бихте ми препоръчали да пия? Както и за К2, може  ли а вземам  печени, стрити яйчени черупки  - да кажем по 1 чаена лъжица.
Благодаря.

# 668
Ами, за вит. Д - 4000 - 5000 единици/ден. А К2 трябва да бъде под формата на добавка, защото от храните не е лесно да се набави в достатъчни количества. Най-добре формата МК-7 - по 100 - 200 мкг от нея.

А яйчените черупки са източник на калций, а не на витамин К2.

# 669
Благодаря много Cioccolata

# 670
Здравейте,от година имам много силна умора в долните крайници,граничеща с невъзможност за ходене.След четирикратни хоспитализации в неврологични отделения и куп страшни диагнози(недоказани),една високоуважавана невроложка ми каза - "Съжалявам,но не знам какво ти има".Тогава реших ,че съм сбъркала специалиста и се замислих за възможността заболяването да е ендокринно. След няколко изследвания ,включващи Са и Р и вит.Д се оказах с леко занижени стойности на Р и 15.5 nmol/l вит.Д . Вече два месеца пия по 5000IU Вигантол на ден, но промяна в състоянието ми няма. Фосфора си стои в същите граници, вит.Д ще изследвам след 2 дни отново, но ми казаха,че има инжекционна форма на вит.Д, та се чудя дали това е по - добър вариант.

# 671
Здравейте,от година имам много силна умора в долните крайници,граничеща с невъзможност за ходене.След четирикратни хоспитализации в неврологични отделения и куп страшни диагнози(недоказани),една високоуважавана невроложка ми каза - "Съжалявам,но не знам какво ти има".Тогава реших ,че съм сбъркала специалиста и се замислих за възможността заболяването да е ендокринно. След няколко изследвания ,включващи Са и Р и вит.Д се оказах с леко занижени стойности на Р и 15.5 nmol/l вит.Д . Вече два месеца пия по 5000IU Вигантол на ден, но промяна в състоянието ми няма. Фосфора си стои в същите граници, вит.Д ще изследвам след 2 дни отново, но ми казаха,че има инжекционна форма на вит.Д, та се чудя дали това е по - добър вариант.

С висок прием на витамин Д е добре успоредно с него да се пие и магнезий

# 672
еli, наистина е възможно да не повишаваш вит. Д заради недостиг на магнезий в организма. От друга страна също е възможно да имаш проблеми с усвояването. Имаш ли някакво стомашночревно заболяване? Ако имаш, би могло евентуално да се подобри усвояването с прием на пробиотици, но не съм сигурна дали ще бъде достатъчно.

И още нещо за Вигантола: при него отначало капките са много едри, но постепенно размерът им намалява (това е недостатък на дозатора). Затова според мен Вигантол не е добър избор, когато човек търси точна дозировка. Едно възможно решение би било да си купиш нова опаковка, да капеш капките в чаша с вода и да обърнеш внимание на размера на мазното петно, което се получава - този размер ще се стремиш да постигнеш всеки ден по-нататък. С течение на времето ще трябва да започнеш да увеличаваш броя капки, за да се получи същата големина, но това е неизбежно. В противен случай дозата ти вит. Д намалява с намаляването на размера на капките. И освен това следи дали една опаковка вит. Д ще ти стигне за определения брой дни според дозата. Една опаковка е 200 000 единици. Щом приемаш по 5000, това означава, че опаковката трябва да ти стигне за 40 дни. Ако минат 40 дни и видиш, че в шишенцето остава още много, значи в някой момент неусетно си започнала да приемаш значително по-ниска доза. Разбира се, друго решение е да си купуваш вит. Д на капсули - има такива опаковки, само трябва да потърсиш на повече места, защото вероятно в много аптеки няма да има. Но търси например продуктите на Now Foods.

А също можеш поне отначало да увеличиш дозата вит. Д, например на 6000 - 7000 единици или дори на 7500.

Освен това имай предвид да приемаш вит. Д заедно с хранене, съдържащо мазнини - или по време на храненето, или точно след това, защото вит. Д е мастноразтворим и въпреки че самият Вигантол е масло, все пак се усвоява по-добре, ако се приема със солидно хранене.

Дано да успееш да се справиш! Hug 15 нмол/л е доста ниско ниво и напълно обяснява оплакванията ти. Но понякога повишаването не е толкова лесно.

# 673
yo-yo1 благодаря  Simple Smile
Cioccolata,много благодаря за изчерпателния отговор - действително шишето Вигантол ми стигна за 2 месеца,това значи,че приемът ми е бил недостатъчен.Имам и дуоденална язва,макар и калцирана. По отношение на Мg той е в норма, но не пречи да го приемам успоредно.   bouquet

# 674
Ако си изследвала просто магнезий в кръвта, това не значи нищо. 99% от магнезия в организма не е в кръвта (серума), а е вътре в клетките. Когато не се приема достатъчно или пък се изразходва бързо, тогава вътреклетъчният магнезий (напр. от костите) се извлича, за да има достатъчно в кръвта. Така в кръвта почти винаги се поддържа ниво в норма. Ако серумният магнезий ти е нисък, значи положението е наистина много сериозно. Но ако имаш все пак дефицит, макар и да не си чак на умирачка, тогава в кръвта вероятно ще ти е ОК, но в клетките няма да има и така, примерно, няма да можеш да активираш в достатъчна степен вит. Д. Други признаци за недостиг на магнезий са запек, безсъние, мускулни схващания, потрепвания на клепачите или на дребни мускулчета по тялото, болки в мускулите и ставите, по-чести възпаления на сухожилия и мускули, по-дълго траеща мускулна треска.

А магнезий в днешно време не може да се набави в достатъчно количество от храната, каквото и колкото да ядеш. Изчерпан е в почвата, така че няма как да го има в храната. Освен това ако разчиташ на ядки, семки, зърнени или бобови, в тях магнезият е свързан с фитинова киселина, което го прави неусвоим. Затова добро решение може да бъде мазане с магнезиево олио, но също не е лошо да се приемат и добавки. Само недей да купуваш магнезиев оксид. Търси други форми - питай в аптеката. Оксидът действа много разхлабващо, а на теб целта ти е магнезият да остава в тялото, а не да го изхвърляш.

А магнезият е необходим при прием на вит. Д, защото активацията на вит. Д в организма става с помощта на магнезия. Ако няма достатъчно магнезий, вит. Д не се активира и все едно не го приемаш.

Общи условия

Активация на акаунт