Отговори
# 285
А от прочетеното до сега, не специално в темата а изобщо във форума и нета, аз останах с впечатлението , че в България на всяка родилка се включва система с окситоцин от самото приемане в болницата  newsm78 нещо аз не съм доразбрала или наистина е такава практиката?
 На първи декември ще ходя на една лекция-дискусия за ползата и вредата от секцио и мисля да си задам там всички въпроси които ме вълнуват относно ресекциото , а след това обещавам да ви споделя какво съм научила.
 Искам и да попитам вече раждалите след секцио или другите бременни, случва ли ви се да усещате болка точно на белега от операцията, напоследък често ме придърпва там и ако се размърда бебето ме боли като при цикъл, дали е нормално?

# 286
Рори, не съм забременяла още, но мога да те уверя, че тези придърпвания са нормални. От срастванията са.
За окситоцина, уви, на повечето родилки се слага със или без нужда, освен ако не си твърдоглава като мен. Simple Smile Истината е, че можеш да откажеш, имаш пълното право, но никой не ти го казва.
Ще чакаме инфо от лекцията. А кой я организира, ще подшушнеш ли?   bouquet
icyflower, не е нужно да правиш аборт, можеш да родиш пак със секцио или да поемеш риска и да родиш вагинално при завишен риск от руптура. Има жени, които са го правили. Мога да те свържа с такива в САЩ.
Но какво изобщо говорим! Няма да стане нужда, спокойно, ще ти дойде и ще се успокоиш.  Hug

# 287
  • Paris, France
Здравей почти безобидна,

ВБАК се практикува, да, на много места посвета и даже у нас! За опасно - всяко раждане носи риск за родилката и бебето, вагиналното след секцио още повече, но не повече от второ секцио просто за спорта. Тоест, както и да родиш след едно секцио, рискът е по-голям отколкото ако никога не ти е правено секцио. Помня, че преди седем години една мама от дир.бг роди третото бебе вагинално след като първите 2 бяха родени секцио. Помня, че я следеше Др. Дуковски в Студентски град и роди в Майчин дом. Да се намери лекар в България, но не само е доста трудно. Помня, че тук в Париж не можех да намеря такъв и майка ми беше обиколила повечето светила в София, но всички, без дори да са видяли епикризите или мене, отсичаха, че не може нормално. Пред изгледа секцио в БГ или секцио у дома предпочетох да си остана тук. Намерих един лекар, желаещ да опита, но трябваше да ходя на консултации на 200 километра от дома си. За щастие той ме уреди в близка родилна клиника, където поне се съгласиха да опитаме нормално при ред условия.

Консултациите в клиниката през последните месеци бяха кошмарни и всеки път излизах разревана. Различни лекари ми казваха различни неща, все противоречиви. Дори гинеколожката, която ме следеше накрая се опита всячески да ме убеди, че в моя случай е по-добре секцио. Почна да ми говори за тесен таз и ме прати на рентгенова снимка (вредно е за фетуса и тесен таз се установява лесно и с просто око). Заговори за безсимптомни херпеси, чпв (никога не съм имала нито херпес, нито брадавици или лош ПАП). Прати ме на изследвания и като излязоха отрицателни ми обясни, че не винаги били точни  #2gunfire и че херпес можело да се хване ей така, по всяко време. Друг гинеколог ми каза, че ще трябва да раждам без упойка за да усетя евентуалната руптура (руптурата не се усеща, не боли Laughing), и че раждането ще е адски болезнено, защото рязаната матка боляла повече при контракции. Същия ден анестезиологът ми обясни, че е по-добре с упойка, защото по негов опит епидуралът "успокоявал" матката, а ако контракциите са силни ще ме клъцнат. Консултирах се с майка си (която е анестезиолог) и тя ми изчете едночасова лекция като ми каза, че в мнението на анестезиолога има логика. Като я попитах защо тогава ми е препоръчала да раждам без упойка ми каза, че епидуралът има рискове като парализа и куп други  Shocked. Питах я тя как би родила на мое място и тя ми каза, че както дойде, купон да става Mr. Green. Най-добре било без упойка (последва едночасова лекция за естествено произведен окситоцин, ендорфини, хормонални взаимодействия итн. Посъветва ме да е по възможност с акушерка, гинеколози много много да не се моткат наоколо да не се обърка нещо  Laughing. Е, всичко мина добре.

