Отговори
# 405
Да,съгласна съм,че повечето лекари не искат да рискуват с нормално раждане след секцио.
Дори при първа бременност някои от тях си търсят причини за секцио/тесен таз,голям плод и т.н/

# 406
  • Пловдив
Добре де, в БГ са много малко специалистите, които не използват окситоцин (аз познавам само 1 жена, която да е раждала без система). В такъв случай на мен ми изниква въпросът: кое е по-безопасно - естествено раждане с окситоцин или повторно секцио?

# 407
Шансовете за едно успешно вагинално раждане след секцио намаляват когато:
1.Причината за секциото е била тесен таз
2.Вече имате повече от едно секцио
3.Използването на окситоцин

Цитат
кое е по-безопасно - естествено раждане с окситоцин или повторно секцио?
Въпросът който сте задала е много интересен но за съжаление не мога да отговоря поне не на този етап. Ако намеря нещо по темата ще пиша.
Аз лично при един следващ опит да родя вагинално след секцио бих се въздържала от приемане на медикаменти като окситоцин или подобни и бих се отказала от епидуралана упойка.

Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 16:02 от B & C

# 408
  • ул. "Мечтание"
Лейди Фрост, здрасти  Hug
Имам желание и не съм изгубила съвсем надежда, но е рано още. Като наближи ще мисля и разпитвам.

Според мен е отлагай, от сега се подготвяй и търси доктор, който да ти е съмишленик! Надявам се да се похвалиш със страхотен VBAC!

В такъв случай на мен ми изниква въпросът: кое е по-безопасно - естествено раждане с окситоцин или повторно секцио?

От всичко което съм изчела по въпроса моя отговор е раждане с окситоцин. Но не трябва да се пропуска факта, че ако не се внимава с дозата това може да доведе до ресекцио! Разбира се най-добрия вариант е без никаква такава помощ, но има не един и два случая на успешни вагинални раждания след секцио с окситоцин. Въпрос на кадърност и до колко наистина доктора подкрепя идеята. Peace

# 409
Добре дошли на всички и успех, момичета!  Hug
B & C, статистика и изследвания има много в началото на тази тема, както и в другата за вагинално след секцио, ако ти е интересно, прочети ги, дала съм и доста линкове, мога да ти предложа и още литература на немски и английски. Източниците са най-добрите възможни.
Добре де, в БГ са много малко специалистите, които не използват окситоцин (аз познавам само 1 жена, която да е раждала без система). В такъв случай на мен ми изниква въпросът: кое е по-безопасно - естествено раждане с окситоцин или повторно секцио?
yulinga, няма нужда да мислиш кое е по-малкото зло. Ти ИМАШ ПРАВО ДА ОТКАЖЕШ НАЗНАЧЕНО ЛЕЧЕНИЕ, особено когато то се свързва с увеличен риск от усложнения. Ако все пак условията налагат употребата на окситоцин, консултирала си се с още един-двама лекари, които са на същото мнение, смятам, че е по-добрият вариант, защото поне ИМА ШАНС да се избегне ТЕЖКА КОРЕМНА ОПЕРАЦИЯ, което никак не е за пренебрегване.
Desan4e, аз също споделям мнението на Фрости, никога не е твърде рано. Иначе рискуваш да се почувстваш притисната от времето и обсоятелствата, затова дерзай отсега!
Шансовете за едно успешно вагинално раждане след секцио намаляват когато:
1.Причината за секциото е била тесен таз
2.Вече имате повече от едно секцио
3.Използването на окситоцин

Имайки предвид колко лесно се поставя тази хммм „диагноза” и че секцио се прави преди да се опита нормално раждане, аз лично бих подходила много скептично към точка две. Още повече, че след секцио поради тесен таз, VBAC има успеваемост над 60%, (цитирам по памет, но ще намеря изследването, ако ти е интересно). Ето една хубава статия по темата: http://ican-online.org/vbac/cephalopelvic-disproportion-cpd

# 410
Уважаема zozima ! Нямах възможност да прочета всички постове от всичките 28 страници но прочетох няколко написани от вас и съм напълно съгласна с това което сте написала. Аз лично за себе си не се нуждая повече от статистики и информация защото при мен решението вече е взето. Ако ще раждам още веднъж ще се опитам да родя вагинално без окситоцин и епидурана упойка. Аз не знам колко лекари в България използват окситоцин , а и се надявам да не разбера но едва ли има лекар в света които може да даде някакво лекарство на пациента си ако самият пациент не го желае . Може би точно прилагането на окситоцин води до секциото по спешност което съгласете се не е от най- приятните изживявания.

# 411
B & C , а защо би отказала и епидурална упойка? Нещо това с упойките ми е много оплетено. Мен в момента ме гложди това ако  все пак успея да убедя докторите да опитаме нормално раждане, дали не е по добре да бъде с такава упойка, че при евентуални усложнения да не се налага да ме приспиват - няма изобщо да си видя детето което ще ми е доста по тъпо от директното ресекцио със спинална  newsm78
 Иначе в понеделник съм замислила пак да му досаждам на доктора с преведена епикриза в ръка и да ми каже каква още информация им трябва, за да ми се размине секциото, ако не става поне ще настоявам за непланово секцио. Това е другото което не разбирам, защо като се разберече ще се ражда секцио трябва да се определя и дата, а не се остави детето само да тръгне, нали така или иначе никога не е изключено да започне раждането и по рано  Confused Може и да е глупав въпроса ама хич не ми е ясно.

# 412
  • ул. "Мечтание"
Често пъти епидуралната забавя раждането, а нашите доктори не се славят с търпение; също така често пъти води до секцио, причини колкото си щеш - въпросното забавяне например. Това накратко.

# 413
Ето каква тема намарих във форума http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=61900.20- Изводите нека си ги направи всеки сам за себе си.
Ето и още един адрес пак за епидуралната анестезия http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=366
Докато бях бременна трябваше да посетя една лекция в болницата която беше задължителна и да кажа след това дали съм съгласна да ми  приложат епидурална (спинална) анестезия или не. Аз се подписах и си дадох  съгласието въпреки, че ни обясниха и за възможните усложнения и даже ако не се лъжа казаха за случай на смърт но ни обясниха, че това се случва многооооооооо рядко и те в тяхната дългогодишна практика не са се сблъсквали с подобни неща но понеже някъде, някого се било случило са били длъжни да ни уведомят. В  началото бях голям фен на епидуралната анестезия и точно така исках да родя но когато ме приеха в болницата защото преносвах бебето и започнаха да ми предизвикват раждането се оказа, че акушерките са доста негативно настроени към епидуралната благинка  Grinning и като им казвах, че много държа на това те започнаха да ми се подиграват и да ми обясняват, че ако съм била малко по информирана е нямало толкова да настоявам за нея и нямало да ме е страх толкова. Тогава ги възприемах като тъпи жестоки кучки но сега смятам, че жените наистина бяха прави. Бях не информирана, наплашена и объркана   Embarassed За съжаление предизвикването на раждането при мен не даде желания резултат имах чувството, че таза ще ми се пръсне, контракции така и не усетих въпреки твърдението на акушерките че имам, имах разкритие от 2см за 2 дена.  Тогава един от лекарите ми обясни, че нещата не могат да продължават така още дълго време и да започна да се подготвям психически за секцио и накрая си получих секциото Cry В момента се чувствам ужасно. След като родих започнах да чета и да се интересувам и стигнах до извода, че най- доброто за една раждаща жена е да не се предизвиква или ускорява този физиологичен процес и да не се използва епидурана упойка. Има и други начини за обезболяване освен упойките. Ако обаче става дума за секцио  съм твърдо ЗА този вид анестезия.
Каква ирония само....в тази тема жените се интересуват дали имат шанс да родят вагинално, а в други теми други жени се хвалят как искали да родят със секцио по желание и колко било хубаво.
Пожелава успех на zozima и дано успее поне една жена да вразуми в което малко се съмнявам честно да си кажа. А на вас успешно вагинално раждане. Шансовете наистина не са ни толкова малки както някои твърдят, напротив има ги и са доста големи.

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 00:40 от B & C

# 414
  • Paris, France
Desan4e, никак не е рано, търси си лекар да те изроди нормално. Моите впечатления са, че точно при уговорки в последния момент и набързо казано да най-често се стига до секцио. Това, че не е минало достатъчно време от първото секцио въобще не е довод, даже напротив. Статистиката показва, че руптурите са най-редки при по-малко от 2 години или 3, вече не помня, след секцио. Аз родих нормално 1г и 10м след първо раждане секцио. Ако този път няма проблеми с пъпната връв защо да те кълцат???????? Повярвай ми, нормалното е песен пред секциото, особено възстановяването. Само си се представи с малко дете, което трябва да носиш и бебе и секцио. Първо секцио е ОК, ама второто. На мене и без секцио не ми беше лесно.

За епидуралната - аз бях без и не съжалявам. Моите болки бяха зверски, дъх не можех да си поема и ако имаше място (легло) някъде щях да си поискам епидурал. Изкарах на крак от липса на място в клиниката. чувала съм най-различни мнения от гинеколози и пациенти, но ако пак трябваше да раждам, бих раждала без. Много жени ги боли кръста месеци след това, забавя раждането а знаете, че при нас медикаментозно ускоряване на раждането не може и ето ти второ секцио. Майка ми е много ЗА епидуралната, даже при ВБАК, като анестезиолог се пенсионира, и съм забелязала, че анестезиолозите много я харесват, може би защото сваля кръвното и имат по-малко усложнения с еклампсии итн, но все пак не ги режат тях Joy Joy Joy.

Ророана, дори и да си с епидурална, ако се наложи спинална не могат да я влеят във вече наложения катетер, тя се поставя по-дълбоко и еднократно. Аз родих с пълна и не мога да кажа какво е.

# 415
Да се отчета и аз, вече почти на финала.
Гинекологът ми по ЖК продължава да настоява за секцио, затова аз посетих двама други лекари на частно, за които имам много добри отзиви и знам, че са добри специалисти. Прегледаха ме много обстойно, мериха, изчисляваха и двамата стигнаха до заключението, че бебето е в момента 3800 - 3900 гр. , а дори може и да е над 4 кг, предвид отклоненията, които дават ехографите.
Говорихме си много за вагинално след секцио, по принцип и двамата казват, че е напълно възможно и нямат нищо против да израждат така, но не и такова голямо бебе  Cry Единият ми каза, че шансът да родя нормално е 10%, като може да възникнат усложнения, най-малкото от което е скъсването на шева, това за него не е проблем, той каза че просто ще се зашие ако се случи. Но повече го тревожи възможно заклещване на бебето, при което може да се стигне до употреба на форцепс, загуба на тонове и подобни страдания. Обясни ми, че при такива големи бебета матката се преразтяга и не може да има нормални и ефективни подготвителни контракции, с които бебето да започне да слиза в таза. Не знам доколко е вярно, но и с първата ми бременност и сега, наистина нямам никакви контракции... Прегледа ме и вагинално и каза "шийката е бетон, така може и до края на януари да изкараш". Общо взето и двамата бяха много доброжелателно настроени, но най-разумното нещо в моя случай според тях е секциото.
Аз вече започнах да приемам мисълта, не съм се отказала от нормално, но ако наистина ще е толкова рисково, има ли смисъл? Още повече, че още не съм говорила с шефа на болницата, където ще раждам, а от него зависи да разреши. Той е в отпуск до 11-ти, аз на 12-ти трябва да ида на преглед и да обсъдим положението. Предвид така представените ми от другите лекари обстоятелства, сигурно след прегледа и той ще стигне до същото заключение  Sad
Все пак не съм загубила надежда, искам дори ако решат секцио, да изчакат максимално близо до термина, дори да си тръгне нормалното раждане. Не знам дали ще се съгласят обаче, а аз не съм сигурна дали бих рискувала да чакам на своя глава вкъщи до последно. Въобще... едно ми е смотано и объркано такова, мразя да се колебая и да не съм сигурна в нещо, а в такава ситуация просто не знам дали да настоявам и доколко е разумно...

# 416
Момичета, само наминавам да кажа, че на 5 в 4.55 родих нормално прекрасият си син Боримир!  Heart Eyes Ражданто беше леко, бързо и за малко да стане вкъщи. Всичко се разви толкова скоростно, че доктора не можа да дойде навеме и родих при дежурния екип 32 минути след кото влязох в болницата.  Laughing
По-късно щие пиша по-подробно и ще ви чета!  Hug

# 417
Мяуче, също така бебето може да е 3500 гр, така че не се впечатлявай толкова. А този шанс от 10% откъде си го изсмука твоят лекар? Аман! И как се заклещват тези бебета бре, мама му стара! Ще ме прощавате за френския. За шийката също ти е наговорил куп глупости. Тя може да се изглади за един ден, може и да си с доста изгладена дълго време и да родиш след седмица. Статия по темата. Тялото ти си знае кога да контрахира матката. СТРАХ е думата. Незнание и страх!  #Cussing out
Между другото, свърза ли се с акушерката, за която ти писах? И като ходиш при другия лекар, не му споменавай какво са казали колегите му. Бих те насочила към доц. Томова, ако искаш да видиш колко е голямо бебето. В същата ситуация тя ми каза, че лекарят ми адски е завишил размерите на плода. Каза, че бебето си е просто перфектно. Тя не е гинеколог, откъдето и по-голямата обективност предполагам, но за сметка на това е отличен ехографист (един от тримата най-добри в София).

Много важна причина да се избягва епидурална при VBAC  е страничният ефект от забавяне пулса на бебето. А това също така е и индикация за руптура, т.е. може да ви отворят "за няма нищо".

B & C, защо ми говориш на Вие? Тук сме само жени, които се подкрепяме в една много тежка ситуация.  Hug

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 21:28 от zozima

# 418
pochti bezobidna, само ако можеше да видиш сълзите в очите ми!!!
Браво, момиче!!! Страхотна си! Чакам с нетърпение да прочета разказа ти! Прегръщам ви силно с беб!  Hug Hug Hug

# 419
  • ул. "Мечтание"
Момичета, само наминавам да кажа, че на 5 в 4.55 родих нормално прекрасият си син Боримир!  Heart Eyes Ражданто беше леко, бързо и за малко да стане вкъщи. Всичко се разви толкова скоростно, че доктора не можа да дойде навеме и родих при дежурния екип 32 минути след кото влязох в болницата.  Laughing
По-късно щие пиша по-подробно и ще ви чета!  Hug

Ураааааааа!!! Направо подскачам от щастие в момента! Все едно аз съм родила!  newsm44 newsm44 newsm44

Браво, миличка! Прегръдки и целувки от мен! Да сте живи и здрави! Страхотно име сте му избрали!  Heart Eyes Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт