За предразсъдъците

• 9 062
  • 153
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Laughing Е, то това може да се наложи само, ако си от някое малко селце... В големите градове не е толкова голяма атракция  Wink
Знам, но някъде из първите постове беше споменато, та затова питам... Иначе се гордея с това - вместо вече да влизам в критическата, още съм имала живи яйцеклетки Laughing

Иначе и аз споделям някои широко разпространени предразсъдъци, а други - не. Внимавам да не съдя прекалено строго някого, но ако се оправдае някой мой предразсъдък, трудно скривам задоволството си, че съм излязла права  newsm78

# 106
1.Красивите жени заобиколени често от различни мъже непременно спят с всичките или поне с повечето от тях.
2.Учителките задължително са станали такива,защото от тях не става друго.
3. Ако започнеш добре платена работа в държавно учреждение - спал/а си с шефа/ката.
4. Ако семейството ти живее видимо добре, ати си на държавна работа - значи си корумпиран.

и още много но не се сещам в момента.

# 107
Че нивото на грамотност е пряко свързано със степента на самоуважение (и донякъде интелектуалното ниво).
Че хората с по-ограничена обща култура са с по-ниско IQ.

Например не мога да се отърся от усещането, че хората, които допускат правописни грешки са глупави.

Горните не ги смятам за предразсъдъци, а за факти. Нямам предвид печатни грешки от бързане или невнимание, а за грубо незнание.
Последното нещо, което ме потресе е правописа и пунктуацията на лекарката, която дава консултации в поредния гинекологичен подфорум - примерно "въСпаление". Никога няма да ида при нея, нито бих я препоръчала на някой близък.

# 108
...Горните не ги смятам за предразсъдъци, а за факти. Нямам предвид печатни грешки от бързане или невнимание, а за грубо незнание...
                           Незнание - да, но не и глупост. Преуспяващ бизнесмен често ми пращаше в миналото смс покани за 'обят'. Нито е глупав човека, нито грешката му е от бързане. Просто не е толкова грамотен, но имаше страхотни познания в областта си.

# 109
  • София
Имам и аз предразсъдъци. Например, не мога да се доверя на хора от малки населени места. Все си мисля, че са тук, за да се издигнат на всяка цена, дори и да те прецакат...
Това и аз го споделям донякъде, но никой няма вина че е роден там, където не може да се реализира и издържа. Така или иначе, миграцията към големите градове е световно явление. Я да питаме колко от жителите на Ню Йорк са кореняци  Grinning
Доста се говори и пише за връщане на жителството, но да си признаем с ръка на сърцето - ако Сф не беше столица с всичките си възможности за работа, културен живот и развлечения, колко от нас щяха да си останат тук? За съжаление, познавам доста софиянци 2-ро и 3-то поколение, за които спокойно мога да кажа "язък, че си роден в Сф"
Лично мен ме дразнят други неща - след като аз съм достатъчно възпитана и не засягам темата кой откъде е, защо някой от майната си непрекъснато ми го навира като голямо предимство? Откак няма жителство, рядко чувам израза "вие софиянци сте..."(например много надути), но преди години ме вбесяваше. Как да му обясниш на такъв, че ние софиянци сме над милион и между нас има всякакви...
Но си права, че има хора дето минават през трупове, за да успеят тук... не че няма и такива софиянци...
Обещавам да не спамя темата повече, даже по някое време може да съкратя поста си

# 110
Определено,с течението на времето и глобализиране на света,повечето предрасъдаци замират...
                         Точно обратното  Peace.
E кое му е обратното....Аз мисля че с времето голяма част отпаднаха...Сещам се че на времето да носиш къса пола,получаваш автоматично етикета на лека жена....Кажи ми че не съм права после...

# 111
С предразсъдъци съм спрямо силно неграмотните. "Незнам, немога", й-кащите в края на думата, бъркащите често о/у.

С предразсъдъци съм и спрямо жените с много аборти. Към системно вонящите поради некъпане. Към хората с вълнени елеци през летните жеги. Към блъскащите ме за заветната цел - празна седалка в градски транспорт. Може да са мили жени и мъже, любими баби и дядовци, но ги смятам за простаци.

Към хората, които излизат от кенефа със сухи ръце и напират да ръкостискате. Към жените, които от много гнус към публични тоалетни отварят дръжките на вратите им с крак. Към хората, които не си прикриват устата, когато кихат.

С предразсъдъци съм към чалгарите, към чалго-облечените, към хвърлящите боклук по улицата и през прозореца. Към хранещите животните в зоопарка. Към жестоките към животните. Към нечетящите. Към религиозните и суеверните. Към проповядващите. Към още хиляди неща.

Отворена съм към това конкретен човек от тези примерни групи да се покаже изключение в личния ни контакт и безкрайно много да го харесам.

Подкрепям правото на всеки човек да има своите предразсъдъци. Дори и когато са насочени спрямо мен. Обидно е, много ясно, но това е цената на живота в обществото. А и... в крайна сметка... границата между забраната да имаш предразсъдъци и подтисничеството е крехка. Вчерашните подтискани изливат "гнева на роба" върху вчерашните подтисници. До следващото обръщане на палачинката. Къде е краят на толерантността, трябва ли да има такъв? Както има свобода на словото, НО забрана да се проповядва фашистка идеология...

# 112
А-М-А-Н от предразсъдъци...а на повечето им се набутват такива в главите от малки и после не могат да се отърсят от тях цял живот...тъжно...много тъжно...но така е в "обществото"...който се опъне...и виж, я го оплюли, я го пребили, или нарочили...някой много умно е "скалъпил" контрола...да имаш предразсъдъци към някого или нещо, значи, че си готов да го съдиш, а според мен, никой няма право на това, освен да погледне и коментира самия себе си...

# 113
Определено,с течението на времето и глобализиране на света,повечето предрасъдаци замират...
                         Точно обратното  Peace.
E кое му е обратното....Аз мисля че с времето голяма част отпаднаха...Сещам се че на времето да носиш къса пола,получаваш автоматично етикета на лека жена....Кажи ми че не съм права после...
                         Може някои да са изчезнали, но има десетократно повече нови. Слушаш чалга? Облечена си като фолк дива? Каква кола караш (дано не ходиш с градския транспорт  Crazy)? Какви цигари пушиш? Живееш с вашите? Кърмиш дълго? Смяташ, че секциото е лошо? Кои тв канали гледаш? Още нямаш силикон и разкрасителни интервенции? Какви заведения посещаваш? Изобщо лайфстаила гъмжи от милиони предразсъдъци... Какви точно кичури си сложи? Имаш ли гел на ноктите? Ако не се обезкосмяваш си отритнат от обществото (особено ако си женаJoy. Да объркаш софийското 'Син Сити' с град в ЮАР се счита недопустимо  Twisted Evil. Абе... не е за разправяне  Stop.

# 114
Много от нещата, които са написани досега, според мен са факти, а не предразсъдъци.

Сещам се за един мой: имам предразсъдък към хората, които карат VW Golf, особено двойка. Убедена съм, че ще тръгнат да ме засичат отляво, отдясно, ще свирят гуми, а от спуснатия прозорец музиката ще е на макс. Знам, че има и изключения, ама ей на - предразсъдък.

# 115
  • Leeds, UK
Колкото хора има по света, толкова и предразсъдъци. Никой не може да ме убеди, че има толкова чисто сърце, че да приема всичко и всички...Много ми хареса изказването за сухите ръце на излизащите от тоалетната. Едва ли някой би стиснал такава ръка, като знае къде е била преди това  Joy  Смях се от все сърце....

# 116
  • Варна
Че нивото на грамотност е пряко свързано със степента на самоуважение (и донякъде интелектуалното ниво).
Че хората с по-ограничена обща култура са с по-ниско IQ.

Например не мога да се отърся от усещането, че хората, които допускат правописни грешки са глупави.

Горните не ги смятам за предразсъдъци, а за факти. Нямам предвид печатни грешки от бързане или невнимание, а за грубо незнание.
Последното нещо, което ме потресе е правописа и пунктуацията на лекарката, която дава консултации в поредния гинекологичен подфорум - примерно "въСпаление". Никога няма да ида при нея, нито бих я препоръчала на някой близък.

Съгласна съм с всичко. Моите предразсъдъци са свързани единствено с интелекта.

# 117
Моите предразсъдъци са свързани единствено с интелекта.

За мен и пристрастеността към цигарите е свързана с интелекта. Никой не е в състояние да ме убеди, че съзнава напълно вредата, опасностите, смрадта и нечията печалба на гърба на слабостта му и да говорим за интелект на високо ниво. Освен всичко, минавайки покрай пушач ми мирише по асоциация на онези с алкохола и битовизмите. Само ми мирише.
Мразя зависимостите, умният човек е  свободен и поради това- силен.

# 118
  • Sofia
Всички имаме предразсъдъци, като в много от случаите са свързани със собствените комплекси.

Аз например имам предразсъдъци към демонстиращите (в живота, а и във форума) на показ финансовото си състояние.

# 119
И аз имам предразсъдъци относно правописа, а ако някой пише правилно, веднага ми се издига в очите...

Общи условия

Активация на акаунт