Умните хора се учат от чуждите грешки, глупавите, от своите! Моите съвети към тебе, като минала през това:

1) Намери лекар, готов да те следи и изроди нормално! Най-добре да ти го препоръча жена, изродена нормално от него след секцио. Тук във форума има такива. По някое време пробвай да му звъннеш през нощта, да видиш дали ще си вдигне телефона, да не би да стане като гинекологът на ЕТ, който обещал, ама не го намерили и имало разправии с колегите му като пристигнала, защото те искали отново секцио.

2) Отиди възможно най-късно в болницата! Ако седиш там с контракции няколко часа може и да им писне и да те срежат. В къщи боли по-малко.

3) Не отивай в болницата, ако ти се е спукал мехура, но нямаш контракции поне 40 часа! Ако си притеснена, звънни на гинеколога! Ако отидеш със спукан мехур и предшестващо секцио, окситоцин няма да ти сложат, направо в операционната.

4) Опитай още преди раждането да се срещнеш лично с акушерки и лекари от отделението, където ще раждаш за да са запознати със случая ти и да те познават лично!

5) Откажи категорично да ти пукат околоплодния мехур преди пълно разкритие, освен ако не преносваш сериозно! Контрахиращата рязане матка боли достатъчно, с изтекли води боли още повече (така съм чела, личният ми опит не може да го потвърди или опровергае)

6) Ако можеш да издържаш болката, откажи упойка! Факт е, че упойката забавя раждането, а в твоя случай не може да се компенсира с окситоцин. Аз накрая поисках упойка, защото мислех, че след като от контракциите се превивах от болка, изгонването ще е ад. Акушерката ми каза, че няма да усетя болка, защото болезнените контракции са свършили, което беше истина. Не усетих никаква болка.

7) Следвай стриктно съветите на израждащия те! Нищо, че противоречат на чуто, видяно и прочетено. Всеки случай е индивидуален и както майка ми казва, болестите не четат учебници. В тази връзка аз не ходих на курсове за бременни и не мисля, че това ми попречи, даже обратното. Сега курсовете за бременни ги виждам като загуба на време, особено ако са организирани от организация или индивиди, нямащи нищо общо с болницата, в която ще раждаш. Има смисъл ако ще се запознаеш с персонала. Всичко останало го има в нета и можеш да го прочетеш като имаш време.

Sunglasses Подготви се психологически, че е много вероятно раждането да завърши със секцио! Аз изживях много зле спешното секцио. Да сме готови за зима, пък ако дойде лято, добре. Във всеки един момент може да се появи причина за спешно секцио, дори нямаща нищо общо с причината за предишното.

Толкова засега от мене и пожелавам леко и бързо раждане на бременните мами Hug

Цитат
Само се чудя няма ли някакъв заместител на окситоцина, чието действие да е подобно, но да не съществуват такива рискове? Надали и в чужбина използват такова лекарство толкова често...
- не е точно така. Тук във Франция много го използуват. Даже на мене една недовидяла акушерка ми го включи, добре че и казах. И в чужбина го използуват, на някои места може би по-често и отколкото в БГ. Заместител няма. Могат да се ползуват простагландини, но те не са толкова ефективни и са също толкова вредни и понеже предизвикват кървене се слага рутинно друго лекарство след раждането......

# 288
Невена, супер постинг!  Hug Не мога да съм по-съгласна с всичко написано от теб!   bouquet

# 289
Само да кажа,че такова нещо се е практикувало у нас още преди 33 години Peace- майка ми е имала и двата вида раждане-сестра ми е родена секцио по спешност-(в седмия месец), аз съм се пръкнала като новогодишен подарък на родителите ми след 3 години по напълно нормален начин- просто не е имало време да друго Mr. Green Усложнения по време и след раждането,породени от това,че е нормално след секцио,не е имало Peace

# 290
Зозима, а тези сраствания не са ли опасни точно те или ги има при всички положения след цекцио?
 А дискусията се организира от Съюз на виенските болници - KAV , Stadt Wien и www.frauengesundheit-wien.at

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 19:05 от Roroana

# 291
Доколкото знам са проблем при следваща операция. Много по-трудна става. Не съм чела да пречат на вагиналното раждане.
Ще ми е интересно да чуя каква е официалната политика в Австрия. Доколкото знам там VBAC общо взето не е голяма работа. В смисъл, че не трябва да обиколиш цялата страна, за да намериш лекар, който да те подкрепи, особено след едно секцио. 

# 292
Roroana  аз родих първото си дете преди 5 год. - секцио по спешност. Бременна съм в 24 г. с., първите два - три месеца имах чувството че ще ми се пръсне белега от операцията. Много болезнени придърпвания. Вече ги няма и нямам никакви проблеми за сега. Моят док каза че няма да има проблеми да родя нормално, ако всичко е наред.

# 293
Зозима доколкото аз усещам нещата  определено ВБАК е нещо нормално, до сега на мен никой на мен не ми е казал , че секциото може да ми попречи още повече, че са почти 3 години от тогава. Проблема идва от тая глупава операция, за която от Шейново никой нищо не може да изкопчи ама както се настройвам май ще поема риска този път -  искаме три деца, а май шансовете ще са по големи така Grinning

# 294
Момичета, подкрепете протеста срещу насилието на родилки в българските болници. Подпишете виртуално протестната нота.
http://nenanasilieto.wordpress.com/

# 295
  • Paris, France
Зозима доколкото аз усещам нещата  определено ВБАК е нещо нормално, до сега на мен никой на мен не ми е казал , че секциото може да ми попречи още повече, че са почти 3 години от тогава. Проблема идва от тая глупава операция, за която от Шейново никой нищо не може да изкопчи ама както се настройвам май ще поема риска този път -  искаме три деца, а май шансовете ще са по големи така Grinning

Помоли някой твой близък да отиде в болницата и да поиска цялата документация за операцията. Длъжни са да я предоставят, може би ще платиш някаква административна такса. Много е важно как си рязана. Ако матката е рязана вертикално или Т - образно рискът от руптура е много по-висок. Ако освен секцио имаш и други хирургични намеси, в които е рязана матката е много вероятно да не пожелаят да рискуват. На мене ми поискаха преведени документи от секциото, но докато ги получим родих нормално. Интересуваше ги най-много къде и как е рязана матката. Аз попитах не може ли да се види на ултразвук, но ми отговориха, че не е възможно. Понеже след секциото ми казаха, че няма причина да не мога да родя нормално заради секциото, следящите втората ми бременност приеха думите ми и се съгласиха да рискуват. В днешно време рядко режат матка надлъжно, но се случва, особено при спешно секцио.

Зозима, а тези сраствания не са ли опасни точно те или ги има при всички положения след цекцио?
 А дискусията се организира от Съюз на виенските болници - KAV , Stadt Wien и www.frauengesundheit-wien.at
- срастванията, ако ги има и зависи къде и какви са може да са опасни, особено при нова коремна операция и точно затова се прави всичко възможно да се избегне секцио. Те обикновено не пречат на ВБАК, но може да го усложнят. Белегът е мъртва тъкан и понеже срязаните нерви не винаги са възстановяват е възможно да пречат на разкритието въпреки контракциите. Това ми каза майка ми, не зная доколко е вярно.

Кюбит, къде е подписката? Не я виждам.

# 296
Има голям банер в средата на страницата, точно под заглавието. Кликаш на него.
Ето директен линк: http://www.rodilnitza.com/supportnenasilie/contact.php

# 297
Рори, искаш ли да опитам да ти взема документите от Шейново? Нещо съм на вълна протести  Crazy напоследък, съмнявам се да ми откажат.  Joy Пиши на лични. Wink
Неви, това за разкритието май не съм го чувала, но теоритично е напълно възможно. Също винаги ми е било странно защо не могат да видят разреза, а могат да измерят дебелината му. Няма логика, но казват, че не можело.  Thinking
В препоръките за водене на VBAC в Америка пише, че неизвестен белег не е причина за ресекцио, ако намеря документа, ще го пусна.

# 298
  • Paris, France
Кюбит,   bouquet. Малко съм недоскив и няколко пъти търсих подписката или линк към нея. Препоръчвам да давате директен линк към нея. Ето кво написах:

Протестирам срещу психологическо и физическо насилие, неуважението,  и незачитането на нуждите на родилките в България. Липсата на морална подкрепа от близки, семейство и персонал и елементарни битови нужди като топла вода за миене в тежкия момент на раждането в непозната и недружелюбна среда бяха основната причина да избера да родя и двете си деца в чужбина - Англия и Франция. Надявам се в най-скоро време жените в България да можем да раждаме без да ни е страх, че ще ни вържат, ударят, скочат на корема, държат насилствено гладни и жадни, клизмират и избръснат, че ще ни крещят и обиждат. Потресена съм от прочетените разкази на родилки.

Зозима, съмнявам се, че ще ти дадат документи на друг човек без пълномощно зарадфи закона за защита на лични данни. Моя приятелка ми предложи да вземе моята епикриза, но и отказаха и трябваше да пиша официално писмо, на което отговориха след 2 месеца. В отговора пишеха да пратя 30, май беше лири еди къде си, което можеха и по телефона да ми кажат. И да чакам да ми го пратят Mr. Green.

Цитат
Също винаги ми е било странно защо не могат да видят разреза, а могат да измерят дебелината му.
 Joy Joy Joy Joy. Абе на мене тогава не ми беше странно или смешно. В Англия ми бяха казали, че може да се види, тук, че не могат да го видят, камо ли да го измерят. Също съм чела, че след ВБАК трябва ръчно да се пипне белега, обаче акушерката ми каза, че това са глупости от които няма смисъл и ако съм имала руптура щели да са разбрали. После питах гинеколожката и тя пък ми каза, че за пръв път от мене чува за такова "опипване" на белега. Колкото доктори, толкова школи.

За разкритието - познавах в стария квартал жена, която е с ампутирана шийка и даже са и зашили матката за да не изпадне фетуса. Износи до термин и при раждането белега не може да се разшири. Вместо да и направят секцио навреме я оставят да прави разкритие и когато я отварят бебето е починало. белега е бил като пръстен около отвора. Тя искаше да се съди с болницата, но не можа да докаже, че не са действували по правилата. Аз тогава търсих инфо на английски, но не намерих. В съда, доктора каза, че няма данни операцията на матката и да пречи на разкритието и усложненията и според него са били, щото бебето е от ин витро, което не им е казала. Тя, верно, че беше доста възрастна, но не знам дали е от това. Аз като родих нормално бях още по-възрастна отколкото като родих секцио Laughing.

# 299
Невена благодаря за допълнителните разяснения Hug
 За Шейново, преди да се роди сина ми пращах сестра ми да ходи да иска документи , но й дадоха само епикриза, а там нужната информация я няма. Сега съм поставила задача на майка ми да се свърже направо с доктора чрез негови близки които ни го бяха препоръчали и той казал да отиде с епикризата, за да види дали ще намери други документи за операцията. СЕга обаче въпросната епикриза е у мен - някъде си Rolling Eyes (понеже се местихме преди няколко месеца и още не съм подредила документите) чака да бъде открита и пратена по факс. Надявам се до края на другата седмица вече да имам някакъв отговор, ако пак излезе че нищо не може да се намери вече незнам. Все си мисля обаче че  трябва да ме е кръпнал качествено , защото добре си спомням колко ми се радваше как хубаво ми зараства шева и че трябваше да плащам допълнително за по качествени конци. Абе, човека тогава ми обяснява подробно какво и как е направил ама аз кукувица толкова и го слушах пък и колко ми разбираше главата, изобщо не съм се замисляла как ще искам да раждам  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт